Giant Stance E + EX review: betaalbare SUV e-bike met trail-genen

Zoals bij veel fabrikanten is de SUV van Giant volledig gebaseerd op een e-MTB-model. De Stance E+ trail en toeren volledig, die we al meerdere keren uitgebreid hebben mogen testen. Deze fiets is opnieuw gelanceerd voor 2023 en het ontwerp van de SUV-modelversie met de afkorting EX is navenant eigentijds. Dit komt vooral tot uiting in de lange en vlakke geometrie. De Syncdrive-motor in de Stance E+ oogt krachtig, al installeert Giant het topmodel met 85 Newtonmeter niet. De apparatuur is functioneel, maar over het algemeen eenvoudig gehouden. Vooral de telescooppaal ontbreekt in het terrein.

De Giant wordt een SUV dankzij de bijzonder brede en stabiele metalen spatborden, die zelfs voor brede mountainbikebanden een voorbeeldige hoeveelheid ruimte laten. Daarnaast installeert Giant af fabriek een verlichtingssysteem en is de achterdrager, die tot 15 kilogram kan worden belast, verantwoordelijk voor het vervoer van bagage. Het werkte goed in het dagelijks gebruik en leek nog steeds voldoende stijf, zelfs als het aan één kant werd geladen. Een defect in het gebruik van de trail dempte echter de verder goede indruk.

Giant Stance E+ of Specialized Tero X: Wij hebben uitgebreid getest welke SUV de beste allrounder is voor minder dan 4500 euro.Foto: Josh WelzGiant Stance E+ of Specialized Tero X: Wij hebben uitgebreid getest welke SUV de beste allrounder is voor minder dan 4500 euro.

>> Specialized Tero X 4.0 review: de perfecte volledig geveerde e-bike voor dagelijks gebruik?

De feiten over de Giant Stance E+ EX

Motor en accu van de Giant Stance E+ EX

In plaats van Giant’s top-of-the-line Syncdrive Pro II (85 Nm) moet de goedkope Stance het doen met de wat eenvoudigere Syncdrive Sport II. Hij biedt nog steeds een behoorlijk koppel bij 75 Newtonmeter en duwt de fiets hard. Qua karakter is de Sport II vergelijkbaar met de Pro II: de motor reageert heel direct op de input van de bestuurder. De aandrijving geeft zijn volledige kracht pas vrij bij sportief trappen.

De Giant motor haalt zijn energie uit een accu met 625 wattuur, wat betekent dat de actieradius in een middelgroot bereik ligt. Zoals gebruikelijk bij Giant kan de accu via Torx worden ontgrendeld en vervolgens naar voren uit de onderbuis worden geklapt. We houden echt van de app, waarmee je de ondersteuning en motorkarakteristieken kunt verfijnen, zelfs met de goedkopere aandrijving. De Giant motor start heel direct en met bijna geen stationair draaien in het pedaal. Als dat te lastig voor je is, kun je ook helpen via de app. Het grootste punt van kritiek: het Ride Control Dash 2-in-1 display zou wat scherper in gebruik kunnen zijn, en het is ook moeilijk af te lezen in de zon.

De Giant Syncdrive Sport II motor biedt een maximaal koppel van 75 Nm.

Lang maar evenwichtig: de geometrie van de Giant Stance E+ EX

Met een lange wielbasis, lange liggende achtervorken en een slappe balhoofdhoek biedt de Stance E+ moderne trailafmetingen en veel soepelheid. Vooral bij offroad-gebruik is de voorkant, die vrij diep is voor een SUV, aangenaam en brengt voldoende druk op het voorwiel voor sportieve rijmanoeuvres. De lage trapas bevordert het weggedrag en het rijgedrag in bochten. Een klassieke e-mountainbike, zou je kunnen zeggen.

EMTB-meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 438 mm
 • Wielbasis: 1275 mm
 • Bereik: 462 mm
 • Stapel: 649 mm
 • Balhoofdhoek: 64°
 • Zithoek: 74,5°
 • Lengte liggende achtervork: 468 mm

Eenvoudig, maar functioneel? De kenmerken van de Giant Stance E+ EX

 • Voorvork / Schokdemper: SR Suntour XCR 34 Air / Raidon R
 • Aandrijving: Shimano Deore Linkglide, 10 versnellingen
 • Remmen: Tektro Orion 4P, 203/203 mm
 • Wielen: Giant AM 30
 • Banden: Maxxis Rekon Exo MaxxTerra, 29 x 2.4″ / 27.5 x 2.4″
 • Bijzonderheden: Giant Rackit bagagerek (15 kg), Giant Recon koplamp (150 lm), AXA achterlicht

Het onderstel met XCR 34 Air-vork en Raidon-schokdemper is afkomstig van Suntour, maar is al iets boven klassieke instapgoederen. Met luchtbalgen kan de voorspanning eenvoudig worden aangepast aan het gewicht van de betreffende rijder en is de respons acceptabel. De Tektro-rem met vier zuigers ziet er robuust en stabiel uit, maar het duurde vrij lang om te remmen in onze tests. Een goede keuze is de Rekon band van Maxxis. De beproefde toerklassieker biedt goede roleigenschappen en redelijke grip offroad en dankzij de breedte van 2,4 inch ook een goed rijcomfort. Op een SUV is de Deore-aandrijflijn in de Linkglide-versie, die is geoptimaliseerd voor duurzaamheid, bijzonder aangenaam. Hoewel er slechts 10 versnellingen zijn en geen opwindende bandbreedte, moet deze versnellingspook in het dagelijks gebruik bijzonder lang een betrouwbare werking garanderen.

