Nedersaksische Hooglanden: MTB-routes rond Bad Salzdetfurth

Het stadje Bad Salzdetfurth ligt in Nedersaksen, ongeveer tien kilometer ten zuiden van Hildesheim. Hannover, de grootste stad in het verzorgingsgebied, ligt op ongeveer 40 kilometer afstand. De stad met 13.000 inwoners is belangrijk voor het toerisme als pekel- en modderkuuroord. Tot 1992 werd hier nog actief gedolven in zout en kali. De voormalige windtoren van schacht 1 is niet alleen een herkenningspunt van Bad Salzdetfurth, maar ook van de 2014 Fiets- en buitenpark (BOP), waarvan het terrein zich in de onmiddellijke nabijheid bevindt. De MTB-sport arriveerde echter al in 2005 met de eerste langlaufwedstrijd, die toen nog midden in de stad werd gehouden. Inmiddels is Bad Salzdetfurth een Langlaufen bolwerk ontwikkeld. Het fietsgebied rond het dorp maakt topografisch deel uit van het Innerste Uplands. De 360 meter hoge Griesberg is een van de laatste serieuze golven voor het Noord-Duitse laagland. Alleen de Deister Mountains bij Hannover liggen iets noordelijker. Meer opvallende bergen zijn alleen te vinden in het Harzgebergte, waarvan de bergketens iets minder dan 30 kilometer ten zuidoosten van Bad Salzdetfurth beginnen.

De top 3 routes vanuit Bad Salzdetfurth

Tour 1: Griesberg Circuit

 • Lengte: 27,5 km
 • Bergopwaarts: 500 m hoogteverschil
 • Rijtijd: 2,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De tocht naar de hoogste top begint met paden (rood), eindigt met paden en in het midden: de beste route in de regio!Foto: BIKE MagazineDe tocht naar de hoogste top begint met paden (rood), eindigt met paden en in het midden: de beste route in de regio!

Beschrijving van de tour

Een kolossaal trailaandeel van ongeveer 50 procent klinkt in eerste instantie leuk. Deze paden zijn echter niet allemaal bergafwaarts. En juist deze smalspoorbeklimmingen vergen veel druk op het pedaal. Je kunt dit direct aan het begin van de Root Trail achter je oren of op je benen schrijven. Dit wordt gevolgd door een doorgang aan de rand van het bos, die met mooie uitzichten kan afleiden van allerlei inspanningen. Na het oversteken van de weg over de Rode Berg (op kilometer 10,4) begint een vloeiend wandelgedeelte, dat naar beneden leidt naar Diekholzen. Het is doorspekt met talloze rondingen die echt leuk zijn. Genoeg van de afdaling. Voorlopig. Want tijdens de volgende acht kilometer is het bijna permanent bergop. De Griesberg, met 360 meter de langste klim van de regio, zal naar verwachting op een sportieve manier worden bedwongen. De tv-toren markeert het einde van de klim, maar gelukkig niet het einde van de tocht. Als laatste hoogtepunt leidt een pad terug naar het bikepark en helemaal aan het einde zelfs over de nieuwe CC-route.

Beginpunt De parkeerplaats bij het BOP (Bike & Outdoorpark), aan de andere kant van de ringweg.

Hoogtepunten Het pad van de Rode Berg naar beneden naar Diekholzen (km 10,4) is erg leuk om te fietsen. Alleen bekroond door de oversteek van de Griesberg met een laatste afdaling terug naar Bad Salzdetfurth (km 23).

Kernpunten De paden en paden kunnen zonder grote moeilijkheden worden bereden. In het trailpark kun je vrij je lijn kiezen op basis van je prestaties.

Tour 2: Kastelen en paleizen

 • Lengte: 34 km
 • Bergopwaarts: 700 m hoogteverschil
 • Rijtijd: 3 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De tocht heeft ook paden, maar in het bos van Derneburg wachten nog meer verrassingen in het bos.Foto: BIKE MagazineDe tocht heeft ook paden, maar in het bos van Derneburg wachten nog meer verrassingen in het bos.

