Nieuwe Focus Raven Hardtail voor Race en Trail

Voor crosscountry racers en marathonfietsers heeft de “oude” Focus Raven in het verleden al een grote populariteit genoten. Met de updates voor 2023 moet de 29-inch hardtail nu nog meer vrienden maken op de trails. De ontwikkelaars werkten niet alleen aan de geometrie van de carbon hardtail, maar hebben ook veel kleine details herzien. De gemoderniseerde Focus Raven moet trails tot de hoogtepunten van elke cross-country ronde maken. Toch blijft de Raaf in 2023 bij zijn raceroots en belooft hij de weg naar het parcours onderdeel van het rijplezier te maken. Volgens Focus moet de Raven mountainbike de mountainbikewereld verbinden met de snelle gravelwereld.

Voor 2023 is de Focus Raven volledig herzien. Dankzij de update moet de hardtail nu ook schitteren op veeleisende trails.Foto: Axel Brunst

Voor 2023 is de Focus Raven volledig herzien. Dankzij de update moet de hardtail nu ook schitteren op veeleisende trails.

120 mm veerweg voor de Focus Raven

Om de Raven geschikt te maken voor veeleisende langlaufloipes, volgt Focus de huidige trend en geeft de hardtail een veertoename van 20 millimeter. Met 120 millimeter slag op de vork biedt de nieuwe Raven meer reserves als het gaat om het parcours naar het punt. Dienovereenkomstig is de geometrie ook herzien voor 2023. Focus combineert nu een langere bovenbuis met een kortere steel op de Raven. Dit belooft meer stabiliteit en controle in de afdaling. In deze context is ook de stuurhoek van de 29-inch MTB aanzienlijk afgevlakt.

Lees ook:   All Mountains voor 5000 euro: Trek Fuel EX 9.7 Gen 6 Review
Met nu 120 millimeter veerweg belooft de Focus Raven Hardtail meer reserves in downhill.Foto: Axel Brunst

Met nu 120 millimeter veerweg belooft de Focus Raven Hardtail meer reserves in downhill.

Tot nu toe was de stuurhoek van de “oude” Focus Raven erg steil met 69,8 graden. De race hardtail die voor 2023 opnieuw wordt uitgegeven, is veel moderner. Het hoogtepunt: door aan de balhoofdschalen te draaien, kan de stuurhoek worden aangepast van een vlakke 67,5 graden naar een nog vlakkere 66,5 graden. De zithoek blijft bij 74 graden steil en het bereik is in alle framematen vergroot. Over het algemeen belooft de nieuwe geometrie aanzienlijk meer soevereiniteit, vooral in afdalingen.

Een langere en vlakkere geometrie zou van de Focus Raven Cross Country hardtail een krachtige metgezel voor de trail moeten maken.Foto: Axel Brunst

Een langere en vlakkere geometrie zou van de Focus Raven Cross Country hardtail een krachtige metgezel voor de trail moeten maken.

Nieuw opbergvak en vario zadelpen voor de race hardtail Raven

Als onderdeel van de complete revisie gaf Focus ook het carbon frame en de uitrusting een make-over. Om tegemoet te komen aan de nieuwe trailmogelijkheden van de Raven, worden twee van de drie beschikbare modellen geleverd met telescopische zadelpennen. Hun trein wordt in het frame gelegd, evenals de lijn van de achterrem en de schakelkabel. De kabels worden door een opening in de steel naar de binnenkant van het frame geleid. Deze vorm van kabelgeleiding door de C.I.S.-steel is al bekend van andere Focus-modellen, zoals de All-Mountain-Bike Jam. Focus volgt niet de trend naar carbon cockpits uit één stuk op racefietsen. Ook een flatmount remsteun wordt tevergeefs gezocht op het nieuwe carbon frame. In plaats daarvan blijft Focus vertrouwen op een postmount-opname voor schijven van 160 millimeter.

Lees ook:   Specialized Turbo Levo Expert review: oude ijzeren of meerjarige favoriet?
Op de nieuwe Hardtail Focus Raven verdwijnen de kabels door de steel in het frame.Foto: Axel Brunst

Op de nieuwe Hardtail Focus Raven verdwijnen de kabels door de steel in het frame.

Het nieuwe carbon frame van de Focus Raven Hardtail wordt geleverd met het I.C.S. opbergvak, een opbergruimte in de onderbuis die een reserveslang, gereedschap of snacks bevat. In tegenstelling tot andere fabrikanten bevindt het opbergvak zich boven de bidonhouder op de onderbuis. Dit betekent dat de fles niet verwijderd hoeft te worden voor toegankelijkheid.

Het nieuwe carbon frame van de Focus Raven heeft een opbergvak boven de bidonhouder op de onderbuis.Foto: Axel Brunst

Het nieuwe carbon frame van de Focus Raven heeft een opbergvak boven de bidonhouder op de onderbuis.

Marathonisti zijn blij met de nog bestaande twee bidonhouders in de framedriehoek. De nieuwe veelzijdigheid van de Focus Raven moet hem ook de perfecte mountainbike maken voor bikepacking-avonturen.

Op weg naar de klimplek en bikepacking moet de veelzijdigheid van de Focus Raven scoren.Foto: Axel Brunst

Op weg naar de klimplek en bikepacking moet de veelzijdigheid van de Focus Raven scoren.

Modellen en prijzen van de Focus Raven 2023

Focus biedt zijn Raven Race MTB aan in drie verschillende uitrustingsvarianten. Het lijkt verheugend dat ondanks alle modernisering de trend naar zeer hoge prijzen voor cross country hardtails wordt weggelaten. De Raven-line-up miste tot nu toe echter ook een model met high-end apparatuur. Of Focus later dit jaar een echt topmodel zal presenteren, is nog open. Qua prijs begint het met 2199 euro voor de Focus Raven 8.7. Op het middenveld krijgt de Focus Raven 8,8 voor 2799 euro. Met 3599 euro is de Focus Raven 8.9 de top van het modellengamma.

Het instapmodel Focus Raven 8.7 voor 2199 euro.Foto: Focus

Het instapmodel Focus Raven 8.7 voor 2199 euro.

Geprijsd op het middenveld: de Focus Raven 8,8 voor 2799 euro.Foto: Focus

Geprijsd op het middenveld: de Focus Raven 8,8 voor 2799 euro.

Topmodel Focus Raven 8.9 voor 3599 euro.Foto: Focus

Topmodel Focus Raven 8.9 voor 3599 euro.

Lees ook:   Flyer Uproc X 8.70 review: krachtige alleskunner uit Zwitserland

Patron Plasticfree Peaks Campagne

Focus koppelt de presentatie van de nieuwe Raven aan een pr-campagne voor Patron Plasticfree Peaks. Dit is een project voor de verwijdering van afval uit de natuur. De Focus Raven is bedoeld als hulpmiddel om de passie voor buitenactiviteiten, zoals fietsen, wandelen of klimmen, te combineren met milieubescherming. Focus plant overeenkomstige CleanUP-ritten en toont mogelijkheden van betrokkenheid.

De nieuwe presentatie van de Focus Raven Hardtail begeleidt een campagne voor milieubescherming.Foto: Axel Brunst

De nieuwe presentatie van de Focus Raven Hardtail begeleidt een campagne voor milieubescherming.

Source link