Gravelbikes in de test: 10 gravelbikes van aluminium en carbon voor 2000 euro

De gravelbike is allang gearriveerd in het midden van de MTB- en racefietswereld. De trend is een massaverschijnsel geworden. De terreinfietsen overtreffen stilletjes hun tegenhangers voor de weg. Voor sommige fabrikanten voeren ze zelfs de verkoopstatistieken aan. In eerste instantie kritisch bekeken door velen, is de gravelbike een succesverhaal. En: Er is niet langer slechts één gravelbike, maar veel verschillende soorten spellen. De berekening van de industrie: Elke fietser moet worden “opgepikt” met verschillende concepten. Gaat dat ook lukken in de prijscategorie rond de 2.000 euro?

Ons zustermagazine TOUR nam de proef op de som met tien kandidaten tussen de 1.899 en 2.200 euro. Daarnaast zijn er antwoorden op de vraag naar de juiste bandenbreedte en waar je op moet letten als het gaat om de transmissie.

Inhoudsopgave

Wij hebben deze gravelbikes voor u getest:

(Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan)

U kunt deze inhoud vinden in de test:

Details: Dit is wat ons opviel

Sterke en zwakke punten: de cijfers in één oogopslag

Het testrapport

In het aantrekkelijke prijssegment is er brede overeenstemming over het concept en het framemateriaal. Op bijna alle modellen van onze gravelbikes zit je rechtop in het zadel; Met veel ruimte voor tassen, kunnen ze ook worden omgetoverd tot loyale metgezellen voor meerdaagse tochten. Naast de standaard beugels op de onderbuis en zitbuis zitten er ook schroefdraadogen op de voorvork en staande achtervork om bagagerekken aan te bevestigen. De Corratec valt hier vooral op, waarvan de frameset is bedekt met bevestigingspunten en zelfs ruimte biedt voor accessoires aan beide zijden van de balhoofdbuis. Bevestigingen voor spatborden, die deel uitmaken van het repertoire van alle modellen, ronden het profiel af, dat geschikt is voor reizen, het uitrusten van de fietsen voor het dagelijks stadsleven of het veranderen in trainingsvoertuigen in de winter. Dit plaatst ze voor op de meeste racefietsen en biedt een breed scala aan toepassingen.

Aluminium gravelbikes domineren de testgroep

Ondanks al hun veelzijdigheid worstelen echter bijna alle modellen met hetzelfde probleem: gewicht. De prijsklasse wordt gedomineerd door robuuste aluminium frames; bij Corratec, Poison en Stevens zijn de vorken ook van aluminium, wat betekent dat de framesets van dit trio ongeveer drie kilo per stuk wegen – en dus vergelijkbaar zijn met aanzienlijk goedkopere modellen. Dat een aluminium frame niet altijd gepaard hoeft te gaan met een hoog gewicht blijkt uit Giant en Radon.

Uitzondering koolstof: Elke gram telt!

Met Canyon en Cube weten twee fabrikanten een fiets met een lichtgewicht carbon frame op de banden te zetten. Vergeleken met het zwaarste aluminium frame van Focus wegen deze slechts de helft minder. De Cube is de enige fiets die net geen negen kilo weegt, wat betekent dat hij concurreert met gravelbikes uit hogere prijsklassen en snel over grindpaden kan worden verplaatst. Als het gaat om wielen, vertrouwen alle fabrikanten op aluminium velgen, die naast het prijsvoordeel ook minder gevoelig zijn voor steenslag en krassen.

Lichtste wiel: Cube Nuroad C:62 ProFoto: Georg Grieshaber

Lichtste wiel: Cube Nuroad C:62 Pro

De verschillen zijn soms enorm. Het lichtste wielstel op de Rose en het zwaarste op de Corratec zijn bijna een kilo van elkaar gescheiden. Zeven wielstellen zijn loodzwaar met meer dan vier kilo. Het is waar dat het gewicht van een gravelbike draaglijker is dan dat van een wegracer. Zeker met reisminnende metgezellen als de testkandidaten, bij wie geen snelheidsrecords gevestigd hoeven te worden. Maar als het gaat om bijna twaalf kilo totaalgewicht, zoals bij de Corratec, is het rijplezier beperkt, zelfs op vlakke offroad-ritten – met bagage is het uiteindelijk slechts ontspannen vooruitgang.

