Interview Peter Denk: Gespecialiseerde ingenieur doneert geld voor de “Last Generation”

De Freiburgse fietsontwerper Peter Denk wordt beschouwd als een technologische visionair, carbonpionier en expert in de ontwikkeling van mountainbikekinematica. Al drie decennia ontwerpt Denk fietsen voor ’s werelds grootste merken, waaronder Cannondale en Scott, en sinds 2014 werkt hij exclusief voor Specialized.

Hij heeft de laatste krantenkoppen gehaald met een donatie van minstens 300.000 euro aan de zogenaamde “Last Generation”. Hij houdt helemaal niet van hun acties. In een interview met BIKE legt hij uit waarom er voor hem op dit moment geen beter alternatief was in de strijd tegen klimaatverandering.

FIETS: Peter, je hebt in totaal 300.000 euro gedoneerd aan de zogenaamde “Last Generation”. Hoe reageren mensen op de actie?

PETER DENK: Veel van mijn vrienden zeiden: Oh jee, nu krijg je veel haatbrieven. Maar zo was het niet. Ik kreeg veel aanmoediging. Blijkbaar denken veel mensen zoals ik: ze vinden het ook niet leuk wat de Last Generation doet, maar niemand kan iets beters bedenken.

Maar haatzaaien was waarschijnlijk onvermijdelijk, toch?

Dat is wat ik kreeg, vooral op Facebook. Interessant is dat de haatreacties allemaal nepaccounts waren, op een paar na: geen foto, geen vrienden, geen gegevens. Dus wat nerds of fossiele lobbyisten.

De zogenaamde “Last Generation” omvat ook klimaatlijmen. U zegt zelf dat u dergelijke vasthoudacties veroordeelt, maar u financiert ze. Hoe is dit logisch?

Omdat The Last Generation mensen bewust maakt van het probleem van klimaatverandering, daar gaat het mij om. Dit is een wanhoopsdaad. We hebben te maken met klimaatverandering, en in plaats van onze CO2-uitstoot te verminderen, verhogen we ze. 2022 was het jaar met de hoogste uitstoot ooit*. Hoe ziek is dat? Binnenkort is er geen weg meer terug. Het zal catastrofaal zijn: de voedselvoorziening van de bevolking in Europa zal volledig instorten. Ik weet niet waarom we nog steeds de belangen van oliesjeiks behartigen.

Lees ook:   verschil mountainbike en racefiets helm

Want veel mensen verdienen er goed aan, misschien?

Dat klopt. Verreweg de goedkoopste energiebronnen zijn zon en wind. Waarom maken we Duitsland niet wereldmarktleider op het gebied van duurzame technologie? Het zou zonder problemen mogelijk zijn als de politici zouden zeggen: laten we het zo doen, dat is het!

Laten we teruggaan naar de klimaatlijmen. Is het mogelijk om de klimaattransitie in gang te zetten met klimaatlijmcampagnes?

Natuurlijk niet. Maar het is stof tot nadenken. Kijk naar ons, we hebben het er nu over. Er is een totale inactiviteit met betrekking tot de taak die voorhanden is. Dit betekent dat we regelrecht op het worstcasescenario afstevenen. Maar de partijen zijn bang om niet gekozen te worden als ze de enige partij zijn die deze ongemakkelijke waarheid levert. De enige oplossing is dat de grote partijen het samen aanpakken. De CDU moet eindelijk de binnenlandse veiligheid, die zij graag de bescherming van het vaderland noemt, serieus nemen.

Foto: Laurin Lehner“Dit is een wanhoopsdaad. We hebben te maken met klimaatverandering, en in plaats van onze CO2-uitstoot te verminderen, verhogen we ze. 2022 was het jaar met de hoogste uitstoot ooit*”, zegt Peter Denk.

Sommigen beweren dat de klimaatstickers schadelijk zijn voor partijen die prioriteit geven aan klimaatbescherming.

