Flyer Uproc Evo:X: Nieuwe Bosch enduro uit Zwitserland

Met de Uproc 6 luidde Flyer in 2020 een nieuw tijdperk in: geïntegreerde accu, sportieve geometrie en echte kwaliteiten moeten de massieve e-enduro aantrekkelijk maken voor een nieuwe, sportieve doelgroep. Nu staat de opvolger met een compleet nieuw frame en Bosch’ Smart System in de startblokken.

Net als de Uproc 6 is de nieuwe Uproc Evo:X, als vlaggenschip van de Flyer-reeks, ontworpen voor hoge snelheden en extreem terrein, maar dankzij een truc in de constructie moet de fiets nog steeds gemakkelijk te hanteren zijn. Een erezaak met Flyer: hoewel de fiets volledig is ontworpen voor trailprestaties, is de batterij nog steeds verwijderbaar.

Met korte liggende achtervorken en moderne geometrie is de Uproc Evo:X volledig ontworpen voor rijplezier op moeilijk terrein.Met korte liggende achtervorken en moderne geometrie is de Uproc Evo:X volledig ontworpen voor rijplezier op moeilijk terrein.

De feiten over de Uproc Evo:X flyer

 • Motor: Bosch Performance CX Smart System
 • Batterij: 750 / 625 wattuur, verwijderbaar
 • Veerweg: 170 / 165 mm
 • Wielmaat: 29 / 27,5 inch
 • Carbon frame
 • Vanaf 18,6 kilo (maat L, EMTB gemeten waarde)
 • Frame maten: S, M, L, XL
 • Toegestaan totaalgewicht: 140 kilo
 • Vier modellen tussen 7399 en 12499 euro

Grote update: Frame en chassis herontwikkeld

De vorige Flyer Enduro Uproc 6 werd nog geleverd met het “oude” Bosch systeem en 625 accu. Om het nieuwe Smart System met 750-batterij in de fiets te integreren, heeft Flyer het frame volledig opnieuw ontwikkeld en ook de batterijverwijdering herzien. Eén claim is echter hetzelfde gebleven: De Flyer zou een uitgesproken stijve fiets moeten zijn voor maximale stuurprecisie, maar nu is er ook sprake van de juiste flex op de juiste plaatsen voor goed rijcomfort. De voorganger werd altijd als erg stijf en niet erg comfortabel beschouwd, dus dat zou met de nieuwe fiets iets beter moeten zijn.

Lees ook:   scott mountainbike carbon

De batterij kan naar beneden worden verwijderd van de Flyer Uproc Evo:X.Foto: Josh WelzDe batterij kan naar beneden worden verwijderd van de Flyer Uproc Evo:X.

De Evo:X neemt met 29 inch aan de voorkant en 27,5 inch aan de achterkant de wielmix over van zijn voorganger, net als de 170 millimeter veerweg aan de voorkant. De progressieve viergewrichtige achterdriehoek biedt nu zelfs 165 millimeter veerweg en zou speciaal voor de Evo:X opnieuw zijn herzien. Overigens is de accu van de Flyer Uproc Evo:X nu naar beneden verwijderd in plaats van opzij zoals bij de vorige fiets. Dit biedt meer potentieel voor lichtgewicht constructie en geeft ontwerpers meer vrijheid in geometrie. Voor dit doel werd de motor ook licht gedraaid geïnstalleerd, wat ook ruimte bespaart in vergelijking met de conventionele motororiëntatie.

Ready to Rumble: De geometrie van de Flyer Uproc Evo:X

Qua geometrie is Flyer navenant modern en maakt goed gebruik van de voordelen van de gedraaide motor en de nieuwe batterijverwijdering. Bovenal is de achterste driehoek erg kort voor een Bosch-fiets met veel veerweg van 445 millimeter. Het bereik is modern en lang met 480 millimeter in maat L, de matige stack moet ook veel druk naar voren brengen bergafwaarts en de Flyer goed door bochten laten sissen. De stuurhoek van 64,5 graden en een flipchip voor het finetunen van de geometrie zijn state-of-the-art. Zo kun je de hoeken op de flyer desnoods met een halve graad afvlakken.

De gedraaide motor kost wat bodemvrijheid, maar zorgt voor bijzonder compacte liggende achtervorken.Foto: Josh WelzDe gedraaide motor kost wat bodemvrijheid, maar zorgt voor bijzonder compacte liggende achtervorken.

De belangrijkste geo-data in één oogopslag (maat L, vlakke instelling)

 • Wielbasis: 1270 mm
 • Bereik: 480 mm
 • Stapel: 632 mm
 • Stuurhoek: 64 graden
 • Zithoek: 76,2 graden
 • Achtervork lengte: 445 mm

Vanaf 7399 euro: modellen en uitrusting

De Uproc Evo:X wordt leverbaar in vier uitrustingsniveaus tussen de 7399 en 12499 euro. Het goedkoopste model 4.10 wordt immers geleverd met trail-capabele uitrusting en een volledig carbon frame. We hebben goede ervaringen met de ingebouwde domeinvork, maar ook met Shimano’s MT520 vierzuigerrem. Met de luxe demper zonder expansietank, de kleinere 625-accu en de elfvoudige Deore is ondanks de prijs echter enige druk om te besparen zichtbaar.

In het midden staan Uproc Evo:X 6:10 en 8:70 voor 8199 en 8999 euro. Beide worden geleverd met een Fox 38-vork en 750-batterij. De 8:70 krijgt echter de betere prestatievariant van de voorvork, terwijl de 6:10 het moet doen met het goedkopere ritme. De twaalftraps Deore en de MT520-rem op 6:10 overtroeven de 8:10 met XT-componenten, en de downhill shock Float X2 is ook een upgrade ten opzichte van de kleinere Float X.

Het topmodel Uproc Evo:X 9:50 voor 12499 euro.Het topmodel Uproc Evo:X 9:50 voor 12499 euro.

De top-of-the-line 9:50 is dan voorzien van Fox Factory-ophangingselementen, een draadloze X01-versnellingspook van Sram en XTR-remmen. Er is echter nog wel wat ruimte voor verbetering aan de kant van de apparatuur. Mavic’s Deemax S-wielen van aluminium kunnen nog steeds worden gezien als een bewuste keuze tegen carbon wielen, maar een fiets in deze prijsklasse zou de nieuwe transmissie van Sram al moeten hebben geïnstalleerd. Chic: Alle fietsen worden geleverd met Bosch’ sportieve combinatie van mini-afstandsbediening en systeemcontroller, en ook de Aquila downhill banden van Onza maakten een goede eerste indruk op ons.

Lees ook:   Transition TR 11 review: het speelkameraadje van Jaxson Riddle