Banden spelen een centrale rol

Belangrijker is echter de vraag hoe de wielen offroad reageren op hobbels en trillingen. De Banden spelen hierbij een centrale rol. Over het algemeen geldt: hoe breder een band, hoe beter trillingen worden opgevangen en hoe comfortabeler je in het zadel zit. Dit is vooral het geval wanneer stijve aluminium frames nauwelijks een veereffect hebben, zoals bij de testkandidaten het geval is. 40-millimeter banden zijn de meest voorkomende, omdat banden van deze breedte een succesvolle mix van demping en rolweerstand bieden. Veel fabrikanten brengen hun fietsen nu uit voor banden boven de 50 millimeter. Om ervoor te zorgen dat deze niet tegen het frame wrijven, worden speciale oplossingen zoals verlaagde liggende achtervorken (Canyon, Fuji), vWielbasis (Giant), mogelijkheid om over te schakelen naar kleinere 27,5 wielen (Focus, Rose) of brede installatiedimensie van de naven (Focus) vereist.

De tien testkandidaten rollen af fabriek op hoogwaardige banden tussen de 38 (Giant) en 50 millimeter (Corratec). Alle banden kunnen ook zonder binnenband worden gereden, wat betekent dat er minder bandenspanning nodig is en dempings- en lekbescherming ten goede komt. Als het op versnellingen aankomt, zet Shimano de toon met de mechanische GRX, waarbij onder andere een stabilisator in de achterderailleur moet voorkomen dat de ketting eraf springt. Terwijl de trend voor duurdere gravelbikes is naar aandrijvingen met een kettingblad en maximaal 13 tandwielen (Campagnolo Ekar) op het achterwiel, domineert de crank met twee kettingbladen en meestal een tienversnellingscassette in deze prijscategorie. Omdat veel onderdelen binnen de grindspecifieke productfamilie van de Japanners gecombineerd kunnen worden, is er een breed scala aan transmissiemogelijkheden.

Lees ook:   Black Friday 2023: Deze fietsaccessoires zijn momenteel in de uitverkoop

Veel componenten zijn compatibel

Componenten van second-party leveranciers zijn ook vaak compatibel, Fuji en Giant gebruiken bijvoorbeeld goedkope cranks van FSA en Praxis. In principe biedt Shimano momenteel twee mechanische series met tien of elf tandwielen en een elektronische serie met elf tandwielen, optioneel met één of twee kettingbladen. De groepen verschillen in gewicht en vakmanschap, maar met uitzondering van de Di2-variant hebben ze geen significant verschil in functie. Alleen als het gaat om slijtage, is de 400-rem die op alle modellen is geïnstalleerd een beetje gevoeliger, omdat de plastic zuigers sneller kunnen slijten dan de duurdere metalen of keramische versies.

Meest comfortabele fiets: Canyon Grizl CF SL 6Foto: Georg Grieshaber

Meest comfortabele fiets: Canyon Grizl CF SL 6

Conclusie over de gravelbikes:

In de prijsklasse tot 2.000 euro domineren gravelbikes met aluminium frames en eenvoudige componenten, wat de fietsen behoorlijk zwaar maakt. Tegelijkertijd blijken de modellen echte snelwisselkunstenaars te zijn, met een paar eenvoudige stappen en relatief weinig geld kunnen ze worden omgetoverd tot een bikepacking of forensenfiets.

Details: Dit is wat ons opviel

De maximale bandenspeling van de testfietsen varieert van 40 tot 53 millimeter. In het geval van de Focus zijn hiervoor kleinere 27,5 wielen nodig.

De testscores van de gravelbikes:

Foto: Testafdeling

Hoe de testgrafiek te lezen

Om de eigenschappen van de testfietsen met hun verschillende functionele en rijdynamiek zichtbaar te maken, hebben we de individuele beschrijvingen aangevuld met een vijfassig schema. Hierdoor ziet u in één oogopslag alle sterke en zwakke punten van de modellen. De kenmerken op de afzonderlijke assen bestaan uit meetwaarden, subjectieve afdrukken van de testrijders en de invloed en interactie van de geïnstalleerde componenten.