Je werkt al jaren in de fietsindustrie – zijn er gebieden waar fietsfabrikanten pioniers kunnen zijn?

Over het algemeen zijn ze al een deel van de oplossing voor het probleem: zich verplaatsen op een e-bike of fiets is al een vooruitgang op zich. Toch moeten we er ook voor zorgen dat we in de toekomst CO2-neutraal produceren. Uiterlijk over vijf jaar komt het op een punt dat er alternatieven zijn in de fietsenwinkel. Dan is de keuze aan jou: daar is de fiets van merk X en de fiets van merk Y. Ik hou min of meer van beide, maar Rad X is duurzaam geproduceerd. Duurzame producten zullen een hoge vlucht nemen. Ik vermoed dat er een revival zal komen van aluminium frames, die toen werden gemaakt van gerecycled aluminium. En natuurlijk hebben we zo snel mogelijk een groene koolstofvezel nodig, gemaakt met zonne-energie, wind, waterkracht.

Veel nieuwe producten op de markt klinken als greenwashing. Zou het niet beter zijn om producten te gebruiken die al langer zijn gekocht, zoals het Amerikaanse fietsmerk Trek, dat oude fietsen restaureert?

Naar mijn mening is dit een misvatting. De olielobby wil met precies deze verzakingsargumenten onze stemming voor duurzaamheid wegnemen.

Ik kan dat niet begrijpen, een fiets die ik 30 jaar gebruik zal altijd duurzamer zijn dan wanneer ik elke vijf jaar een nieuwe fiets koop.

Ja, het zal altijd beter worden, maar je zult de klimaatverandering niet kunnen stoppen. We moeten onze energievoorziening veranderen. We moeten deze fiets, of het nu vijf jaar of 30 jaar duurt, maken met groene energie.

Nee. Het is mijn taak om als ingenieur te werken, om bepaalde dingen te financieren, misschien om stof tot nadenken te geven. Waarom gaan we deze ramp in met onze ogen open? En waarom behartigen we de belangen van oliemaatschappijen en oliesjeiks?

En toch hebben we een groene minister van Economische Zaken, Robert Habeck.

Eens. Helaas wordt de politiek beïnvloed door honderden olielobbyisten. Elektrische auto’s, warmtepompen en ga zo maar door – er zijn altijd dezelfde onware tegenargumenten. De gaslobby heeft campagne gevoerd voor een absurd hoog bedrag om het sentiment tegen warmtepompen aan te wakkeren. Het is de rijkste industrie ter wereld, en nu willen we het bedrijfsmodel in twijfel trekken.

Terug naar de fietsindustrie: wat moet er gebeuren?

Ik geloof dat de volgende stap in de fietsindustrie zal zijn dat we gerecycled aluminium en duurzame energie gebruiken. Er gebeurt veel met fietsbanden, en als we de circuitonderdelen ook nog eens met CO2-vrije energie produceren, zou dat een grote stap voorwaarts zijn.

Laatste vraag: Je bent een van de meest succesvolle fietsontwerpers. Hoeveel pijn doet het Peter Denk als hij 300.000 euro doneert?

Iedereen die denkt dat ik het met kleine contanten zal betalen, vergist zich. 300.000 euro is voor mij veel geld. Dit is mijn privéspaargeld. Maar ik zie het als absoluut noodzakelijk en als een investering in de toekomst, ook in die van mijn zoon.

* Opmerking: De uitstoot van kooldioxide in Duitsland is in 2022 met 15 miljoen ton of ongeveer 1,9% gedaald tot 666 miljoen ton ten opzichte van 2021. In vergelijking met 1990 is de uitstoot van kooldioxide met 36,8% gedaald. Wereldwijd werd echter een nieuw record bereikt. Bron: https://www.umweltbundesamt.de/daten/klima/treibhausgas-emissionen-in-deutschland/kohlendioxid-emissionen#kohlendioxid-emissionen-2022