Indoor cycling: smart trainers, accessoires en software op de proef gesteld

De onderwerpen in dit artikel:

De grootste aanbieders op een rijtje

Tips voor indoortraining

Fietsen is vrijheid op twee wielen. De deur uitgaan, het weer trotseren, bergen overwinnen en valleien oversteken met uitgestrekte stappen en pure spierkracht – dat is ons levenselixer. Feitelijk. In de donkere tijd van het jaar is het echter niet altijd gemakkelijk om de sport zo continu te beoefenen als we zouden willen. Altijd ten koste van alles buiten trainen, daagt de geest en het materiaal op een speciale manier uit. Superhelden kunnen dat, maar superhelden zijn zeldzaam.

Voor alle anderen is het een goed idee om moderne technologie te gebruiken en binnenshuis in secties de vrijheid te zoeken. De luchtstroom wordt vervolgens ontstoken door de ventilator en de horizon eindigt aan de rand van het scherm. Toch kan deze opstelling ook magie creëren, leuk zijn, zelfs ronduit verslavend. In principe bieden de virtuele trainingswerelden veel van de dingen die sport buiten maken: wedstrijden, beklimmingen en afdalingen, uitzichten en competitie – zelfs prijzengeld kan binnenshuis worden gewonnen. Vrijheid betekent ook dat technologie altijd beschikbaar is voor kleine en grote ontsnappingen. Alleen de krachten van de natuur, die ervaar je binnenshuis niet.

Indoor Cycling: Softwarewerelden zorgen voor afwisseling

Het belangrijkste onderdeel van de uitrusting om de training binnenshuis te brengen, is de slimme trainer, die het achterwiel vervangt en met zijn remmen rijweerstand opbouwt. De rem wordt softwarematig aangestuurd. Optioneel wordt echt rijden gesimuleerd, zij het voornamelijk op de weg, wat een geweldige afleiding is van watertrappelen; Of de trainer draait in ergometermodus met vooraf ingestelde weerstanden. Om dit te doen, kijk je video’s of luister je naar muziek om jezelf af te leiden, net als
eigen smaak. Basistrainingssoftware voor het gebruik van ergometers is op veel plaatsen gratis beschikbaar. De trainingssoftware voor gesimuleerde werelden wordt daarentegen aangeboden als abonnementsmodel. We tonen hier de belangrijkste software-aanbiedingen.

Zwift, de operator van het trainingsplatform met sterke genen voor computerspellen, biedt momenteel de goedkoopste hardware om aan de slag te gaan met slimme training. Op de volgende pagina’s presenteren we de nieuwe Zwift Hub One. Wahoo’s nieuwe topmodel, de Kickr Move, die bewegingsvrijheid gebruikt om het rijden in de echte wereld beter na te bootsen, vertegenwoordigt het dure einde van het spectrum. We laten dit apparaat ook hier in de test zien.

Smarttraining – in een notendop

Smarttraining heeft zich gevestigd als een serieus alternatief voor het “echte” fietsen. Beschikbaarheid te allen tijde is een van de voordelen, een andere is de inleiding tot het onderwerp trapprestaties. Dit komt omdat de slimme trainers het toegepaste vermogen meestal vrij nauwkeurig weergeven, hoewel ze minder kosten dan sommige vermogensmeters voor het meten van watt op de fiets. Dit maakt het mogelijk om aan de slag te gaan met geplande trainingen volgens Watt, zoals alle wedstrijdsporters doen, binnen je eigen vier muren.

De uitrusting voor indoor cycling

De essentiële uitrusting en accessoires om binnenshuis plezier te hebben op de fiets.

Slimme trainer

In het hart van de apparatuur. De betere modellen worden direct door de ketting aangedreven. Hellingen kunnen op deze manier heel goed worden gesimuleerd en het geluidsniveau is beduidend lager dan bij trainers die een wals met de band aandrijven.

Smart trainers vormen het hart van de apparatuur.Foto: TacxSmart trainers vormen het hart van de apparatuur.

Verfijningen

Scherm

De software voor het aansturen van de smart trainers draait op mobiele telefoons, tablets en computers. Een groot scherm is geen must, maar het verhoogt wel het rijplezier. Dit kan bijvoorbeeld ook een tv zijn.

De software voor het aansturen van de smart trainers draait op mobiele telefoons, tablets en computers.Foto: Adobe StockDe software voor het aansturen van de smart trainers draait op mobiele telefoons, tablets en computers.