Foto: Testafdeling

Hoe groter het blauwe gebied, hoe beter het wiel in kwestie. Een uitleg van de TOUR meetmethode vindt u hier->

Zo test TOUR

TOUR test alle fietsen en de meeste onderdelen in het eigen laboratorium, waarvan het begin dateert uit 1993. De meetwaarden van vele duizenden fietsen in alle categorieën vormen de ruggengraat van de tests, die we samen met het Zedler Institute for Bicycle Technology and Safety voortdurend ontwikkelen.

Foto: Georg Grieshaber

Prüftechnik Zedler – Instituut voor fietstechniek en -veiligheid GmbH

Canyon Grizl CF SL 6

Sinds de lancering twee jaar geleden is de Grizl gravelbike uitgegroeid tot een van de best verkochte platforms van het postorderbedrijf. Zoals zo vaak bij Canyon heeft ook de CF SL 6 de juiste prijs-prestatieverhouding. Als een van de twee modellen uit het testveld is de veelzijdige fiets gebaseerd op een carbon frame dat qua gewicht kan wedijveren met veel duurdere voertuigen. Dat de Grizl relatief dicht bij de grens van tien kilo komt, komt vooral door het zware aluminium wielstel. De relatief sportieve zitpositie en het directe stuurgedrag verhullen dit echter elegant. Qua veercomfort is de Canyon een van de beste op de markt dankzij de laaggeklemde carbon ondersteuning en volumineuze banden – er is ruimte voor banden tot 50 millimeter met 700C-wielen. Bevestigingspunten op het frame en de vork rusten de Grizl uit voor bikepacking-excursies. De CF SL 6 is Canyon’s meest betaalbare carbon gravelbike.

 • Lichtgewicht frame set
 • hoog veercomfort
 • ggrote bandenspeling
 • vele maten
Canyon Grizl CF SL 6Foto: Georg Grieshaber

Canyon Grizl CF SL 6

Specificaties en bladmuziek Canyon Grizl CF SL 6

Fabrikant

 • Prijs: 1999 Euro
 • Frame maten²: 2XS, XS, S, M (geteste maat), L, XL, 2XL

Meetgegevens

 • Gewicht compleet wiel: 9,7 kilo
 • Gewicht¹ frame / vork / hoofdlager: 1111 / 531 / 55 g
 • Zitting / bovenkant / balhoofdbuis: 515 / 565 / 139 mm
 • Stapel / Bereik / STR³: 595 / 395 mm / 1,51
 • Wielbasis / wielwiel: 1035 / 64 mm

Uitrusting

 • Aandrijflijn / Aandrijflijn: Shimano GRX 600/400 (2×10; 46/30, 11–34 T.)
 • Remmen: Shimano GRX 400 (160 / 160 mm)
 • Wielen / banden (gewichten)⁴: DT Swiss C 1850 Spline / Schwalbe G-One Bite 45 mm (f. / h.: 1830 / 2380 g)

TESTRESULTAAT: 2,0

Kenmerken Canyon Grizl CF SL 6Foto: Testafdeling

Kenmerken Canyon Grizl CF SL 6

Corratec Allroad Reizen 1

“Probeer het met gezelligheid” is het motto van de Corratec Allroad Travel 1, die op de TOUR-weegschaal bijna twaalf kilo woog. Snelheidsachtervolgingen op de gravelweg en snelle richtingsveranderingen zijn niet het sterke punt, maar daar is de Corratec gravelbike niet voor ontworpen. Integendeel, het ziet zichzelf als een vlekkeloze bikepacker, bagage kan aan bijna elke framebuis worden bevestigd, spatborden en bagagerekken kunnen eenvoudig achteraf worden gemonteerd. Dit maakt de fiets zwaarder, maar andere deugden tellen bij fietstochten: Door de lange wielbasis is de fiets stabiel, al mogen de 50 millimeter slippers gezien het lage zadelcomfort nauwelijks smaller zijn. Bovendien brengt het aangedreven stuur de rijder in een zitpositie die geschikt is voor lange afstanden. De Beierse fabrikant biedt een goedkoper bikepacking-model en sportievere varianten met aluminium of carbon frames.

