De nieuwe Orbea Rallon: meer reizen en nieuwe geometrie

Meer reizen, veranderde geometrie, nieuwe kleurselectie. Er is veel gebeurd op de Orbea Rallon, de endurofiets van de Spanjaard. De fabrikant wil met zijn nieuwe fiets een breder scala aan toepassingen bestrijken. Vooral op endurocircuits moet het veel punten verzamelen, daarom is het naar eigen zeggen de nummer 1 van het Orbea Enduro Race Team. Maar deze mountainbike moet ook aangenaam zijn tijdens een uitstapje naar het bikepark of een rondje in het terrein of hoge bergen met vrienden.

De geometrie van de Orbea Rallon

De fabrikant vat de geometrie samen als “agressief”. Dit verwijst vooral naar de sportievere interpretatie van de Orbea Rallon. De nieuwe Rallon heeft een slappere balhoofdhoek (van 64° tot 63,5°) en een reikwijdte van 485 mm in maat L, wat resulteert in een sportieve rijpositie. Samen met een trapasval van 28 of 35 mm moet de geometrie stabiliteit en een goede wegligging in de hoeken bieden. Ook de steile zitbuishoek van 77,5º/77° moet hieraan bijdragen.

Foto: Orbea“Focus on Fast(er)” is het motto van de nieuwe Orbea.

De Orbea Rallon wordt geleverd met een volledig carbon frame. De MTB zou een zeer goede balans hebben tussen framestijfheid en flexibiliteit, zodat de achter- en voorframedriehoek zeer goed in balans moet zijn. Een ingekorte zitbuis maakte het ook mogelijk om het uitsteeksel naar beneden te verstellen. Voor een snelle zithoogteverstelling maakt een dropper post met 200 mm veerweg deel uit van de Rallon. Als het gaat om posities, kunnen bestuurders kiezen tussen laag en lager.

Lees ook:   ION Arcon kniebeschermers: Bescherm de botten - en het milieu

>> Orbea heeft een exclusieve motorversie van de Shimano EP8 uitgebracht. Wat kan de Orbea EP8 RS doen? Klik hier voor de test <<

Meer reizen en nieuwe kleurkeuzes

Een andere nieuwe functie is de verlengde veerweg: met zijn 167 mm veerweg heeft de schokdemper van de Orbea Rallon 7 mm meer dan zijn voorganger en zou hij nog beter bestand zijn tegen stoten en stoten. Ook de verende voorvork moet met 170 mm veerweg veel kunnen opvangen. Met de nieuwe geometrie komen twee nieuwe kleurontwerpen: Forest Green – Blue Stone en Mars Red – Black. Daarnaast zijn de M-LTD en M11 modellen van de Orbea Rallon ook leverbaar met de Sram AXS elektronische tandwielen.

De schokdemperafstand is toegenomen van 160 naar 167 mm.Foto: OrbeaDe schokdemperafstand is toegenomen van 160 naar 167 mm.

Een herzien chassis voor de Orbea Rallon

Niet alleen is de veerweg gegroeid, maar de herziening van het chassis zou ook hebben geleid tot een progressievere karakteristieke curve en een meer naar achteren gerichte asverplaatsing. Het doel in combinatie met de schokdemper: snel en wendbaar door de bochten, evenals controle op losse ondergronden. De meer progressieve karakteristieke curve helpt om de fiets onder controle te houden, zelfs wanneer de reis volledig wordt gebruikt. Door de asverplaatsing te verbeteren, glijdt de Orbea Rallon als het ware over hobbels en houdt zo de snelheid op een hoog niveau.

Wat belooft de fabrikant in de praktijk?

Het doel van de nieuwe geometrie van de Rallon Enduro was simpel: op afdalingen wil je dat het zadel zo laag mogelijk is, wat mogelijk is dankzij een korte zitbuis en de zadelpen met 200 mm veerweg. Hierdoor kan het uitsteeksel ook naar beneden worden gecorrigeerd. Dankzij de bewegingsvrijheid heeft de rijder meer controle over de fiets en kan daardoor nog sneller door de afdaling racen. Orbea noemt dit “Steep and Deep”.

Deze aanpassingen voor “Steep and Deep” brengen nog een voordeel met zich mee: hoewel de Orbea Rallon verkrijgbaar is in de maten S, M, L en XL, kan elke rijder zich voornamelijk oriënteren op het bereik en de maat ondergeschikt maken. Als gevolg hiervan zou de meerderheid van de bestuurders moeten kunnen kiezen tussen twee tot drie maten. Dit speelt vooral een doorslaggevende rol in de individuele rijstijl: voor een meer gerichte rit wordt een groter frame met een groter bereik aanbevolen. Als je meer waarde hecht aan wendbaarheid, moet je je oriënteren op een kleiner kader.

Via een veMet de ingekorte zitbuis en het verminderde uitsteeksel moet de afdaling nog sneller gereden kunnen worden.Foto: OrbeaDankzij een ingekorte zitbuis en het verminderde uitsteeksel moet de afdaling nog sneller gereden kunnen worden.

Als het om wielen gaat, heb je de keuze tussen twee varianten. Het klassieke 29-inch achterwiel moet de fiets meer snelheid geven. De mullet-versie wordt geleverd met het Orbea Rallon 27,5-inch achterwiel, dat waarschijnlijk speelser is om te rijden dan de 29-inch versie.

>> Er is ook een nieuwe enduro gelanceerd door de fabrikant YT. Klik hier voor het artikel <<

Extra functies op de Orbea Rallon

Het frame van de Rallon biedt enkele opbergmogelijkheden om de belangrijkste accessoires altijd bij je te hebben. Naast de klassieke optie om een waterfles aan de framedriehoek te bevestigen, zijn er twee waterdichte tassen met een reservebuis, bandenlichter en extra ruimte voor twee CO2-patronen in het zogenaamde Lockr-compartiment. Kleinere gereedschappen, zoals een inbussleutel, moeten ruimte hebben in het hoofddraaipunt en de achterwielas.

MyO: Individuele fietsconfiguratie

Steeds meer fabrikanten bieden de individuele configuratie van een fiets aan. Met MyO biedt Orbea niet alleen een eigen gratis maatwerk van de verfklus, maar ook de vervanging van speciale componenten. De aanpassing van de wielen en andere componenten, evenals een aan de rijder aangepaste overbrengingsverhouding, moet de mogelijkheid van een individuele Orbea Rallon openhouden.

De belangrijkste details over de nieuwe Orbea Rallon

Er zijn twee nieuwe kleurontwerpen: Forest Green - Blue Stone en Mars Red - Black.Foto: OrbeaEr zijn twee nieuwe kleurontwerpen: Forest Green – Blue Stone en Mars Red – Black.

  • Prijs: 4999 tot 10.499 euro
  • Frame maten: S, M, L, XL
  • Frame Materiaal: OMR Koolstof
  • Reizen: 167mm (achter) / 170mm (voor)
  • Vork: Afhankelijk van het model kun je kiezen uit verschillende Fox verende vorken (Fox 38 Float Factory tot Fox 38 Float Performance)
  • Demper: Afhankelijk van het model kunt u kiezen uit verschillende Fox-schokdempers (Fox DHX2 Factory tot Fox FLOAT X Performance)
  • Wielmaten (achterwiel): 29 inch of 27,5 inch
  • Rem: Keuze tussen Shimano XT en verschillende SRAM Code remmen
  • Aanbevolen toepassingsgebied: Enduro, Bike Park, Hooggebergte

Geometriegegevens van de Orbea RallonFoto: Orbea/Screenshot BIKE RedaktionGeometriegegevens van de Orbea Rallon