MTB tours in Duitsland: 8 spectaculaire tours voor het weekend

Deze 8 weekend MTB tours vind je hier:

(Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan)

Ertsgebergte: van Seifen naar Dresden

Het Ertsgebergte in het zuiden van Saksen is al elk weekendje weg waard. Maar fietsers die lokale kennis hebben en hun vrije tijd graag vullen met wilde trailervaringen, steken liever de Tsjechische grens over. Daar, waar het Ertsgebergte “Krušné Hory” wordt genoemd en met een indrukwekkende helling in het Boheemse Bekken valt. In omgekeerde weersomstandigheden branden vooral fotogenieke wolkenzeeën tegen deze steile helling. Maar het echte hoogtepunt voor fietsers: De paden aan deze kant van de berg zijn langer (tot 700 meter diep) en daardoor uitdagender.

Genoeg routemateriaal voor drie dagen, en zo lang duurt deze tocht van Seiffen naar Dresden met veel hoogtepunten: het hoogveen op de berg Jezerka, de berkenbossen van Mikulov, het bergkampad bij de muggentoren, het trailpark van Adolfov, de rotsstad van de Tyssa-muren, de zandstenen kloven op de Schneeberg en aan het einde van de Elbe-helling naar Dresden. Het perfecte weekend voor trail- en natuurliefhebbers!

Hoogveen in het ErtsgebergteFoto: Christian Penning

Hoogveen in het Ertsgebergte

Tour-Info Ertsgebergte

Een totaal van 201 km / 3720 hm / 3 etappes

 • Etappe 1: Seiffen – Mikulov 58.5 km / 1730 hm
 • Etappe 2: Mikulov – Telnice 32.9 km / 880 hm
 • Etappe 3: Telnice – Dresden 82.5 km / 1110 hm
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

>> kaart en GPS-gegevens voor de tour in het Ertsgebergte om te downloaden <<

Fichtelgebergte: drie dagen MTB rond de Schneeberg

Ochsenkopf en Schneeberg zijn de hoofdrolspelers van dit uitgebreide mountainbikeweekendcircuit in het noordoosten van Beieren. Met hun 1051 en 1024 meter zijn ze niet alleen de hoogste toppen van het Fichtelgebergte, maar ook de meest trail-dragende. Maar als je de lage berggolven tussen Marktredwitz en Kirchenlamitz van dichterbij bekijkt en ook een paar geëngageerde locals interviewt, dan ontdek je veel meer trailkilometers tussen de coniferen, blokzeeën en bizarre rotstorens.

De rotstorens in het Fichtelgebergte: Typische wollen zakverwering van het graniet.Foto: Matthias Rotter

De rotstorens in het Fichtelgebergte: Typische wollen zakverwering van het graniet.

Tour-Infos Fichtelgebergte

Het ideale startpunt voor de tour is Marktredwitz in het zuiden van het Fichtelgebergte. Vandaar in een grote ronde en met de klok mee via Bischofsgrün, Kirchenlamitz en Hohenberg terug naar Marktredwitz

De etappes

 • Dag 1: Marktredwitz – Fleckl 47,3 km / 1370 hm
 • Dag 2: Fleckl – Kirchenlamitz 51,7 km / 1440 hm
 • Dag 3: Kirchenlamitz – Marktredwitz 63,2 km / 1015 hm

>> Alle informatie en GPS-gegevens over de tocht in het Fichtelgebergte <<

Stefan Loibl, auteur van de tour:

De Püttner Trail: Het is de favoriete after-work trail van de Cube staff. Bij de kenmerkende granieten torens op de top van de Kösseine (939 m) begint het pad koppig en geblokkeerd, maar dan komt het in een stroomversnelling met een paar steile glijbanen en brede bochten. Op deze manier kunnen de worteltapijten straks soepeler worden meegenomen. En dit is slechts een van de vele afdalingen op de Kösseine.