 • Zeer soepel lopend
 • Talloze montageogen
 • grote bandenspeling
Corratec Allroad Reizen 1Foto: Georg Grieshaber

Corratec Allroad Reizen 1

Specificaties en bladmuziek Corratec Allroad Travel 1

Fabrikant

 • Prijs 1899 Euro
 • Frame maten²: 46, 49, 52, 55 (geteste maat), 58, 61 cm

Meetgegevens

 • Gewicht complete fiets: 11,7 kilo
 • Gewicht¹ frame / vork / balhoofdlager: 2070 / 912 / 71 g
 • Zitting / bovenkant / balhoofdbuis: 550 / 570 / 159 mm
 • Stack / Reach / STR³: 609 / 390 mm / 1,56
 • Wielbasis / wielwiel: 1075 / 73 mm

Uitrusting

 • Aandrijflijn / Aandrijflijn: Shimano GRX 400 (2×10; 46 / 30, 10-36 T.)
 • Remmen: Shimano GRX 400 (160 / 160 mm)
 • Wielen / banden (gewichten)⁴: ZZYZX 700C Disc / Schwalbe G-One Bite 50 mm (vanaf / h: 2055 / 2682 g)

TESTRESULTAAT: 2,4

Kenmerken Corratec Allroad Travel 1Foto: Testafdeling

Kenmerken Corratec Allroad Travel 1

Kubus Nuroad C:62 Pro

De C:62 Pro is de goedkoopste Nuroad met een carbon frame en is door zijn lage gewicht een expert voor snelle gravelronden. De negen kilo voor de complete fiets is niet alleen een duidelijk unique selling point in deze prijsklasse, maar ook duurdere racemodellen zijn soms zwaarder. Naast de lichtgewicht frameset profiteert de gravelbike van het lage gewicht van de wielen, die zijn uitgerust met snelle banden. De soepel lopende fiets is navenant snel off-road en boekt ook snel vooruitgang op asfalt in een relatief uitgerekte zitpositie. De carbon ondersteuning en de af fabriek gemonteerde banden dempen al goed, voor meer veercomfort passen maximaal 45 millimeter banden door het frame en de voorvork. De enkele aandrijving met reductie is eenvoudig te bedienen en biedt voldoende reserves op steile stukken, maar de sprongen tussen versnellingen zijn een beetje groot.

Lees ook:   Corratec RS 140 EL: Twee nieuwe lichte eMTB's bij Corratec
 • Licht
 • goed veercomfort
 • snelle banden
 • Beperkt loopspectrum
 • slechts vijf maten
Kubus Nuroad C:62 ProFoto: Georg Grieshaber

Kubus Nuroad C:62 Pro

Specificaties en bladmuziek Cube Nuroad C:62 Pro

Fabrikant

 • Prijs 2199 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Framematen²: 50, 53, 56 (geteste maat), 58, 61 cm

Meetgegevens

 • Gewicht compleet wiel: 9,0 kilo
 • Gewicht¹ frame / vork / balhoofdlager: 1.180 / 488 / 74 g
 • Zitting / bovenkant / balhoofdbuis: 500 / 560 / 154 mm
 • Stapel / Reach / STR³: 595 / 381 mm / 1,56
 • Wielbasis / wielwiel: 1040 / 69 mm

Uitrusting

 • Aandrijflijn / Aandrijflijn: Shimano GRX 600 / 812 (1×11; 40, 11–42 T.)
 • Remmen: Shimano GRX 400 (160 / 160 mm)
 • Wielen/banden (gewichten)⁴: Newmen Evolution X.R. 25 /Schwalbe G-One Allround 40 mm (f. / h.: 1671 / 2206 g)