Als het op versnellingen aankomt, vertrouwt Giant op de Shimano Deore Linkglide, die bijzonder is geoptimaliseerd voor duurzaamheid. Vooral voor het dagelijks leven en voor woon-werkverkeer precies de juiste keuze.

Al met al zijn dit functionele componenten, maar Giant koopt ze met een centraal offer: de ontbrekende telescopische paal. Een echt gemis, vooral offroad. En zelfs bij verkeerslichten en bij het hijsen of laden in de kelder waardeert u de extra bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om het zadel met een druk op de knop uit de weg te ruimen. De telescooppaal kan relatief eenvoudig achteraf worden gemonteerd bij een gespecialiseerde dealer voor 150 euro plus installatie. Als u echter geïnteresseerd bent in de Giant Stance E+ EX, moet u deze upgrade in uw planning opnemen.

Sportief-traily: zo rijdt de Giant Stance E+ EX

Centrale zitpositie, breed stuur, diepe cockpit: de SUV van Giant is alsof je op een mountainbike zit. Geen wonder, want de Stance EX verschilt alleen van de klassieke e-mountainbikes van Giant wat betreft zijn volledige uitrusting. Ze waren in staat om We hebben al uitgebreid getest in andere tests. De Giant is dan ook zelfverzekerd off-road en erft enkele positieve eigenschappen van zijn spatbordloze broers. De Stance E+ EX klimt gemakkelijk en zonder ooit het spoor bijster te raken. De achterkant biedt goede tractie en het chassis absorbeert ook ruwere schokken bergafwaarts. Ondanks het hoge gewicht weet Giant met de Stance E+ ook een vleugje sportief, levendig rijgedrag en dus rijplezier over te brengen. Er zit hier een echte mountainbike in, ook al werkte de goedkope Suntour-vork niet zo gevoelig in de kou.

Lees ook:   Handvatten, kniebeschermers, bril en vest: Nieuwe onderdelen in de eerste test - al gereden

Dankzij zijn mountainbike-genen is de Giant ook aangenaam in offroad-gebruik.Foto: Josh WelzDankzij zijn mountainbike-genen is de Giant ook aangenaam in offroad-gebruik.

Het is jammer: zelfs bij matige hobbels begint de standaard onaangenaam te rammelen. Een defect van het eerste bagagerek in trailgebruik liet ook geen goede indruk achter. Trouwens, als je geïnteresseerd bent, kun je de spatborden en bagagedrager van de Giant in een paar eenvoudige stappen demonteren. Alleen de kabel voor het achterlicht blijft over. Toch kun je de fiets – bijvoorbeeld voor een zomervakantie – gebruiken zonder de extra hulpstukken. Dit scheelt een paar kilo en maakt van de Stance EX weer een klassieke trailfiets. Overigens is de Giant over het algemeen goed voor dagelijks gebruik, maar een echte pendelspecialist is het niet. Het brede stuur legt iets meer druk op de handen dan nodig is, de lamp is met slechts 150 lumen vrij donker. Het bagagerek met een klassiek platform is goedgekeurd voor maximaal 15 kilogram en draagt deze lading ook goed zonder overmatig te draaien.

EMTB-classificatie van de Giant Stance E+ EX

 • Sportief rijgedrag op de mountainbike
 • Duurzaam Linkglide-circuit
 • Krachtige motor
 • Hoge gewichtsruimte
 • Standaard rammelt off-road
 • Eenvoudige uitrusting zonder telescopische steun
 • Zwaar

Over het algemeen is de reus in balans. Hij overtuigt in het dagelijks leven en kan voor een SUV ook offroad scoren. Het bereik ligt in het middenbereik, lucht naar deen blijft vooral bij de apparatuur.Foto: EMTB Magazine / Klambt Media GroupOver het algemeen is de reus in balans. Hij overtuigt in het dagelijks leven en kan voor een SUV ook offroad scoren. Het bereik ligt in het middensegment, maar er is ruimte voor verbetering, vooral op het gebied van uitrusting.

De EMTB-conclusie

Giants Touring Volledig Stance E+* Ook bewezen in de SUV-variant. Rijgedrag, motor en karakter spreken sportieve mountainbikers aan. Er is echter nog ruimte voor verbetering als het gaat om de kwaliteit van apparatuur en aanbouwdelen.

EMTB-redacteur Adrian Kaether.Foto: Georg Grieshaber / Mediengruppe KlambtEMTB-redacteur Adrian Kaether.