Koopgids XXL-fietsen: MTB’s voor bijzonder lange en zware mensen

De sportuitrusting moet passen bij de atleet – dit geldt vooral voor fietsen. Niet voor niets hebben fabrikanten meestal vijf, zes, zeven of zelfs meer verschillende framematen in de aanbieding. Alleen een MTB die bij uw lichaamslengte past, kan de optimale ergonomie hebben om lange tochten zonder pijn te doorstaan. Bovendien leggen zware rijders veel meer druk op hun uitrusting dan lichte. Mountainbikes hebben meestal een maximaal toegestaan totaalgewicht. Iedereen heeft het al lang over zware e-MTB’s, maar het goedgekeurde systeemgewicht voor lange rijders speelt ook een rol bij fietsen zonder motor. We laten zien wat belangrijk is en waar fietsers met extreme afmetingen geschikte sportuitrusting kunnen vinden.

Fietsen voor reuzen

De geometrietabel van veel MTB-fabrikanten eindigt bij framemaat XL. Wat voldoende kan zijn voor rijders van ongeveer 190 centimeter lang, is te klein voor fietsers van meer dan twee meter. Het vinden van de juiste fiets voor nog langere mensen kan een echt probleem worden. Gelukkig zijn er enkele merken die dit hebben opgepakt en ook MTB’s bouwen voor echt grote fietsers. Het zijn echter niet alleen de juiste waarden voor zitbuislengte, reikwijdte en stapel die belangrijk zijn, maar ook de verhouding van de afzonderlijke afmetingen tot elkaar. Waarom zouden lange fietsers een andere rijervaring moeten hebben dan korte?

Kapotte frames zijn de nachtmerrie van elke XXL-motorrijder. Het is beter om u te informeren over het maximaal toegestane systeemgewicht voordat u koopt!Foto: Jan TimmermannKapotte frames zijn de nachtmerrie van elke XXL-motorrijder. Het is beter om u te informeren over het maximaal toegestane systeemgewicht voordat u koopt!

Het is niet genoeg om de zadelpen zo ver mogelijk naar buiten te trekken. Een MTB moet passen bij de lichaamslengte en in ieder geval mogen zadelpennen niet verder worden gebruikt dan de gespecificeerde minimale insteekdiepte om de zadelpen en het frame te beschermen tegen lelijke defecten. Zelfs een onverkorte stuurbuis met een maximum aan spacers is op zichzelf geen oplossing. Naast de maatspecifieke geometrie moet ook de framestijfheid worden afgestemd op een optimaal rijgedrag en duurzame stabiliteit op oversized fietsen. Het draait allemaal om eenvoudige fysica: de belasting van het materiaal is natuurlijk afhankelijk van het gewicht van de rijder en hoe groter een MTB-frame, hoe groter de hefboomkrachten. Zelfs voor lange en zware fietsers is er geen algemene reden om het zonder carbon frames te doen. Als het echter om speciale maten gaat, zijn op maat gemaakte framebouwers meestal flexibeler met de materialen aluminium, staal of titanium.

Inmiddels vertrouwen veel fabrikanten bijvoorbeeld op een geometrie met groeiende liggende achtervorken. Met andere woorden, hoe groter de framemaat, hoe langer de liggende achtervork. Dit helpt lange rijders om hun zwaartepunt correct te positioneren en kan, naast lange hoofdframes, zorgen voor een meer harmonieuze, evenwichtige rijervaring. Bijvoorbeeld de nieuwe Raaw Madonna V3 Enduro in maat XXL een verstelbare liggende achtervorklengte tot 460 millimeter. Raaw raadt deze extreme maat aan voor rijders tussen de 198 en 208 centimeter lang. Lange liggende achtervorken vereisen echter ook meer input van de berijder wanneer hij zijn fiets door krappe bochten of op het achterwiel wil verplaatsen. In het beste geval kunnen lange fietsers een proefrit op een XXL MTB organiseren voordat ze een aankoopbeslissing nemen.

Lees ook:   mountainbike 24 inch zwart

Dankzij het modulaire systeem kan op de Raaw Madonna V3 een liggende achtervorklengte tot 460 millimeter worden bereikt.Foto: RaawDankzij het modulaire systeem kan op de Raaw Madonna V3 een liggende achtervorklengte tot 460 millimeter worden bereikt.