Waaier

Onmisbaar! Als je met 200 watt trapt, verwarm je tegelijkertijd met ongeveer 600 watt.Dit is de eerste keer dat we een oplossing hebben kunnen vinden Zonder de luchtstroom stroomt het zweet over de grond. Het type ventilator is niet zo belangrijk. Het Aerson-model op de foto is een vloerventilator zonder afstandsbediening, maar met een brede luchtstroom (70 euro >> bijv. hier beschikbaar). Specifieke ventilatoren zoals de Wahoo Headwind richten de stroming sterker en kunnen via de software worden aangestuurd (ongeveer 200 euro >> bijv. hier beschikbaar).

Een ventilator is onmisbaar!Foto: Robert KühnenEen ventilator is onmisbaar!

Mat

Het dempt het geluid van de hometrainercombinatie en vangt zweet op. Specifiek Matten, zoals die van Tacx, zijn duurder dan eenvoudige trainingsmatten, maar in onze ervaring zijn ze ook beter en goed geïnvesteerd geld.

Een mat dempt het geluid van de hometrainercombinatie en vangt zweet op.Foto: TacxEen mat dempt het geluid van de hometrainercombinatie en vangt zweet op.

Software voor Indoor Cycling: Bits en Bytes

Slimme trainers hebben software nodig om ze te besturen. Een overzicht van de digitale aspecten van indoor cycling.

De smart trainers kunnen in twee modi worden gebruikt: als ergometer of als offroad-simulator. In de ergometermodus geeft een app het trapvermogen aan – de meeste fabrikanten bieden dit gratis aan in de basisfunctionaliteit. Geef gewoon het gewenste trapvermogen in watt op en u kunt aan de slag. Intervalstructuren kunnen ook met deze apps worden gebreid en vervolgens worden verwerkt. Om de hersenen af te leiden, kijk je films of luister je naar muziek.

De leukere methode is de simulatiemodus. Vervolgens volg je je avatar door virtuele werelden en gebruikt de smart trainer zijn remmen om het terrein in kaart te brengen dat op het scherm te zien is. Deze methode heeft de potentie om vrij dicht in de buurt te komen van het echte wielrennen, omdat er bekende dingen gebeuren in de virtuele wereld. Andere fietsers passeren, de berg is langer en steiler dan verwacht, de motivatie neemt toe naarmate je het einde van de klim nadert en je uitzicht wordt breder. Een domper voor motorrijders: offroad-routes zijn schaars. Zwift biedt precies één enkele track die
Pak Rush opnieuw in. Daarnaast zijn er nogal wat gravelwegen.

De grootste aanbieders op een rijtje

Zwift: De Gaming Specialist

Marktleider. Er is hier altijd veel te beleven, duizenden fietsers van over de hele wereld strijden in fantasiewerelden. Ook het aanbod aan trainingen is uitgebreid.

Zwift: De talrijke passagiers en computerspelelementen moedigen je aan om hard te trappen.Foto: ZwiftZwift: De talrijke passagiers en computerspelelementen moedigen je aan om hard te trappen.

Mywhoosh: het wedstrijdplatform

Het platform, dat is gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft het UCI-partnerschap van Zwift weggekaapt en richt zich op wegwedstrijden met een hoog prijzengeld (vijf cijfers!). Maar ook als je gewoon voor je plezier wilt rijden, vind je hoogtepunten in de vijf werelden van de Arabieren, zoals Belgische klassiekers.

Mywhoosh: Als je online wilt concurreren, vind je het hier.Foto: MywhooshMywhoosh: Als je online wilt concurreren, vind je het hier.

Wahoo X: Het trainingsplatform

De entertainmentwereld van Wahoo vertrouwt op motiverend en informatief videomateriaal, inclusief gerelateerde sporten.

Rouvy: De Track Masters

Het besturen van avatars over de hele wereld door middel van echte landschappen is het centrale thema. Enorm aanbod aan routes! De Mont Ventoux en Co. wachten op de eerste en tweede beklimming.

Tips voor Indoor Cycling

Maak je je zorgen over je fiets?

Wax op de ketting

Kettingvet en Perzisch tapijt zijn geen goede combinatie. En zelfs als de vloer stevig is, is glijmiddel niet welkom in het appartement. Bij het monteren en verwijderen van de fiets is er altijd een risico op zwarte vingers. De remedie is een gewaDit is de eerste keer dat we onze klanten kunnen rijden. Voor de eerste waxtoepassing moet de hele fietsversnellingsbak grondig worden ontvet. Wax is verkrijgbaar als hot wax of – gebruiksvriendelijker – als emulsie om uit de fles te druppelen. Onze ervaring met gewaxte aandrijvingen is zeer goed – zowel binnen als buiten. Het belangrijkste werk is de eerste stap van het ontvetten. Verdere verzorging met druppelemulsies is vergelijkbaar met oliën.

>> Meer informatie over indoor cycling vind je in onze artikelenreeks “Plezier op de roltrainer” uit 2022 <<

Wax op de ketting voorkomt olievlekken op het tapijt.Foto: Robert KühnenWax op de ketting voorkomt olievlekken op het tapijt.

