Gloednieuw & supersnel: De Trek Supercaliber 2024 in de test

Toen Trek in 2019 de neopreen hoes op de wereldbekerfiets van Jolanda Neff optilde en presenteerde de eerste Supercaliber aan het publiek, de verrassing was perfect: Is het een hardtail? Is het een volledige? De dempingstechnologie met een schokdemper die gedeeltelijk in het frame is geïntegreerd, was nog nooit eerder op een racefiets gezien. Met minimalistische 60 millimeter veerweg aan de achterkant en een lichtgewicht chassis maakte de Supercaliber niet alleen naam bij de cross-country rijders van het Trek Factory Racing Team, maar ook bij de cross-country rijders van het Trek Factory Racing Team ook in eerdere BIKE-tests als specialist voor efficiënte voortstuwing. In het technologie-intensieve racen is vier jaar een lange tijd en dus geeft Trek de nobele speedster nu een groot updatepakket.

Als racefiets met 80 millimeter veerweg aan de achterkant en 110 millimeter aan de voorkant is de nieuwe Trek Supercaliber gemaakt voor snelle XC-parcoursen.Foto: Max FuchsAls racefiets met 80 millimeter veerweg aan de achterkant en 110 millimeter aan de voorkant is de nieuwe Trek Supercaliber gemaakt voor snelle XC-parcoursen.

Wat is er nieuw op de Trek Supercaliber Gen 2

Trek zal zich in 2024 blijven houden aan het “Iso Strut” achterste driehoekssysteem. De kenmerkende demperunit draagt echter niet langer de naam Fox, maar de belettering Rockshox Sid Luxe Iso Strut. Het resultaat van de nieuwe samenwerking is vijf millimeter meer installatielengte en 7,5 millimeter meer slag. Vrij van ruimteproblemen en zonder gewicht te krijgen, genereert de schokdemper nu 80 millimeter veerweg. Tegelijkertijd is speciaal gereedschap niet langer nodig voor verwijdering.

Waar Fox vroeger was, is nu Rockshox. Het herziene Iso-Strut systeem is het resultaat van een nieuwe samenwerking.Foto: Max FuchsWaar Fox vroeger was, is nu Rockshox. Het herziene Iso-Strut systeem is het resultaat van een nieuwe samenwerking.

Trek gebruikt de nieuwe editie ook om de kinematica van de achterste driehoek aan te passen. Met een aanzienlijk hogere en lineaire leverage ratio willen de Amerikanen de achterste driehoek nog efficiënter hebben gemaakt. Verhoogde anti-squat waarden zijn ontworpen om te voorkomen dat zelfs een fractie van de beenkracht verloren gaat in de ophanging.

Klik hier voor de nieuwe productpresentatie van de Trek Supercaliber 2024 inclusief alle modelvarianten.

De voorste bevestiging van de demper is slanker geworden. Door middel van een twist grip kan de schokdemper tegelijkertijd met de Rockshox Sid SL verende voorvork worden vergrendeld.Foto: Max FuchsDe voorste bevestiging van de demper is slanker geworden. Door middel van een twist grip kan de schokdemper tegelijkertijd met de Rockshox Sid SL verende voorvork worden vergrendeld.

Om het chassis los te koppelen van remkrachten met de buigende staande achtervork, vertrouwt Trek op een zwevende remsteun. Om de verhoogde slag op de achterste driehoek te evenaren, installeert Trek de nieuwste generatie Rockshox-vorken met 110 millimeter veerweg.

Aan de voorzijde van de nieuwe Trek Supercaliber Generation 2 biedt de Rockshox Sid SL-vork 110 millimeter veerweg.Foto: Max FuchsAan de voorzijde van de nieuwe Trek Supercaliber Generation 2 biedt de Rockshox Sid SL-vork 110 millimeter veerweg.

Lees ook:   mountainbike huren nijmegen

Daarnaast heeft de Supercaliber een ander dieet ondergaan en is nu verkrijgbaar in twee verschillende carbon laminaten. De nieuwe SLR-frames beloven gewichtsbesparingen tot 250 gram dankzij de geoptimaliseerde koolstofvezelstructuur op het hoofdframe en de afwezigheid van gelamineerde kabelgeleiders. Sterker nog, het frame van onze spiegelreflex testfiets in maat L weegt minder, dan zijn voorganger in maat M. Bij de modellen met de afkorting SL moet het framegewicht vergelijkbaar zijn met de vorige generatie.

Onze testfiets Trek Supercaliber 9.9 Supercaliber 9.9 XX AXS Gen 2 wordt geleverd met het extra lichte SLR carbon frame.Foto: Max FuchsOnze testfiets Trek Supercaliber 9.9 Supercaliber 9.9 XX AXS Gen 2 wordt geleverd met het extra lichte SLR carbon frame.