TESTRESULTAAT: 1,9

Kenmerken Cube Nuroad C:62 ProFoto: Testafdeling

Kenmerken Cube Nuroad C:62 Pro

Focus Atlas 6.7

Terwijl Focus de Atlas nu voor het eerst als carbon variant aanbiedt, De aluminium modellen blijven ongewijzigd. Het basismodel 6.7 definieert zichzelf als een robuuste metgezel. Bevestigingspunten op het frame en de vork maken de Focus gravelbike geschikt voor toertochten, maar een bovenbuistas is alleen inbegrepen in de leveringsomvang voor duurdere modellen. Met oogjes voor bagagerekken en spatborden kan hij worden omgebouwd tot een forensenfiets. De solide rechtuitstabiliteit en de rechtopstaande zitpositie onderstrepen het ontwerp als een voertuig dat geschikt is om te toeren. De standaardbanden verbergen de lage demping op het gladde zadel en stuur. Met kleinere 27,5 wielen kan meer comfort worden bereikt, dan is er ruimte voor rollen van 53 millimeter. Dit wordt ook mogelijk gemaakt door de MTB speciale maat op de achterste driehoek, maar door de grotere inbouwbreedte (148 millimeter) passen niet alle wielen.

 • Zeer soepel lopend
 • opgeruimde look
 • veel montageogen
 • Zwaar
 • slechts vijf maten
 • niet compatibel met alle wielen
Focus Atlas 6.7Foto: Georg Grieshaber

Focus Atlas 6.7

Specificaties en bladmuziek Focus Atlas 6.7

Fabrikant

 • Prijs 1899 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Framematen²: XS, S, M (geteste maat), L, XL

Meetgegevens

 • Gewicht compleet wiel: 11,3 kilo
 • Gewicht1¹ frame / vork / balhoofdlager: 2.203 / 502 / 75 g
 • Zitting / bovenkant / balhoofdbuis: 525 / 565 / 144 mm
 • Stack / Reach / STR³: 604 / 386 mm / 1,56
 • Wielbasis / wielwiel: 1050 / 78 mm

Uitrusting

 • Aandrijflijn / Aandrijflijn: Shimano GRX 600 / 400 (2×10; 46 / 30, 11-36 T.)
 • Remmen: Shimano GRX 400 (160 / 160 mm)
 • Wielen / banden (gewichten)⁴: WTB ST i23; Novatec / WTB Riddler 45 mm (v. / h.: 2044 / 2600 g)

TESTRESULTAAT: 2,4

Kenmerken Focus Atlas 6.7Foto: Testafdeling

Kenmerken Focus Atlas 6.7

Fuji Jari 1,3

Fuji omschrijft de Jari, die de Amerikanen in drie uitrustingsniveaus aanbieden, als een “kameleon”. Het aluminium model van de grinder verandert de kleur niet, maar het is nog steeds aanpasbaar. Met talloze bevestigingspunten voor bagage en spatborden wordt de Jari 1.3 een trouwe metgezel voor tochten vol bagage. Een extreem rechtopstaande zitpositie en een soepele loop ronden het langeafstandsconcept af. Aan de onderkant van de bovenbuis zit een rubberen afdekking voor het dragen van doorgangen, maar de zware Fuji drukt ook op de schouder met het detail dat bekend is van cyclocrossers. Door het hoge totaalgewicht is het ook vrij ontspannen over heuvel en dal. Op steenachtige grond moet je sowieso gas terugnemen, want de vering is wat mager met de af fabriek gemonteerde banden en het zadel is relatief oncomfortabel. Voor meer veercomfort kunnen echter tot 50 millimeter brede banden worden gemonteerd dankzij de verlaagde achtervork.

 • Veel montageogen
 • grote bandenspeling
 • vele maten
 • Relatief hoog totaalgewicht
 • eenvoudige FSA-zwengel
Fuji Jari 1,3Foto: Georg Grieshaber

Fuji Jari 1,3

Specificaties en bladmuziek Fuji Jari 1.3

Fabrikant

 • Prijs 1899 Euro
 • Framematen²: 46, 48, 52, 54, 55.5 (geteste maat), 57.5, 60 cm

Meetgegevens

 • Gewicht complete fiets: 10,6 kilo
 • Gewicht¹ frame / vork / balhoofdlager: 1.925 / 540 / 71 g
 • Zitting / bovenkant / balhoofdbuis: 560 / 565 / 171 mm
 • Stack / Reach / STR³: 614 / 374 mm / 1,64
 • Wielbasis/wielwiel: 1035 / 70 mm

