Bergamont Hans-E: Compacte e-bike met potentieel op de proef gesteld

De Bergamont Hans-E is een nieuwe compacte fiets voor in de stad, die veel transport en ruimtebesparend potentieel belooft. Onze test laat zien hoe het dit gebruikt.

Dat Bergamont Hans-E is eigenzinnig: een soort trapeziumvormig frame in plaats van een impliciet kruisframe en een hoog opstijgend stuur zorgen voor een ongewone verschijning. Tegelijkertijd is het frame netjes afgewerkt en benadrukt het zijn eigen stijl met de zwarte motorkist.

Aan de voor- en achterkant zorgen riemen voor een goede gebruikssfeer, die verder wordt ondersteund door de vele schroefogen die overal zijn verdeeld. Veel vervoersmogelijkheden dus! Het toegestane systeemgewicht is echter slechts 130 kilogram. Als u het eigen gewicht van de Bergamont Hans-E en het maximale laadvermogen op de voorste bagagerekken aftrekt van 10 en aan de achterkant van 20 kilogram bleef er ruim 70 kilogram over voor zijn eigen persoon.

Nog compacter bij het opruimen: Hans-E kan op het bagagerek worden geparkeerd. Overigens pas dan kan de accu uit de onderbuis worden gehaald. Helaas kan het alleen met een zeer moeilijk proces betrouwbaar in de buis worden bevestigd. Gelukkig kun je ook intern opladen via een goed toegankelijk stopcontact op de bovenbuis.

Een echte ruimtebespaarder: de Bergamont Hans-E staat rechtop op de drager.Foto: Horst FadelEen echte ruimtebespaarder: de Bergamont Hans-E staat rechtop op de drager.

One size fits all is ook hier van toepassing, zelfs als je de hele tijd rechtop en comfortabel zit. Veercomfort kan alleen worden verwacht van de dikke banden, terwijl de ergonomie op het stuur behoorlijk overtuigend is. Het rijgedrag van het autootje uit St. Pauli: zeer veilige rijervaring, goede rechtuitstabiliteit, evenwichtig bochtenwerk. De Performance Line van Bosch reageert fijn en werkt dynamisch, maar harmonieert niet erg goed met de derailleurversnellingen: hij barst in de versnellingsbak wanneer de Tiagra van tandwiel wisselt.

Lees ook:   Klimhulp: Zadelhoekverstelling met de Aenomaly Switchgrade in de test

We hielden van de stuurstop die in het balhoofd is geïntegreerd, minder van de niet-manoeuvreerstandaard in het midden van het wiel en de snelspanas – een steekas zou hier beter geschikt zijn. De Bergamont Hans-E beschikt ook over een Speedlifter Twist voor een snelle aanpassing aan alle gebruikers en, samen met de inklapbare pedalen, voor een slank opbergsilhouet. 3599 euro is een waar aanbod voor een grotendeels afgerond concept.

Conclusie over de Bergamont Hans-E compacte e-bike

De Hans-E is een compacte fiets voor in de stad met veel compact, transport- en ruimtebesparend potentieel. Voor dit doel zou men liever een naafversnelling wensen – maar dit zou waarschijnlijk niet meer haalbaar zijn voor deze prijs. Let op: Let op het laadvermogen! – Georg Bleicher, testredacteur

>> Kleine e-bikes maken het groot: Hier vind je een test met 5 andere compacte fietsen.

Prijs & kenmerken: De belangrijkste details van de Bergamont Hans-E

De Bergamont Hans-EFoto: BergamontDe Bergamont Hans-E

 • Prijs: 3299 Euro >> bijv. bij Fiets XXL beschikbaar
 • Gewicht test fiets: 27,7 kg
 • Toelaatbaar totaalgewicht: 130 kg
 • Lijst: Aluminium
 • Vork: BGM starre vork, aluminium
 • Stuurverstelsysteem: Speedlifter Klassiek
 • Circuit: Ketting, Shimano Tiagra, 10 versnellingen, kettingaandrijving
 • Motor / Batterij: Bosch Performance Line / Bosch, 500 Wh
 • Rem: Schijf, Shimano BR-MT 200, 180 mm
 • Band: Schwalbe pick-up, 65 – 406
 • Voor-/achterverlichtingssysteem: Busch & Müller Myc, 50 Lux/B&M Secuzed E
 • Maximale belasting bagagerek: Vooraan: 10 / achter: 20 kilo
 • Bijzonder: Inklapbare pedalen, parkeren op het achterwiel
Lees ook:   mountainbike duitsland kopen

Toepassingsgebied en zitpositie van de Bergamont Hans-EFoto: MYBIKEToepassingsgebied en zitpositie van de Bergamont Hans-E