Natuurlijk krijgt de nieuwe Supercaliber ook een moderne XC-geometrie met een vlakkere stuurhoek en een groter bereik. Of de update in de praktijk loont, blijkt uit ons rijrapport. We vroegen de topversie Trek Supercaliber 9.9 Supercaliber 9.9 XX AXS Gen 2 om te testen. Deze versie is vergelijkbaar met de tools van de cross-country professionals van de Trek Factory Racing Teams onder leiding van Jolanda Neff, Evie Richards, Anton Cooper en Vlad Dascalu.

De cross-country profs van het Trek Factory Racing Team speelden een belangrijke rol bij de heruitgave van de Trek Supercaliber.Foto: Max FuchsDe cross-country profs van het Trek Factory Racing Team speelden een belangrijke rol bij de heruitgave van de Trek Supercaliber.

“De Trek Supercaliber is de perfecte racefiets voor mij. Dankzij de geïntegreerde ophanging en flexibele veerpoten voelt de veerweg veel meer aan. Tegelijkertijd bespaart het systeem veel gewicht en vliegt het elke berg op. Vooral op uitdagende circuits zoals Tokio kan ik me geen betere motor voorstellen.” – Jolanda Neff, Trek Fabrieksracen

De nieuwste generatie van de Trek Supercaliber ontpopt zich ook als een maximaal efficiënte racefiets voor de XC-baan.Foto: Max FuchsDe nieuwste generatie van de Trek Supercaliber ontpopt zich ook als een maximaal efficiënte racefiets voor de XC-baan.

Rijverslag: Trek Supercaliber 9.9 XX AXS 2e generatie 2024

Als een goed getrainde topsporter rolt de Supercaliber uit ons testlaboratorium. De testbanken getuigen niet alleen van het droomgewicht van de racefiets van 9,86 kilo zonder pedalen, maar ook van de lichtvoetige acceleratie van de carbon wielen. Zoals het een XC betaamt voor 11499 euro, zijn er volle punten voor de uitrusting met Sram’s nobele groep XX SL AXS Transmission. Waar in de voorganger nog een variopaal was voorbehouden aan het topmodel, rust Trek in 2024 alle Supercaliber-versies uit met een intrekbare zadelpen.

Stijlvol: De lichtgewicht Sram XX SL Eagle AXS-transmissie schakelt via de radio.Foto: Max FuchsStijlvol: De lichtgewicht Sram XX SL Eagle AXS-transmissie schakelt via de radio.

Alle modellen van de Trek Supercaliber 2024 worden geleverd met een intrekbare zadelpen. Op onze testfiets biedt de Fox Transfer SL 125 millimeter instelbereik.Foto: Max FuchsAlle modellen van de Trek Supercaliber 2024 worden geleverd met een intrekbare zadelpen. Op onze testfiets biedt de Fox Transfer SL 125 millimeter instelbereik.

In het zadel geven het uitgebreide bereik van 462 millimeter (testfiets maat L), de niet al te steile zithoek van 74,5 graden en de lage kuip Supercaliber piloten een sportieve rijpositie. Met veel druk op de pedalen gaat hij efficiënt vooruit. Met behulp van de nieuwe Rockshox Twistloc Ultimate Remote op het stuur kunnen de voorvork en schokdemper tegelijkertijd worden aangedraaid. Dit geeft eigenlijk alleen een merkbaar voordeel bij het sprinten op asfalt. Zelfs zonder lock-out zet de Trek spierkracht om in voortstuwing met extreem weinig verlies.

De acceleratie van de 9,86 kilo zware Trek Supercaliber 9.9 tovert een glimlach op het gezicht van crosscountryrs.Foto: Max FuchsDe acceleratie van de 9,86 kilo zware Trek Supercaliber 9.9 tovert een glimlach op het gezicht van crosscountryrs.

Ondanks zijn aandrijfneutraliteit filtert het onafhankelijke chassis kleine oneffenheden uit de grond met verbazingwekkende gevoeligheid. Zitten over grof Grind-, bos- en weidepaden, dit brengt een merkbaar comfortvoordeel voor elke hardtail. Over bergopwaartse paden maakt de Iso-Strut-schokdemper zijn rijder blij met goede tractie en tegensteun. Vooral de wortelranden die gebruikelijk zijn op XC-banen worden door de Supercaliber vol vertrouwen en zonder verzakking bergop genomen. Technisch veeleisende beklimmingen slagen beter dan verwacht van een strakke racefiets.

Snel maar overweldigd door het nat: De 2,2-inch brede Pirelli-banden.Foto: Max FuchsSnel maar overweldigd door het nat: De 2,2-inch brede Pirelli-banden.

In de uitrustingslijst van de Trek Supercaliber 9.9 Supercaliber 9.9 XX AXS Gen 2 staan enkele huldebetuigingen aan het beoogde toepassingsgebied. Racers waarderen de dunne siliconen handvatten. Snel rollende banden en kleine remschijven van 160 millimeter voor en achter, ondanks framemaat L, zetten de tekenen voor compromisloos racen. Ondanks de telescopische ondersteuning en geometrie-update, vereist deze toewijding aan racen een ervaren hand op het stuur in technische secties bergafwaarts. Vooral in de natte en in offcamber secties zijn de Pirelli banden gierig met grip. Zelfs als het nominaal slechts 2,2-inch brede, Italiaanse rubber volumineus is op de brede carbon velgen, zijn ze het beperkende uitrustingsdetail bergafwaarts. Wat kan werken op droge trails en in wedstrijden onder invloed van adrenaline vergt veel moed en rijvaardigheid in de echte wereld van de normale mountainbiker.

