Nieuwe Kellys Theos F100: De vederlichte full-power e-bike

De Slowaakse fietsenfabrikant Kellys bouwt al 32 jaar allerlei soorten fietsen. De verschillende Theos – oudgrieks voor “god” – modellen zijn verkrijgbaar in verschillende reisversies. Nu wilde Kellys iets nieuws creëren: een full-power e-bike die evenveel weegt als sommige volledig uit de Light Assist-klasse. Om dit te doen, moesten de ingenieurs van Kellys het frame en de batterij opnieuw ontwikkelen en de lichtere versie voor verschillende componenten gebruiken. De fabrikant slaagt er echter in om een verbazingwekkend lichte e-MTB te maken met een echt grote batterij en volledige e-bike-kracht.

Het nieuwe carbon frame wordt volledig in Europa geproduceerd en bestaat uit een nieuwe koolstof-aramide composietstructuur.Foto: Kellys

Het nieuwe carbon frame wordt volledig in Europa geproduceerd en bestaat uit een nieuwe koolstof-aramide composietstructuur.

Feiten over de Kellys Theos F100

  • Motor: Shimano EP801 (85 Nm)
  • Batterij: Kellys Re-Charge K1, 825 Wh
  • Veerweg: 150 / 140 millimeter
  • Wielmaat: MX/Mullet (29 inch voor, 27,5 inch achter)
  • Frame: Volledig carbon
  • Gewicht: 20.6 kg
  • Prijs: 12.999 Euro
  • Maten: M & L

Kelly’s Theos F100: het hart met 825 wattuur en 85 Newtonmeter

Het hart van de nieuwe Kellys Theos F100 is de nieuw ontwikkelde Re-Charge K1-batterij. Een batterij met 825 wattuur en slechts 3,9 kilogram bestond tot op heden niet. Ter vergelijking: de Canyon Spectral:ON accu weegt met 900 wattuur maar liefst 4,77 kilogram. Ook de Bosch Powertube weegt met 750 wattuur 4,30 kilogram. De ontwikkelaars van Kellys waren in staat om dergelijke waarden te bereiken door een zeer hoge energiedichtheid per kilogram. Met 211 Wh/kg is dit naar verluidt de hoogste dichtheid op de markt. De accu van de e-bike kan naar beneden worden getrokken voor verwijdering. Als het gaat om de motor, vertrouwt Kellys op de bewezen 85 Newtonmeter van de nieuwe Shimano EP801.

Lees ook:   amigo mountainbike 24 inch

Frame, geometrie en achterdriehoek van de Kellys Theos F100

Lijst

Met 20,6 kilogram is de Kellys naar verluidt de lichtste full-power e-bike. Na een snelle check in onze database kunnen we bevestigen dat het de lichtste e-bike tot nu toe zou zijn met zo’n grote accu. Ter vergelijking: de uitstekende Scor 4060 Z ST XT weegt 22,57 kilogram met 726 wattuur, zij het iets robuustere uitrusting. Kellys bereikt het lage gewicht door het frame van de Theos-serie opnieuw te ontwikkelen, met een nieuwe koolstof-aramidecomposietstructuur. Het nieuwe frame van de Slowaken moet dus lichter zijn en tegelijkertijd meer stijfheid bieden. De productie vindt plaats in Europa, waar Kellys samenwerkt en ontwerpt met specialisten in de automotive sector.

Voor het achterste driehoekssysteem vertrouwt Kellys op hun Think Link Virtual Pivot-platform met een asymmetrische demperkoppeling.Foto: Kellys

Voor het achterste driehoekssysteem vertrouwt Kellys op hun Think Link Virtual Pivot-platform met een asymmetrische demperkoppeling.

Meetkunde

De nieuwe Theos F100 heeft een 150 millimeter voorvork, gecombineerd met een schokdemper van 140 millimeter. Kellys vertrouwt ook op een mullet-opstelling met een 29-inch voor- en 27,5-inch achterwiel voor deze E-MTB. Het krachtapparaat moet dus beter door krappe bochten manoeuvreren en is over het algemeen speelser om te rijden. Voor een 27,5-inch achterwiel zijn de liggende achtervorken met 460 millimeter echter vrij lang. Goed om te klimmen, maar bij het afdalen van bochten mag dit niet leiden tot een uitgesproken speelinstinct. De keuze aan maten is beperkt: de F100 is alleen verkrijgbaar in M of L.

Geometrietabel van Theos. | Foto: Kellys

Geometrietabel van Theos. | Foto: Kellys

Achterste driehoek

Kenmerken van de Kellys Theos F100

De Theos F100 bevat een Rockshox Lyrik Ultimate mHet heeft 150 millimeter veerweg, gecombineerd met een Rockshox Super Deluxe Select + schokdemper met 140 millimeter veerweg. De e-mountainbike wordt aangedreven door Shimano’s nieuwe EP801 motor met 85 Newton meter koppel. Hij haalt zijn energie uit de Kellys Re-Charge K1-accu met al beschreven 825 wattuur. Schakelen doe je met de Shimano Deore XT Di2. Indien gewenst schakelt deze ook conventioneel, maar biedt een aantal spannende extra functies met Freeshift en Autoshift. Het carbon apparaat wordt gestopt door een Shimano XTR rem met 203 millimeter remschijven voor en achter. Hoewel de Theos onder de Enduro-categorie zou moeten vallen, maar met een Schwalbe Nobby Nic in de SpeedGrip-compound voor en achter, zit dit meer in het trailbike / all mountain bike-assortiment. Je kunt de Kellys Theos F100 voor 12.999 euro kopen bij een vertrouwde dealer.

De Theos F100 zou een enduro moeten zijn, maar de veerweg en bandenkeuze spreken meer voor een all-mountain bike.Foto: Kellys

De Theos F100 zou een enduro moeten zijn, maar de veerweg en bandenkeuze spreken meer voor een all-mountain bike.

De promovideo voor de nieuwe Kellys Theos F100

Kelly’s presentatie over de nieuwe Theos F100

Source link