BESPAAKFIETSEN: 7 custom MTB’s van de vakbeurs voor framebouw

Creatief en anders: de vakbeurs BESPOKE is van oudsher een eerbetoon aan de individuele mountainbike. Hier laten knutselaars zien wat er nog meer mogelijk is buiten de fietsmainstream met slimme ideeën, creatief vakmanschap en veel hard werken. En dat is veel. Het publiek en BIKE-verslaggever Jörg Spaniol maakten van de gelegenheid gebruik om een cruise te maken in het universum van technische en esthetische mogelijkheden in Dresden.

Reizen, gewicht en elektronica – maar er is meer waar fietsers in geïnteresseerd zijn

Meer reizen, minder gewicht, overal elektronica… In het koolstoftijdperk bepalen vooral grote bedrijven de stand van de techniek. Maar dat is natuurlijk niet het enige waar fietsers in geïnteresseerd zijn: de BESPOKED-beurs in Dresden vierde half oktober de individuele fiets. Zo’n honderd framebouwers en fabrikanten vierden de sportieve fiets als cultuurgoed en technisch kunstobject. De BESPOKED is niet alleen een framebouwbeurs voor op maat gemaakte of uiterst verfijnde custom bikes. De minimale eis voor exposanten: een eigen frameconstructie door het merk zelf. In tijden van globalisering is dit al een onconventionele aanpak.

Allesbehalve gewoon: op de vakbeurs BESPOKE laten fietsfabrikanten zien wat er mogelijk is - technisch en esthetisch.Foto: Jörg SpaniolAllesbehalve gewoon: op de vakbeurs BESPOKE laten fietsfabrikanten zien wat er mogelijk is – technisch en esthetisch.

Maar naast enkele fabrieken met kleine serieproductie, waren het vooral de juwelen van de ambachtelijke framebouwers die schitterden. De scène is veranderd. De huidige framecreaties zijn technisch state-of-the-art en komen meer tegemoet aan speciale wensen dan aan motorrijders met speciale proporties.

Keramische oppervlakken of artistieke handafwerkingen maken ontwerpen mogelijk voor elke smaak – en elk voldoende groot budget. Niet alle fietsen die op BESPOKED te zien zijn, zijn echter berekend vanuit zakelijk oogpunt. Vaak leven ontwerpers, technici, enthousiastelingen hun passie uit zonder echt naar de prijs te kijken. In veel gevallen zijn het vakmanschap en ideeën in plaats van grammen en euro’s die tellen.

Flexibel staal: Suba Flow

Met zijn merk SUBA is de Catalaan Benjamin Capéran een typische vertegenwoordiger van fietsontwerpers die hun eigen middelen gebruiken om nieuwe ophangingsontwerpen te onderzoeken. De ietwat gecompliceerde VPP-achterdriehoek met een hoog draaipunt wordt aangevuld met een hoge remkoppelondersteuning (lichtblauwe veerpoot op de achterdriehoek). Naast de versnellingen van Pinion en Effigear kunnen ook standaard derailleurversnellingen worden gemonteerd. Benjamin en zijn partner runnen de framebouw fulltime – in tegenstelling tot veel andere exposanten. Naast dit nieuwe ontwerp hebben ze verschillende hardtails en gravelbikes in hun assortiment. Altijd gemaakt van staal, altijd gemaakt in Barcelona.

Missie Zwaartekracht: Suba Flow

Geen compromissen op het gebied van kipcycli

Ralf Holleis, de man achter Huhn Cycles, geeft als fulltime industrieel ontwerper niet echt om fietsen. Maar als gepassioneerd framebouwer is hij een pionier van de 3D-printen van framedelen in staal en titanium. Deze worden ook gebruikt in de Jersey Giant die hieronder wordt weergegeven. Fietsen van normale grootte kunnen met deze fiets nauwelijks op het zadel komen zonder voetsteun: hij is uniek voor een klant van 2,06 meter lang en rolt op 36-inch wielen die zijn geproduceerd voor toereenwielers. Samen met de extra lange Intention-vork en diverse andere lekkernijen kostte het de koper zo’n 14.000 euro. Maar hij is blij dat hij eindelijk op een fiets rijdt die proportioneel past.

Lees ook:   cube mountainbike voor kinderen
Chicken Cycles: Enorm en goed geproportioneerd: dit reuzenrad rolt op 36-inch wielen.

Opvallend onopvallend: Feride houdt van simpel

Je kunt zien dat je niets ziet: het pad volledig van de kleine Opper-Beierse smid Feride ziet er zo eenvoudig als het maar kan zijn gedachteloos of onnadenkend ofDit is de eerste keer dat we producten met bijzondere zorg kunnen maken. “Je moet lang nadenken om het er zo eenvoudig uit te laten zien”, zegt FERIDE-bedenker Matthias Blümel. Van de intern geleide kabels tot het verstelbare achterbruglager, Blümel heeft voor de minder zichtbare details gezorgd. Dat de verbinding tussen de zitbuis en de bovenbuis parallel loopt aan de buis van de voorste schokdemper is ook geen toeval. Matthias Blümel is ingenieur, onder andere voor lichtgewicht constructies. Hij werkt fulltime voor zijn e-bikemerk Electrolyte en anderen, maar het is op dit soort projecten dat hij zijn passie voor design uitleeft.

