Kinder MTB: Van 16 tot 29 inch – de juiste maat voor een kinderfiets

De grootte van de waaier

De loopfietsmaat is de eerste en dus belangrijkste hoeveelheid waar ouders naar kijken bij het kopen van de kinderfiets. Het spectrum van loopfietsen en MTB’s voor kinderen varieert van 12 tot 29 inch. Het wiel vanaf 1 jaar heeft nog kleinere wielen, maar is niet echt gebouwd voor off-road. Voor sportief gebruik moet je altijd streven naar zo groot mogelijke wielen. Het 29er-principe heeft de MTB’s van kinderen extreem veel beter gemaakt. Het brengt de rijder zo ver mogelijk tussen de wielen en maakt zo het weggedrag veiliger. Zeker als het bergafwaarts gaat of over obstakels.

Op alledaagse fietsen, die meestal een of twee klassen kleinere loopfietsen hebben dan sportuitrusting, rijden kinderen veel minder veilig dan op kleine gekrompen fietsen volgens het 29er-principe. De limiet is de zadelpositie. Het achterwiel moet nog onder de stoel passen. Dit resulteert in een minimale zadelhoogte, die ook kan worden uitgedrukt als paslengte. De tabel rechtsonder geeft een oriëntatie op wanneer welke waaiergrootte op zijn vroegst mogelijk is. Omwille van de eenvoud wordt vaak een hoogte gegeven voor oriëntatie. In geval van twijfel brengt de trial sitting zekerheid.

De hele wereld van de kinderfiets met twee extreme palen: Hij begint vanaf ongeveer 3 jaar met 16 inch zoals de Cube Cubie 160 op onderstaande foto. De kleine gekrompen 29er van Federleicht (boven) maakt het mogelijk om over te schakelen naar de grootste wielen vanaf tien jaar en 1,45 m hoogte.Foto: Fabrikant

De hele wereld van de kinderfiets met twee extreme palen: Hij begint vanaf ongeveer 3 jaar met 16 inch zoals de Cube Cubie 160 op onderstaande foto. De kleine gekrompen 29er van Federleicht (boven) maakt het mogelijk om over te schakelen naar de grootste wielen vanaf tien jaar en 1,45 m hoogte.

Als je alle wielmaten doorloopt, is de verblijftijd per wiel vrij kort. Dit zal duur zijn als u geen fijn beoordeeld familieteam of andere klanten heeft. Maar als je de kinderen zo vroeg mogelijk op grote loopfietsen zet, kun je soms een stap overslaan. Dan kan de fietscarrière van bijvoorbeeld 3-11 jaar over de niveaus 16, 20, 26 en 29 inch lopen – twee maten worden dus weggelaten. Welke maat je kunt weglaten, hangt af van wanneer en waar je begint. In onze ervaring hebben vroeg beklommen 26-inch modellen, ongeveer zes jaar en ouder, een relatief lange halfwaardetijd van maximaal vier jaar en een grote gebruikswaarde. Gedurende deze tijd boeken de kinderen snelle vooruitgang, maar groeien ze niet zoveel. 27,5 inch kan gemakkelijk worden overgeslagen ten gunste van 29 inch. Vanaf 1,45 meter hoogte zijn de kleinste 29er berijdbaar.

Lees ook:   cube mountainbike dames

In detail verschillen de framegeometrieën echter in lengte en hoogte voor dezelfde wielmaat. Niet alle fabrikanten gaan tot het uiterste en verkleinen de frames tot een minimum, wat resulteert in de verschillende minimale carrosseriematen voor de wielen met dezelfde wielmaten. Sommige fabrikanten bieden ook twee framehoogtes of meer per waaiermaat.

Foto: BIKE testafdeling

De framemaat

Belangrijker dan de framemaat, die niet duidelijk is gedefinieerd, is de minimale zithoogte die een wiel nodig heeft. Dit is de afstand tussen het midden van de trapas en de bovenrand van het zadel. Met de paslengte – druk het boek in het kruis en meet de afstand tot de grond (zie foto hieronder) – is er een goede oriëntatie op de zithoogte: paslengtetijden 0,885 is een benadering van de zithoogte.

Indien niet opgegeven, helpt de lengte van de zitbuis. De lengte van de zitbuis plus acht centimeter voor het zadelpenhoofd en de zithoogte zijn ongeveer de minimale zithoogte – tenzij de achterband in de weg zit of de bovenbuis. De opstapvrijheid bij het staan boven het frame kan ook bekeken worden, maar is in de praktijk niet zo belangrijk.

Onze auteur Robert Kühnen meet de exacte paslengte van onze jonge bestuurder.Foto: Wolfgang Watzke

Onze auteur Robert Kühnen meet de exacte paslengte van onze jonge bestuurder.