Beschrijving van de tour

Deze tour combineert trailplezier en cultuur op zijn eigen unieke manier. En nogmaals, trail betekent niet noodzakelijk dat het bergafwaarts is. In plaats daarvan rijd je de hele tijd op en neer in typische crosscountry-stijl. Eerste test: het pad door het Bodedal naar het zweefvliegveld Wesseln, alternatief over het geasfalteerde kasteelpad ernaast. Het traject naar Derneburg voert over steeds wisselend terrein, maar biedt vaak prachtige uitzichten over het landschap. Kasteel Derneburg fungeert als een vooraanstaand kunstmuseum. Er waren een paar meren omheen gedrapeerd. Midden in het bos verrassen je een bizar mausoleum in de vorm van een elf meter hoge piramide en een Griekse tempel, die ooit door de heersers werd gebouwd.Het werd gebruikt als theehuis in de regio. Daarna vragen de bospaden weer veel aandacht. Bijvoorbeeld die over de Turmberg naar de waterburcht Söder, die eruitziet als een miniatuur van Versailles. De Sauberge aan het einde van de tocht doen eindelijk hun naam eer aan: hier wachten u echt inspannende padbeklimmingen, maar belonen u ook met buitengewoon mooie afdalingen op hun hellingen.

Lees ook:   Pinion MGU E1.12: De revolutionaire motor-versnellingsbak in de test

Beginpunt Bad Salzdetfurth Mitte, in Hotel Kronprinz. De beste manier om er te komen is met de fiets, want het parkeren is hier slecht. Parkeertip: Parkeerplaats bij het BOP (Bike & Outdoor Park), aan de andere kant van de rondweg (zie ook start van tour 1)

Hoogtepunten Het vliegveldpad bij km 3, het bergkampad langs het Innerstetal (vanaf km 7). Kasteel Derneburg met zijn kunstmuseum (km 16) en de epische weidelaan die naar kasteel Söder leidt (km 25)

Kernpunten De paden en paden kunnen zonder grote moeilijkheden worden bereden. Voor de bergopwaartse passages op singletrails heb je echter druk op het pedaal nodig.

Reflectie Het café in het glazen huis van kasteel Derneburg (km 16).

Tour 3: Tosmarberg

 • Lengte: 49 km
 • Bergopwaarts: 700 m hoogteverschil
 • Rijtijd: 4 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

In ronde 3 staan ook de huispaden van de inwoners van Hildesheim bovenaan!Foto: BIKE MagazineIn ronde 3 staan ook de huispaden van de inwoners van Hildesheim bovenaan!

Beschrijving van de tour

De bergkam van de Tosmar wordt door de lokale bevolking gevierd als de lokale berg. De traverse is een hoogtepunt op zich, maar uiteindelijk slechts een klein deel van deze grote ronde. De tocht begint in het bikepark met de kronkelige klim op de flowtrail. De omweg naar de uitkijktoren Kabus is verplicht. Daarna wachten u een paar hellingen in de klim naar Tosmar. Als het uitzicht vanaf het kruis op de top je inspireert in de literatuur, kun je het topboek hier signeren. De trailafdaling naar Diekholzen is misschien wel de mooiste van de hele regio. Vanaf Forsthaus Söhrer gaat de route verder over geestige onverharde wegen en paden naar Hildesheim (tip: bouw een lus door het centrum van de stad, die zeker de moeite waard is!). De terugweg begint met de kruising van Galgenberg en Knebelberg, het centrum van de fietsscene van Hildesheim. Op de laatste kilometers leidt het pad langs de rivier de Innerste terug naar Bad Salzdetfurth.

Beginpunt Parkeren bij het BOP (Bike & Outdoor Park), aan de andere kant van de ringweg

Hoogtepunten Tosmarberg met een lange trailafdaling naar Diekholzen. Schwarze Heide (km 16,5). Paden over de Hildesheimer Galgenberg (km 30,5)

Kernpunten De paden en paden kunnen zonder grote moeilijkheden worden bereden.

Reflectie Langs deze grote lus zijn er verschillende plaatsen om te stoppen voor een verfrissing: Forsthaus Söhrer (km 14,5). Het stadscentrum van Hildesheim, met name in de Friesenstraße (km 22) en het Gasthaus Brockenblick (km 27,5).

De drie beste MTB-tochten rond Bad Salzdetfurth op de overzichtskaart.Foto: Karin Kunkel-JarversDe drie beste MTB-tochten rond Bad Salzdetfurth op de overzichtskaart.

GPS-gegevens Bad Salzdetfurth

De GPS-gegevens van de 3 MTB-tochten kun je hier downloaden.

Hoe kom je in Bad Salzdetfurth?

Met de trein

Bad Salzdetfurth is een halte van de Lammetal Regionalbahn vanaf station Hildesheim. Deze is op zijn beurt perfect verbonden met het DB-netwerk. Fietsen kunnen worden meegenomen in alle treinklassen of reserveren is verplicht.

Met de auto

Bad Salzdetfurth ligt in de buurt van de snelweg A7 (Kassel-Hamburg), ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Hannover. Afstand van Dortmund 270 km, van Leipzig 230 km en van Hamburg 200 km.

