Merida Big.Nine 2024: Nieuwe carbon hardtail voor cross country

Zelfs de Merida Big.Nine hardtail ontkomt niet aan de aanhoudende langer-vlakkere trend. Zo is de stuurhoek van het nieuwe carbon frame met een volle twee graden afgevlakt tot 68 graden. In maat M groeit het bereik met maar liefst 31 millimeter tot 452 millimeter. Tegelijkertijd is de zithoek nu modern steil met 75,3 graden. Net als de Merida One.Sixty en One.Forty vertrouwen de Taiwanezen nu op hun beproefde agilometer-maatconcept. Er worden relatief korte zitbuizen met lange zadelpennen gebruikt, zodat rijders de framemaat kunnen kiezen op basis van hun voorkeursrijeigenschappen in plaats van hun lengte.

In het geval van de Big.Nine is de zitbuis in maat M met 410 millimeter radicaal kort. Rijders die een langere en gladdere hardtail willen, kunnen voor maat L gaan zonder dat een lange zitbuis hen in de weg zit. Als u de voorkeur geeft aan wendbare fietsen, kunt u ook op een S-frame rijden – dankzij de lange zadelverlenging. Mensen die waarde hechten aan uitgebalanceerde rijeigenschappen houden zich vooral aan het bekende M-frame. Merida combineert deze progressieve geometriebenadering met maatspecifieke liggende achtervorken op de nieuwe Big.Nine voor een beter uitgebalanceerde gewichtsverdeling op de fiets. Afhankelijk van de grootte meet de Keck nu 430 tot 442 millimeter.

De nu aanzienlijk kortere zitbuizen en lagere standoverhoogtes zijn bedoeld om de rijder meer bewegingsvrijheid en controle te geven tijdens de afdaling. Tegelijkertijd maken de verkorte zitbuizen het gebruik van telescopische steunen met lange slag mogelijk. Merida rust de twee in Duitsland verkrijgbare modellen van de nieuwe Big.Nine uit met stijve steunen. Hiermee leidt de langere verlenging tot meer flex en dus meer zitcomfort. Om ervoor te zorgen dat het concept van lange frames een compleet succes wordt, gebruikt Merida kortere stelen en alleen verende vorken met een 44 millimeter lood. Een kortere balhoofdbuis maakt het mogelijk om de cockpithoogte flexibel in te stellen van zeer laag naar hoog via afstandhouders.

Lees ook:   Trek Trail Advocacy Program 2023: 10 nieuwe trailprojecten in de DACH-regio

Uiteraard gebruikt Merida ook de nieuwe editie van de Big.Nine hardtail voor een visuele en technische update in detail. De steeds vaker voorkomende flatmount montagestandaard wordt nu gebruikt op de achterrem. De treinen gaan via de Acros-headset het interieur van het frame in en rijden volledig intern. Op de trapas vertrouwt Merida op de onderhoudsvriendelijke BSA-standaard. De Boost-achterdriehoek past nu op banden tot 2,4 inch breed. Er is geen optie voor voorderailleurs, de nieuwe Big.Nine is exclusief ontworpen voor moderne enkele aandrijvingen. Voor compatibiliteit met de elektronische Sram Eagle Transmission groepenets is er nu een Sram UDH derailleur hanger op het frame. Daarnaast kan een kettinggeleider op de trapas worden gemonteerd.

Op de lange onderbuis van de nieuwe Merida Big.Nine is ruimte voor twee bidonhouders achter elkaar. Onder de bovenbuis zit een extra gereedschapsbevestiging. Van de all-mountain en enduro broers neemt de cross-country hardtail verdere uitrustingsdetails over: er is een multitool onder het zadel en een afneembare hendel met een zeshoekige moersleutel in de achterwielas. De nieuwe Merida Team CC III stuurpennen worden ook geleverd met bevestigingspunten voor verlichting en fietscomputers.

Merida biedt twee modellen van de Big.Nine carbon hardtail. Het frame van het goedkopere XT-model voor 2999 euro is vervaardigd met de zogenaamde CF3 carbon layup en zou vanaf 1100 gram wegen. Het topmodel met de naam 10K, dat met 9499 euro aanzienlijk duurder is, krijgt een 880 gram CF5 carbon frame met vezels van hogere kwaliteit. Natuurlijk verschillen de twee modellen ook qua uitrusting.

Zoals de naam al doet vermoeden wordt de Merida Big.Nine XT gereden met een Shimano XT groep. De remmen dragen ook het Shimano XT logo. De goedkope structuur wordt aangevuld met Merida’s eigen wielen en de nieuwe Rockshox Sid SL met een eenvoudige dempingsunit. Qua features laat de duurdere Merida Big.Nine 10K niets te wensen over. Naast het radiocircuit Sram XX Eagle SL Transmission en de topvork Rockshox Sid SL Ultimate, zitten in de high-end hardtail carbon wielen van Reynolds. Beide uitrustingsniveaus rollen op Maxxis Recon Race-banden. De nieuwe Merida Cross Country hardtail is verkrijgbaar in vijf maten van XS tot XXL.

Lees ook:   BIKE Junior Team verzamelt punten en podiumplaatsen in Wombach