Koopgids: Jethelmen voor mountainbiken – stijlvol en veilig?

Direct voor het oor, net boven het jukbeen, kun je het duidelijk voelen, de polsslag bij de oppervlakkige temporale slagader. Het is de laatste uitlaat van de buitenste halsslagader en een van de redenen waarom het nieuwe type jethelm überhaupt bestaat. Als je het Felix Druschel, Product Manager Helmets bij Alpina, vraagt, is het belangrijk om dit laterale tempelgebied, dat niet wordt bedekt door gewone halve schalen, te beschermen. Dat is althans wat studies van de GIDAS (German In-Depth Accident Study), die zich intensief bezighoudt met ongevallenonderzoek, aantonen.

Jethelm: Oorbeschermer gedeeltelijk alleen voorwaardelijke bescherming

Vooral de integratie van de oren in de helm is tijdrovend, legt Druschel uit. Terwijl deze in de Giro en Limar alleen worden afgedekt door een intern gewatteerde schaal van polycarbonaat, schuimt Alpina het oorgedeelte op met EPP, een materiaal met een lage dichtheid en goede dempende eigenschappen. Aan de buitenkant is de extra bescherming via de polycarbonaat schaal verbonden met de helm. Er is echter geen officiële bevestiging van het beschermende effect – de testlijn voor de TÜV-norm voor fietshelmen bevindt zich boven het oorgedeelte, dat daarom niet ook wordt getest.

Het oorgebied maakt geen deel uit van de TÜV-test. Als gevolg hiervan zijn er geen betrouwbare gegevens over bescherming.Foto: LeattHet oorgebied maakt geen deel uit van de TÜV-test. Als gevolg hiervan zijn er geen betrouwbare gegevens over bescherming.

Jethelm – verstandige optie voor enduro-fietsers

Toch is Druschel er zeker van: vooral voor motorrijders die op zoek zijn naar meer bescherming in vergelijking met een klassieke jethelm, is de jethelm een goede keuze. Het is veel lichter dan een integraalhelm en ook beter geventileerd. Het kan dus ook worden gedragen op lange tochten, waar een full-face oversized zou zijn.

De look zelf speelt ook een rol: terwijl dragers van het hele gezicht met een bril vaak onaangenaam lijken, simpelweg vanwege hun brute uiterlijk, blijven motorrijders met een minder bruut ogende jethelm een vrij vriendelijke uitstraling.

De kwestie van het draagcomfort blijft: omdat het slaapgebied extreem gevoelig reageert, niet alleen op een harde impact, maar zelfs op constante lichte druk. Een uitgebreide pasbeurt voor aankoop is daarom verplicht. Want of je nu van het nieuwe genre jethelmen houdt of niet, een helm is pas een goede helm als hij gedragen wordt.

Interview met Feix Druschel: Product Manager Helmets bij Alpina

Feix Druschel, Product Manager Helmen bij AlpinaFoto: AlpinaFeix Druschel, Product Manager Helmen bij Alpina

FIETS: Een jethelm is aanzienlijk zwaarder dan een klassieke integraalhelm, maar biedt tegelijkertijd lang niet zoveel bescherming als een integraalhelm. Dus wat is het voordeel van dit type helm, en wie is de doelgroep?

FELIX DRUSCHEL: Of om het anders te zeggen: een jethelm is veel lichter dan een integraalhelm, maar biedt tegelijkertijd meer bescherming in vergelijking met een klassieke integraalhelm. Daarnaast is het veel beter geventileerd dan een integraalhelm. De jethelmhelm is dus een goede keuze voor wie iets meer bescherming wil dan bij een halfschaalhelm en op trails gaat waarvoor een integraalhelm oversized is. Zelfs bergop is de helm comfortabel om te dragen en hoeft hij niet aan de rugzak of het stuur te worden bevestigd. We vinden ook dat een jethelm een vriendelijke verschijning is op het pad. Het is dus geen wonder dat je het bij steeds meer rijders ziet.

