Hoe belangrijk is de veervorkservice echt voor mountainbikes?

FIETS: Voor motorfietsen is regelmatige service voor de verende vork een vanzelfsprekendheid. Mountainbikers hebben de neiging om te zeggen: Je kunt het, maar je hoeft het niet te doen.

Eens. Dit kan verschillende redenen hebben. Gebruikers van voertuigen met motoren koppelen dit automatisch aan een dienst. Dit weten we uit de keuring van de auto. Als het gaat om fietsen, denken veel mensen: het heeft lucht in de banden en olie op de ketting nodig – dat is alles! Maar dat is natuurlijk niet het geval, zeker niet met de fietsen waar we het over hebben. Moderne mountainbikes zijn zeer technische sportuitrustingen.

Fabrikanten van verende vorken en dempers specificeren een bepaald aantal bedrijfsuren voordat de service moet worden uitgevoerd. Hoe moet ik dit als mountainbiker meten, een logboek bijhouden?

We specificeren 125 bedrijfsuren of een jaar gebruik voor verende vork en demper. Dit is een ruw gemiddelde, want één ding is duidelijk: omstandigheden zoals modder en stof plaatsen zich vele malen op verende vorken en dempers. Het beste is om na het seizoen vorken en schokdempers in te sturen, of de service door uw dealer te laten uitvoeren.

Ophangingsexpert Elmar Keineke van FoxFoto: Henri Lesewitz

Ophangingsexpert Elmar Keineke van Fox

Uw concurrent Rockshox specificeert een aanzienlijk hoger aantal bedrijfsuren totdat de service moet plaatsvinden. Zijn Fox veerelementen onderhoudsgevoeliger?

Nee, dat is een mythe. Maar het gecommuniceerde aantal bedrijfsuren is aan jou.

Feit is: stof en modder dringen na verloop van tijd door in de veerelementen. Dit heeft gevolgen voor het materiaal en de prestaties. We zijn geïnteresseerd in de mogelijkheid voor de klant om de maximale prestaties van onze ophangingselementen te ervaren. Dit kunnen we alleen garanderen met regelmatige service. Ik weet zeker dat iedereen die ooit op een vers onderhouden vork heeft gedrukt, het verschil zal voelen. Daar hoef je geen expert voor te zijn.

Ik betwijfel of de meeste mountainbikers de prestatiedaling zo duidelijk voelen. Bovendien is het een geleidelijk proces. Je hebt ook geen directe vergelijking.

We krijgen veel brieven van klanten die dit heel goed voelen en zeer geïnteresseerd zijn om het maximale uit hun veerelementen te kietelen. De vraag naar onze service neemt toe. Bovendien willen velen de waarde van hun veerelementen behouden. Nog een reden die spreekt voor de dienst.

Hoeveel inkomsten verdient Fox met het onderhoud van de veerelementen?

In principe communiceren we dergelijke bedrijfscijfers niet.

>> aanbieder van MTB-ophanging in één oogopslag

Wat gebeurt er als ik tegen de aanbeveling insla en mijn verende vork na twee of drie jaar naar de service stuur?

Zware omstandigheden voor verende vorken op mountainbikes: modderige paden.Foto: Max Fuchs

Zware omstandigheden voor verende vorken op mountainbikes: modderige paden.

Veel hobbyschroevendraaiers voeren de kleine verende vorkservice zelf uit. Ziet u dit als een probleem?

Nee, als de persoon weet wat hij doet en zichzelf informeert hoe hij de dienst correct moet uitvoeren. Je hebt de juiste tools en de wil nodig om je in te lezen. Het is belangrijk dat onze afdichtingen en olie worden gebruikt. De garantie vervalt niet. Trouwens: Er zijn service tutorials op onze homepage.

>>Rockshox verende vorkservice: Doe-het-zelf how-to instructies

>> Fox Suspension Fork Service: doe-het-zelf handleiding

Vervalt de garantie niet als ik de grote service laat uitvoeren door externe leveranciers?

Hetzelfde geldt hier: Onze service kit en Fox vorkolie moeten gebruikt worden. En het moet professioneel gebeuren. In het geval van tuning vervalt de garantie echternif.

Welk advies heb je voor mountainbikers: Hoe verzorg ik de verende voorvork en schokken op mijn MTB het beste volledig?

Stoomstralen zijn vergif voor alle bewegende delen. Zowel voor de veerelementen als voor de lagers. Door de sproeiers van de stoomstraal worden waterdruppels zo fijn verneveld dat ze alle openingen bereiken. Daarnaast is er de enorme druk van de stoomstraal. Iedereen die ooit de afdichtingslip van een ophangvork met zijn vingernagel heeft aangeraakt, weet hoe zacht deze is.

Te laat voor verende vorkserviceFoto: Dimitri Lehner

Te laat voor verende vorkservice

Source link