Overnachten

Naast twee hotels biedt het kleine kuuroord enkele particuliere pensions en vakantieappartementen. Een overzicht vind je op www.bad-salzdetfurth.de. Het historische Hotel Kronprinz (Unterstraße 105, www.hotel-kronprinz.de) ligt direct in de oude binnenstad.
Camperaars kunnen officieel op de parkeerplaats van het pekelbad staan, zelfs met elektriciteit en afvoer (Solebadstr.1). Verdere woon- en kampeerfaciliteiten zijn gepland in het bikepark. Andere opties zijn beschikbaar in het nabijgelegen Hildesheim.

Fietsenwinkels in de omgeving

Kleine reparaties kunnen in geval van nood worden uitgevoerd door de werkplaats vann Autohaus Schulze in Bad Salzdetfurth (Unterstraße 61, tel. 05063/387)). Twee winkeltips in het verzorgingsgebied: Zweirad Kracke (Hildesheimerstr. 53, 31177 Harsum) Tel. 05127/931100, www.2radundservice.de en Kelpe Bikes (Borsigstraße 3c, 31061 Alfeld) Tel. 05181/5364, www.kelpe.de

Rondleidingen/kampen in Bad Salzdetfurth

Fietsschool Rock my Trail, www.rockmytrail.de: De MTB-school, die in heel Duitsland actief is, biedt ook rijtechniekcursussen aan in het park van Bad Salzdetfurth. Connected is een Propain-testcentrum met verhuur in de buurt van het bikepark (Schachtstraße 5, tel. 0151/70155916).

Eten en Drinken

De tips van de lokale bevolking: Na de rondleiding beloont u uzelf natuurlijk met een ijsje in het Dolce Vita (centrum). Anderen halen een curryworst bij de Kronprinzgrill aan de overkant van de straat. De lekkerste pizza vind je bij Sergio’s aan de Bodenburgerstraße. En later op de avond kun je een pilsje of een drankje drinken in de Ierse pub The Bridge (An der Lamme 3). Met een beetje geluk kun je zelfs live muziek spelen. Overigens: Chef-kok Paul Tuthill is ook regelmatig met zijn foodtrailer in het bikepark te vinden.

Lees ook:   mountainbike routes beginners

Algemene informatie

1, 31162 Bad Salzdetfurth, Tel. 05063/900-80

Hoogtepunten voor mountainbikers in Bad Salzdetfurth

BOP – Fiets- en outdoorpark

Het park, dat in 2014 werd geopend, ligt ten westen van de oude stad aan de voet van de Griesberg. Het ruime terrein biedt plezier voor alle niveaus, van het loopfietsparcours voor de kleintjes tot het grote luchtspronggebied. Daartussen de Forest Pumptrack, verschillende onverharde lijnen en een gebied met noordoeverelementen. Plekken om te relaxen zijn ook niet vergeten. De nieuwste hoogtepunten: Sinds 2019 moedigt de vijf kilometer lange achtbaanstroomroute achtbaanritten aan. Trailbaas Olaf heeft ervoor gezorgd dat de route behapbaar is voor rijders van alle niveaus. En sinds de Duitse kampioenschappen langlaufen van 2022 is het gloednieuwe CC-circuit permanent bewegwijzerd en begaanbaar. De gebruiksvergoeding voor het park wordt (nog steeds) in rekening gebracht via een vrijwillige bijdrage, de zogenaamde Trail-Taler, te betalen met behulp van PayPal en een QR-code.

Lowdown: www.sportstadt.bad-salzdetfurth.de

Flowtrail in het Bike & Outdoorpark (BOP) Bad SalzdetfurthFoto: Matthias RotterFlowtrail in het Bike & Outdoorpark (BOP) Bad Salzdetfurth

Onder het motto “Cappuccino Round” komen de renners van de vereniging Bike-Sport Bad Salzdetfurth van april tot oktober elke donderdag om 18.00 uur bijeen in Hotel Kronprinz. Gasten (ook met E-MTB) zijn welkom als ze op de wisselende trainingsroutes door het gebied gaan. In de wintermaanden zijn de reizen in het weekend. Informatie: www.bike-sport-bad-salzdetfurth.de

