Favoriete onderdelen van de redactie: Dimitri Lehner & Praep Propilot wiebelbar

Favoriete stukken! Als sportredacteur krijg ik er vaak vragen over. Favoriete stukken – een populaire categorie in alle media, omdat favoriete stukken oriëntatie bieden in de wirwar van aanbiedingen. Wat moet ik kopen, hoe moet ik beslissen? Nou, koop een favoriet stuk voor jezelf, want je hebt er gelijk in – vooral als een expert je zijn woord ervoor geeft. In dit geval: ik!

Het fietsseizoen loopt langzaam ten einde, de vieze en donkere tijd begint, daarom koos ik voor de wiebelige bar Propilot van Praep. Het principe is even simpel als ingenieus: een fietsstuur zit vast in een blok met drie contactvlakken. Je kunt het stuur in drie standen schroeven: volledig wiebelig, half wiebelig of vrij stevig als de platte kant van het blok naar beneden is gericht. Je gebruikt het om push-ups te doen.

In tegenstelling tot push-ups op de handpalmen, moet je je spieren meer coördineren. Zo niet, dan kantel je. In het begin is het behoorlijk wankel en kun je nauwelijks herhalingen doen. Maar na verloop van tijd krijg je grip op je trillende en wiebelende armen. Want met de wiebelbalk Naast kracht train je ook inter- en intramusculaire coördinatie, zoals de wetenschap de interactie van spieren noemt.

Als het stuur, d.w.z. de wiebelige stang, wil uitbreken, grijpen de spieren razendsnel en voorkomen ze dat je omvalt. Dit simuleert precies de OMG-situaties in het fietsen. Je schiet bijvoorbeeld over het pad, de grond deelt klappen uit, het stuur scheurt – nu is het niet het lot dat beslist, maar je spieren. Als de reflexen goed getraind zijn en de spieren snel zijn in hun interactie, dan kun je de rodeorit doen.

Lees ook:   smal mountainbike stuur

Ik ben een freerider en ik heb gestudeerd aan de Duitse sportuniversiteit Keulen, wat betekent: ik ben een beoefenaar, ik ken de theorie en zeg je: dit ding is geweldig. Pompen met de Propilot is veel leuker dan met een conventionele push-up, je krijgt spieren en traint tegelijkertijd om te fietsen: stuur in je handen, hou je vast! Dit is perfect voor de vuile tijd totdat het nieuwe fietsseizoen begint.

Maar er is één nadeel: alleen het onderdeel kopen en in de hoek zetten helpt helemaal niet. Je moet pompen. Altijd. Altijd. Omvangrijk. Ik ben een grote fan van micro-training. 20 push-ups in de ochtend na het tandenpoetsen, 20 tot de koffie op is uit de machine, 20 voor je lunchpauze, 20 als je niet weet wat je moet doen, 20 voordat je naar bed gaat. …

… Sorry, ik moest gewoon 20 pompen!

Hoe dan ook, ik heb de Propilot al een paar jaar en ben er dol op! Je kunt het blok ook gewoon kopen. Ik heb er mijn favoriete stuur in gezet en mijn favoriete handvatten erop geschroefd. Ik pomp echter ook constant. Maar dat is wat je doet.

Overigens: Je kunt er met de app je mobiele telefoon op leggen en ermee controleren of je ver genoeg naar beneden gaat, maar zo’n frippery heb ik niet nodig; Ik ben blij als ik de telefoon niet hoef te zien. Kosten: 79 euro in totaal. Het blok alleen al: 49 euro.