Moustache Samedi 29 Trail 9: Frans tovertapijt in test

Al vroeg zag de Franse fabrikant Moustache het potentieel van sportieve e-mountainbikes voor trail- en offroadgebruik. In deze voortrekkersrol hebben de Elzassers al enkele accenten gelegd. Zo verschenen de eerste moderne mulletwielen (29 inch voor, 27,5 inch achter) op Moustache-fietsen in de e-bikesector. Moustache zette ook de standaard op het gebied van aandrijfintegratie. Hoewel de huidige Moustache Samedi 29 Trail 9 niet in een mullet-opstelling de test inrolt, maar op 29er-wielen, zet hij nog steeds zijn eigen accenten. Met 150 millimeter travel is het de All Mountain, de allrounder voor trails en tours uit het Moustache portfolio. Met 7199 euro is de fiets verre van een van de duurste kandidaten in de high-end E-MTB’s. Wil je nog meer, dan vind je in het topmodel Samedi 29 Trail 11 voor 8599 euro wat updates. Maar in deze test namen we de kwaliteiten van het 9-serie model over. Hoe het ging in directe vergelijking met de concurrentie, kunt u lezen in de volgende regels.

Wie bouwt de beste All Mountain E-MTB 2023? We hebben het getest. Elf van de beste E-MTB’s op de markt zullen er zijn, van Specialized tot Cube en Santa Cruz tot Rotwild. De hele vergelijkingstest van de high-end E-MTB’s: Nu in EMTB 4/2023!

In één oogopslag: Technische gegevens en bladmuziek Moustache Samedi 29 Trail 9

De Moustache Samedi 29 Trail 9 kost 7199 euro. Als je er helemaal voor wilt gaan, kun je een versie van hogere kwaliteit krijgen met carbon wielen.Foto: Josh WelzDe Moustache Samedi 29 Trail 9 kost 7199 euro. Als je er helemaal voor wilt gaan, kun je een versie van hogere kwaliteit krijgen met carbon wielen.

De feiten over de Moustache Samedi 29 Trail 9

 • Motor: Bosch Performance CX, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: Bosch Powertube, 750 Wh (klassiek verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Aluminium
 • Veerweg: 150 mm
 • Wielmaat: 29 inch
 • Framematen: S, M, L XL
 • Prijs: 7199 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht: 24,4 kg (testfiets in maat L, EMTB meting)

Eigen lijn, individuele ontwikkeling – De bijzonderheden van de Moustache Samedi Trail

De Fransen van Moustache zijn niet tevreden met standaardoplossingen. Voorbeeld: De slimme integratie van de grote 750 Powertube van Bosch is niet alleen bijzonder ruimtebesparend, maar overtuigt ook in de afhandeling van de accuverwijdering. Het bedrijf uit de Elzas heeft hiervoor eigen batterijhouders ontwikkeld. De afdekking van de laadpoort komt ook uit de eigen pen van het bedrijf en is superieur aan de standaardoplossing van Bosch op het gebied van bescherming en bediening. Moustache gaat nog een stap verder als het gaat om het onderstel: dempers van de industriereuzen Rockshox of Fox? Niet op de Samedi Trail 29. Magic Grip Control noemen de Fransen hun speciaal ontwikkelde schokdempers, die allemaal zonder expansievat worden geleverd. Hiermee beweert Moustache een chassis met bijzonder hoge tractie te hebben gecreëerd dat expliciet is ontworpen voor e-mountainbiken op het moeilijkste terrein.

Lees ook:   elektrische mountainbike huren

Geen uniformiteit meer! Als het om chassis gaat, doen de Fransen hun eigen ding. Dankzij de eigen Magic Grip-demper is de achterste driehoek zeer getrimd voor comfort en tractie. Boven: Het SAG-display maakt de installatie eenvoudiger.Foto: Josh WelzGeen uniformiteit meer! Als het om chassis gaat, doen de Fransen hun eigen ding. Dankzij de eigen Magic Grip-demper is de achterste driehoek zeer getrimd voor comfort en tractie. Boven: Het SAG-display maakt de installatie eenvoudiger.Ook allesbehalve gewoon: de kabel en kabelgeleiding door de bovenbuis.Foto: Josh WelzOok allesbehalve gewoon: de kabel en kabelgeleiding door de bovenbuis.

De e-bike drive

Met de Bosch Performance CX Moustache vertrouwt op wat waarschijnlijk de meest geïnstalleerde E-MTB-motor is. Het combineert hoge prestaties met een redelijk gewicht. De zeer goede modulatie, de levendige en Progressieve vermogensafgifte en speciale functies zoals het verlengde wiel in Emtb-modus maken het een Meetlat in smerignl Bergop. Alle U-levels kunnen via de app worden gefinetuned. Maar: De Bosch is niet helemaal stil, rammelt op de afdaling en de grote accu’s wegen een goede 4,3 kilo.