Uitrusting

 • Aandrijflijn / Aandrijflijn: FSA Omega BB386 Evo / Shimano GRX 400 (2×10; 48/32, 11–32 T.)
 • Remmen: Shimano GRX 400 (160 / 160 mm)
 • Wielen / banden (gewichten)⁴: WTB ST i23/WTB Raddler 40 mm (f. / h.: 1734 / 2355 g)

TESTRESULTAAT: 2,3

Kenmerken Fuji Jari 1.3Foto: Testafdeling

Kenmerken Fuji Jari 1.3

Reusachtige Opstand 0

De duurste Giant Revolt met een aluminium frame is een opmerkelijke gravelbike. Dit komt vooral door het concept van de Taiwanese fabrikant, die een recordbrekend lichtframe in de race stuurt en het compromis van relatief lage stijfheidswaarden maakt. In combinatie met de carbon ondersteuning en de in de fabriek gemonteerde tubeless banden, veert de Giant, die volgens de fabrikant een maximaal laadvermogen van 150 kilo mogelijk maakt, ter hoogte van een gravelbike met een koolstofvezel frame. Een ander unique selling point is de flip chip dropout, waarmee de wielbasis met tien millimeter kan worden veranderd. In de korte stand is de Revolt extreem wendbaar, in de lange stand soepeler – en kunnen banden tot een maximale breedte van 53 millimeter worden toegelaten. De tuning tip is duidelijk met betrekking tot de wielen: Met iets minder dan 4.500 gram zijn ze erg zwaar.

 • Lichtgewicht frame set
 • hoog veercomfort
 • grote bandenspeling
 • Zware wielen
 • eenvoudige oefenslinger
 • slechts vijf maten
Reusachtige Opstand 0Foto: Georg Grieshaber

Reusachtige Opstand 0

Specificaties en bladmuziek Giant Revolt 0

Fabrikant

 • Prijs 1899 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Framematen²: S, M, ML (geteste maat), L, XL

Meetgegevens

Uitrusting

 • Aandrijflijn / Aandrijflijn: Praxis / Shimano GRX 810 (2×11; 48/32, 11–34 T.)
 • Remmen: Shimano GRX 400 (160 / 160 mm)
 • Wielen / banden (gewichten)⁴: Giant S-X2 Disc / Giant Crosscut AT2 38 mm (vanaf / h: 1.895 /2.521 g)

TESTRESULTAAT: 2,4

Kenmerken Giant Revolt 0Foto: Testafdeling

Kenmerken Giant Revolt 0

Poison Taxin Alu Grind

Met de babyblauwe lak en het roze stuurlint onderscheidt de Taxin Alu Gravel zich van de concurrentie. Maar de Poison is niet alleen visueel opvallend, de fiets heeft ook zijn eigen technische kenmerken – en staat dichter bij een cyclocrosser dan bij een gravelbike. Bovenal is de demping volgens de huidige stand van de techniek onder het gemiddelde. Omdat de maximale bandenspeling van 40 millimeter in de fabriek al uitgeput is, is er qua veercomfort nauwelijks iets te veranderen. Daarnaast zijn de extreem stijve frameset, waarop spatborden en bagagerekken kunnen worden gemonteerd, evenals de robuuste wielen met e-bike velgen erg zwaar. Het grote pluspunt van de verlader is het modulaire systeem, waarin de fiets naar wens kan worden geconfigureerd – voor een breder scala aan versnellingen, onder andere met een dubbele crank of met dure geclassificeerde technologie die naaf- en derailleurversnellingen combineert.

 • Zeer soepel lopend
 • veel opties in de configurator
 • Oogjes voor spatborden & Co.
 • Zwaar
 • weinig veercomfort
 • smalle banden
 • beperkt loopbereik
Poison Taxin Alu GrindFoto: Georg Grieshaber

Poison Taxin Alu Grind

Specificaties en opmerkingen Poison Taxin Alu Gravel

Fabrikant

 • Prijs 2200 Euro
 • Frame maten²: 48, 51, 54 (geteste maat), 56, 58, 61 cm

Meetgegevens

 • Gewicht complete fiets: 10,9 kilo
 • Gewicht¹ frame / vork / balhoofdlager: 2.043 /925 / 67 g
 • Zitting / bovenkant / balhoofdbuis: 540 / 565 / 160 mm
 • Stapel / Bereik / STR³: 598 / 372 mm / 1,61
 • Wielbasis / wielwiel: 1055 / 67 mm

