Fietsprijzen 2023: Komt er binnenkort korting op mountainbikes?

De tijd dat fietsen, remblokken of verende vorken schaars waren, lijkt voorbij. Moeilijk te geloven: een jaar geleden leed de industrie nog steeds onder enorme knelpunten in het aanbod en rapporteerde prijsstijgingen voor mountainbikes tot 25 procent! Vooral e-mountainbikes waren duurder dan ooit.

En nu? Reserveonderdelen: daar! Voorraad: vol! Dit is ook merkbaar wanneer je door de website van online retailers scrolt of in etalages kijkt. Dat komt ook doordat de stijgende inflatie en de vrees voor hoge energiekosten het consumentengedrag eind 2022 hebben afgeremd. Volgens kenners wordt 2023 immers weer licht bergopwaarts.

“De levertijden van de componenten zijn genormaliseerd, de verwarmings- en elektriciteitskosten zijn niet zo hard gestegen als verwacht. Ik geloof in normalisatie in 2023”, zegt Robert Krauss van het Allgäu-postorderbedrijf Propain.

Fietsvraag in 2023 niet slechter dan voorgaande jaren

Tobias Hempelmann, van de Vereniging van de Duitse Fietshandel, is ook optimistisch in een paneldiscussie van de Presse Dienst Fahrrad: “De handel is nog in winterslaap, maar het wordt duidelijk dat de vraag niet slechter zal zijn dan in de afgelopen jaren”, zegt Hempelmann.

Toch zitten veel magazijnen nog vol. “Dat komt ook doordat retailers nog in de hoogtijdagen bestelden”, zegt Peter Denk van Specialized. Volgens onze informatie zijn sommige retailers door fabrikanten aangemoedigd om nog meer te bestellen. Waar ze in 2021/2022 vaak maar een derde van de bestelde goederen ontvingen, komt de volle lading in 2023 aan. En dit ondanks het feit dat de schappen in de winkels nog vol zitten. Daardoor kunnen winkeliers niet betalen. Er dreigt een cashflowprobleem.

Lees ook:   BIKE Women Camp 2024: 4 Supertrail-dagen aan het Lago di Molveno

Als we de geruchten mogen geloven, huren veel fabrikanten in Azië ook hallen om overgeproduceerde fietsen tijdelijk op te slaan. Het kunstmatige markttekort is bedoeld om de prijzen constant te houden. Maar sommige scène-experts verwachten een kortingsstrijd, maar eerder in het lagere en middenprijssegment.

Kortingsstrijd voor fietsen 2023? Goed voor de klant, maar alleen voor nu

Zelfs als maar heel weinig fabrikanten het openlijk willen zeggen, is 2023 te verwachten met behoorlijke kortingen. Althans voor veel fietsmodellen. Het kan dus de moeite waard zijn om nog een paar weken te wachten met de aankoop. Volgens experts uit de industrie zullen de prijzen van bijzonder populaire fietsmodellen echter waarschijnlijk stabiel blijven. Zelfs prijsverhogingen zijn hier niet uitgesloten.

Toch: goed nieuws voor mountainbikers, zou je denken. Sebastian Tegtmeier van Bike-Components ziet echter alleen kortetermijnvoordelen voor de klant: “Op de lange termijn zal dit nadelen hebben, want als er geen realistische prijzen op de markt worden gerealiseerd, moeten producten goedkoper worden geproduceerd om de nodige marges te garanderen”, zegt Tegtmeier. Service en kwaliteit van de producten kunnen in het scenario worden beïnvloed.

Waar is het geld van de fietsboomjaren?

Veel retailers en fabrikanten genereerden vele malen meer tijdens de fietshausse in tijden van de pandemie. De fietsboom. Bekende toonaangevende media beschreven de fietsindustrie als crisisprofiteurs – en terecht.

Dergelijke ups en downs vormen grote uitdagingen voor de industrie. Nog maar kort geleden moest er een veelvoud in Azië worden geproduceerd, nu wordt de productie weer gedeeltelijk afgebouwd. “Er is nog nooit zo’n situatie geweest. Het heeft weer een zekere consistentie nodig”, zegt Denk.

Korting: Deze mountainbike modellen zijn al verlaagd in 2023

Radon Skeen HD, momenteel 400 euro goedkoper.Foto: Radon

Radon Skeen HD, momenteel 400 euro goedkoper.

Radon Skeen HD – korting: -400 Euro
Het topmodel met Fox Factory-ophanging is nu weer goedkoper – voor 3399 euro. Ook voor de radonmodellen Jab, Jealous en Swoop kelderden de prijzen.

Speciaal voor e-mountainbikes verlaagt Specialized de prijzen. Maar ook met fietsen zonder motor, zoals de Epic Expert.Foto: Specialized

Speciaal voor e-mountainbikes verlaagt Specialized de prijzen. Maar ook met fietsen zonder motor, zoals de Epic Expert.

Specialized Epic Expert – korting: -1600 Euro
De Amerikaanse fabrikant was een van de eersten die met de prijzen meegroeide, en dat is duidelijk. Veel modellen zijn nu weer goedkoper. Bijvoorbeeld de Epic. Nu 6500 euro.

De YT Izzo met de hoogwaardige Fox Factory ophanging.Foto: YT

De YT Izzo met de hoogwaardige Fox Factory ophanging.

YT Izzo Core 4 – korting: -800 Euro
De fietsverlader uit Franken had zijn prijzen in november al verlaagd. 4799 Euro moet je nu neerleggen voor de trailbike Izzo Core 4.

Source link