Stefan Loibl, auteur van de tourFoto: Max Fuchs

Stefan Loibl, auteur van de tour

Heumödern-Trails: Trailpark met familieparcoursen

In het Altmühltal van de Opper-Palts slingeren nu zes paden door het bos van Treuchtlingen. De ene is 2,5 kilometer lang en stroomt over makkelijke tot matig moeilijke hindernissen, de andere steekt alles wat vering, carrosseriecontrole en soepele remvingers over een lengte van 600 meter vereist: steenveld, wegkloof, wortelpassages. Daarnaast zijn er twee oefenparcoursen en daglange trailtours door het park. De rijtechniekschool Happy Trails biedt hier, speciaal voor gezinnen met verschillende ideeën over Bike-fun, cursussen op (kinderen vanaf 4 jaar). De geleerde trucs en technieken zijn bedoeld om meer plezier en veiligheid te bieden op toekomstige familie-uitjes.

Fietsplezier in het bikepark voor het hele gezinFoto: Organizer

Fietsplezier in het bikepark voor het hele gezin

Tour-Info Heumödern-Routes

2,5-daagse cursus vanaf 395 euro

Alle verdere informatie over de Heumödern routes is te vinden op: heumoederntrails.de

Trans-Beierse Alpen: vier dagen van de Allgäu naar de Schliersee

Touring Eldorado in het zuiden van München - hier aan de Eibsee.Foto: Christian Penning

Touring Eldorado in het zuiden van München – hier aan de Eibsee.

Tour informatie Trans-Beierse-Alpen

Een totaal van 191 km / 5830 hm / 4 etappes

 • Etappe 1. Halblech – Eibsee 44 km / 1300 hm
 • Etappe 2. Eibsee – Lautersee 38 km / 1530 hm
 • Etappe 3. Lautersee – Herfst 49 km / 1240 hm
 • Etappe 4e val – Schliersee 60 km / 1760 hm

>> Alle informatie over de tocht door de Beierse Alpen inclusief GPS-gegevens <<

Beierse Woud: achtduizend meter hoge toppen in één weekend

Voor een beetje Himalaya-flair in het dagelijks leven: je kunt deze toptour vanaf St. Englmar ook in één dag voltooien. Het wortelstelsel, dat altijd dwars is, kost echter veel energie en tijd. Het is daarom het beste om twee dagen te nemen, zodat de individuele topervaringen veel beter gevierd kunnen worden. Pak je proviand in! De enige plaatsen om te overnachten en te stoppen voor een drankje zijn in Gotteszell op het zuidelijke keerpunt van de tour.

Himalaya flair in het Beierse WoudFoto: Andreas Kern

Himalaya flair in het Beierse Woud

Tour informatie Beierse Woud

In totaal heeft het circuit 50,8 km en 1630 hm.

De route: vanaf St. Englmar via de toppen Pröller (1048 m), Predigtstuhl (1024 m), Knogl (1056 m), Kälberbuckel (1054 m), Hirschenstein (1095 m), Klausenstein (1050 m), Rauher Kulm (1020 m) en Vogelsang (1022 m). De tour in twee dagen:

 • Etappe 1: 33.1 km / 980 m
 • Etappe 2: 17.8 km / 650 hm

>> Meer informatie en GPS-gegevens voor de tocht door het Beierse Woud <<

Top op de Kaiserstuhl: Toptochten in het Rijndal

Ooit spuwden de toppen vuur en lava, vandaag koesteren wijnstokken, amandelbomen en smaragdgroene hagedissen zich op de terrassen op de heuvels. Het kleine middelgebergte Kaiserstuhl ontspringt 16 kilometer ten noorden van Freiburg uit de Rijnlandse Vlakte. Ingeklemd tussen de wilde Vogezen in het westen en het grote Zwarte Woud in het oosten lijkt dit pareltje een beetje onopvallend, maar er zijn natuurlijk redenen waarom een fietstouroperator als Beitune weekendtrips in de Kaiserstuhl aanbiedt.

Op een gebied van slechts 15 bij 12,5 kilometer staan hier twaalf toppen in de vorm van groene, zachte weidebulten, die je de een na de ander kunt afkraken over panoramische paden, bergkampaden en zeer vloeiende holle paden. Beneden in de valleien hebben mooie wijndorpen wortel geschoten, die geschikt zijn voor verfrissingen en overnachtingen. En bovenal waait er een bijna mediterraan klimaat. Het klinkt allemaal heel lief, maar er zijn waarschijnlijk ook een paar donkere hoofdstukken in het verleden. Er is geen andere manier om sommige namen zoals Böselsberg, Totenkopfstraße en Raubrittergraben te verklaren.

