Interview met Tommy G: De tiende Rampage-deelname op rij

Thomas Genon, beter bekend als Tommy G, blikt op 30-jarige leeftijd terug op 10 jaar Red Bull Rampage. In de laatste 9 optredens stond hij 7 keer in de top-10. De Belg kon echter ook andere successen in zijn carrière boeken: hij won onder meer de Joyride in Whistler in 2012 en werd FMB Worldchamp. Nu staat hij op het punt om deel te nemen aan de Red Bull Rampage in Utah – en sprak met ons over zijn tijd bij de laatste deelnames.

Interview met freerider Thomas Genon a.k.a. Tommy G

BIKE: Herinner je je je eerste Red Bull Rampage-deelname nog? Hoe heb je dat toen ervaren? Hoe voelde je je daarna?

Tommy G: Ik was helemaal de weg kwijt en me niet bewust van wat er daarbuiten gebeurde. In die tijd kende ik ook niemand die me kon uitleggen hoe het evenement georganiseerd is of hoe ik moet trainen. Het duurde even voordat ik echt zin had om te trainen en elke keer weer een beetje sterker terug te komen!

De 30-jarige freerider leeft voor zijn sport.Foto: Jules LangeardDe 30-jarige freerider leeft voor zijn sport.

Tommy, je doet voor het tiende jaar op rij mee aan Rampage. Hoe voel je je een week voor het evenement?

>> Eerste indrukken van Tommy G vind je hier<<

Je hebt sinds 2013 zeven top-10-finishes behaald. Heb je je voorbereiding aangepast op basis van de ervaring die je in de loop der jaren hebt opgedaan?

De voorbereiding op Rampage is altijd heel specifiek. Ik verander de aanpak van mijn lijn elk jaar. Dit jaar bracht ik bijvoorbeeld het grootste deel van mijn tijd door op mijn freeride-fiets, terwijl ik vroeger aanzienlijk meer tijd op mijn slopestylefiets reed.

Of heb je je uitrusting (fiets, vering, wielen…) daarop aangepast?

Afgezien van een single-crown vork, zijn er niet echt grote veranderingen.

Voorbereiding op de Red Bull Rampage

Op welke fiets ga jij in 2023 rijden? Hoe ziet jouw fietsopstelling er dit jaar uit?

Ik rijd dit jaar op een Canyon Torque al 27.5 met een single crown voorvork. De fiets is hard ingesteld met weinig rebound. Mijn bandenspanning is hoger dan normaal. Kortom, de fiets werkt alleen goed in Utah.

Wat maakt deze wedstrijd voor jou zo moeilijk en bijzonder?

Ik hou van het feit dat wij allemaal rijders verschillende achtergronden en totaal verschillende ideeën hebben over onze lijnen. Dat maakt freeriden zo interessant. Het enige gemeenschappelijke doel is: “Go big or go home”.

Thomas Genon is een van de beste freeride en slopestyle atleten ter wereld.Foto: Jules LangeardThomas Genon is een van de beste freeride en slopestyle atleten ter wereld.

Wat gaat er door je hoofd als je bovenaan het startpunt staat, vlak voordat je begint?

Heb je speciale gewoonten voor Rampage? Luister je naar muziek? Geluksbrengers?

Ik doe ’s ochtends een workout om op te warmen en de run te visualiseren. Daarna ontspan ik en probeer ik rustig te blijven. Muziek helpt ook. Ik kijk niet naar veel van mijn runs. Het kan stressvol zijn om anderen net zo gestrest te zien als ik (lacht).

Laten we het hebben over lijnen en shapers: Wat heb je gepland voor de Rampage van dit jaar en wie heb je meegenomen om je te ondersteunen?

Ik nam mijn kamergenoot, Jules Langeard, mee om te filmen, evenals Louis Reboul en Paul Couderc om me te helpen met de lijn. We zijn allemaal goede vrienden, dus de stemming zal goed zijn.

Tommy G neemt op 13 oktober voor het tiende achtereenvolgende jaar deel aan Red Bull Rampage.Foto: Jules LangeardTommy G neemt op 13 oktober voor het tiende achtereenvolgende jaar deel aan Red Bull Rampage.

Met tien opeenvolgende Rampage-TesJe hebt het allemaal gezien. Je hebt alle adembenemende afdalingen gezien, maar ook alle zware valpartijen. Welke Rampage-run vind jij de beste ooit?

Voor mij is het enige dat telt als een goede run in Rampage een complete run van begin tot eind. Dat is een voorwaarde. Moeilijke afdalingen, trucs met een grote opstelling, veel stijl en creativiteit maken een goede run tot een buitengewone. Daar zijn er in het verleden ook een paar geweest, maar als ik zou moeten kiezen, zou het Brendan Fairclough zijn in 2019. En alle Lacondeguy loopt.