Massief en groot: dit is waar XXL-fietsers rekening mee moeten houden

Grote fietsen voor grote rijders: 29-inch wielen hebben zich al gevestigd in de meeste delen van de MTB-wereld. Voor lange ruiters zijn ze echter dubbel zinvol. Naast de betere roleigenschappen in vergelijking met 27,5 of zelfs 26 inch wielen, passen de grote wielen voor motorrijders van meer dan 180 centimeter veel beter bij de rest van de verhoudingen van het systeem van fiets en berijder. Zo bieden 29-inch wielen lange motorrijders meestal een comfortabeler rijgedrag en een meer harmonieuze rijervaring.

Natuurlijk stellen zware fietsers ook heel andere eisen aan de veerkracht van een MTB-vering. In het geval van volledig geveerde fietsen geeft de overbrengingsverhouding, d.w.z. het quotiënt van de veerweg en de schokslag, een indicatie van deNFT over de belasting die op een demper werkt. Met een lage overbrengingsverhouding van 1:2,5 of minder is de achterdriehoek relatief harder en heeft de schokdemper een relatief lagere druk nodig dan bij 1:3. Bijvoorbeeld vertaalde de achterste driehoek van de Propain Tyee 55 millimeter schokslag in 160 millimeter veerweg. Dit komt overeen met een verhouding van 1:2,9 en betekent dat de schokdemper met veel druk moet worden aangedreven. Voor zware rijders kan dit in strijd zijn met de maximaal toelaatbare druk in de schokdemper (bijv. 230 PSI). Vooral in het geval van compressies werken extreem hoge drukken in de luchtkamer en kunnen bijvoorbeeld de levensduur van afdichtingen snel worden beëindigd. Last but not least bereiken conventionele kleppompen hier hun grenzen en zijn speciale hogedrukpompen nodig.

Kleine schokdempers en achterdriehoeken met een hoge overbrengingsverhouding worden snel overweldigd door het gewicht van zware motorrijders.Foto: Jan TimmermannKleine schokdempers en achterdriehoeken met een hoge overbrengingsverhouding worden snel overweldigd door het gewicht van zware motorrijders.

Vooral rijders met een lichaamsgewicht van meer dan 100 kilo zouden moeten kiezen voor een model met een vrij lange veerweg in verhouding tot de veerweg. Dit betekent dat er enerzijds een grotere kans is dat de schokdemper lang meegaat en anderzijds ook kan worden aangepast aan het hogere gewicht. Logischerwijs belasten zware rijders de achterveringslagers van een volledig geveerde fiets meer dan lichte. Grote kogellagers zijn bijzonder duurzaam onder invloed van hoge krachten. Als je meer dan 120 kilo weegt, kan het moeilijk zijn om de ingang van alpine paden te bereiken zonder motorondersteuning en beperk je je liever tot ritten op gemakkelijker terrein. Hardtails met brede banden en bijpassende hulpstukken zijn hier een goede keuze.

Voor hardtails zonder bagagedrager geeft Giant een vrijgave van 138 kilo voor rijder en uitrusting.Foto: Max FuchsVoor hardtails zonder bagagedrager geeft Giant een vrijgave van 138 kilo voor rijder en uitrusting.

Maxx Bikes: MTB’s in grote maten

Een fabrikant die zich al vele jaren toelegt op het bouwen van fietsen speciaal voor lange rijders, is Maxx. Zoals de bedrijfsnaam al doet vermoeden, hebben de Opper-Beieren zich expliciet gespecialiseerd in grote fietsen. Rijders tussen de 189 en 207 centimeter lang kunnen met de Racemaxx XXL Een geschikte hardtail met 100 tot 120 millimeter veerweg. Het opmerkelijke eraan is dat Maxx grote fietsen “off the shelf” aanbiedt. Zonder dure op maat gemaakte producten kunnen de reuzen onder de motorrijders hier vinden wat ze zoeken. In framemaat 3XL zijn de afmetingen enorm:

Lees ook:   Rose Root Miller +: Goedkope &lichte e-bike voor trail en tour
 • 600 mm zitbuis
 • Balhoofdbuis van 175 mm
 • Liggende achtervork van 475 mm
 • Bereik van 481 mm
 • 682 mm stapel
 • 1256 mm wielbasis

Goede keuze voor extra lange fietsers met een voorkeur voor gematigd terrein: de Maxx Racemaxx XXL in framemaat 3XL.Foto: MaxxGoede keuze voor extra lange fietsers met een voorkeur voor gematigd terrein: de Maxx Racemaxx XXL in framemaat 3XL.