Het BIKE-rapport: Innerlijke inspiratie

Een gescheurde achterderailleur, gebroken spaken of een framecrash – er zijn tal van mogelijkheden voor worstcasescenario’s in een langlaufwedstrijd. Bij Olaf had het lot echter andere plannen voor de dag: dubbele sprong, te weinig snelheid, impact, gebroken schouder. Zijn persoonlijke worstcasescenario is echter niet eens de blessure zelf, maar het bittere besef dat hij de komende weken tot inactiviteit is veroordeeld. Onderwerpen als revalidatie, een gentle programma en fysiotherapie passen immers helemaal niet in het levensmodel van Olaf. Het is meer een kwestie van het besturen van graafmachines, tafelvoetbal scheppen, evenementen organiseren, sponsors betoveren – en natuurlijk zelf op een mountainbike zitten. Dit alles is altijd op de limiet, indien mogelijk. Want Olaf Nützsche is min of meer het hoofd van de fietsdienst in het stadje Bad Salzdetfurth. Een doener in de beste zin van het woord. Iemand zonder wie het rustige dorp, gelegen op 24 minuten rijden ten zuiden van Hildesheim, nog steeds een lege plek op de Duitse MTB-kaart zou zijn. Maar dat is het niet meer. En dit ondanks het feit dat het dichtstbijzijnde noemenswaardige middelgebergte, het Harzgebergte, op 30 kilometer afstand ligt. Maar daarover later meer.

De Duitse langlaufelite komt ook regelmatig bijeen op Förderturm 1 in Bad Salzdetfurth.Foto: Matthias RotterDe Duitse langlaufelite komt ook regelmatig bijeen op Förderturm 1 in Bad Salzdetfurth.

Je ziet in ieder geval dat Olafs schouder pijn doet, maar zijn benen tintelen weer. Maar het helpt niet. Met tegenzin moet hij de taak om mij persoonlijk door zijn fietsgebied in en rond Bad Salzdetfurth te loodsen overdragen aan zijn MTB-maatjes Jochen en Günther. Landschap. Een pad in het struikgewas tussen Wesseln en Derneburg. Twee Nedersaksische dorpsnesten, die waarschijnlijk bij heel weinig mensen een wetende aha veroorzaken. Af en toe zorgen de struiken voor een blik in de verte. Naar breed, zacht glooiend land. Naar wuivende korenvelden. Op beboste heuvels. “Het is daarboven, dan is het allemaal bergafwaarts.” Het voelt alsof ik deze zin vandaag voor de tiende keer van Jochen hoor. Geen wonder eigenlijk, want dat is wat de typisch Duitse middelbergtopografie inhoudt: na de berg is voor de berg. Geen afdaling zonder tegenstijging. Het goede eraan: je kunt echt niet klagen over een gebrek aan variatie op dit gebied.

Merkwaardige bezienswaardigheden: Wie verwacht er een piramide langs de kant van de weg te zien?

Het zaagtandprofiel wordt pas een probleem als je buiten je fysieke mogelijkheden handelt. Verdomme, zie ik er nu echt al zo uitgeput uit? Maar de twee trappen ook het pedaal in alsof er een Strava-segment te verdedigen valt. Nou, als ik de biografie van deze twee locomotieven had bekeken: mountainbikers vanaf het allereerste begin, gemiddeld twintig races per jaar, Duitse kampioenschappen, Transalp-finishers, houdt de lijst met successen helemaal niet op. “De tochten in onze omgeving zijn moeilijker dan ze lijken”, roept Günther over zijn schouder naar achteren. “Dat had je toch niet verwacht?” Ik kan deze vraag nauwelijks beantwoorden omdat de lucht die ik inadem elders in het lichaam nodig is. Gelukkig zorgen de merkwaardige bezienswaardigheden van Derneburg voor tijdelijke vertraging. Wie verwacht er midden in het bos een elf meter hoog mausoleum dat eruitziet als een Egyptische piramide? Het enige wat ontbreekt voor totale mystiek is dat de mummie van graaf Ernst zu Münster wenkt vanaf de roestige tralies bij het ingangsportaal. Helaas is het monument, dat in 1839 werd gebouwd, nu behoorlijk verweerd omdat er geen geld te vinden is voor de restauratie ervan.