Aan de andere kant levert het een extreem goed bereik dat andere systemen met batterijen van ongeveer 700 tot 750 wattuur overtreft. De Powertube 750 kan eenvoudig worden verwijderd van de onderbuis aan de voorkant van de Samedi 29 Trail. Het is niet mogelijk om de nieuwe Bosch systeemcontroller te integreren in de bovenbuis van de huidige Moustache-modellen. In plaats daarvan vertrouwen de Fransen op de combinatie van LED-afstandsbediening en Kiox 300. De snelheid wordt gemeten via de Bosch ventielsolenoïden, dus er is geen aparte snelheidssensor nodig.

Bosch Performance CX, 85 Newtonmeter, 2,93 kilo, vier steunniveaus die via de app kunnen worden aangepast.

De geometrie van de Moustache Samedi 29 Trail

Zo zou je de afmetingen van de Moustache Samedi 29 Trail in een notendop kunnen omschrijven. De wielbasis van 1285 millimeter in maat L is erg lang voor een all-mountain e-bike. Dat komt niet in de laatste plaats door de eveneens bovengemiddelde lengte liggende achtervorken van 460 millimeter en het lange bereik. Deze drie parameters geven de fiets zijn stabiele en goedmoedige, maar niet erg wendbare karakter. De stuurhoek van 65,5 graden is vrij matig. Dit geeft de fiets een neutrale rit zonder kantelbare besturing. Goed voor tour en het dagelijks leven.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 450 mm
 • Wielbasis: 1285 mm
 • Bereik: 484 mm
 • Stapel: 649 mm
 • Stuurhoek: 65,5 graden
 • Zithoek: 77 graden
 • Achtervork lengte: 460 mm

De voorzieningen

Met 7199 euro is de Samedi 29 Trail 9 vrij goedkoop in de serie high-end e-mountainbikes. Dit komt niet in de laatste plaats door het aluminium frame, dat vrij zeldzaam is in deze prijsklasse. Aan de andere kant valt er qua uitrusting nauwelijks iets te klagen. Er is geen overdreven blingbling, maar puur functioneel gezien zijn de onderdelen op de snor echt geweldig. Versnellingen en remmen komen uit Shimano’s XT-plank en leveren een solide functie en een goede modulatie en kracht. Ook de Fransen graven diep in de buidel als het gaat om de verende voorvork: Fox 36 Factory met een slag van 150 millimeter. Met EXO+ karkas vertrouwen de Maxxis banden op een goede balans tussen lekbescherming en een behoorlijk gewicht. Dat Assegai Profiel is hier aan de voor- en achterzijde geïnstalleerd. Aan de achterkant zie je deze band zelden. Hij wordt bestuurd door een licht carbon stuur, dat met 760 millimeter vrij smal is. Een breder model zou wenselijk zijn, omdat het algemeen bekend is dat het inkorten van een stuur gemakkelijker is dan het breder maken.

Lees ook:   De minister: Clemens Kaudela's superstunt - de grootste gap drop in Utah
Fox 36 Factory met Grip2-demping - meer dan dat kun je in deze categorie niet krijgen.

Praktijktest: Zo rijdt de Moustache Samedi Trail 29

Op tournee

Rijcomfort is een topprioriteit voor de Moustache Samedi Trail 29. De achterwielophanging is erg gevoelig, het smalle stuur bevordert een comfortabele houding en de zitpositie is in balans in plaats van overdreven zwaar vooraan. Dus ook op lange vlakke passages ben je ontspannen met de slanke Elzasser en zonder al te veel druk op je polsen. Het slimme systeem van Bosch met de grote Powertube 750 transporteert de fiets naar een echt sterke actieradius. Lange tochten zijn geen probleem. Bovendien kan de batterij snel worden verwijderd. Opladen in de hut of overschakelen naar een tweede batterij – dit is ook op elk moment mogelijk met de Moustache Samedi 29 Trail. De extra lange Powertube 750 past echter niet in de rugzak.

Terwijl sommige E-MTB's in deze reisklasse bogen op enduro-kwaliteiten en graag door de lucht vliegen (terug op de foto), heeft de Samedi 29 Trail de neiging om met beide wielen op de grond te blijven. Toch beheerst hij moeilijke paden.Foto: Max FuchsTerwijl sommige E-MTB’s in deze reisklasse bogen op enduro-kwaliteiten en graag door de lucht vliegen (terug op de foto), heeft de Samedi 29 Trail de neiging om met beide wielen op de grond te blijven. Toch beheerst hij moeilijke paden.

Heuvelopwaarts

Het doel, met een eigen demper, bijzonder comfort en massieve THet genereren van een reactie is een groot succes in de bergop. Net als op een luchtkussen zweef je over worteltapijten en steile treden. Dankzij lange liggende achtervorken houdt het voorwiel altijd contact met de grond en verliezen zelfs steile steken hun schrik. En dat ondanks het feit dat de zitpositie op steil terrein wat achterstevoren zwaar is. De rijervaring is even wennen, want in het SAG-gebied is de achterste driehoek erg zacht en niet erg gedefinieerd. Toch is de Samedi 29 Trail een van de sterkste in onze groepstest op steile en technische hellingen.

