MTB voor kinderen: van 16 tot 29 inch – de juiste maat voor kinderfietsen

De grootte van de waaier

De loopfietsmaat is de eerste en dus belangrijkste maat waar ouders naar kijken bij het kopen van een kinderfiets. Het spectrum aan de Loopfiets en kinder MTB varieert van 12 tot 29 inch. De loopfiets van 1 jaar heeft nog kleinere wielen, maar is niet echt gebouwd voor off-road gebruik. Voor sportief gebruik moet je altijd streven naar een zo groot mogelijke wiel. Het 29er-principe heeft mtb’s voor kinderen enorm veel beter gemaakt. Het brengt de rijder zoveel mogelijk tussen de wielen, waardoor de rit veiliger wordt. Vooral als het bergafwaarts gaat of over obstakels gaat.

Op alledaagse fietsen, die meestal een of twee klassen kleinere wielen hebben dan sportuitrusting, rijden kinderen veel onveiliger dan op kleine gekrompen fietsen volgens het 29er-principe. De limiet is de zadelpositie. Het achterwiel moet nog onder de stoel passen. Dit resulteert in een minimale zadelhoogte, die ook in paslengte kan worden uitgedrukt. De tabel rechtsonder geeft een oriëntatie wanneer welke wielmaat op zijn vroegst mogelijk is. Voor het gemak wordt vaak ook een hoogte gegeven voor oriëntatie. Bij twijfel brengt proefzitting zekerheid.

De hele wereld van de kinderfiets met twee extreme stokken: Het begint vanaf ongeveer 3 jaar met 16 inch zoals de Cube Cubie 160 op de onderstaande foto. Met de kleine gekrompen 29er van Federleicht (boven) kun je vanaf je tiende en 1,45 m hoogte overschakelen op de grootste wielen.Foto: FabrikantDe hele wereld van de kinderfiets met twee extreme stokken: Het begint vanaf ongeveer 3 jaar met 16 inch zoals de Cube Cubie 160 op de onderstaande foto. Met de kleine gekrompen 29er van Federleicht (boven) kun je vanaf je tiende en 1,45 m hoogte overschakelen op de grootste wielen.

Als je alle wielmaten doorloopt, is de verblijftijd per wiel vrij kort. Dit zal duur zijn als je geen fijn getrapt familieteam of andere klanten hebt. Maar als je de kinderen zo vroeg mogelijk op grote loopfietsen zet, kun je soms een stap overslaan. Dan kan de fietscarrière van 3-11 jaar bijvoorbeeld over de niveaus 16, 20, 26 en 29 inch lopen – twee maten worden dus weggelaten. Welke maat weggelaten kan worden, hangt af van waar en wanneer je begint. In onze ervaring hebben 26-inchers die vroeg zijn geklommen, ongeveer zes jaar en ouder, een relatief lange halfwaardetijd van maximaal vier jaar en een grote gebruikswaarde. Gedurende deze tijd maken de kinderen snelle vooruitgang, maar groeien ze niet zo veel. 27,5 inch kan gemakkelijk worden overgeslagen ten gunste van 29 inch. Vanaf een hoogte van 1,45 meter kunnen de kleinste 29ers bereden worden.

Lees ook:   MTB-routes in de Alpen: Holger Meyer's Epic Top Five

In detail verschillen de framegeometrieën echter in lengte en hoogte voor dezelfde wielmaat. Niet alle fabrikanten gaan tot het uiterste en verkleinen de frames tot het minimum, wat resulteert in de verschillende minimale carrosseriematen voor de fietsen met dezelfde wielmaten. Sommige fabrikanten bieden ook twee framehoogtes of meer per wielmaat.

Foto: BIKE testafdeling

De framemaat

Belangrijker dan de framemaat, die niet duidelijk is gedefinieerd, is de minimale zithoogte die een fiets nodig heeft. Dit is de afstand tussen het midden van de trapas en de bovenkant van het zadel. Met de Schrijden – Druk het boek in het kruis en meet de afstand tot de grond (zie foto hieronder) – er is een goede oriëntatie op de zithoogte: paslengte maal 0,885 is een benadering van de zithoogte.

Indien niet gespecificeerd, zal de lengte van de zitbuis helpen. De lengte van de zitbuis plus acht centimeter voor zadelpenkop en zadelhoogte zijn ongeveer de minimale zithoogte – tenzij de achterband in de weg zit of de bovenbuis. Je kunt ook kijken naar de trapvrijheid als je boven het frame staat, maar in de praktijk is dat niet zo belangrijk.

