Lage instap: de Kettler Quadriga P5 riem in de test

Het ontwerp: volledig up-to-date. Een mix van rand en krachtige rondingen definieert de trekkracht van het hoofdframe, de zitbuizen diep onder het zadel, de stuurkop is taps toelopend en volumineus. Toch is de klassieke stadsfiets direct herkenbaar in de Kettler Quadriga*. In ieder geval, als je rechtop zit: Je zit rechtop en comfortabel op een breed zadel, het overzicht is het beste stadselijk. Ergonomisch spreekt alles voor een klassieke stads- en alledaagse fiets voor korte afstanden.

Om bij de rijpositie te passen, is er een in hoogte verstelbare stuurpen en comfortabele ergo-handvatten. De vijfversnellingsbak, die de voortstuwing van de riem absorbeert, is goed geschikt voor korte afstanden in de stad en schakelt gemakkelijk door twist grip. Hier komt de Intuvia 100 van het Bosch-systeem om de hoek kijken. Het laat nu zien wanneer je een versnelling lager moet schakelen om kracht en energie te besparen. Trouwens, de Bosch Performance Line-motor heeft genoeg vermogen voor deze fiets, hier wordt de “Auto” -instelling het meest verstandig, omdat deze het meest comfortabel is voor de rijder, vooral in stop-and-go.

Verstelbare stuurpen, sterk naar achteren gebogen stuur: U zit rechtop op de Kettler en deze is zeer comfortabel te verstellen.Foto: Horst FadelVerstelbare stuurpen, sterk naar achteren gebogen stuur: U zit rechtop op de Kettler en deze is zeer comfortabel te verstellen.

Het wordt spannend als je het zeer netjes afgewerkte frame van de Kettler Quadriga van dichterbij bekijkt: de achterasbevestiging is vastgeschroefd aan de achtervork en staande achtervork, zodat je de aandrijfriem gemakkelijk kunt inbrengen. Praktisch: Geïntegreerd in de linker achtervork is de eigen K-Link, de houder voor een trekhaak.

Kettler Quadriga met aandacht voor detail

Ook de ‘gordelbescherming’ is succesvol, die de broek beschermt tegen de aandrijving, net als op de Nederlandse fiets. De accu van de Bosch Performance Line motor bevindt zich achter een klein deurtje. Hierdoor komt de batterij van 500 wattuur vrij. Het is gemakkelijk om het eruit te halen, maar het is ook gemakkelijk op te laden ingebouwd. De drager is niet helemaal ontworpen voor het andere familiegevoel van de fiets: hoewel hij de tweede reling heeft voor het vervoeren van bagagetassen met een geoptimaliseerd zwaartepunt, zijn er geen systeemadapters voor het eenvoudig bevestigen van manden of dozen.

Lees ook:   Italië: drie echte insidertips voor MTB Trail-avonturen

Remmen gebeurt ook met schijfremmen van de grote (203 mm) categorie, wat de Kettler Quadriga veiliger maakt. Als de wegligging zonder gewicht op de drager voorbeeldig is, maakt de toegestane draaglast van 27 kilo de fiets enigszins ontvankelijk voor impulsen die het gewicht doorgeven aan het frame. Kleine stuurbewegingen resulteren in een lichte “staart kwispelen” die de vork oppakt.

Klassedetail: Zelden zo'n mooie en robuuste bandbeschermer gezien als hier bij de Kettler.Foto: Horst FadelKlassedetail: Zelden zo’n mooie en robuuste bandbeschermer gezien als hier bij de Kettler.

Vergeleken met de eerdere gebogen stalen frames is het een fluitje van een cent en onschadelijk vanuit veiligheidsoogpunt, maar het bestaat wel. Over vorken gesproken, de kwaliteit van een gewone, ongeveerde vork kan de andere kwaliteitsdetails niet bijhouden. Het reageert alleen op harde klappen, kasseien worden nauwelijks verzacht. Toch is er zitcomfort bij de Kettler Quadriga, dankzij de telescopische zadelpen en het dik gewatteerde, brede zadel. Voor afstanden van meer dan 15 kilometer raden we echter een smaller, harder model aan.

Conclusie over de Kettler Quardiga P5 Riem

Het traditionele merk, nu onderdeel van de ZEG-vereniging, laat ook tot in detail zien dat het de weg weet in lage instap en stad, en levert mooie oplossingen. Een goed afgeronde aangelegenheid met goede details. Acht versnellingen zou beter zijn om te toeren. 4299 euro past bij de huidige prijsontwikkeling.

De Kettler Meer over Quardiga P5 Belt

 • Prijs: 4299 Euro >> hier beschikbaar
 • Frame maten: Golf 43/48/53 cm
 • Gewicht testfiets: 29,5 kg
 • Toegestaan totaalgewicht: 145 kg
 • Lijst: Aluminium
 • Vork: SR Suntour NEX E25 (63 mm)
 • Circuit: Naafversnellingen Shimano Nexus 5 versnellingen, Gates riemen
 • Motor/Batterij: Bosch Performance Line (Smart System), Bosch PoWertube 500
 • Rem: Schijfremmen, TEKTRO HD-T280
 • Band: Schwalbe marathon 50-622
 • Verlichtingssysteem: voor: Fuxon FS-50, 50 lux, achter: Fuxon R-Glow EB
 • Maximale bagagedrager: 27 kg
Lees ook:   Maxxis Bike Transalp: De Alpen oversteken met grip en grip

Gebruiksbereik en zitpositie van de Kettler Quardiga P5 Riem.Foto: Graphic MYBIKEGebruiksbereik en zitpositie van de Kettler Quardiga P5 Riem.