Live Hack: Hoe maak je stinkende fietsschoenen weer fris

We vroegen rond op de redactie, vroegen de community om tips en vroegen ook een AI hoe je van stinkende fietsschoenen af kunt komen – zonder ze weg te gooien, natuurlijk.

Oorzaken van stinkende fietsschoenen

Voordat we bij de oplossingen komen, is het belangrijk om te begrijpen waarom fietsschoenen in de eerste plaats kunnen gaan ruiken. Dit komt door bacteriën die zich bijzonder goed vermenigvuldigen in vochtige en warme omgevingen. Een vochtige omgeving die de groei van bacteriën bevordert, kan worden veroorzaakt door zweet en ander vocht, zoals regen of opspattend water.

 1. Zweet: Tijdens het fietsen produceert het lichaam zweet, dat in de schoenen kan komen en daar bacteriegroei kan veroorzaken.
 2. Vochtigheid: Als de fietsschoenen nat zijn geworden en niet goed zijn opgedroogd, zullen ze snel gaan stinken.

Onze test: Neutraliseer geur in stinkende fietsschoenen

We gebruikten duurtesters van Specialized als onvrijwillige testschoenen. De Specialized Recon ADV Gravel Schoenen zijn ontworpen voor lange avonturen en bikepacking. En omdat dit momenteel de fietsschoen is die het beste bij mijn voeten past op echt lange afstanden, was de keuze snel en gemakkelijk. Maar waarvoor?

De schoenen in extreem gebruik – Gravel bikepacking race in Noorwegen

Er moest een goede 1000 kilometer worden afgelegd in de bikepacking race The Bright Midnight. Het principe was vergelijkbaar met dat van de Transcontinentale races – maar er was een voorgeschreven route, die was ontworpen voor gravelbikes. Op een zonnige zondag, 9 uur ’s ochtends, was de start en dan zou de klok niet stoppen tot de finish was bereikt. Op de eerste dag bleef het zonnig en warm, maar moesten talloze waterlopen worden overgestoken. Tijdens de eerste twee rivierovergangen trokken velen, waaronder ik, hun sokken en schoenen uit om hun fietsschoenen droog te houden. Later had dit geen zin meer, want de waterlopen kwamen bijna net zo talrijk als de muggen die je besprongen als je even stopte. Dus toen waren de grindschoenen nat. Maar dat niet alleen, tijdens een duwpassage was het zo modderig dat er soms een complete schoen in zakte.

Lees ook:   Slopestyler Kathi Kuypers: Trek Remedy Custom Slopeduro!

De volgende dag kwam de regen. En met de regen kwam VeloToze rubberen overschoenen over de fietsschoenen. De voeten bleven zo warm, maar het zweet kon niet weg.

Vier dagen rivieroversteken, zweet en regen. De rubberen hoezen van VeloToze houden de regen buiten, maar ze zijn allesbehalve ademend

Stel je nu eens voor hoe grindschoenen die vier dagen en drie uur onderweg zijn geweest, waarvan de meeste nat waren van een mengsel van zweet, modder en water, ruiken na de race – of zelfs tijdens de race. Dus, rimpel je je neus al?

Weg met stinkende schoenen

Tips voor geurbestrijding van de redactie

Als eerste stap vroegen we rond op de redactie. Welke aanbevelingen hebben collega’s?

Het onderwerp is niet nieuw, een soortgelijk onderwerp – stinkende fietskleding – hebben we al uitvoerig behandeld in de BIKE-redactie en zelfs laten onderzoeken in het microbiologisch laboratorium.

>> Lees nu: Dit helpt tegen stinkende fietskleding <<

Mijn bestelling: Haal de binnenzool eruit, was of vervang hem, week schoenen in warm water met azijnreiniger, droog ze en leg ze vervolgens een nacht in de vriezer. – Matthias Borchers, Testredacteur TOUR

Tips tegen stinkende schoenen uit de community

 • Wasmachine 40 graden en laten drogen in de zon
 • Vries in en voeg zo nodig een zakdoek met lavendelolie toe
 • Baking soda / bakpoeder
 • Handwas met zuiveringszout
 • Als de schoenen droog zijn, strooi er dan zuiveringszout in
 • wrijf zuiveringszoutpasta in de zool en voering; Afspoelen met water
 • Beitsen in azijnwater
 • UV-desinfectie / 4 dagen in de zon gezet
 • Desinfecterende spray en frisse lucht
 • Week met Rei in de tube, gevolgd door schoendeodorant
 • Bekledingsreinigingsschuim
 • Citroenschil in reepjes – afpellen met dunschiller
 • Koffie – gemalen koffiepoeder in theezakjes en in de schoen / een schoen.ht koffiepoeder in de schoen
 • Week schoenen in een emmer warm water en vloeibaar wasmiddel en droog vervolgens goed
Lees ook:   Fietsfabrikant Haibike: Waar produceert Haibike?

