Klimhulp: Zadelhoekverstelling met de Aenomaly Switchgrade in de test

De fietswereld heeft niet op elke innovatie gewacht. Zelfs schijfremmen of verende vorken – destijds al bewezen in de motorsector – werden aanvankelijk met scepsis ontvangen. Het is dus geen wonder dat de Aenomaly Switchgrade het in het begin ook moeilijk heeft. 200 euro voor een weliswaar goed gemaakt gefreesd onderdeel, dat bovenop de zadelpen wordt geplaatst en waarmee de zadelhoek snel kan worden aangepast? Wie heeft dat nodig?

Het idee erachter: De ideale zadelinstelling hangt ook af van het terrein. Bergafwaarts moet het zadel een beetje naar achteren gekanteld worden, zoals bij downhill en crossmotoren. Dan glijdt het makkelijker voor steile afdalingen naar de achterkant van het zadel en knal je niet zo makkelijk bergafwaarts in de vaak scherpe achterste zadelrand. Op het vlakke, aan de andere kant, is het het beste om op een volledig horizontaal zadel te zitten en bergopwaarts kan de zadelneus iets hellend zijn voor meer zitcomfort op de steilste hellingen. De snelle afstelling is daarom vooral interessant voor mountainbikes in alpine terrein of voor de E-MTB. Vervelende hellingen zijn hier immers eigenlijk geen probleem dankzij motorvermogen. Maar heeft de Switchgrade echt wat nodig is om een innovatie te zijn? Of is het meer een gimmick?

Als je de Aenomaly Switchgrade wilt uitproberen, moet je eerst het juiste model kiezen. Er zijn inmiddels vijf uitvoeringen, waardoor de Switchgrade ook op elke zadelpen past. Helaas is component met 198 of 206 euro afhankelijk van de versie niet bepaald goedkoop, met 192 gram is het extra gewicht ten opzichte van conventionele steunkoppen (ongeveer 100 gram) vrij hoog, maar is verwaarloosbaar buiten het racen. De switchgrade bouwt zich nauwelijks op, de installatie is snel en eenvoudig. Alleen de kop van de Switchgrade mocht wat smaller, de zadelrails van het Specialized model op onze testfiets passen er net niet bij. De zadelhoek wordt aangepast via de hendelvormige verlenging aan de punt van de schakelklas. Het ontgrendelt de steunkop, die vervolgens weer in een van de drie aanpassingsposities wordt vergrendeld na het aanpassen en loslaten van de hendel.

Lees ook:   Duel E-Enduros: Radon Deft 8.0 & Giant Reign E + 3 Recensie

In ieder geval bergafwaarts kan men verdeeld worden. Natuurlijk is het zadel in afdalingspositie een erg leuke eigenschap, maar met een dropperpaal met veel slag kom je zelden in de problemen, zelfs niet met een horizontale zadelpositie. Bergop daarentegen is de Aenomly Switchgrade duidelijk overtuigend. Zelfs op onze testfiets met een moderne geometrie en relatief steile zithoek is het merkbaar makkelijker om het voorwiel in toom te houden op vervelende hellingen met de zadelneus naar beneden. Je zit ook vrij normaal op de fiets, in plaats van over het stuur te buigen met je rug gebogen zoals gewoonlijk. Ergonomisch een duidelijke verbetering, vooral op bijzonder steile beklimmingen. Vooral degenen die lange passages in steil terrein beklimmen, zouden ook aanzienlijk moeten profiteren in termen van vermoeidheid.

Positieve bijwerking van de schakelgraad: In tegenstelling tot normaal prikt de zadelneus niet langer in het genitale gebied. Het moet echter wel echt steil zijn zodat het op een moderne fiets de moeite waard is om de zadelneus te laten zakken. Als je op gemiddelde hellingen beweegt, is soms noch de standaard, noch de kliminstelling ideaal. Misschien zou een tweede bergopwaartse positie in plaats van de downhill-positie hier zinvol zijn. Het aanpassen van de zadelhoek kan ook wat makkelijker tijdens het rijden. Als je het zadel niet bewust ontlast, kom je per ongeluk altijd achterin terecht, de afdaling.

Source link