Onze auteur Robert Kühnen meet de exacte paslengte van onze jonge renner.Foto: Wolfgang WatzkeOnze auteur Robert Kühnen meet de exacte paslengte van onze jonge renner.

Het gewicht

Kinderen zijn licht. Kinderfietsen vaak niet. Helaas. Dit kan ertoe leiden dat kinderen hun fiets niet kunnen gebruiken.om zelf een trap op te kunnen tillen of een omgevallen wiel op te kunnen pakken. Als een kind van 20 kilo op een fiets van tien kilo rijdt, is het equivalent voor een volwassene van 80 kilo een fiets die 40 kilo weegt. Kinderen die met zo’n 30 kilo al heel goed bikers zijn, zijn nog altijd minstens 2,5 keer lichter dan volwassenen.

Lees ook:   Fietsgereedschap: deze 19 gereedschappen die u nodig hebt voor fietsreparaties

Kortom, zelfs de lichtste kinderfietsen zijn behoorlijk zwaar ten opzichte van elkaar. Dit komt door het feit dat er nauwelijks hoogwaardige componenten speciaal zijn ontworpen voor de gewichten van kinderen. Lichtgewicht componenten zijn ook veilig voor rijders van 80 kilo en dienovereenkomstig oversized voor de kinderen. Aan de andere kant zijn ze onevenredig duur en daarom zelden te vinden op kinderfietsen. Maar er is enige speelruimte: Waaiers Kan bijvoorbeeld worden gebouwd voor kinderen met weinig en zeer dunne spaken. De Band kan in het begin erg teder zijn. Tubeless bespaart verdere roterende massa. Zadels, steunen en sturen kunnen erg licht zijn.

Irritant onderwerp verende voorvork: Tot 20 inch wielmaat zijn verende vorken onzin – ook al zijn ze voor veel kinderen misschien wel het belangrijkste onderdeel van de MTB. Op 24 en 26 inch zijn ze discutabel, afhankelijk van de route, maar dan moeten ze van hoge kwaliteit zijn, kunnen worden aangepast aan het lage lichaamsgewicht van de kinderen en hebben een goede demping. Vooral een slechte, want te snelle rebound demping zorgt ervoor dat het voorwiel ongecontroleerd off-road springt. De afwezigheid van de verende voorvork bespaart minstens een kilo – een effect vergelijkbaar met 3 kilo op een volwassen fiets.

Als je wilt dat het gemakkelijk is, moet het gemakkelijk zijn: als het gaat om MTB voor kinderen, zorg er dan voor dat je een laag gewicht hebt!Foto: John Gibson/GettyAls je wilt dat het gemakkelijk is, moet het gemakkelijk zijn: als het gaat om MTB voor kinderen, zorg er dan voor dat je een laag gewicht hebt!

De cranklengte

Idealiter zouden de cranks mee moeten groeien. Gradatie in stappen van 10 mm is voldoende. In de praktijk is het probleem hoe je echt aan de cranks komt. De onderdelen zijn moeilijk te vinden of niet beschikbaar.

VPACE crank, 30T smalbreed kettingblad incl. BSA trapas (97 gram) - compatibel met BSA 68 en 73 mmFoto: FabrikantVPACE crank, 30T smalbreed kettingblad incl. BSA trapas (97 gram) – compatibel met BSA 68 en 73 mm

Een goed, goedkoop aanbod wordt geleverd door Vpace (hierboven afgebeeld). Edele lichtgewicht cranks in korte lengtes zijn gebouwd door Federleicht (foto onder). Andere leveranciers zijn T&A, Hope en enkele framebouwers met een eigen cranklijn. Het gemeenschappelijke kenmerk van de zeer nobele custom cranks is echter het helaas hoge prijsniveau, dat het gebruik op kinderfietsen onrealistisch maakt, afgezien van idealistische uitzonderingen.

Vederlicht Crankstel 140 mm SLFoto: FabrikantVederlicht Crankstel 140 mm SL

MTB voor kinderen – Conclusie van de redactie:

Koop je kinderen fatsoenlijke MTB’s voor kinderen! Zo licht mogelijk, met grote wielen en korte cranks. Dan is de kans groot dat kinderen en ouders samen plezier hebben! – Robert Kühnen, BIKE tester en vader van drie kinderen

Robert Kühnen, BIKE-tester en vader van drie kinderen, adviseert ouders om niet alleen op de kleur te letten bij het kopen van MTB's voor kinderen.Foto: Daniel KrausRobert Kühnen, BIKE-tester en vader van drie kinderen, adviseert ouders om niet alleen op de kleur te letten bij het kopen van MTB’s voor kinderen.