Keuze van de redactie: De 5 beste MTB-routes in het noorden van Duitsland

Nou, we zijn nog steeds niet in Kiel geweest. En ja, ook de Harburg in het zuiden van Hamburg heeft een groot trailpotentieel. De kustbossen van Rostock zijn ook de thuisbasis van een creatieve onverharde gemeenschap. Dat weten we. Maar voor onze gebiedsgidsen zoeken we altijd naar drie tochten die verschillen qua rijtechniek, maar ook qua landschap – en daar zijn in ieder geval een paar heuvels goed voor.

Daarom begint onze top 5 selectie van het noorden ter hoogte van Bad Salzdetfurth in Nedersaksen. In de 360 meter hoge bergen aan de rivier de Innerste begon een lokale fietsscene bijna 20 jaar geleden met het creëren van een klein langlaufparadijs. In de tussentijd kunnen hier zelfs de Duitse kampioenschappen worden gehouden. Precies het tegenovergestelde van de Deister bij Hannover. Over de 400 meter hoge bergkam van dit gebergte slingeren meer paden dan in menig Alpengebied. En eigenlijk had hij bovenaan onze top 5 lijst moeten staan. Maar helaas hebben de makers van de vereniging Deisterfreunde momenteel problemen met de autoriteiten in Hannover. Daarom zullen we deze plek apart bekijken als de golven zijn gekalmeerd en tot die tijd onze vingers gekruist houden. Maar nu is het tijd om het doek op te heffen voor onze vijf tourfavorieten in het noorden! Onze top 5 uit Midden- en Zuid-Duitsland volgt in de volgende edities.

1. Harz / Goslar: de stuwmeertour

 • Lengte: 49 km
 • Bergopwaarts: 1060 m hoogteverschil
 • Rijtijd: 3,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vijf vloeiende kilometers lang: de route van Bielstein naar Lautenthal.Foto: Matthias RotterVijf vloeiende kilometers lang: de route van Bielstein naar Lautenthal.

Het eerste en hoogste middelgebergte van Noord-Duitsland heeft zijn trailjuwelen niet in het midden, zoals men zou denken, maar hangt ermee aan de steile noordrandflank. Van Goslar via Bad Harzburg en Wernigerode naar Thale in de oostelijke Harz vertakt zich hier een dicht netwerk van paden. Helaas kan deze ronde maar een fractie van deze schat optillen, want de hoogte loopt hier al snel op tot de lengte. Maar gelukkig ook de uitzichten op stuwmeren, een indrukwekkende canyon en enkele favoriete trails van de Gosla locals. Het begint op het middeleeuwse marktplein van Goslar. Kort daarna slingert de eerste trail acht zich een weg over de Steinberg. Een korte pauze op grind, dan volgt het volgende pad naar het Granetaal-stuwmeer. Een ritme dat leidt naar de enige lange klim naar de Bielstein. Hier wacht u een vijf kilometer lange droomroute met een prachtig uitzicht tot aan Lautenthal. In de laatste 20 kilometer volgen er nog twee beklimmingen, maar de beloning volgt meteen. Bijzonder leuk: de flowtrail van Steinberg terug naar de stad.

Hoogtepunten van de tour

De historische oude binnenstad van Goslar staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is nu al een bezoek waard. Direct daarachter rijzen de eerste 600 tot 700 meter hoge toppen van de Westelijke Harz abrupt op uit de Noord-Duitse laagvlakte. Wat we vooral leuk vinden aan deze tocht: Het bevat enkele kilometers aan wandelroutes door een gerenatureerd mijngebied en biedt altijd een geweldig uitzicht op de stuwmeren en een soort mini-canyon.

Lees ook:   Focus Jam² SL 9.9 in de Light E-MTB test: Goedkope lichte e-MTB met Fazua Ride 60

Kernpunten

Meteen aan het begin wachten een paar hellingen op de Steinberg. Ook voor de laatste twee beklimmingen van de ronde (opnieuw op de Steinberg) moet je een paar korrels sparen. De paden zijn wortelachtig, maar over het algemeen vloeiend.