Uitrusting

 • Aandrijflijn / Aandrijflijn: Shimano GRX 600 / 800 (1×11; 40, 11–42 T.)
 • Remmen: Shimano GRX 400 (160 / 160 mm)
 • Wielen / banden (gewichten)⁴: DT Swiss 545 D, Novatec /Panaracer Gravelking SK 40 mm (f. / h.: 1849 / 2481 g)

TESTRESULTAAT: 2,7

Kenmerken Poison Taxin Alu GravelFoto: Testafdeling

Kenmerken Poison Taxin Alu Gravel

Radon Regard 10.0

De Radon Regard 10.0 is een absolute bestseller voor het in Bonn gevestigde postorderbedrijf. Hoewel de prijs sinds de lancering vorig jaar met 200 euro is gestegen, is het aluminium model nog steeds notoir uitverkocht. Om begrijpelijke redenen: De allrounder is gebaseerd op een van de lichtste framesets op de markt, is uitgerust met Shimano’s GRX 810 en kan worden omgebouwd tot een voertuig voor forenzen of avonturiers dankzij steunen voor spatborden, bagagerekken en tassen. De stabiele Regard gravelbike voelt het prettigst aan op lichte gravelwegen, voor ruw terrein is het veercomfort iets te laag met de standaard banden. Het frame en de vork passen echter op banden tot 45 millimeter breed. De single drive werkt perfect, maar heeft een beperkt versnellingsbereik. Maar Radon biedt binnenkort ook een model met een dubbele crank aan voor 1.299 euro.

 • Lichtgewicht frame set
 • zeer soepel lopend
 • Beperkt loopspectrum
 • zware wielset
 • slechts vijf maten
Radon Regard 10.0Foto: Georg Grieshaber

Radon Regard 10.0

Specificaties en bladmuziek Radon Regard 10.0

Fabrikant

 • Prijs: 1999 Euro
 • Framematen²: 50, 53, 56 (geteste maat), 58, 61 cm

Meetgegevens

 • Gewicht compleet wiel: 9,9 kilo
 • Gewicht¹ frame / vork / balhoofdlager: 1.779 / 456 / 98 g
 • Zitting / bovenkant / balhoofdbuis: 535 / 555 / 166 mm
 • Stack / Reach / STR³: 590 / 384 mm / 1,54
 • Wielbasis / wielwiel: 1040 / 67 mm

Uitrusting

 • Aandrijflijn / Aandrijflijn: Shimano GRX 810 (1×11; 40, 11–42 T.)
 • Remmen: Shimano GRX 810 (160 / 160 mm)
 • Wielen / banden (gewichten)⁴: Mavic Allroad Disc / Continental Terra Speed 40 mm (vanaf / h: 1742 / 2378 g)

TESTRESULTAAT: 2,1

Kenmerken Radon Regard 10.0Foto: Testafdeling

Kenmerken Radon Regard 10.0

Rose Backroad AL GRX RX400

De Rose Backroad AL GRX RX400 vertegenwoordigt de intrede in het weelderige grindassortiment van het postorderbedrijf Bocholt – en is op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden van de duurdere versies met carbon frames. De afwerking met de semi-geïntegreerde cockpit is top, de uitrusting functioneel. Bovenal valt de wielset op met een laag gewicht in deze prijsklasse en is een kilo lichter dan het zwaarste model in deze test. De uitgesproken rechtopstaande zitpositie, soepele loop en bevestigingspunten voor spatborden en bagagerekken maken van de Backroad een trouwe metgezel. Op ruw terrein bereikt de Rose zijn grenzen – zowel op het gebied van veercomfort als grip. Het frame en de vork laten echter ruimte voor banden tot 45 millimeter breed en 27,5-inch wielen stoppen bij 50 millimeter. Rose biedt zes andere versies met aluminium frames.

