Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX: Goedkope enduro e-bike allrounder

In de prijsklasse rond de 5000 euro moeten de fabrikanten rekenen met een scherpe veer. De inwoners van Opper-Palts zijn daarin geslaagd bij Cube: op cruciale punten bieden ze zelfs een vleugje luxe. Voorbeeld: carbon frame, de Rockshox ZEB vork of de XT achterderailleur. Samen met het Bosch Smart System en de 750-accu is dit een respectabel pakket voor 5299 euro – beter dan de Schweinvern met hun Haibike NDuro 6.

De belangrijkste verschillen tussen de twee testkandidaten liggen echter in hun geometrie. Vergeleken met de brute Haibike ziet de compacte Cube eruit als een gepimpte All Mountain: steilere stuurhoek, kortere wielbasis, strakkere veerweg, plus het kleinere voorwiel – zodat de Stereo veel wendbaarder over bochtige paden kan worden gestuurd dan de omvangrijkere Haibike.

De Cube (voorkant van de foto) vertoont meer all-mountain karakter dan enduro-genen.Foto: Max Fuchs

De Cube (voorkant van de foto) vertoont meer all-mountain karakter dan enduro-genen.

Een actievere rijstijl is bergop nodig, omdat de voorkant van de Cube eerder oploopt. Als het je lukt om de druk gelijkelijk over te brengen op het zadel en het voorwiel, beklim je met de Cube ook de moeilijkste beklimmingen. Dankzij de gevoelige achterdriehoek, de supergripvolle Maxxis-banden en de sterke maar goed gecontroleerde Bosch-motor heb je altijd voldoende grip en voortstuwing. De Cube heeft voordelen ten opzichte van zijn duelpartner in technische beklimmingen: het voorwiel is gemakkelijker op te tillen en de kortere wielbasis maakt strakkere radii mogelijk.

Zitpositie en chassis van de Cube zijn comfortabel, de krachtige Rockshox ZEB harmonieert goed met de achterdriehoek – met deze opstelling kun je ook langere tochten aan. En gezien het goede bereik zitten ze er ook makkelijk in. Op krappe afdalingen kan de Cube de Haibike niet volgen. Hoewel het chassis erg goed werkt en het stabiele karkas van de Maxxis-banden extra dempt, mist de Cube, gezien de compactere geometrie en het kleinere voorwiel, wat soepelheid voor snelle afdalingen.

Lees ook:   Comfort tourer: de Cube Stereo Hybrid 140 HPC in review

Cube vertrouwt op Bosch Performance CX Smart

De Schwaben-unit levert volledige maximale prestaties met tegelijkertijd een goede dosering. Maar: zelfs in de turbomodus vereist de Bosch een relatief hoog persoonlijk vermogen van de bestuurder als je al je vermogen wilt oproepen. Dit maakt het een sportief, levendig hulpmiddel, want wanneer de bestuurder aankomt, accelereert de motor ook. Zelfs bij hoge cadensen blijft de Bosch-eenheid aandrijven. Op veeleisende bergopwaartse paden is de maat van alle dingen, vooral in de E-MTB-modus.

Bosch Performance CX Smart: Max vermogen 616 W1 / koppel 85 Nm2Foto: Max Fuchs

Bosch Performance CX Smart: Max vermogen 616 W1 / koppel 85 Nm2

Conclusie over Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX

“Meer een lente-reizen-gepimpte All Mountain dan een racy enduro raceauto. Met een comfortabele zitpositie, een sterk chassis en een goede uitrusting is het een goedkope allrounder voor veeleisende trailtochten.” Josh Welz, EMTB Hoofdredacteur

Josh Welz, EMTB HoofdredacteurFoto: Markus Greber/Skyshot

Josh Welz, EMTB Hoofdredacteur

Specificaties Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX

Fabrikant

 • Prijs: 5299 Euro
 • Maten / Frame Materiaal: S / M / L (geteste maat) / XL / Carbon/Aluminium

Gemeten waarden²

 • Bereik¹: 1911 (+0)hm
 • Gemiddelde snelheid: 13,7 km/h
 • Gewicht²: 24.87 kg
 • Hoogte zwaartepunt: 510 mm
 • Stuurbreedte: 780 mm
 • Cranklengte / Q-factor: 165 mm / 182 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 470 mm

Uitrusting

 • Motor: Bosch Perf. CX Gen4 Slim
 • koppel³: 85 Nm
 • Batterij³ / gewicht² / Prijs vervangende batterij: Powertube 750 4292 g / 999 Euro
 • Aandrijving: Shimano Deore / XT (12x)
 • Vertaling (v. / h.): 36; 10–51
 • Beeldscherm: Bosch Kiox
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 135 kg
 • Veerweg voor/achter: 170 / 160 mm
 • Vork / Demper: Rockshox ZEB Select RC / Rockshox Deluxe Select + RL
 • Telescopische ondersteuning: Cube Dropper Post, 150 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Shimano M6120 vierzuiger / 203 mm / 203 mm
 • Wielen: Newmen Performance 30
 • Banden: Maxxis Assegai Exo+, 27,5 x 2,5; Maxxis Minion DHR DD, 27,5 x 2,4
Lees ook:   Test trailbikes 2023: Arc8 Essential SLX in test
Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX - GeometriegegevensFoto: EMTB testafdeling

Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX – Geometriegegevens

Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX - KenmerkenFoto: EMTB testafdeling

Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX – Kenmerken

Foto: EMTB testafdeling

¹ De reachhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde testritten op een asfaltklim met een helling van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 90 kg. Tussen haakjes de hoogtemeters in de duidelijk gesmoorde noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de reis met volledige assistentie.

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht incl. geschroefd deksel indien van toepassing.

Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: super (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), inclusief onbevredigend.

Source link