Accommodatie tip

Hotel Schiefer in Goslar: eerbiedwaardig, maar modern van binnen. Lekker eten en chef-kok Alex is zelf een motorrijder. www.schiefer-erleben.de

Info

2. Harz / Thale: Duivelsmuur

 • Lengte: 48,9 km
 • Bergopwaarts: 796 m
 • Rijtijd: 5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Aan de oostelijke noordrand van het Harzgebergte zijn de bergen bij Thale maar half zo hoog, droger en vertonen ze bizarre vormen.Foto: Matthias RotterAan de oostelijke noordrand van het Harzgebergte zijn de bergen bij Thale maar half zo hoog, droger en vertonen ze bizarre vormen.

De toppen in het noordoosten van de lange Harzriegel zijn maar half zo hoog als die aan de poorten van Goslar, maar hier hebben ze veel te bieden.De rivier de Bode knaagde zich in een kloof met een behoorlijke kronkel, wat ook voor een spannend decor zorgt. Niemand weet echt wie of wat het andere landschappelijke spektakel van deze regio heeft voortgebracht. Feit is dat het landschap soms meer lijkt op Moab dan op Goslar, dat hemelsbreed slechts 45 kilometer verderop ligt. De beste manier om ze te herkennen is tijdens de Duivelsmuurrit door het vrij vlakke voorland van de Harz: de tocht begint aan de noordelijke rand van Thale. In de richting van Quedlinburg passeert u de Duivelsmuur direct op een pad. Een monster van een rotsachtige bergkam die als een oervreemd lichaam uit het verder glooiende heuvellandschap steekt. Paden langs de Bode leiden naar het volgende hoogtepunt: de Thekenberge (230 m). Een zanderig, eindeloos stroompad loopt langs deze paden naar de poorten van Langenstein. Daar draait de lus terug naar het Harzgebergte en klimt eerst licht richting Blankenburg, dan steviger richting de Teufelsmauer. Opnieuw een lastigere trailfinale van zes kilometer!

Hoogtepunten van de tour

De lokale bevolking uit het Bodedal zal het ons misschien vergeven dat we niet voor hun stuwdamcircuit in de bergen kiezen, maar voor deze grote tocht, die voornamelijk door het vlakke voorland van de Harz slingert. Maar 25 procent trail sharing met een routelengte van iets minder dan 50 kilometer is een overtuigend argument. We waren bijna nog meer onder de indruk van de bizarre rotsformaties van de Duivelsmuur, het Moab-achtige Thekenberge met zijn tien kilometer lange zandpad naar de rotstoren Gläserner Mönch. Veel meer landschappelijke verrassing kun je niet krijgen, inclusief een extra grote trailinhoud.

Kernpunten

Alle trails van deze ronde zijn goed te rijden. Alleen de lange trap bij de Glass Monk is makkelijker te duwen. Het laatste pad bij de Devil’s Wall bevat een paar lastige worteltapijten.

Tip voor een verfrissingsstop

Cheesecake bakkerij Vincent in Quedlinburg. Een must see!

3. Rothaargebergte: Trans-Sauerland

Drie dagen lang kun je met de MTB op de Rothaarsteig stalken. In zicht: paden.Foto: Dennis StratmannDrie dagen lang kun je met de MTB op de Rothaarsteig stalken. In zicht: paden.