Wahoo Kickr Move Review – Sterk zweefvliegtuig

Als de pakketjesman op de zesde verdieping voor de deur staat met de Kickr Move, zou een vriendelijke fooi op zijn plaats zijn. Dit komt omdat het apparaat aanzienlijk in massa is toegenomen in vergelijking met de normale Kickr, die nog steeds beschikbaar is. De omvangrijke verzenddoos van de Kickr Move weegt 36 kilogram. Maar als de doos eenmaal staat waar hij moet zijn, gaat alles heel snel. De trainer is enkele minuten na het openen van de doos aan de slag.

Wahoo Kickr-bewegingFoto: Markus Greber/ SkyshotWahoo Kickr-beweging

In principe is de Kickr-beweging Gebouwd als de Kickr, vliegwielmassa (7,5 kilogram) en rem zijn ongewijzigd. Daarnaast is er echter veel bewegingsvrijheid, wat de rijervaring dichter bij de realiteit moet brengen. In de rijrichting kan de rem op een slee tot tien centimeter heen en weer bewegen. De extra monteurs zijn verantwoordelijk voor het extra gewicht. Het spoor waarop de rem glijdt, stijgt naar de twee aanslagen. Dit vertraagt automatisch grovere bewegingen. Zijdelings heeft de geleider ook wat speling, ter hoogte van het zadel is dat +/-12 millimeter. Dat is meer dan de elastische – en verstelbare – voeten te bieden hebben op het gebied van mobiliteit. Net als voorheen is er een handvat boven het vliegwiel bevestigd om de opgevouwen kickr op te tillen en te dragen. Met een nettogewicht van 29 kilo is de machine echter allesbehalve licht. Voorspelling: De Kickr Move is bedoeld voor stationair gebruik in plaats van constante opslag.

Meer vrijheid

De eerste meters op de Move voelen wiebelig aan, zeker als je uit het zadel stapt begint de lading behoorlijk te bewegen. Maar na zeer korte tijd zakt het wiebelige gevoel weg en geniet je van de nieuwe vrijheid in het zadel. Het zachte heen en weer glijden valt niet erg op bij het zitten. Krachtige trappen zorgen voor iets meer beweging. Dit snufje vrijheid verbetert de zitervaring echter aanzienlijk, waardoor het rijden veel natuurlijker aanvoelt. De omvang van het effect kan eenvoudig worden getest door middel van een slot. Als u de lineaire geleider vergrendelt met de schakelaar op het frame, verandert de rijervaring aanzienlijk in “vastgespijkerd”.

Vrij swingen is de rijervaring, maar vooral de zitervaring, veel beter. De constante bewegingen resulteren in een fluctuerende drukverdeling op de billen, die veel dichter bij echt rijden ligt dan rijden op een stijf apparaat. Als u van plan bent om langere sessies in indoor cycling te doen, profiteert u vooral van de bewegingsvrijheid. Staand daarentegen voelt de Move niet zo goed aan, zelfs niet na gewenning. Bij sprinten is de toename van de behendigheid geen winst, eerder het tegenovergestelde.

Veel vermogen

De bediening is snel en prettig, het vermogensdisplay is vrijwel identiek aan onze vermogensmeter. Het achtergrondgeluid is ook laag. In wezen is het aandrijfgeluid van het wiel hoorbaar, de rem zelf maakt geen geluid.

Uiteindelijk is het vooral een kwestie van financiën of de Kickr Move op de shortlist komt. De toeslag van 300 euro voor bewegingsvrijheid duwt de prijs naar 1599 euro (>> hier beschikbaar). Helaas is het momenteel niet mogelijk om oudere Kickr achteraf uit te rusten met meer bewegingsvrijheid.

Over de Wahoo Kickr Move

Nauwkeurigheid: Gemiddelde afwijking van vermogensmeter: 2,8 watt

 • sterk
 • rustig
 • Precies
 • Natuurlijke rijervaring
 • veel bewegingsvrijheid
 • Opvouwbaar

Feiten, cijfers en gegevens

 • Maximaal remvermogen: 2.200 watt
 • Simuleerbare helling: 20 procent
 • Nauwkeurigheid (specificaties van de fabrikant): +/- 1 procent
 • Prijs: 1.599 euro inclusief cassette (elfvoudig)
 • Gewicht: 29 kg
 • Voetafdruk: 87 x 68 cm
 • Geluidsniveau (27/40/66 km/h): 58/63/72 dB(A)