 • Lichtgewicht wielset
 • goed veercomfort
 • vele maten
Rose Backroad AL GRX RX400Foto: Georg Grieshaber

Rose Backroad AL GRX RX400

Specificaties en bladmuziek Rose Backroad AL GRX RX400

Fabrikant

 • Prijs 1999 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Framematen²: 46, 49, 51, 53, 55, 57 (geteste maat), 59 cm

Meetgegevens

 • Gewicht compleet wiel: 10,0 kilo
 • Gewicht¹ frame / vork / balhoofdlager: 1.860 / 464 / 91 g
 • Zitting / bovenkant / balhoofdbuis: 510 / 565 / 176 mm
 • Stack / Reach / STR³: 608 / 378 mm / 1.61
 • Wielbasis / wielwiel:. 1040 / 68 mm

Uitrusting

 • Aandrijflijn / versnellingen: Shimano GRX 600 / 400 (2×10; 46/30, 11-34 t.)
 • Remmen: Shimano GRX 400 (160 / 160 mm)
 • Wielen / banden (gewichten)⁴: Rose R25, Newmen / Schwalbe G-One R 40 mm (vanaf / h: 1606 / 2146 g)

TESTRESULTAAT: 2,2

Kenmerken Rose Backroad AL GRX RX400Foto: Testafdeling

Kenmerken Rose Backroad AL GRX RX400

Stevens Prestige

De Prestige is het ‘kleine broertje’ van de Stevens Camino, die het Hamburgse bedrijf vorig jaar presenteerde, en in tegenstelling tot het snelle carbonmodel is hij gebaseerd op een Alu-RImiteren. Omdat Stevens ook geen koolstofvezel in de voorvork gebruikt, is de frameset met bijna vier kilo erg zwaar. Hoewel de relatief lichte wielen het totaalgewicht wat opstuwen, accelereert de Prestige traag en komt hij niet in de buurt van de wendbaarheid van de Camino Pro (TOUR 5/2022). Maar dat is niet wat het zou moeten zijn, eerder is de netjes verwerkte fiets ontworpen voor bikepacking. Dit blijkt uit een rechtopstaande zitpositie, uitgebalanceerde handling en bevestigingen voor bagage en spatborden. Het zwakke punt is de ondergemiddelde demping, die zelfs iets bredere 45 millimeter banden niet kunnen verbergen. Naast de Prestige heeft Stevens nog twee andere aluminium gravelbikes in het assortiment.

 • Breed scala aan versnellingen
 • lichtgewicht wielen
 • veel montageogen
 • Heavy Duty Frame Set
 • weinig veercomfort
Stevens PrestigeFoto: Georg Grieshaber

Stevens Prestige

Technische gegevens en bladmuziek Stevens Prestige

Fabrikant

 • Prijs: 1999 Euro
 • Frame maten²: 48, 51, 54, 56 (geteste maat), 58, 61 cm

Meetgegevens

 • Gewicht complete fiets: 10,6 kilo
 • Gewicht¹ frame / vork / balhoofdlager: 2.055 / 898 / 84 g
 • Zitting / bovenkant / balhoofdbuis: 540 / 590 / 172 mm
 • Stack / Reach / STR³: 631 / 393 mm / 1,61
 • Wielbasis / wielwiel: 1060 / 67 mm

Uitrusting

 • Aandrijflijn / Aandrijflijn: Shimano GRX 600 / 810 (2×11; 46/30, 11-34 T.)
 • Remmen: Shimano GRX 400 (160 / 160 mm)
 • Wielen / banden (gewichten)⁴: Fulcrum Rapid Red 900 /Schwalbe G-One Bite 40 mm (f. / h.: 1718 / 2244 g)

TESTRESULTAAT: 2,4

Kenmerken Stevens PrestigeFoto: Testafdeling

Kenmerken Stevens Prestige

²Informatie van de fabrikant, testgrootte vetgedrukt.

³STR (Stack / Reach) geprojecteerde verticale/horizontale afmeting van het midden van de trapas tot de bovenrand van de balhoofdbuis: 1.36 betekent een zeer uitgerekte, 1.60 een zeer rechtopstaande rijpositie.

⁴Wielgewichten inclusief banden, cassette, snelspanassen/steekassen en, indien nodig, remschijven.

Source link