Drie dagen Sauerland intensief: Deze tocht van Brilon naar Dillenburg is een van de mooiste middelgebergten van Duitsland. Vooral vanwege hun geweldige trail-inhoud, maar ook vanwege hun diversiteit – en dat lang voordat het “Project Green Trails” in het Sauerland begon. Een project dat naar verwachting in de nabije toekomst zal uitgroeien tot het grootste aaneengesloten padennetwerk van Europa. Tot die tijd kun je jezelf nog helpen met deze etappetocht over de gemarkeerde Rothaarsteig. De route begint bij het trailcentrum van Brilon en baant zich een weg over bospaden naar Willingen. Daarbij wordt menig kruis op de top inclusief uitzicht meegenomen. Dit is ook het geval met de Langenberg (843 m), voordat je na 42 kilometer van de dagroute Winterberg binnenrijdt. Etappe twee klimt over zandpaden door de Hochheide naar de Kahler Asten (840 m) en balanceert dan over de ruggengraat van het Rothaargebergte. Een op en neer die granen kost. Daarom ben je blij als het Landhaus Zum Rothaarsteig kort voor Zinse verschijnt. De derde etappe is de langste met 62 kilometer naar Dillenburg, maar heeft nog meer paden, een kasteelberg en de meeste meters diepte te bieden.

Hoogtepunten van de tour

Het Rothaargebergte loopt in noord-zuid richting door het Hochsauerland. Een bergkam waarover de 152 kilometer lange Rothaarsteig loopt, die volledig is gemarkeerd met een horizontale R. Je hebt niet per se een GPS-track nodig, maar je geniet zeker van trails, want het wandelpad klimt heel vaak single-track over vele panoramische toppen en bergkammen. Als je het rijplezier nog meer wilt vergroten, kun je het trailpotentieel optimaal benutten in het Trailcenter Brilon en in de twee bikeparks langs de route, Willingen en Winterberg.

De data van de tour:

 • Etappe 1: Brilon – Winterberg, 42,5 km / 1044 m / 856 tm
 • Etappe 2: Winterberg – Zinse, 46,6 km / 800 hm / 884 tm
 • Etappe 3: Zinse – Dillenburg, 62 km / 936 m / 1300 tm

Kernpunten

De meeste paden zijn gemakkelijk te berijden, maar wortels en hakken zijn te verwachten.

4. Teutoburgerwoud: IJzeren Pad

 • Lengte: 21,3 km
 • Bergopwaarts: 546 m
 • Rijtijd: 2 uur
 • BlkEfficiëntie: Gemiddeld

Er waren zelfs tijden dat trailbiken nog in alle richtingen in de Teuto was toegestaan.Foto: Matthias RotterEr waren zelfs tijden dat trailbiken nog in alle richtingen in de Teuto was toegestaan.

Een lijn in het landschap, dit Teutoburgerwoud: de smalle bergkam behoort tot het Weserbergland en loopt diagonaal tussen de steden Osnabrück in het noorden en Paderborn in het zuiden. De stad Bielefeld ligt op een prominente inkeping in het midden van de bergrug, die tot 446 meter hoog is. En omdat de oude Germaanse stammen hier in 9 na Christus een strijd met de Romeinen zouden hebben uitgevochten, troont tegenwoordig niet alleen het enorme Hermannsmonument op de top van de 386 meter hoge Grotenburg bij Detmold. Het bergkampad over de hele bergketen wordt ook wel Hermannsweg genoemd. In 2018 had onze reisauteur voor alle drie de districtsrondleidingen op de Hermannsweg rondgereden. Echter, alleen om van daaruit af te takken naar de breed gevorkte trailvarianten. Een goudmijn! Maar helaas, en nu komt het: de paden in de Teuto werden kort daarna gesloten voor fietsers. Als je paden wilde, moest je nu overstappen op de puinberg bij het Naturfreundehaus in Oerlingshausen. Maar in de tussentijd is de MTB Bielefeld-vereniging in een veelbelovend gesprek met de autoriteiten over een route op de Eiserner Anton (“IJzeren Route”).

Lees ook:   European Two-Wheeler Cup: De beste monteurs van Europa - wie wint de Mechanics Battle 2024?