Zwift Hub One Review – Singlespeed Trainer

Zwift vindt de smart trainer opnieuw uit: De Hub One is een singlespeeder voor het parket in de woonkamer. In plaats van de gebruikelijke tandwielset met elf of twaalf versnellingen, draait alleen een eenzaam tandwiel van 14 aan de achterkant tussen gebogen plastic platen die het uitwerpen van de ketting voorkomen. De reductie tot een mechanisch minimum wordt gecompenseerd door 24 virtuele versnellingen. Software en elektronische rem zorgen voor het aanpassen van de overbrengingsverhouding. Een radioschakelunit met twee drukknoppen (Zwift Click), die vrij op de fiets kan worden geplaatst, regelt de versnellingen. De bandbreedte van het virtuele circuit is met 516 procent erg groot. Nog een voordeel: de kettinglijn is altijd ideaal, wat slijtage en geluid vermindert. Daarnaast is het eenvoudig om wielen met verschillende versnellingen vast te klemmen. Of het er nu acht of twaalf zijn, de Hub One kan alle kettingoverbrengingen aan.

Zwift Hub EenFoto: Markus Greber/ SkyshotZwift Hub Een

Snel aan de slag

De trainer komt gedeeltelijk gemonteerd naar de klant. Het kostte ons tien minuten om de voetjes te monteren en het apparaat aan de praat te krijgen. Met behulp van de meegeleverde adapters kan de trainer steekassen in breedtes van 142 of 148 mm aan, en zelfs historische snelspanfietsen zijn compatibel.

In principe kan de trainer, net als alle andere, via verschillende software in ergometermodus worden gereden – d.w.z. met wattvoorkeuze, bijvoorbeeld met intervallen. Wil je echter virtueel terrein rijden in simulatiemodus, dan is de Hub One echt een singlespeeder buiten de Zwift-wereld, omdat het virtuele circuit alleen werkt in het Zwift-universum. De schakeleenheid wordt in Zwift geregistreerd als een extra controller en de versnelling wordt altijd weergegeven in de linkerbovenhoek onder de power.

Het schakelen met de controller gaat snel. Eén klik, één versnelling. Meerdere versnellingen in één keer kunnen niet worden geschakeld. De rem grijpt onmiddellijk aan. De versnellingssprongen op vlak terrein liggen in het gemiddelde vermogensbereik van 30 tot 50 watt. Zwift stelt dat de elektronica aan het begin van een rit automatisch detecteert welk kettingblad is gemonteerd en de rem daarop afstelt. De nauwkeurigheid van het vermogensdisplay is behoorlijk in vergelijking met het prijsniveau van de Hub One: het vermogen gemeten door de vermogensmeter is slechts een paar watt hoger dan het Zwift-display, en het verschil neemt iets toe naar hogere vermogens. Als er twee of meer bladen op de fiets zitten, moet u uw handen van de voorderailleur houden, anders zal de nauwkeurigheid van de stroomindicator eronder lijden. Vergeleken met onze laatste review van de Zwift Hub, is de huidige
apparaat is veel nauwkeuriger geworden en valt nu binnen de specificatie van +/- 2,5 procent.

Veel remkracht, weinig geluid

Het gevoel van de rem is goed, hij bijt krachtig genoeg om duursporters en de meeste sprinters tevreden te stellen. De virtuele versnellingspook is effectief, het verlaagt de mechanisch noodzakelijke snelheden, wat betekent dat de toename van het geluid naar hogere versnellingen zeer matig is. De ergonomie van de externe schakeleenheid is wat inferieur aan de gebruikelijke schakelhendels. Als het virtuele schakelen je niet bevalt, kan de trainer eenvoudig worden omgebouwd tot een standaardcassette en vervolgens zoals gewoonlijk worden gebruikt met de versnellingen van de fiets.

Afgezien van de ergonomie van de schakelaar, is de Zwift Hub One een kosteneffectieve en minimalistische oplossing. De trainer wordt aangeboden inclusief een eenjarig Zwift-abonnement voor een prijs van 599 euro. Veel goedkoper kun je niet slim trainen.

Over Zwift Hub One

Nauwkeurigheid: Gemiddelde afwijking van vermogensmeter: 8 watt

 • relatief goedkoop
 • goede rijervaring
 • rustig
 • Virtueel circuit
 • Compatibel met alle derailleurversnellingen
 • niet opvouwbaar
 • geen handvat
 • alleen compatibel met Zwift in simulatiemodus

Feiten, cijfers en gegevens

 • Maximaal remvermogen: 1.800 watt
 • Simuleerbare helling: 16 procent
 • Nauwkeurigheid (specificaties van de fabrikant): +/– 2.5
 • Prijs: 599 Euro incl. een jaar Zwift abonnement
 • Gewicht:. 17,0 kg
 • Voetafdruk: 62 x 50 cm
 • Geluidsniveau (27/40/66 km/h): 63/66/69 dB(A)