Lees ook:   De VPace 4CM 29er Rigidracer in de BIKE-test: Vol gas zonder compromissen met 8,2 kilo

Door de helmschaal over de oren te verlengen, is de helm vermoedelijk bedoeld om meer bescherming te bieden bij een zijdelingse aanrijding. Zijn er ongevallenstudies die erop wijzen dat er veel verwondingen optreden in dit gebied, vooral tijdens het fietsen?

De GIDAS-studie (German In-Depth Accident Study) geeft goede informatie over de impactgebieden op de schedel. Hier hebben we nauw samengewerkt met onze R&D om de te beschermen gebieden te ontwerpen met de best mogelijke integratie van materiaal, positie en grootte van de oren. De zijkant van het voorhoofd is bijvoorbeeld bijzonder kwetsbaar en kan extra worden beschermd met een jethelm. Het sleutelwoord hier is de oppervlakkige temporale slagader, die oppervlakkig moet worden bedekt.

De oorkap is niet direct geïntegreerd in de EPS-schaal van de helm, en deDe dikte van het materiaal is veel dunner dan op de rest van de helm. In hoeverre heeft dit gebied überhaupt een beschermend effect? Zijn hier meetwaarden voor?

Het oorgedeelte is aan de binnenkant gemaakt van EPP en aan de buitenkant geïntegreerd via de pc-schaal aan de achterkant. EPP is geschuimd met lagere dichtheden dan EPS, de dempende eigenschappen kunnen hier verstandig worden gebruikt en het is bedoeld om het bedekte gebied (slaap, kaak, jukbeen) zo goed mogelijk te beschermen. Bovendien moeten we zorgen voor een zekere flexibiliteit om optimaal comfort mogelijk te maken en het gebruik, zoals het aan- en uittrekken, te vereenvoudigen. Kleine kanaaltjes in de schaal verminderen ook de druk op de gevoelige delen van het hoofd. Dit maakt de helm comfortabel om te dragen, vooral wanneer deze voor langere tijd wordt gedragen, zoals op een tocht met veel hoogtemeters bergopwaarts.

Speelt de zijdelingse botsing in het gebied van de oren een rol bij de TÜV-inspectie?

Aangezien de testlijn voor de TÜV-norm voor fietshelmen zich boven het oorgedeelte bevindt, wordt deze niet ook getest.

Op de Root Mips monteer je een vrij lang vizier, dat stevig aan de helmschaal bevestigd zit. Zou dat niet tot problemen kunnen leiden bij een frontale botsing? Bijvoorbeeld naar een overstrekking van de nek?

Het vizier is ontworpen en ontworpen om los te breken bij een botsing. Dit om overstrekking van de nek of vast komen te zitten te voorkomen. Kleine kanttekening: Uit eigen ervaring werkt dit heel goed met het “vooraf bepaalde breekpunt”!

Vijf actuele jethelmen in een snelle check

Alpina Wortel Mips

Prijs 189,95 euro
Gewicht
558 g (52-57 cm)
Maten 51-55cm, 55-57cm, 57-61cm
Uitrusting MIPS, lang vizier zonder verstelling, ratelsluiting met kinkussen, rubberen wijzerplaat, hoogteverstelling

De Root is gloednieuw en de evolutie van de Rootage. Het is licht, comfortabel en goed uitgerustFoto: Georg GrieshaberDe Root is gloednieuw en de evolutie van de Rootage. Het is licht, comfortabel en goed uitgerust

Lees ook:   Hepha gaat van start met Guido Tschugg: Nieuwe e-mountainbikes en nieuwe motoren uit Beieren

Met de Rootage hadden de Beieren al vrij vroeg een jethelm bij de start – maar in het begin zonder het MIPS-systeem. Maar Alpina vertrouwt sinds kort ook op extra rotatiebescherming. Met zijn rubberen draaiknop en automatische hoogteverstelling is de Root Mips bijzonder eenvoudig aan te passen aan het hoofd. Ondanks het omvangrijke uiterlijk is het met 558 gram nog steeds een van de lichtere vertegenwoordigers in zijn soort. De ratelvergrendeling is een bijzonderheid van Alpina en kan ook tijdens het rijden worden aangepast. Het lange vizier zit stevig vast aan de helmschaal, wat in het ergste geval kan leiden tot overstrekking van het hoofd bij een val. Comfortabel gewatteerd en gemakkelijk aan te trekken.