Lees ook:   kinder mountainbike 20 inch
De tochten op de Kaiserstuhl lijken bijna een beetje mediterraan.Foto: Christian Penning

De tochten op de Kaiserstuhl lijken bijna een beetje mediterraan.

Tour-Infos Kaiserstuhl

Beitune.de biedt weekenden met dagtochten in Achkarren. Data: mei en oktober. Prijs: 229 Euro

Bergisches Land: Groene heuvels en gekerfde valleien – met bagagevervoer

Van Witzhelden via Wipperfürth naar Wiehl – in twee dagen eenmaal over het Bergisches Land. Hoewel deze regio ten oosten van Keulen nog niet zo’n hoge golven maakt als het Sauerland erachter, is de gestage uiterwaardf en Ab slingert hier ook omhoog naar de hoogtewaarden van een Transalp-etappe. Dit wordt natuurlijk niet mogelijk gemaakt door opvallende toppen in deze groene zee van heuvels, maar door de typische notch-dalen (Siepen), waarin je in en weer kunt slingeren.

Vaak zelfs op leuke bospaden, die verrassend uitdagend kunnen blijken te zijn, want: Het Bergisches Land heeft geen Vogezenschild zoals de Kaiserstuhl in het zuiden. Hier waaien de Atlantische laagtes bijna ongecontroleerd naar binnen en hopen zich op op de hellingen van het Hochsauerland. Met andere woorden, Peter zorgt er zelf voor dat de paden, wortels en natuurlijk de kleding van trailbikers niet te stoffig worden in dit gebied. Maar zodra de zon schijnt, bieden kastelen en paleizen fotopauzes, dammen voor zwempauzes en brouwerijen voor fysiek welzijn.

In twee dagen door het Bergisches LandFoto: Dennis Stratmann

In twee dagen door het Bergisches Land

Tour-Infos Bergisches Land

De tour heeft een totaal van 130 km, 2600 hm en omvat gemakkelijke paden. Prijs is inclusief overnachting in Wipperfürth, bagagevervoer en retourtransfer op aanvraag.

Meer informatie is te vinden rockmytrail.de

Vogezenroute: twee dagen door het Odenwald

Tussen Darmstadt en Heidelberg slingert de Vogezen langs de westelijke rand van het Odenwald. Een langeafstandswandelpad dat net zo vaak van oppervlak en breedte verandert als zijn ups en downs. Soms baant het zich een weg door dichte beukenbossen als grindpad, soms klimt het als tweebaans weidepad door de wijngaarden en laat je blik ver over de Rijnvlakte dwalen. Tussendoor laat hij het scheuren met wortelachtige, deels getrapte spoorpassages. Verder vermaak wordt verzorgd door oude wachttorens uit de Romeinse tijd, kasteelruïnes, grafheuvels, een zee van rotsen en de oude binnenstad van Heppenheim uit de middeleeuwen.

Het hoogste punt is de 514 meter hoge Felsberg. Toch stapelt zich bijna 2500 hoogtemeters op tijdens de twee dagvullende etappes, voordat uiteindelijk de stad Heidelberg zich aan je voeten uitspreidt op een uitkijkpunt en je alleen het bospad zigzaggend volgt tot aan de finish. Perfect voor de start van het seizoen!

Gevarieerde Vogezenroute met vele hoogtepuntenFoto: Kay Tkatzik

Gevarieerde Vogezenroute met vele hoogtepunten

Tour informatie Vosges Trail

Totaal 104 km / 2460 hm / 2 etappes

De route van de Vosges Trail is gemarkeerd (rode balk op een witte achtergrond), maar een extra GPS-track is logisch omdat sommige paden verrassend vertakken in het struikgewas. Er zijn tal van overnachtingsmogelijkheden in de steden langs de route. Retourtransfer: Darmstadt en Heidelberg zijn goed verbonden met het IC-netwerk van Deutsche Bahn.

>> GPS-gegevens voor de tour zijn te vinden op Komoot <<

>> Lees ook onze MTB-gids Vosges <<

Source link