Tips voor het bestrijden van geurtjes door AI

1. Ventileer en droog regelmatig

Na de training of een ritje moet je meteen je fietsschoenen uittrekken en laten drogen in een goed geventileerde ruimte. Laat ze niet achter in een afgesloten tas of in de auto, omdat dit het vocht kan vasthouden.

2. Gebruik van antibacteriële sprays of poeders

Er zijn speciale antibacteriële sprays of Poeder op de markt die kan helpen om de geur in je fietsschoenen tegen te gaan. Spuit of strooi het product gewoon in uw schoenen en laat het een nacht intrekken.

3. De inlegzolen wassen

Ook de inlegzolen van je fietsschoenen kunnen geurtjes opvangen. Je kunt ze eruit halen en met de hand of in de wasmachine wassen om ze weer vers te krijgen.

4. Gebruik van theezakjes of krant

Theezakjes of krantenpapier kunnen vocht absorberen en onaangename geuren verminderen. Doe gewoon een theezakje of prop wat verfrommeld krantenpapier in je schoenen en laat het een nacht zitten.

5. Sokken verwisselen

Zorg ervoor dat je altijd schone en droge sokken draagt tijdens het fietsen. Dit voorkomt dat zweet zich ophoopt in je schoenen en geurtjes veroorzaakt.

Dit helpt echt tegen stinkende fietsschoenen

Met alle tips die we verzamelden, gingen we aan de slag. Twee fietsschoenen, twee inlegzolen, vier methodes tegen stinkende schoenen. Baking soda werd zo vaak genoemd dat we het moesten proberen. De praktijktest was als volgt:

 1. Een inlegzool werd toegevoegd aan een 60 ° C wasbeurt in de wasmachine – in een wasnet.
 2. De tweede binnenzool werd gedrenkt in warm water met Rei in de buis en 12 uur laten staan. Wrijf het vervolgens met de hand af en spoel het af onder koud water.
 3. Eén schoen ging twee dagen in de vriezer.
 4. De tweede schoen ging in een emmer met een bijtende soda-oplossing.
Beeld: NaN

Was de inlegzolen in de wasmachine

We gooiden een van de inlegzolen in de wasmachine – goed beschermd in een wasnet, en niet zoals op de foto. Samen met een lading van 60 graden wassen werd de zool gewassen. Voor inlegzolen lijkt de variant goed te werken. De akelige geur was achteraf verleden tijd.

Water met wasmiddel

Handen wassen met reiswasmiddel was ook in staat om de geur te verwijderen. Hoe grondiger je wast, hoe beter de stank verdwijnt.

Schoen bevriezen

Via onze Onderzoek met stinkende sportkleding, we hadden niet veel verwacht van bevriezing. Omdat de tip vaak werd genoemd door de community, wilden we het toch uitproberen – en (opnieuw) de mythe weerleggen. Zo gezegd zo gedaan. Vers uit de vriezer rook de schoen neutraal. Maar amper 30 minuten later was het tijd om mijn neus weer te rimpelen.

Soda loog

De tweede schoen werd in een emmer bijtende soda geplaatst voor methodevergelijking. Het zuiveringszoutpoeder werd eerder verkregen bij de dichtstbijzijnde drogisterij. Goed wassen van de schoen is moeilijk, dus hij mocht een goede dag in de emmer baden. Vervolgens werd de schoen weer uitgespoeld. Om ervoor te zorgen dat het snel droogt, werd krantenpapier verfrommeld, erin gepropt en twee tot drie keer vervangen zodra het vochtig was. Volledig gedroogd, de scherpe geur van de schoen was verdwenen. Na de eerste rit naar het werk, wat gelijk staat aan een goed uur fietsen, de geurtest. De akelige stank was weg, maar het liet zich nog raden.

Gemalen koffie in de fietsschoen

Zonder verder oponthoud onderwierpen we de diepvriesschoen aan een andere geurverwijderingsmethode en voegden er gemalen koffie aan toe. Onze aanbeveling: Stop de koffie niet direct in de schoen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een theefilter gebruiken. We hadden het niet klaar en dus des te meer moeite om alle koffiekruimels er weer uit te krijgen. Daarna rook de schoen naar koffie en verder naar niets. Zelfs na de eerste reis naar het werk was de koffiemethode overtuigend. Uit de neustest bleek: nog steeds koffiegeur, geen stank. We konden de koffie nog later ruiken na dagen van gebruik.ng van de schoenen bleef de stank op de achtergrond.

Resultaat

Stinkende fietsschoenen zijn geen prettig probleem, maar gelukkig zijn er oplossingen voor. Hoewel geen enkele live hack 100 procent bevredigend was, leiden we de volgende best practice-gevallen af uit onze test – hier zijn onze tips tegen stinkende fietsschoenen:

 1. Was inlegzolen in het wasnet op 60 graden – verwijdert de scherpe geuren
 2. Week de schoen in natronloog en droog vervolgens goed af
 3. Plaats ’s nachts koffie of een doek met essentiële oliën in de schoen – maskeert de geur en zorgt voor langdurige frisheid