De Feride custom forge is een soort professionele hobby voor ingenieur Matthias Blümel.Foto: Jörg SpaniolDe Feride custom forge is een soort professionele hobby voor ingenieur Matthias Blümel.Eigenlijk onbetaalbaar: gefreesde onderdelen zoals deze wip zouden in kleine series niet mogelijk zijn als ze in technicusuren zouden worden gefactureerd. Voor veel exposanten gaat framebouw ook over passie en de drang om te creëren.Foto: Jörg SpaniolEigenlijk onbetaalbaar: gefreesde onderdelen zoals deze wip zouden in kleine series niet mogelijk zijn als ze in technicusuren zouden worden gefactureerd. Voor veel exposanten gaat framebouw ook over passie en de drang om te creëren.

Je eigen weg gaan bij Auckland Cycleworks

Het is jammer, maar misschien wel het belangrijkste werk van Auckland Cycleworks is gepatenteerd voor het ontwerp van de achterdriehoek, waarbij slechts tweederde van de veerweg actief is wanneer u zit – zonder schakelen en liggende hendels. Tegen het seizoen 2024 wil de enthousiaste uitvinder aan de start van het project staan, en het prototype is te zien op zijn website. Gary noemt de fotofiets een “Big Mountain Enduro”. Het moet niet alleen bergafwaarts overtuigen, maar ook de zelfpedalen efficiënt en zonder terugslag van de pedalen naar het begin van veeleisende trails brengen.

Lees ook:   achterwiel mountainbike 26 inch
Gary Ewing bouwt fietsen in het noorden van Engeland voor voornamelijk ruig terrein.

Consequent uniek: Dlouhy

Nee, geen namen. Het volstaat te zeggen dat de toekomstige eigenaar van deze fiets de productmanager is van een zeer groot fietsmerk. Hij zou toegang hebben tot schappen vol koolstof en hightech. Toch liet hij voor de privé-lol een meetwiel bouwen door Marko Vogel en Jan Dlouhy. Geen showfiets, maar een discreet juweeltje met zeldzame ingrediënten, dimensionale geometrie en dikke 3-inch banden. Het goed geïnformeerde publiek van de show streelde peinzend over de afgeronde soldeerverbindingen en trok hun wenkbrauwen op bij de zeldzame geanodiseerde onderdelen en gelaste titanium krukken. Ondertussen wandelde de klant met stralende ogen door de kleurrijke wereld van custom bikes.

Veel individueler dan dit wordt het niet: een op maat gemaakte trail-hardtail van Dlouhy met drie-inch pantoffels en achtpins-post.

Zoceli maakt het kort

Wie zoveel moeite doet, moet zeker van zichzelf zijn: Martin Saida kan nog niet uitsluitend van zijn fietsen leven, maar hij investeert onverschrokken in de dure gefreesde onderdelen en de uitgebreide constructie van zijn frames. Het heeft momenteel vier varianten in de aanbieding, variërend van 26-inch slopestylers tot trailfietsen.
Met het Dobordelu frame, dat hij in vier maten aanbiedt, draait het hem om de kortst mogelijke achterdriehoek voor een wendbaar, speels rijgedrag – Saida specificeert de lengte van de achterdriehoek op slechts 430 millimeter. Om dit te doen, duikt de achterband tussen de liggende achtervorken door en reikt bijna tot aan het trapashuis (ontworpen als draaipunt). Opgegeven framegewicht: ca. 4,3 kilo zonder schokdemper.

Het stalen frame van de Dobordelu Freerider van Zoceli laat 180 millimeter veerweg toe.

Voorbij Retro: Cyber Cycles

Christian Thomas, de oprichter van Cyber Cycles, noemt zijn monsterlijke gravel-avonturenmountainbike simpelweg “Grawumm!”. Het wiel, zo genoemd, is “… de fiets waar je ouders je altijd voor waarschuwden.” De man heeft gevoel voor humor en een hart voor de geschiedenis van het fietsen. Het frame, gelast door framebouwer Stefano Agresti, is nietCyber Cycles heeft zich laten inspireren door cultonderdelen uit de jaren 90 en produceert cranks, stuurpennen en vorken die nooit hebben bestaan in de huidige installatieafmetingen.

Plezier en stijl: het eigenzinnige racestuur MTB van Cyber Cycles.

Onze verslaggever en fotograaf Jörg Spaniol nam een kijkje op de BESPOKED-beurs in Dresden en fotografeerde de meest bijzondere stukken.Foto: Jörg SpaniolOnze verslaggever en fotograaf Jörg Spaniol nam een kijkje op de BESPOKED-beurs in Dresden en fotografeerde de meest bijzondere stukken.

Meer over het onderwerp: Custom bikes & cult MTB’s buiten de gebaande paden Hoofdstroom

https://www.bike-magazin.de/fahrraeder/rennraeder/gravelbikes/custom-bike-rock-lobster-cx-gravelbike-pro-contra-lohnt-sich-der-rahmen-auf-mass/

https://www.bike-magazin.de/events/menschen-und-typen/downhill-mtbs-der-90er-jahre-raritaeten-sammlung/

https://www.bike-magazin.de/fahrraeder/mountainbike/enduro-bikes/bike-project-europe-das-europa-bike-alutech-fanes-im-fahrtest/

https://www.bike-magazin.de/fahrraeder/mountainbike/trail-bikes/3-uk-fullys-im-test-starling-cycles-nukeproof-vitus/

https://www.bike-magazin.de/fahrraeder/mountainbike/hardtail-bikes/cube-falkenjagd-idworx-and-salsa-4-robuste-2023er-hardtails-im-winter-bike-test/

https://www.bike-magazin.de/werkstatt/tuning/custom-mountainbike-in-flugzeug-bauweise-ultraleicht-und-einzigartig/

https://www.bike-magazin.de/werkstatt/tuning/werkstatt-special-so-gelingt-ihr-custom-bike/