Omdat lange rijders niet alleen hardtails willen rijden, heeft Maxx ook een enduro met 170 millimeter veerweg voor en 160 millimeter achter in zijn portfolio. Maxx specificeert af fabriek een coilschokdemper, die voor zware motorrijders vaak langer meegaat dan luchtschokdempers. Dat Maxx Fab.4 Naast klassieke framematen voor motorrijders vanaf 165 centimeter lang, is er ook een XXL-versie voor enduro-rijders tot 208 centimeter. In de grootste versie weegt de Enduro met coil shock maar liefst 17,98 kilo (BIKE-meting). Het hoge aantal kan echter worden gerelativeerd in relatie tot een bestuurder van 100 kilo. Puur wiskundig gezien zou dit overeenkomen met een absoluut verantwoord fietsgewicht van 14,38 kilo met een berijdersgewicht van 80 kilo. Op de XXL-Fab.4 combineert Maxx een groot bereik met een hoge stapellengte en een gemiddelde liggende achtervorklengte:

 • 540 mm zitbuis
 • Balhoofdbuis van 175 mm
 • Liggende achtervork van 440 mm
 • 530 mm bereik
 • Stapel van 697 mm
 • 1340 mm wielbasis

Enduro voor echt grote full-suspension rijders: de Maxx Fab.4 in maat XXL.Foto: MaxxEnduro voor echt grote full-suspension rijders: de Maxx Fab.4 in maat XXL.

Nicolai: Frames op maat en de langste fietsen van allemaal

Bekend om lange fietsen is ook de Duitse framebouwer Nicolai. Bijzonder is dat Nicolai naast standaardmaten ook custom frames bouwt voor alle modellen in het portfolio, van hardtails tot super enduro modellen. Klanten van Nicolai kunnen kiezen voor een op maat gemaakt of op maat gemaakt frame. De eerste optie is bijvoorbeeld geschikt voor mensen met ongebruikelijke lichaamsafmetingen, zoals bijzonder lange benen of een buitengewoon hoog bovenlichaam. Dan biedt Nicolai aan om bijvoorbeeld de zitbuis of de bovenbuis te verlengen. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten vertrouwt Nicolai ook uitsluitend op 7020 T6 aluminium voor de framebouw. Hoewel dit hogere gereedschapskosten vereist in vergelijking met andere aluminiumlegeringen, heeft het een tot 30 procent hogere treksterkte en een tot 20 procent hogere elasticiteitslimiet.

192 centimeter aan de linkerkant, 167 centimeter aan de rechterkant: Nicolai bouwt navenant grote fietsen en, indien nodig, maatwerkoplossingen.Foto: Georg Grieshaber192 centimeter aan de linkerkant, 167 centimeter aan de rechterkant: Nicolai bouwt navenant grote fietsen en, indien nodig, maatwerkoplossingen.

Als de individualisering van de geometrie zo ver reikt dat er een nieuwe raamtekening moet worden gemaakt door de ingenieur, Nicolai Ook dat voor een meerprijs van 730 euro in een custom frame. Zelfs zonder aanpassingen zijn enkele van de grootste Nicolai-frames al ontworpen voor rijders met een hoogte van 2,10 meter. In maat XXXL en met spoeldemper, de Allround Enduro Saturnus 16 17,09 kilo (BIKE meting. Ter vergelijking: dezelfde fiets in maat S en met luchtschokdemper weegt 15,7 kilo. De volgende afmetingen laten zien hoe groot de XXXL-Saturnus 16 werkelijk is:

 • 550 mm zitbuis
 • Balhoofdbuis van 190 mm
 • Liggende achtervork van 453 mm
 • Bereik van 576 mm
 • Stapel van 684 mm
 • 1391 mm wielbasis

Chicken Cycles: extra grote individuele stukken

Als je een lange mountainbiker bent en jezelf wilt trakteren op een unieke one-of-a-kind biker, kun je bijvoorbeeld Kip Cycli draaien. Op de Bespoked Fair in Dresden De Custom Forge presenteerde een op maat gemaakt product voor een klant van 206 centimeter. "Jersey Reus“, zoals de stalen fiets toepasselijk wordt genoemd, is van voor tot achter geoptimaliseerd om aan de behoeften van de gigantische motorrijder te voldoen. Het bijzondere aan het unieke stuk, dat ongeveer 14000 euro kost: 36-inch wielen van carbon, die oorspronkelijk waren ontworpen voor gebruik in toereenwielers, en een bijpassende, extra lange verende voorvork van Intend. Daarnaast zijn er tientallen speciale oplossingen, waarvan sommige alleen mogelijk waren met creatief 3D-printen. Klaar om te rijden met bikepacking-tassen, weegt de 36-inch fiets iets minder dan 18 kilo voor lange afstanden.

Lees ook:   Het nieuwe nummer: EMTB 01/2023 – lees nu!