Op de helling behoorde de Moustache Samedi 29 Trail (links op de foto) tot de absolute topgroep van onze groepstest. Niet in de laatste plaats dankzij de krachtige Bosch-motor en uitstekende tractie.Foto: Max FuchsOp de helling behoorde de Moustache Samedi 29 Trail (links op de foto) tot de absolute topgroep van onze groepstest. Niet in de laatste plaats dankzij de krachtige Bosch-motor en uitstekende tractie.

Heuvelafwaarts

Het nadeel: op bochtige, bochtige paden is de Samedi nogal traag op de weg, de achterste driehoek geeft weinig feedback van de grond en de energie van de rijder spat ervan af in de ophanging. Daarnaast is er veel druk aan de voorkant. Wat een groot voordeel is in bochten met een meer passieve rijstijl maakt het voor actieve piloten moeilijk om de voorkant op te tillen. Op uitdagende afdalingen waren we veilig met de Samedi Trail 29, maar met de handrem duidelijk ingeschakeld. Dit gevoel wordt ondersteund door het smallere 760 stuur. Ook op afdalingen kan de fiets met zijn ongecompliceerde karakter punten scoren. Want de tractie is hier ook echt sterk en de fiets blijft ook zonder professionele rijtechniek makkelijk te controleren.

Lees ook:   Fox Transfer SL: De lichtgewicht vario zadelpen krijgt meer lift

Sorry, collega Schleker, maar we hebben je op een meer ontspannen manier over offroad-golven op een fiets zien schrobben. Om eerlijk te zijn, moet gezegd worden: Ja, zelfs de Moustache kan vliegende intermezzo's doen. Maar de fiets heeft zijn sterke punten elders.Foto: Max FuchsSorry, collega Schleker, maar we hebben je op een meer ontspannen manier over offroad-golven op een fiets zien schrobben. Om eerlijk te zijn, moet gezegd worden: Ja, zelfs de Moustache kan vliegende intermezzo’s doen. Maar de fiets heeft zijn sterke punten elders.

De EMTB-conclusie

Vanwege het comfortabele en stabiele ontwerp wordt de enige aluminium fiets in de test aanbevolen voor plezierfietsers die liever comfortabel en veilig op tournee gaan dan op jacht te gaan naar de beste tijden op paden. Zeer soevereine klimmer. Eerlijke prijs, sterk bereik, topmotor. Het gewicht is top voor een aluminium fiets met een 750cc eindbuis.

EMTB-redacteur Florentin VesenbeckhFoto: Max FuchsEMTB-redacteur Florentin Vesenbeckh

Per

 • Sterke klimeigenschappen
 • Hoog niveau van rijcomfort
 • Eenvoudig te bedienen bij passief rijden

Contra

 • Traag en zwaarwichtig
 • Slecht gedefinieerde achterwielophanging
 • Smal stuur

Specificaties en bladmuziek Moustache Samedi 29 Trail 9

Fabrikant

 • Prijs: 7199 Euro
 • Maten (zitbuis) / frame materiaal: S, M, L (geteste maat 45 cm), XL / Alu

Afmetingen²

 • Gewicht²: 24.43 kg
 • Bereik¹: 2060 (+31)hm
 • Gemiddelde snelheid: 13,9 km/h
 • Veerweg voor/achter: 150/150 mm
 • Hoogte zwaartepunt: 525 mm
 • Breedte stuur: 760 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 165 mm / 188 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 494 mm

Uitrusting

 • Motor: Bosch Performance CX Smart
 • Maximum koppel³: 85 Nm
 • Batterij³ / Gewicht²/ Prijs Vervangende batterij: Powertube 750 / 4304 g / 999 Euro
 • Versnellingen: Shimano XT/SLX
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 34; 10–51
 • Scherm: Bosch Kiox 300
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 140 kg
 • Vork / Schokdemper: Fox 36 Float Factory Grip2 / Just Magic Grip Control 150
 • Telescopische ondersteuning: Kind Shock Race, 170 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Shimano XT / 203 mm / 203 mm
 • Wielen: Moustache Just Alloy, Mavic naven
 • Banden: Maxxis Assegai Exo+ MaxxTerra, 29 x 25

EMTB-testresultaat⁵: 8,3 punten – zeer goed

Moustache Samedi 29 Trail 9 - Geometrie gegevensFoto: EMTB Test DepartmentMoustache Samedi 29 Trail 9 – Geometrie gegevensMoustache Samedi 29 Trail 9 - KenmerkenFoto: EMTB Test DepartmentMoustache Samedi 29 Trail 9 – KenmerkenMoustache Samedi 29 Trail 9 - testdiagramFoto: EMTB Test DepartmentMoustache Samedi 29 Trail 9 – testdiagram

¹De bereikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

²Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

⁴Staptest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

⁵Het EMTB-oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.