Schokdempers voor fietsen: de schokpomp van 3min19sec in de test

De demperpomp van 3min19sec is een standaardmodel van een grote fabrikant in Azië. Veel merken produceren geen eigen demperpompen, maar vertrouwen op het modulaire systeem van massaproducenten. Deze pomp is in dit ontwerp ook te vinden bij bijvoorbeeld Rockshox of Merida, bij Fox met een alternatief handvat van metaal. We hebben de 3min19sec pomp getest als een proxy model.

Het pomphuis is gemaakt van aluminium, het handvat is gemaakt van plastic. Hier kan de 17 cm lange rubberen slang worden vastgezet voor transport. De pomp heeft een analoge manometer van 3,6 cm met een maximaal drukbereik van 300 psi. Een ontgrendelingsknop zorgt ervoor dat je de druk comfortabel in kleine stapjes kunt aanpassen. De slang is 360 graden beweegbaar. De pompkop is lang en slank gehouden om zelfs verzonken kleppen te bereiken. Er is hier geen extra bescherming tegen drukverlies.

Tijdens het vastschroeven van het ventiel wordt het anders vrij draaibare ventiel aan de slang bevestigd, zodat je de hele pomp moet draaien voor de laatste schroefdraad – vervelend. Tot een druk van ongeveer 150 psi is pompen vrij eenvoudig. De zuiger glijdt soepel in de cilinder. Maar dan neemt de druk merkbaar toe en drukt het hoekige plastic handvat een beetje in de palm van je hand. Aan de voorkant van de manometer is het moeilijk om een geschikte greeppositie te vinden. Het overdrukventiel is vrij zichtbaar en direct in de positie waar u de pomp wilt pakken. Dit kan ervoor zorgen dat je af en toe per ongeluk leegloopt. Anders kan de druk echter goed worden gedoseerd met de gemakkelijk bereikbare knop. Zelfs zonder veiligheidsvoorziening bij het losschroeven, verliest de goedkope pomp geen druk.

Lees ook:   Koopadvies fietsendrager: alle systemen in vergelijking

Zelfs als de druk op de analoge manometer niet altijd psi-nauwkeurig kan worden afgelezen, is schalen in stappen van tien voldoende voor de meeste instellingen. Vooral omdat de schaal ver weg is en daardoor redelijk gemakkelijk af te lezen. Qua nauwkeurigheid is de goedkope pomp verrassend. Bij geen enkele meting hebben we een afwijking van meer dan 2 psi gedetecteerd. Zelfs bij hoge druk meet de 3min19sec precies.

Gemeten bij 80 psi/psi per slag¹ 81 psi / 0,89 psi

De 3min19sec is een standaard model van een grote fabrikant, die ook bij veel complete fietsen wordt meegeleverd. Voor slechts 17 euro krijg je een robuuste pomp waarmee de set-up nauwkeurig kan worden uitgevoerd. Hoewel het kleine display moeilijk af te lezen is, raakt de pomp precies de tientallen. De gemeten waarden zijn daarom over het algemeen vrij nauwkeurig. De aftapkraan is niet optimaal geplaatst en wordt soms per ongeluk bediend. Er is hier geen ontkoppeling bij de klepkop. Toch gaat er geen druk verloren bij het losschroeven.

¹ BIKE-metingen; ²BIKE-cijfer: De BIKE-classificatie is gebaseerd op het schoolbeoordelingssysteem met beoordelingsniveaus 1 tot 5