Gravel bike prototypes: Mohoric wint met nieuwe Merida Silex & Canyon scores

De lancering van de huidige Silex was zes jaar geleden en Merida presenteerde een onconventioneel concept aan het begin van de grote grindboom. Het frame is vergelijkbaar met een mountainbike vanwege de opvallende hellende geometrie met een steil aflopende bovenbuis. Met name het stuur is in een zeer hoge positie gemonteerd, waardoor de rijder in een beslist rechtopstaande zitpositie komt.

Merida's huidige Silex heeft een extreem hellende geometrie en bewegingen die extern zijn. Op de homepage van Merida is de gravelbike verkrijgbaar in tien verschillende configuraties.Foto: Markus GreberMerida’s huidige Silex heeft een extreem hellende geometrie en bewegingen die extern zijn. Op de homepage van Merida is de gravelbike verkrijgbaar in tien verschillende configuraties.

Dit heeft te maken met het feit dat de stack (werkelijke framehoogte) ook bij gemiddelde framehoogte een extreme waarde van 626 millimeter bereikt. Ter vergelijking: de geometrie van de meeste gravelbikes is gebaseerd op marathonfietsen, die een karakteristieke stapelhoogte hebben van maximaal 600 millimeter. De ervaring leert dat de huidige Merida Silex extreem stabiel moet blijken te zijn in combinatie met een groot bereik (werkelijke framelengte) en lange wielbasis.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens kunnen worden overgedragen aan platforms van derden. Lees hier meer over in ons privacybeleid.

De volgende versie van de Merida Silex, die volgens een woordvoerder van het bedrijf “binnenkort aan het publiek wordt gepresenteerd”, behoudt het hellende raamwerk. De tweede generatie lijkt echter sportiever te zijn en meer te doen denken aan een racefiets, zoals te zien is op foto’s en video’s van het WK gravel in Veneto. Met name de kortere balhoofdbuis leidt tot een iets meer langwerpige rijpositie. Merida heeft ook de aerodynamica geoptimaliseerd: de balhoofdbuis is nu korter en heeft een moderne, concave zandlopervorm. Bovendien zijn de lijnen nu volledig geïntegreerd – althans in Mohoric’s WK-versie.

Lees ook:   Ontspannen werken: 8 montagestandaards in vergelijking

Merida Silex Erlkönig: Wat is er nieuw aan het stoelknooppunt?

Matej Mohoric viel op met een soortgelijke opstelling in Milaan-Sanremo in 2022 toen hij Merida’s wedstrijdallrounder Scultura Team uitrustte met een dropperpost en de voorjaarsklassieker won.

De Merida Silex Erlkönig gaat nu dezelfde kant op. Een interessant detail is de royaal bemeten stoelknoop. Dit ontwerp biedt niet alleen plaats aan de bevestiging van de zadelpen, maar heeft waarschijnlijk ook een aanzienlijke invloed op het veercomfort. Maar net als bij de Merida Scultura is er een ronde zitbuis in het frame, die de mogelijkheid biedt om achteraf een druppelpaal in te bouwen.

Als het gaat om bandenspeling, kunnen we tot nu toe alleen maar speculeren. Op het WK gravel in Italië reed Mohoric op een Continental-band met een breedte van 40 mm. Op de foto’s van de concurrentie lijkt het alsof de voorvork en het frame nu nog meer ruimte hebben voor iets bredere banden.

Op dit moment kan men alleen maar speculeren welke uitrustingsvarianten beschikbaar zullen zijn. Merida biedt de Silex momenteel op zijn website aan met tien verschillende uitrustingsniveaus, hetzij met een aluminium of carbon frame. Onlangs heeft het Taiwanese bedrijf ook het Scultura Endurance GR-platform geïntroduceerd, dat geschikt is voor off-road rijden. Door de lagere bandenspeling van maximaal 35 millimeter lijkt dit echter meer in de categorie all-road bike te worden geplaatst.

Lees ook:   Test trailbikes 2023: Cube One22 HPC SLT 29 in test

Canyon Grail: Nog een onuitgebrachte fiets op het vrouwenpodium

In de wereldkampioenschapsrace gravel bij de vrouwen zegevierde destijds ook een onuitgebracht model. Kasia Niewiadoma uit Polen won op een gecamoufleerde Canyon gravelbike. Met de release is het echter duidelijk dat dit een niet zo zwaar gecamoufleerde Canyon Grail CFR LTD was, die al grotendeels zichtbaar was in de fabriekslak. In juni zorgde deze gravelbike uit Koblenz al voor heel wat opschudding.In de Unbound-race baarde Carolin Schiff opzien toen hij een van de belangrijkste gravelraces ter wereld won. Hoewel de inwoner van Bremen door blessureleed niet aan de start stond, werd de Canyon-fiets door meerdere atleten bereden. Onder andere de voormalige wegprofessional Alejandro Valverde uit Spanje reed ook deze noviteit, die herkenbaar was als een canyon aan het bedrijfslogo op de onderbuis.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens kunnen worden overgedragen aan platforms van derden. Lees hier meer over in ons privacybeleid.

De meest opvallende verandering aan de huidige Canyon Grail, die sinds 2018 op de markt is, lijkt het veelbesproken dubbele stuur te zijn. Op het WK gravel en ook in de productiemodellen heeft het zijn langste tijd gehad en is het verdwenen. In plaats daarvan bestaat het controlecentrum nu uit een aerodynamisch geoptimaliseerde cockpit. Net als bij de Merida is de stoelknoop op de Canyon opnieuw ontworpen, waarbij de staande achtervorken iets verder naar voren zijn verbonden met de bovenbuis. In tegenstelling tot de huidige topversie van de Canyon Grail CF SLX, heeft Niewiadoma een model gebruikt zonder de comfortabele bladveerondersteuning.

Lees ook:   specialized mountainbike hardtail

>> Alle informatie over de nieuwe Canyon Grail vind je in dit artikel: Race gravelbike met slimme transportoplossingen: Canyon Grail in de eerste test <<