Fotografie: Red Bull Illume 2023 – Zo mooi is de actiesport!

Voor het eerst in de 17-jarige geschiedenis van Red Bull Illume, ’s werelds grootste wedstrijd voor avontuurlijke en actiesportfotografie, is een vrouwelijke fotograaf de algemene winnaar. Krystle Wright uit Australië overtuigde een jury van meer dan 50 experts met haar foto. In schril contrast daarmee toont het de bergbeklimmer Angela VanWiemeersch in een spleet diep in Long Canyon in de Amerikaanse staat Utah. Het is ook de winnaar in de categorie Innovation by MPB.

Krystle Wright was verheugd om de prijs in ontvangst te nemen:

De winnende foto van Wright werd geëerd met een prijs tijdens de Red Bull Illume Winner Award Ceremony in Sölden, Oostenrijk. Het is een van de tien indrukwekkende foto’s en video’s die zijn bekroond. De prijsuitreiking vond voor het eerst plaats in het beroemde skigebied in de Alpen. Aanwezig waren enkele van de grootste namen op het gebied van avonturen- en actiesportfotografie, waaronder voormalig overall winnaars Fred Mortagne, Lorenz Holder en Ben Thouard.

Red Bull Illume wordt beschouwd als de hoogste onderscheiding op het gebied van avontuurlijke en actiesportfotografie en trekt inzendingen aan van amateur- en professionele fotografen van over de hele wereld. De tien categoriewinnaars van de zevende editie van de wedstrijd presenteren motorrijders, ijsklimmers, kajakkers, surfers, skaters en andere atleten op enkele van de meest adembenemende locaties ter wereld.

Lorenz Holder, een Duitse fotograaf en tweevoudig winnaar van de Red Bull Illume-wedstrijd, heeft de categorie “Masterpiece by Sölden” gewonnen. Zijn winnende foto is gemaakt in een kleurrijk postmodern appartementencomplex in Spanje. Op de foto is BMX’er Senad Grosic te zien op deze unieke locatie.

Lees ook:   Santa Cruz Heckler SL: Lichtgewicht Californian met Fazua motor

In de categorie ‘Emerging with Canon’, waarin jong talent wordt erkend, werd Gonzalo Robert Parraguez uitgeroepen tot winnaar voor zijn dramatische foto van kajakker Kilian Ivelic Astorga.

De gerespecteerde surffotograaf Ted Grambeau werd bekroond in de categorie Energy voor zijn foto van Jimmy McKean die surft op een enorme golf voor de kust van Tasmanië.