Mondraker lanceert de Chrono DC Hardtail in carbon – Downcountry gemakkelijk gemaakt

Een hardtail voor alles, van cross-country tot marathon tot trail. Dat zou de Mondraker Chrono DC moeten zijn. Begin dit jaar presenteerde het Spaanse label al een nieuwe editie van de downcountry hardtail in aluminium. Nu voegt Mondraker een carbon tegenhanger toe aan de veelzijdige fiets met een stijve achterkant. 120 millimeter veerweg op de vork, 2,4-inch brede banden op 29-inch wielen en een telescopische zadelpen moeten de carbon hardtail injecteren met downhill-plezier op trails. Een carbon frame dat vanaf de grond af is ontwikkeld, belooft ondanks zijn downhill-potentieel een laag gewicht. Wat willen downcountry bikers nog meer? Hier zijn alle details over de geheel nieuwe Mondraker Chrono Carbon DC.

Net als bij de Mondraker Chrono DC van aluminium, krijgt ook de lichtere carbonversie het volledige downcountry-nieuwigheidspakket. De verende voorvork met 120 millimeter veerweg is 67,5 graden vlak in de Mondraker Chrono Carbon DC en moet zowel soepelheid als reserves bieden op veeleisende langlaufloipes. 2,4-inch brede 29er-banden beloven demping en grip. Mondraker rust ook twee modelvarianten uit met dropper posts en 180 millimeter remschijven om de rijveiligheid te garanderen, zelfs op steile afdalingen.

Het hart van de nieuwe Mondraker hardtail is een volledig vernieuwd carbon frame. Lichtgewicht carbon maakt framegewichten vanaf 1150 gram en complete fietsgewichten vanaf 11,6 kilo mogelijk, ondanks de geschiktheid voor het parcours. Hoewel de Chrono Carbon DC aanzienlijk hoger is dan het superlichte framegewicht van de Mondraker Podium Carbon, bereikt hij met zijn één graad vlakkere geometrie een zeer respectabele waarde voor het chassis.

Bovendien heeft Mondraker afgezien van high-end uitrustingsvarianten voor de Chrono Carbon DC en brengt het slechts drie complete fietsen tussen 2199 en 3499 euro op de markt. Voor vergelijkbare gewichten kan een trail van 120 millimeter 10.000 euro kosten. Er zijn dus zeker redenen voor een downcountry hardtail. Het is niet voor niets dat de markt de laatste tijd steeds meer carbon hardtails ziet met 120 millimeter veerweg, zoals de Rose PDQ of de nieuwe Focus Raven.

Lees ook:   Campagnolo: Een bezoek aan de onderdelenfabrikant

Het nieuwe frame van de Chrono Carbon DC bevat het DNA van anderen succesvolle Mondraker-fietsen, zoals de F-Podium, Neat of Crusher. Details zoals een hoog zitcomfort en twee bevestigingspunten voor bidonhouders zijn bedoeld om de downcountry hardtail voorbestemd te maken voor endurance marathongebruik. De Spanjaarden rusten alle drie de modelvarianten uit met een nieuwe cockpit gemaakt van eigen OnOff-componenten. Een 760 millimeter breed aluminium stuur zou veel controle bieden tijdens de afdaling. Met vier verschillende maten van S tot XL zouden alle downcountry bikers een geschikte Chrono Carbon DC moeten vinden.

Naast de afgeplatte balhoofdhoek zouden lange reikwijdtewaarden van 425 millimeter in maat S tot 475 millimeter in maat XL de Mondraker Chrono Carbon DC helpen met richtingsstabiliteit. Een steile zitbuishoek van 74,5 graden belooft altijd veel druk op de crank, zelfs op lange tochten en marathons. Om de downcountry hardtail wendbaarheid te geven op bochtige parcoursen en door krappe bochten, kiest Mondraker voor 430 mm korte liggende achtervorken in alle framematen.

Met de Chrono Carbon DC maakt Mondraker zijn assortiment downcountry hardtails compleet. Tegelijkertijd presenteert het Spaanse label nieuwe kleurvarianten voor de aluminium versie, die al enige tijd beschikbaar is.