Nieuws over de tour

Let op, als u in het Teutoburgerwoud wordt betrapt op een pad dat is afgesloten voor fietsers, betaalt u een boete tot 100 euro! Waarom rangschikken we deze route nog steeds? Omdat we in 2018 bijzonder enthousiast waren over deze ronde en de geëngageerde vereniging MTB Bielefeld momenteel bezig is met het legaliseren van dit pad in het Gasthaus Eiserner Anton (populaire fietsbijeenkomst). De kans is groot dat het in het voorjaar van 2024 gebeurt. Het is de vraag of de tour- en GPS-gegevens van onze track die toen zijn vastgelegd nog kloppen. Daarom zetten we ze voorlopig niet in de downloadlink. De vereniging MTB Bielefeld e. V. houdt op haar website en op Instagram het volgende op de hoogte: www.mtb-bielefeld.de

Schüttberg-Trail

In het privébos van het Naturfreundehaus Bielefeld ligt een goed onderhouden, zij het slechts 300 meter lange loipe, waarop ook niet-clubleden zich kunnen uitleven (“Monte Scherbelino”).

5. Bad Salzdetfürth: Tosmarberg

 • Lengte: 49 km
 • Bergopwaarts: 700 m hoogteverschil
 • Rijtijd: 4 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Flowtrail in het Bike & Outdoor Park (BOP) van Bad Salzdetfurth: naast elkaar bergop en bergafFoto: Matthias RotterFlowtrail in het Bike & Outdoor Park (BOP) van Bad Salzdetfurth: naast elkaar bergop en bergaf

Ongeveer 30 kilometer voordat het Harzgebergte uit het laagland van Nedersaksen tevoorschijn komt, golven de bergen van de rivier de Innerste. Sauberge, Griesberg (hoogste top op 359 meter) en Tosmarberg zijn hier de beste plekken voor mountainbikers, en precies in het midden van dit alles: het langlaufbolwerk Bad Salzdetfurth. In 2014 zorgden de lokale bevolking voor hun eigen terrein bij Winding Tower 1 in dit voormalige mijnstadje. Met aangelegde tracks, dirt jumps, pumptrack en clubhuis. De Duitse kampioenschappen zijn hier al twee keer gehouden. Voor een iets langere trailexcursie gaat u naar de 320 meter hoge Tosmarberg: de tocht begint in “Badse” bij kronkeltoren 1 met de Stelviopas van Nedersaksen, de kronkelende oprijlaan van het stroompad. Daarachter staan de hellingen naar de Tosmar in de weg. Geniet nog even van het uitzicht op het kruis op de top en neem dan de trailafdaling naar Diekholzen – misschien wel de beste in de regio (6 km). Onverharde wegen en paden leiden naar Hildesheim (bezienswaardige oude stad!), voordat het weer teruggaat met de kruising van Galgenberg en Knebelberg, de hotspots van de fietsscene van Hildesheim, en langs de Innerste.

Hoogtepunten van de tour

De tocht over de nabijgelegen Griesberg heeft een groter trailgedeelte, maar je moet hier vechten voor het plezier in constante ups en downs. Daarom vinden we de bijna twee keer zo lange lus over de westelijke Tosmarberg naar Hildesheim iets mooier, want hier kun je misschien wel de langste pure trailafdaling naar Diekholzen verwachten met een aansluitende verlenging richting Söhre. Bijna zes kilometer in totaal! Dan is het Schwarze Heide-bergkampad op weg naar Hildesheim leuk en na de sightseeingtour door de oude stad sluiten de paden over Knebelberg en Galgenberg. Trouwens, in Hildesheim is het de moeite waard om even te stoppen bij de historische Friesenstraße (km 22)!

Kernpunten

Geen. Alle paden zijn gemakkelijk en gemakkelijk te rijden, zelfs voor beginners.

Algemene Info

sportstadt.bad-salzdetfurth.de

GPS-gegevens op de MTB-routes

De GPS-gegevens voor deze tochten (behalve voor het Teutoburgerwoud) kunnen hier gratis worden gedownload.