Het gewicht

Kinderen zijn makkelijk. Kinderfietsen vaak niet. Helaas. Dit kan ertoe leiden dat kinderen hun fiets nauwelijks zelf een trap optillen.Ik zou de commissaris willen vragen of hij op de hoogte is van het feit dat de Commissie nog geen voorstel voor een richtlijn inzake de bescherming heeft ingediend. Als een kind van 20 kilo op een fiets van tien kilo rijdt, is het equivalent voor een volwassene van 80 kilo een fiets die 40 kilo weegt. Kinderen die met zo’n 30 kilo al echt goede motorrijders zijn, zijn nog steeds minstens 2,5 keer lichter dan volwassenen.

Lees ook:   MTB kleding en uitrusting: Coole fietskleding voor kinderen

Kortom: Zelfs de lichtste kinderfietsen zijn behoorlijk zwaar in relatie. Dit komt door het feit dat er nauwelijks hoogwaardige componenten speciaal zijn ontworpen voor het gewicht van kinderen. Zelfs lichtgewicht componenten zijn veilig voor bestuurders van 80 kilo en dienovereenkomstig oversized voor de kinderen. Maar ze zijn onevenredig duur en daarom zelden te vinden op kinderfietsen. Maar er is wel wat speelruimte: Waaiers voor kinderen kan bijvoorbeeld worden gebouwd met weinig en zeer dunne spaken. De Band kan in het begin erg teder zijn. Tubeless bespaart verdere roterende massa. Zadels, steunen en stuur kunnen erg licht zijn.

Spannend onderwerp verende voorvork: Tot 20 inch wielmaat, verende vorken zijn onzin – zelfs als ze voor veel kinderen het belangrijkste onderdeel van de MTB zijn. Op 24 en 26 inch zijn ze discutabel afhankelijk van de afstand, maar moeten dan van hoge kwaliteit zijn, kunnen worden aangepast aan het lage lichaamsgewicht van de kinderen en hebben een goede demping. Vooral jammer, want te snelle rebound demping zorgt ervoor dat het voorwiel ongecontroleerd in het terrein springt. Het afzien van de verende voorvork bespaart minstens één kilo – een vergelijkbaar effect als 3 kilo op een volwassen fiets.

Als je wilt dat het gemakkelijk is, moet het gemakkelijk zijn: let op een laag gewicht in de kinder-MTB!Foto: John Gibson/Getty

Als je wilt dat het gemakkelijk is, moet het gemakkelijk zijn: let op een laag gewicht in de kinder-MTB!

De cranklengte

Kinderen hebben korte benen. En korte cranks gaan goed samen met korte benen. Logisch toch? Helaas heeft dit zich niet verspreid naar Shimano &Co, daarom zijn cranks onder de 165 mm – kortere exemplaren zijn niet verkrijgbaar in grote series – een nicheproduct waar minder bekende fabrikanten, importeurs en specialisten voor zorgen. Vuistregel: cranklengte = 10 procent van de lichaamsgrootte. Dit maakt duidelijk dat cranks van 165 millimeter lengte alleen kunnen worden gebruikt vanaf

Lees ook:   Fox Launch Elite: lichtgewicht MTB-kniebeschermers in review

Idealiter zouden de cranks met je mee moeten groeien. Een stap in stappen van 10 mm is voldoende. In de praktijk is het probleem om de cranks daadwerkelijk aan te schaffen. De onderdelen zijn moeilijk te vinden of niet beschikbaar.

VPACE crank, 30T smalbreed kettingblad incl. BSA trapas (97 gram) - compatibel met BSA 68 en 73 mmFoto: Fabrikant

VPACE crank, 30T smalbreed kettingblad incl. BSA trapas (97 gram) – compatibel met BSA 68 en 73 mm

Een goede, goedkope aanbieding leidt Vpace (foto hierboven). Edele lichtgewicht cranks in korte lengtes bouwen vederlicht (foto hieronder). Andere leveranciers zijn T&A, Hope en enkele framebouwers met een eigen cranklijn. Het gemeenschappelijke kenmerk van de zeer nobele custom cranks is echter het helaas hoge prijsniveau, waardoor het gebruik op de kinderfiets onrealistisch is, afgezien van idealistische uitzonderingen.

Vederlicht Crankstel 140 mm SLFoto: Fabrikant

Vederlicht Crankstel 140 mm SL

Kinder MTB – Conclusie van de redactie:

Koop de juiste MTB’s voor kinderen voor kinderen! Zo licht mogelijk, met grote wielen en korte cranks. Dan is de kans groot dat kinderen en ouders samen plezier hebben! – Robert Kühnen, BIKE tester en vader van drie kinderen

Robert Kühnen, BIKE-tester en vader van drie kinderen, adviseert ouders om niet alleen op de kleur te letten bij het kopen van MTB's voor kinderen.Foto: Daniel Kraus

Robert Kühnen, BIKE-tester en vader van drie kinderen, adviseert ouders om niet alleen op de kleur te letten bij het kopen van MTB’s voor kinderen.

Source link