Trailbikes: De YT Izzo Core 2 in review

Zo’n drie jaar geleden bracht het in Forchheim gevestigde postorderbedrijf de Izzo, het sportiefste model tot nu toe, op de paden. Op het eerste gezicht merk je echter niets van de leeftijd van de fiets: het chique carbon frame met aluminium achterdriehoek is het stijfst in deze vergelijking en ziet er tijdloos en modern uit. Na de eerste meters op de 130 millimeter volledig wordt echter duidelijk dat de iets langere voorkant met een stuurpen van 60 millimeter in combinatie met de relatief vlakke zithoek de rijder sportiever over het frame rekt dan zijn concurrenten.

Toch is de Izzo geen bewezen klimmer. De achterste driehoek knikt licht bij het trappen en is nog steeds niet een van de meest gevoelige in het veld. Alleen gelede rijders kunnen op de weg naar de laaggelegen platformhendel reiken. Ook de grofgebekte Minion-bandencombinatie en de smalle overbrengingsverhouding (454 procent) zetten de rem op klimambities. Wat de prestaties bergafwaarts betreft, heeft de YT een deel van zijn grip op de huidige trailbikes verloren. Hoewel de Izzo wendbaar over bochtige paden kan worden gestuurd, genereert hij veel pop op de achterste driehoek en genereren de banden ook een goede grip in bochten.

Op steile of snelle afdalingen klaagden alle testers echter over te veel druk op het lange front. Daardoor brengt de Izzo weinig veiligheid in steile passages en geeft hij ook royaal klappen door aan de bestuurder. Net als bij Specialized vertragen de zwakke G2-R stoppers slechts matig en ook de NX groepset neemt veel tijd in beslag bij het schakelen. Met lichtere wielen en banden kon de Izzo worden omgetoverd tot een sportieve tourer. Het budget zou het waarschijnlijk geven. De fiets is momenteel verkrijgbaar bij YT met maar liefst 2499 euro.

Lees ook:   Test: Gopro Hero 11 Black vs. DJI Osmo Actie 3

BIKE testresultaat¹: goed – 175 van de 250 punten