Lees ook:   Area 47: Het eerste indoor bikepark van Oostenrijk opent in april

Het volgende deel van de route eindigt bij een Griekse tempel, die ook weer niet echt in de deelstaat Nedersaksen past. We concluderen dat de graaf niet de enige heerser van deze tijd was die wist te verrassen met extravaganties. Denk maar aan koning Lodewijk van Beieren. De achtervolging gaat verder over eindeloze golven, door epische lanen en langs een ander kasteel dat getuigt van de vroegere welvaart van de adel. De laatste hindernis voor vandaag is de Sauberg Höhenweg, een bergkampad dat typisch is voor het gebied en dat vroeger diende als een natuurlijke grens tussen de landen. Maar pas wat aanvoelt als nog vijf hoogtepunten en bijbehorende tegenbeklimmingen later, daalt onze rondreis af naar de laatste afdaling. Bij een overwoekerde holle weg, al in het zicht van Bad Salzdetfurth, stopt Jochen en wijst veelbelovend naar boven. “Het parcours van onze cross-country race leidde daar altijd over de rand”, herinnert de local zich. “Dat was voordat we het nieuwe parcours naast de bikeparking bouwden.” Dan dwaalt zijn uitgestrekte arm naar links en schildert een virtuele serpentijn in de weidehelling onder ons. “Daarna volle karacho door de binnenplaats van het huis daar beneden en precies in het midden van de marktstraat.” “In 2005 had Olaf het idee voor de eerste race. Maar hij zal je zelf wel vertellen over zijn gekke plannen.” Tien minuten later remmen we af bij de ijssalon, waar de bekende local ons al staat op te wachten.

Foto: Matthias RotterMooi en contemplatief, maar wanneer het veld van een wielerwedstrijd hier doorheen raast, muteert het stadsbeeld van “Badse” in een heksenketel.

De beelden op zijn smartphone zijn indrukwekkend. Ze tonen Bad Salzdetfurth in een noodtoestand. Een kleurrijk veld van mountainbikers racet door een gang van feestende toeschouwers. Tussen de historische vakwerkhuizen borrelt een heksenketel. Maar waarom hier in dit rustige kuuroord, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan in aloude baden en sanatoria? “Het begon allemaal met mijn transformatie van voetballer naar wielrenner”, zegt Olaf, die in 1993 van Lausitz naar Nedersaksen verhuisde. Ingehuurd als keeper door de plaatselijke club uit de derde divisie. Als onderdeel van een revalidatieprogramma was fietsen op een gegeven moment aan de orde van de dag. Met doorslaand genezend succes. Na de oprichting van zijn eerste fietsteam in 2003, rijpte het idee om de stad een nieuwe impuls te geven en een race te organiseren. “Ik deed destijds auditie bij de tweede burgemeester en hij gaf me spontaan groen licht”, herinnert Olaf zich met een grijns op zijn gezicht. “Ik had toen nog geen concreet plan. MEen motto is altijd geweest: leren door te doen.”

Het succesverhaal is gebaseerd op de onvermoeibare inspanningen van de fietsminnende lokale bevolking.Foto: Matthias RotterHet succesverhaal is gebaseerd op de onvermoeibare inspanningen van de fietsminnende lokale bevolking.

Maar samen met Thomas Kasten werd de eerste steen gelegd voor het succesverhaal van “Badse”, zoals de lokale bevolking hun stad liefkozend noemt, dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Tot op heden zijn er tal van nationale en internationale kampioenschappen op de circuits gehouden. In 2014 volgde een nieuwe mijlpaal met de opening van het bikepark. Het concept werkt. “De illegale aanleg van paden in onze bossen is aanzienlijk afgenomen”, vat Olaf samen. Ondanks schouderpijn laat hij de kans niet voorbijgaan om me zijn nieuwste project te laten zien. In ieder geval virtueel. Op een campus ter grootte van een voetbalveld moet in de nabije toekomst een perfecte infrastructuur voor fietsers worden gecreëerd. Beginnend met een staanplaats voor campers en eindigend met accommodatie. “Investeerders zijn al aan boord”, zegt de fietsmaniak blij. Allereerst ben ik nog steeds blij met de funfactoren die er al zijn. De volgende ochtend spreek ik af met Marco Klages en andere renners van de plaatselijke MTB-club. Het plan: een rondje door het park en dan naar de thuispaden van de lokale bevolking op de Tosmarberg. Dit komt omdat de aangelegde achtbaanstroombaan en ook de nieuwe langlaufbaan uitstekend kunnen worden geïntegreerd in grotere tochten. Bij gebrek aan een lift slingert de route van de achtbaan zich met een ideale helling naar de start. Talloze serpentines zorgen voor een bergopwaartse stroming op zijn best. De Stelviopas van Nedersaksen, zeg maar. Voordat de jongens afbuigen naar de Tosmar, doen we de volledige ronde en laten we de middelpuntvliedende krachten hun magie op ons inwerken in de fijn gemodelleerde steile bochten in de afdaling. En dit alles zonder tegenklimmen! Maar natuurlijk komen ze wel.

>> De GPS-gegevens van de drie MTB-tochten kun je hier downloaden