Limar Etna Open Helm

Prijs 189,95
Gewicht
444 g (53 – 57 cm)
Maten M (53-57 cm) / L (57-61 cm)
Uitrusting in hoogte verstelbaar vizier; Magnetisch slot met kinkussen; Hoogte; MIPS-luchtknooppunt

Ook nieuw op de markt is de Limar Etna. Met 444 gram in maat M is hij bijzonder lichtFoto: Georg GrieshaberOok nieuw op de markt is de Limar Etna. Met 444 gram in maat M is hij bijzonder licht

Met de gloednieuwe Etna heeft Limar waarschijnlijk de lichtste jethelm in zijn assortiment. Met 444 gram is hij nauwelijks zwaarder dan sommige klassieke helmen met een grote dekking. Het MIPS-systeem dat in de helmvulling is geïntegreerd, draagt ook bij aan het lage gewicht. Onder het royaal verstelbare vizier kan een bril worden opgeborgen. Hoewel de Etna het slimme Fidlock magneetslot heeft, is het verstelsysteem minder geslaagd. De draaiknop is klein en onhandig, de hoogteverstelling zit vast. Bij het opzetten moet je jezelf letterlijk in de nauwsluitende helm pellen en vervolgens de gevouwen oren weer uitlijnen.

Gigantisch rijk Mips

Prijs 229,90 euro >> hier beschikbaar
Gewicht
655 g (51-59 cm)
Maten S/M (51-59 cm) / M/L (59-63 cm)
Uitrusting Dubbel-D sluiting; MIPS; verstelbaar vizier

Qua design is de Realm meer gericht op downhillhelmen dan op klassieke halve schalenFoto: Georg GrieshaberQua design is de Realm meer gericht op downhillhelmen dan op klassieke halve schalen

De Realm neigt al zwaar naar downhill – het is de enige met een dubbel-D sluiter en een zeer lang vizier in moto-stijl. Bovendien is de helmschaal bijzonder ver naar beneden getrokken en is slechts een klein deel van de oorhaken afzonderlijk ontworpen. Aan de ene kant verhoogt dit de bescherming, maar helaas verhoogt het ook het gewicht. 655 gram weegt zwaar op het hoofd op tournee, en ook de ventilatie lijdt onder de kleine openingen. Door de stijve constructie drukken de oorhaken op de wangen, het aantrekken ervan wordt een krachttoer en werkt alleen met de sluiting open – vrij onpraktisch. Omdat het rijk een breed scala per maat bestrijkt, zit het minder zittend dan de concurrentie.

Giro Tiran Bolvormig

Prijs 190 euro >> hier beschikbaar
Gewicht
632 g (55-59 cm)
Maten S (51-55 cm) / M (55-59 cm) / L (59-63 cm)
Uitrusting Mips bolvormig; traploos verstelbaar vizier; Hoogte

Giro vertrouwt op de uitgebreide MIPS Spherical als rotatiebeveiliging. Dit is ook te merken aan het gewichtFoto: Georg GrieshaberGiro vertrouwt op de uitgebreide MIPS Spherical als rotatiebeveiliging. Dit is ook te merken aan het gewicht

Giro rust zijn jethelm uit met de uitgebreide Mips Spherical. Hier schuiven twee EPS-schalen, gescheiden door een liner, op elkaar. Bij onze laatste helmtest konden we niet bevestigen dat het systeem een duidelijk hoger beschermend effect had. Aan de andere kant neemt het gewicht zeker toe. En dat ondanks het feit dat Giro de enige fabrikant is die volledig afziet van een EPS-laag. De rest van de uitrusting is standaard: eenvoudige clipsluiting, grote rubberen draaiknop en hoogteverstelling met drukknop. Aan de andere kant scoort de Giro punten op het gebied van draagcomfort. Het aantrekken gaat gemakkelijk en zonder je oren half af te scheuren, zorgen de kussens voor een comfortabele maar niet te stevige pasvorm.

