Schokdempers voor fietsen: de Lezyne Shock Drive in review

De analoge demperpomp van Lezyne lijkt qua ontwerp sterk op de Digitale schokaandrijving. Elegante uitstraling, slanke aluminium behuizing, een slang gewikkeld in een beschermende vlecht en een knuffelig aluminium handvat waarin de klepkop wordt geschroefd voor transport. De manometer van 36 mm wordt beschermd tegen schokken door een plastic deksel. De kleine drukontlastingsknop zit minder zichtbaar voor de manometer. Met slechts 170 gram is de Shock Drive een van de lichtgewicht pompen in de test.

Ook qua wegligging vonden we de analoge schokdemper iets beter. Het heeft een iets grotere knop die gemakkelijker vast te pakken is. Daarnaast dient de manometer als abutment voor de andere hand bij het pompen.

De drukontlastingsknop is eenvoudig te doseren en is zo gepositioneerd dat je hem niet zomaar indrukt tijdens het pompen. Het nadeel van de analoge Lezyne zijn de hoge bedieningskrachten van meer dan 100 psi, de vrij korte klepkop en de kleine manometer. Omdat de schaal tot 400 psi reikt, zijn de waarden tussen de stappen van 10 psi nauwelijks exact af te lezen.

Hoewel tussenliggende waarden op de Lezyne moeilijk af te lezen zijn, zijn de waarden op de stappen van tien vrij nauwkeurig. De afwijking in onze metingen ligt tussen de 1 en 2 psi. We merkten geen drukverlies bij het losschroeven van de demperpomp. Bij het vastschroeven ontsnapt ongeveer 2 psi in de comfortabel lange buis van de Shock Drive.

Afwijking¹ 80 psi/psi per slag 81,3 psi / 0,93 psi

De analoge schokdemperpomp van Lezyne lijkt qua ontwerp sterk op de Digital Shock Drive. Het is ook volledig CNC-gefreesd en is, op de harde plastic coating op de manometer na, van zeer hoge kwaliteit. 400 psi kan ook worden gebruikt om hogedrukdempers te vullen. Hoewel de manometer zelf vrij nauwkeurig meet, is hij door de kleine schaal moeilijk af te lezen. Met zijn veel grotere handgreep ligt de goedkopere Lezyne veel beter in de hand – de aftapkraan is ook minder zichtbaar – maar de pomp vereist nog steeds zeer hoge handkrachten vanaf 100 psi.

Lees ook:   Canyon Lux Trail 2024: De nieuwe, snelle downcountry full suspension uit Koblenz

¹ BIKE-metingen; ²BIKE-cijfer: De BIKE-classificatie is gebaseerd op het schoolbeoordelingssysteem met beoordelingsniveaus 1 tot 5