Simplon Rapcon Pmax Pinion: Edele E-Enduro met Pinion MGU

Diversiteit uit Vorarlberg! Met de revolutionaire Pinion MGU E1.12, een eenheid bestaande uit een handgeschakelde 12-versnellingsbak en motor, voegt Simplon een derde motorleverancier toe aan zijn portfolio. De populaire Rapcon modellen zijn daarom beschikbaar naast de varianten met Bosch Performance CX en TQ HPR 50 Ook met de onderhoudsarme Pinion drive. De bekende Rapcon logica is ook terug te vinden in het nieuwe model, de frameplatforms zijn sterk op elkaar gebaseerd. De Pinion bike is ook verkrijgbaar als Enduro (170/165 mm) of als All Mountain (150 mm). Elk met een hoogwaardig carbon frame, riemaandrijving en 29er wielen.

MGU E1.12 is de naam van de motor-transmissie-eenheid van Pinion die stuwkracht en versnellingswisselingen tegelijkertijd biedt in de Simplon Rapcon Pmax Pinion. De geïntegreerde handgeschakelde transmissie levert 12 versnellingen met een bandbreedte van 600 procent.Foto: Adrian KaetherMGU E1.12 is de naam van de motor-transmissie-eenheid van Pinion die stuwkracht en versnellingswisselingen tegelijkertijd biedt in de Simplon Rapcon Pmax Pinion. De geïntegreerde handgeschakelde transmissie levert 12 versnellingen met een bandbreedte van 600 procent.

Klik hier voor de uitgebreide test van de Pinion MGU!

De feiten over de Simplon Rapcon Pmax Pinion

 • Motor en versnellingen: Pinion MGU E1.12
 • Batterij: Keuze uit 960 wattuur (alleen maat L en XL) of 720 wattuur
 • Optionele range extender met 470 Wh (past alleen zonder expansievat op de demper)
 • Wielmaat: 29 inch
 • Veerweg: EN-versie met 170/165 mm of AM-versie met 150 mm
 • Volledig carbon frame
 • Ceintuur
 • Gewicht: vanaf ca. 23 kilo
 • Prijs: vanaf 8999 Euro
 • Vier framematen S t/m XL
 • Max. toegestaan Totaal gewicht: 140 kg
 • Apparatuur kan worden aangepast in de online configurator

De Simplon Rapcon Pmax Pinion in de Enduro uitvoering met 170/165 mm veerweg.Foto: Adrian KaetherDe Simplon Rapcon Pmax Pinion in de Enduro uitvoering met 170/165 mm veerweg.

Onder de fietsen met Pinion MGU die tot nu toe zijn gepresenteerd, is de Simplon de variant die het meest radicaal is ontworpen voor zwaar off-road gebruik. Met name de Enduro-variant springt eruit. Met een slag van 170/165 millimeter staan ruwe afdalingen bovenaan de lijst. Wat hier vooral spannend aan is, is dat de Pinion MGU naast de voordelen op het gebied van slijtage, onderhoud en gevoeligheid voor defecten nog andere voordelen heeft. Omdat het zwaartepunt centraal en diep in de fiets beweegt. Dit wordt ook bevestigd door onze meting in het EMTB-laboratorium. Met 515 millimeter ligt het zwaartepunt bijzonder laag voor een fiets in deze reiscategorie.

Lees ook:   hoeveel inch mountainbike

Al het gewicht gaat diep in de fiets. De spanning op de riem wordt verzorgd door een massieve spanner achter de katrol.Foto: Adrian KaetherAl het gewicht gaat diep in de fiets. De spanning op de riem wordt verzorgd door een massieve spanner achter de katrol.

Ook de functie van de achterwielophanging moet door de MGU worden verbeterd. Dit komt omdat de onafgeveerde massa op het achterwiel krimpt door het weglaten van de cassette en achterderailleur. Even prettig bij hobbelig endurogebruik: het lage achtergrondgeluid. Omdat er geen kettingslag nodig is, evenals het rammelen van de motor van het Bosch-model. Minder recordbrekend is het gewicht. Onze testfiets, een enduromodel, woog precies 25 kilo in maat M met een 720 accu. De superrobuuste uitrusting met een dikke voorvork en massieve superzwaartekrachtbanden laat immers nog ruimte voor verbetering. Volgens Simplon zal de fiets leverbaar zijn vanaf zo’n 23 kilo.

In plaats van een zware achterderailleur en cassette zit er alleen een filigraan katrol en een slanke houder op het achterwiel. Hierdoor blijft de onafgeveerde massa aan de achterzijde laag.Foto: Adrian KaetherIn plaats van een zware achterderailleur en cassette zit er alleen een filigraan katrol en een slanke houder op het achterwiel. Hierdoor blijft de onafgeveerde massa aan de achterzijde laag.

De geometrie

De geometrie van de Rapcon is beslist modern, dat is niets nieuws. Steile zithoek, groot bereik en vlakke stuurhoek. Wel zijn de waarden voor het Pinion model wat aangepast.

De geometrie van de Simplon Rapcon Pmax Pinion in de 150 en 170 uitvoering in één oogopslag.Foto: Screenshot SimplonDe geometrie van de Simplon Rapcon Pmax Pinion in de 150 en 170 uitvoering in één oogopslag.