De afmetingen kloppen ondanks dat ze meer dan twee meter hoog zijn: De Huh Cycles Jersey Giant met 36 inch wielen.Foto: Joerg SpaniolDe afmetingen kloppen ondanks dat ze meer dan twee meter hoog zijn: De Huh Cycles Jersey Giant met 36 inch wielen.

DirtySixer: echt grote wielen voor echt grote mensen

In de VS, het thuisland van DirtySixer, zijn er veel lange en zware mensen. Maar hun fietsen zijn ook verkrijgbaar in Europa. Zoals de naam al doet vermoeden, vertrouwen de Amerikanen ook op grote 36-inch wielen. Bij gebrek aan geschikte verende voorvorken is het aanbod beperkt tot hardtails met starre vorken, maar met een extra stabiel stalen frame en brede banden zijn ook offroad-excursies mogelijk. Tot een hoogte van maar liefst 2,25 meter past de framemaat 5XL.

Naast de DirtySixer voor mensen die rond de 2,10 meter lang zijn, ziet onze 1,72 meter lange BIKE-redacteur Marc Strucken er verdomd klein uit op de Taipei Cycle Show.Foto: Marc StruckenNaast de DirtySixer voor mensen die rond de 2,10 meter lang zijn, zal onze 1,72 meter lange BIKE-redacteur Marc Strucken de Taipei zien Cycle Show verdomd klein.

Even indrukwekkend is het gewicht tot 181 kilo. Om deze massa tot stilstand te brengen, vertrouwt DirtySixer op twee schijfremmen aan de voorzijde. Omdat lange mensen ook grote handen en voeten hebben, zijn de contactpunten ook enorme interne ontwikkelingen. De pedalen van 110 x 160 mm zijn geschikt voor echt grote voeten en de 43 x 150 mm dikke handvatten passen op de grootste poten. Cranklengtes tot 200 millimeter zijn ook geschikt voor extra lange benen.

Dik als een banaan: de XXL-handvatten van DirtySixer.Foto: Marc StruckenDik als een banaan: de XXL-handvatten van DirtySixer.

Trek en Santa Cruz: Grote kant-en-klare fietsen

Maar grote motorrijders hoeven niet per se bij kleine labels te kopen of te vertrouwen op op maat gemaakte producten. Echte industriereuzen hebben ook geschikte MTB’s voor lange mensen in de aanbieding. Zo biedt Trek de All Mountain Bike Fuel Ex af fabriek aan in maar liefst acht verschillende framematen. Het volledig carbon of aluminium frame past op een maximale rijdersmaat van 145 tot 203 centimeter. De Fuel Ex is ook geschikt voor zware rijders, want Trek laat hem los tot een maximaal systeemgewicht van 136 kilogram. In maat XXL vallen de volgende kerngegevens uit de geometrietabel op:

 • 500 mm zitbuis
 • Balhoofdbuis van 135 mm
 • Liggende achtervork van 450 mm
 • 545 mm bereik
 • Stapel van 648,4 mm
 • 1323,2 mm wielbasis

In maat XL konden we ons al overtuigen van de rijeigenschappen van de Trek Fuel EX. Lange rijders vinden bij de Amerikanen niet alleen een maat XXL, maar ook veel mogelijkheden om de geometrie aan te passen aan persoonlijke behoeften.Foto: Max FuchsIn maat XL konden we ons al overtuigen van de rijeigenschappen van de Trek Fuel EX. Lange rijders vinden bij de Amerikanen niet alleen een maat XXL, maar ook veel mogelijkheden om de geometrie aan te passen aan persoonlijke behoeften.

Santa Cruz biedt de meeste van zijn modellen ook aan in zes verschillende framematen. Van XS tot XXL bestrijken de Amerikanen een maatbereik van 142 tot 201 centimeter. Het scala aan maten wordt aangevuld met liggende achtervorken die meegroeien met het kind en maatspecifieke wielmaten en framestijfheid. In maat XXL doet de Tallboy trailbike zijn naam eer aan. Toch blijft het gewicht aangenaam licht met het carbon frame van de C-kwaliteitsklasse en de S-uitrustingsset van 13,96 kilo (BIKE-meting). Moeilijk te geloven, met de volgende geometriewaarden:

 • 500 mm zitbuis
 • Balhoofdbuis van 155 mm
 • Liggende achtervork van 444 mm
 • 520 mm bereik
 • Stapel van 658 mm
 • 1291 mm wielbasis

Op deze Santa Cruz Tallboy in maat XL voltooide de 194 centimeter lange teamrijder Ben Hildred een dubbele everesting over trails.Foto: SramOp deze Santa Cruz Tallboy in maat XL voltooide de 194 centimeter lange teamrijder Ben Hildred een dubbele everesting over trails.