Versnellers: deze 6 tools maken mountainbikers sneller

Met deze twee wiebelige loopvlakken train je je balans en train je je ligamentstabiliteit. In tegenstelling tot het wiebelbord zijn de twee loopvlakken ontkoppeld, wat de bewegingen op de fiets nog realistischer maakt. Klassieke oefening: squats. Natuurlijk is er ook een app: deze kan worden gebruikt om de balans en het reactievermogen te verbeteren. Praep Peulen. Prijs: 99 Euro >> bij Amazone of Maciag Offroad verkrijgbaar.

Bijna geen enkel ander fitnessapparaat kan zoveel oefeningen uitvoeren als de Pezziball. Of het nu gaat om de buik, romp, rug, benen of schouders. Instructies zijn er in overvloed op internet. Dammen stuiteren van Pezziball naar Pezziball en demonstreren een bijna maximaal evenwichtsgevoel. Prijs: vanaf 25 Euro >> hier beschikbaar.

Kendama is de naam van dit behendigheidsspel. Vermoedelijk gebruikten Japanse samoerai het al 400 jaar geleden om hun hand-oogcoördinatie te trainen. Wat lijkt op een kleine houten hamer heeft drie verzamelvlakken en een spies voor de bal. Afhankelijk van hoe je de kendama vastpakt, hoe lastiger het wordt. Bekijk de video’s op YouTube. Prijs: 20 euro.

Hier bungelt een bal aan een bungeekoord voor de borst, bevestigd aan een hoofdband. Doel: De bal stompen – die steeds terugkaatst. “Een goede hand-oogcoördinatie verhoogt het reactievermogen – dat is geweldig voor fietsen”, zegt neurowetenschapper Dr. Axel Kupfer van de Duitse Sportuniversiteit Keulen. Prijs: vanaf 15 Euro – bijv. de YMX Boksreflexbal .

“Ik zweer bij dit boek”, zegt race-icoon Marcus Klausmann. Bewegingswetenschapper Horst Lutz (zie interview rechts) stelt in “Kinetiek van het leven” oefeningen met ballen die verschillende delen van de hersenen activeren en razendsnelle reacties van het oog vereisen. Een combinatie van beweging, perceptie en cognitie. Prijs: 17 Euro, ISBN: 3485011878

Lees ook:   mountainbike huren drunense duinen

Geen enkel ander apparaat traint het evenwichtsgevoel zo speels als slacklines. Helaas heb je hier veel ruimte voor nodig – en twee stevige bomen om de riem aan te bevestigen. Het Giboard wil een vergelijkbare hoeveelheid plezier garanderen – maar in een kleinere ruimte. Je balanceert er dus op je knieën, rug, handen of voeten. Prijs: 200 Euro >> hier beschikbaar.