De zwevende rembevestiging is bedoeld om vertragingskrachten en chassis van elkaar los te koppelen. In de praktijk voelen de remprestaties goed aan, maar worden al snel beperkt door de kleine 160 millimeter remschijven.Foto: Max FuchsDe zwevende rembevestiging is bedoeld om vertragingskrachten en chassis van elkaar los te koppelen. In de praktijk voelen de remprestaties goed aan, maar worden al snel beperkt door de kleine 160 millimeter remschijven.

Wanneer je snel in een rechte lijn loopt, ligt de Supercaliber als een plank van carbon. De gewonnen lengte en het sportieve onderstel betalen zich uit met een hoog veiligheidsgevoel. Toch blijft de Trek ook bij lage snelheden wendbaar. Het is gemakkelijk om over obstakels heen te scheppen. Dankzij de compacte liggende achtervork gaat de fiets ook goed op het achterwiel en raast hij behendig door krappe bochten. Qua geometrie heeft Trek in de tweede editie een gulden middenweg gevonden.

Lees ook:   Cadeautip: Het fietsboek - alles over fietsen en fietsen

Sneller dan de vinger van de fotograaf: de Trek Supercaliber Gen 2 cross-country volledig.Foto: Max FuchsSneller dan de vinger van de fotograaf: de Trek Supercaliber Gen 2 cross-country volledig.

Op steile stukken loont de geometrie-update van Generation Two van de Supercaliber het meest. De vlakke stuurhoek van 67,5 graden geeft de Trek de nodige veiligheid. Dankzij de verlaagde zadelpen kan het zwaartepunt van de carrosserie gemakkelijk worden verschoven en de verlengde wielbasis helpt ook om de controle te behouden tijdens veeleisende trailafdalingen. De geveerde achterdriehoek vergeeft meer fouten dan een hardtail, maar ondanks 20 millimeter meer veerweg in vergelijking met zijn voorganger, komt hij niet in de buurt van de reserves van andere huidige racefietsen. Vanwege de bijzonder hoge progressie van de achterste driehoek, zijn er zeer ruwe stoten nodig om de hele slag te gebruiken. Zelfs bij zachtere afstemming werkt de demper in de meeste situaties op de eerste 60 millimeter. Toch ligt de waargenomen veerweg boven deze minimalistische waarde. Iets goedmoediger laat de Rockshox Sid SL-vork zijn 110 millimeter veerweg los. Niettemin harmonieert de strakke eindprogressie goed met de achterste driehoek en geometrie.

De nieuwe Trek Supercaliber heeft aanzienlijk meer downhill potentieel. In de praktijk vertragen alleen uitrustingsdetails en de eigen moed.Foto: Max FuchsDe nieuwe Trek Supercaliber heeft aanzienlijk meer downhill potentieel. In de praktijk vertragen alleen uitrustingsdetails en de eigen moed.

Hoewel de originele Supercaliber volledig verdampt was, heeft het chassis van de nieuwe generatie duidelijk aan potentieel gewonnennen. Inmiddels hebben echter nog vlakkere geometrieën en fietsen met 120 millimeter veerweg de racewereld veroverd. Bergaf moet de Trek deze concurrenten laten gaan en geeft prioriteit aan parcoursen die meer over de laatste watt gaan dan over de meest gewaagde tijd in de afdaling. Ook in 2024 blijft de Supercaliber een hele bijzondere maar zeer goede motor.

Qua esthetiek laat Trek, zoals gewoonlijk, niets branden. Schoonheid heeft echter een prijs - in het geval van de Trek Supercaliber 9.9 XX AXS Gen 2 is dat 11499 euro.Foto: Max FuchsQua esthetiek laat Trek, zoals gewoonlijk, niets branden. Schoonheid heeft echter een prijs – in het geval van de Trek Supercaliber 9.9 XX AXS Gen 2 is dat 11499 euro.

Resultaat

“Bijna geen enkele andere motor verdient de naam ‘racefiets’ meer dan de Supercaliber. Het trenchant karakter van de Silver Arrow is niet voor iedereen weggelegd. De updates en de mini-plus in veerweg veranderen daar niets aan. Vanuit het oogpunt van een racer kan de Trek echter het perfecte wapen zijn voor de grote dag, omdat de Supercaliber in zijn nieuwe editie nog meer van snelheid houdt – bergop en bergaf. Jan Timmermann, BIKE-redacteur

BIKE-redacteur Jan Timmermann waardeert de voorwaartse stuwkracht van de Trek Supercaliber Gen 2.Foto: Georg GrieshaberBIKE-redacteur Jan Timmermann waardeert de voorwaartse stuwkracht van de Trek Supercaliber Gen 2.