E-bakfiets 2023: De nieuwe BTWIN R500E Longtail V2 van Decathlon

Bakfietsen zijn meer dan alleen een vervoermiddel. In stedelijke gebieden vervingen steeds meer modellen de auto. Vooral de elektromotor heeft het toepassingsgebied voor bakfietsers vergroot – in de stad lijkt bijna niets buiten bereik te zijn. Met de BTWIN R500E Longtail V2 brengt Decathlon een zeer betaalbare E-variant op de markt – die ook een hoog laadvermogen belooft.

De BTWIN R500E Longtail V2

Wat heeft een bakfiets nodig om een echt alternatief te worden voor de auto in de urban jungle? In principe moet hij alle taken die met een auto gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd, zonder problemen aankunnen. Natuurlijk staat transport voorop.

Dat BTWIN R500E Longtail V2 heeft een langwerpig bagagerek dat is ontworpen voor lasten tot 80 kg – dit komt ongeveer overeen met twee kinderen of één volwassene. Op het 60 cm lange en 15,5 cm brede oppervlak is er ook ruimte voor diverse fietstassen en andere accessoires.

Optionele items zijn dubbele fietstassen (50 liter) of een Eurobox (afmetingen: 60 × 40 × 40 cm). Extra ruimte voor bagage vind je in de voormand van de bakfiets. Deze is breder dan het vorige model en biedt nu meer opbergruimte (afmetingen: 37 x 25 x 12 cm).

Het lange bagagerek is ontworpen voor lasten tot 80 kg. Er moet zonder problemen plaats zijn voor 2 kinderen.Foto: DecathlonHet lange bagagerek is ontworpen voor lasten tot 80 kg. Er moet zonder problemen plaats zijn voor 2 kinderen.

>> Een recent artikel over een soortgelijke longtail van Cube is hier te vinden.

Bereik en ondersteuning van de BTWIN R500E Longtail V2

Maar hoe zit het met de actieradius van de e-bakfiets? De taken kunnen immers alleen onder de knie worden als je voldoende ondersteuning krijgt op de bakfiets van 38 kg inclusief bagage. Vermoedelijk zijn er maar heel weinig mensen die een langere klim met volle belading aangaan, maar zonder motorondersteuning.

De 58 Nm Vision achterwielmotor wordt gevoed door de 672 Wh Samsung accu. Volgens de fabrikant haalt een bestuurder in het Eco-ondersteuningsniveau (niveau 1 van 3) een actieradius tot 90 km. Voor een reis naar de stad en terug klinkt dat in eerste instantie als veel. De fabrikant gaat echter uit van een relatief vlakke weg en een rijdersgewicht van 80 kg – zonder laadvermogen.

De 672 Wh accu is mooi geïntegreerd in het frame.Foto: DecathlonDe 672 Wh accu is mooi geïntegreerd in het frame.

De motor biedt klassieke ondersteuning tot 25 km/u en de trapondersteuning wordt automatisch uitgeschakeld. De fabrikant geeft ook het veiligheidsadvies dat de maximaal toegestane snelheid van 45 km/u niet mag worden overschreden met de bakfiets, anders kan er schade aan het elektrische systeem ontstaan.

Meer informatie over de BTWIN R500E Longtail V2 bakfiets

Met het LCD-bedieningsdisplay, naast de linker handgreep, is het eenvoudig om te schakelen tussen de drie ondersteuningsmodi “Eco”, “Normal” en “Power”. Verdere informatie, zoals de afgelegde afstand, kan ook op het display worden afgelezen. De starthulp is praktisch tot 6 km/u wanneer de volgeladen fiets moet worden geduwd.

Voor een grotere lekbestendigheid wordt de BTWIN R500E Longtail V2 geleverd met CST-banden. Het verschil in wielmaat is meteen duidelijk: 20 inch achterwiel en 26 inch voorwiel. Door het kleinere achterwiel is de belasting lager, daarom zou de rijstabiliteit van de bakfiets moeten verbeteren. Met 80 lux is het voorlicht krachtiger dan voorheen, terwijl het achterlichtHet wordt geleverd met een moderne remlichtfunctie terwijl de snelheid wordt verminderd.

Krachtige koplamp: de Büchel Shiny 80 met 80 lux.Foto: DecathlonKrachtige koplamp: de Büchel Shiny 80 met 80 lux.

Om diefstal te voorkomen, is er een ringslot op het grote voorwiel geïnstalleerd om het te vergrendelen wanneer de fiets geparkeerd staat. Het spatscherm op de spatborden van beide wielen houdt het grofste vuil weg van de rijder. Voor een betere grip bij het hanteren van de accu zijn de rubberen aansluitdoppen op de accu aangepast. De bipodstandaard is ontworpen om een veilige grip te garanderen bij het parkeren, laden en lossen van de BTWIN R500E Longtail V2.

Lees ook:   Flyer Uproc Evo:X: Nieuwe Bosch enduro uit Zwitserland

De belangrijkste details over de Decathlon e-bakfiets

 • Model, Jaar: BTWIN R500E Longtail V2, 2023
 • Prijs, Beschikbaarheid: 2999 Euro, voortaan >> hier beschikbaar
 • Lijst: Aluminium
 • Grootte: One Size voor een lengte van 1,55 m tot 1,96 m
 • Gewicht van de fiets: 38 kg
 • Maximaal laadvermogen: Bagagerek: 80 kg / Voormand: 10 kg / Totaal (inclusief bestuurder): 170 kg
 • Toelaatbaar totaalgewicht: 208 kg
 • Motor/Batterij: Vision Industries Achternaafmotor (58 Nm) / Samsung Lithium Ion Accu (672 Wh)
 • Beeldscherm: LCD-bedieningsscherm
 • Circuit: Microshift Mezzo achterderailleur 8-speed
 • Rem: Tektro hydraulische schijfremmen
 • Band: CST C1996 voor bakfietsen
 • Wiel maat: Voor: 26 inch / Achter: 20 inch
 • Verlichting: Voor: Büchel Shiny 80 met 80 lux/130 lumen / Achter: Achterlicht met remfunctie bij het verminderen van snelheid
 • Uitrusting: Spatborden, kettingkast, spaakbeschermer, tweepootstandaard, frameslot, bel
 • Kleuren: Kaki en zand