Lees ook:   orbea mountainbike

Leatt MTB Enduro 3.0

Prijs 298 euro >> hier beschikbaar
Gewicht
583 g (55 – 59 cm)
Maten S (51-55 cm) / M (55-59 cm) / L (59-63 cm)
Uitrusting Afneembare kinbeugel / oorclips; verstelbaar vizier; 360° turbine technologie; Magnetisch slot; automatische hoogteverstelling; rubberen wijzerplaat; Vervangende bekleding

Halve schaal, openface, full-face - meer opties kun je niet in een helm stoppenFoto: Georg GrieshaberHalve schaal, openface, full-face – meer opties kun je niet in een helm stoppen

Met de Enduro 3.0 heeft Leatt de eierleggende duizendpoot ontworpen. De MTB Enduro 3.0 is een halfschaalhelm (460 g), integraalhelm en integraalhelm (725 g) in één. De ASTM-certificering maakt hem volledig geschikt voor downhill-gebruik – wat ook het iets hogere gewicht verklaart. Een gleuf bij de slaap en een gat achter het oor worden gebruikt om kinbeugels of oorkappen te monteren – met een beetje oefening kan dit vrij snel worden gedaan met een drukknop. Ondanks de afgeronde pasvorm zit de Leatt stevig en comfortabel en kan hij extra worden aangepast via verwisselbare pads. Boven: het magneetslot en de automatische hoogteverstelling. Als je op zoek bent naar een helm van trailtour tot parkbezoek, dan moet je die hier krijgen.

In de full-face setup weegt de Leatt slechts 725 g en is hij nog steeds volledig downhill-gecertificeerdFoto: LeattIn de full-face setup weegt de Leatt slechts 725 g en is hij nog steeds volledig downhill-gecertificeerd

Wil je meer weten over helmen? Lees dan Hier is onze recensie van enduro-helmen.

Jethelm – Voor- en nadelen

We vroegen de redactie hoe hun collega’s van het testteam tegen het onderwerp jethelmen aankijken. Hier lopen de meningen in sommige gevallen sterk uiteen. Er zijn absolute voorstanders, maar ook duidelijke tegenstanders. Wat zijn de voor- en nadelen van deze nieuwe vorm fietshelm?

Pro Jet Helm

Tijdens het fietsen hecht ik veel belang aan een perfecte hoofdbescherming. In het park is full-face voor mij verplicht. Voor tochten vertrouw ik op jethelmen. De mijne zit stevig op het hoofd en omsluit het wijd, zelfs bij de slapen. Ja, ziet er vreemd uit. Maar ik geef er de voorkeur aan om eruit te zien als Lord Helmchen, maar het ding blijft waar het moet zijn als het in het puin vertrekt. En het werkt, ik heb het meerdere keren geprobeerd. Minder is meer? Voor mij niet als het om helmen gaat. Goed geventileerde modellen werken ook op trailtochten.

Perfecte pasvorm met goede ventilatie: BIKE-tester Christian Schleker wil niet meer zonder jethelm.Foto: Georg GrieshaberPerfecte pasvorm met goede ventilatie: BIKE-tester Christian Schleker wil niet meer zonder jethelm.

Contra Jet Helm

Ik zie geen enkel voordeel in jethelmen. Ze zijn zwaarder en slecht geventileerd dan halve schelpen. Bovendien is de daadwerkelijke beschermende werking van de oorkussens in geen enkele certificering bewezen. Als ik meer bescherming wil dan met een conventionele helm, ga ik voor een lichte full-face zoals de Abus Airdrop. Het voldoet aan de ASTM F1952-norm en is daarom volledig geschikt voor downhill. Bovendien weegt hij slechts 770 gram en is hij even goed geventileerd als de jethelmen.

Testredacteur Stefan Frey geeft de voorkeur aan licht en luchtig, met een klassieke halve schaal. Of echt beschermd met een integraalhelm.Foto: Markus GreberTestredacteur Stefan Frey geeft de voorkeur aan licht en luchtig, met een klassieke halve schaal. Of echt beschermd met een integraalhelm.