De batterij van de Simplon Rapcon Pmax Pinion

Als het gaat om de batterij, geeft Simplon de koper een keuze. 720 of 960 wattuur zijn beschikbaar voor selectie in de configurator. Beide varianten zijn klassiek beveiligd met een slot en kunnen naar voren uit de onderbuis worden geklapt. Hierin verschillen de Pinion-fietsen van de Rapcon-broers met Bosch- of TQ-aandrijving, waarbij de accu’s op een wat onhandigere manier uit de gesloten buis worden getrokken. De comfortabele verwijdering vertaalt zich in een hoger gewicht. Aan de andere kant is de Supercore 720-batterij zelf vrij licht met 3670 gram. Vooral omdat het semi-geïntegreerde ontwerp geen aparte afdekking meer nodig heeft.

Lees ook:   merida mountainbike 24 inch

De optionele accu met 960 wattuur (Ultracore 960) steekt iets naar beneden uit de onderbuis. Dit past niet bij framematen S en M.Foto: Florentin VesenbeckhDe optionele accu met 960 wattuur (Ultracore 960) steekt iets naar beneden uit de onderbuis. Dit past niet bij framematen S en M.

Voor het FIT-systeem is er ook een Bereik extender, die maar liefst een extra bereik van 470 wattuur levert – maar ook aanzienlijk groter is dan klassieke bidonhouderoplossingen. In tegenstelling tot de foto past de extra accu niet in de Rapcon met een piggyback demper.

Maar liefst 470 wattuur wordt geleverd door de extra batterij, die kan worden ondergebracht in de framedriehoek. In tegenstelling tot de afbeelding past dit NIET bij een demper met een expansievat.Foto: Florentin VesenbeckhMaar liefst 470 wattuur wordt geleverd door de extra batterij, die kan worden ondergebracht in de framedriehoek. In tegenstelling tot de afbeelding past dit NIET bij een demper met een expansievat.

Al gereden: Zo presteert de fiets op het parcours

Voor een eerste test leverde Simplon ons een enduromodel. De zitpositie is, zoals we die kennen van andere Rapcon modellen, in moderne endurostijl. Dit betekent dat de steile zithoek de rijder ver naar voren en centraal in de fiets plaatst. Compact in plaats van uitgerekt. Hierdoor klimt de fiets uitstekend en gecontroleerd. Zelfs vervelende hellingen konden de fiets niet van streek maken. De hoge tractie achterdriehoek en de even gripvolle banden doen de rest. De motor van de Pinion MGU was tijdens onze test nog niet in de definitieve seriestatus. U kunt lezen hoe wij het toestel hebben ervaren HIER in link.

Met zijn chassis met hoge tractie en centrale zitpositie beklimt de Simplon Rapcon Pmax met Pinion-aandrijving ook steile sleutelstukken.Foto: Adrian KaetherMet zijn chassis met hoge tractie en centrale zitpositie beklimt de Simplon Rapcon Pmax met Pinion-aandrijving ook steile sleutelstukken.

De fiets maakte ook indruk met veel rijveiligheid en een uitstekende achterdriehoekfunctie op de afdaling. De fiets is knus en soepel, zonder te traag of log te zijn. Voor een fiets met zo’n 25 kilogram en zware banden is dat opmerkelijk. Alle testers voelden zich meteen thuis op de Simplon. Bijzonder aangenaam, in de ronde dans van rammelende Bosch- en Shimano-fietsen: Op de Simplon met Pinion-aandrijving en riem heerst een aangename stilte. Zelfs als wortels en stenen velden de fiets schudden, rammelt hier niets. Op gematigde en vlakke paden kan echter een beetje verveling ontstaan met de zware en high-lift fiets. Want de Simplon Enduro is in de geteste configuratie niet bewezen.

Lees ook:   Fox Grip dempingspatronen 2025: Nieuwe ingewanden voor alle Fox verende voorvorken

Uitgebalanceerd weggedrag, een hoge mate van rijveiligheid: ook bergaf maakt de Rapcon indruk.Foto: Adrian KaetherUitgebalanceerd weggedrag, een hoge mate van rijveiligheid: de RaPCON is ook overtuigend bergafwaarts.

Uitrusting en prijzen

Zoals gebruikelijk bij Simplon kan de uitrusting van de Rapcon kan worden aangepast aan persoonlijke wensen in de online configurator van het bedrijf Vorarlberg. Er zijn verschillende basisconfiguraties om uit te kiezen, die elke geïnteresseerde partij vervolgens kan individualiseren op basis van hun voorkeuren. Het begint met de Rapcon Pmax Pinion op 8999 euro. Dit is iets meer dan het TQ-model (8599 euro), de Rapcon met Bosch begint ook bij 8999 euro.

Conclusie door Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTB

Simplon brengt de revolutionaire MGU-technologie naar de zwaartekrachtsector. Het robuuste ontwerp zonder gevoelige achterderailleur, het lage zwaartepunt en het rammelvrije achtergrondgeluid zijn top in stoer endurogebruik en de rijeigenschappen van de Rapcon zijn sterker dan ooit. Het iets hogere gewicht en de hoge instapprijs temperen de euforie enigszins.

EMTB-testmanager Florentin Vesenbeckh.Foto: Adrian KaetherEMTB-testmanager Florentin Vesenbeckh.

De voor- en nadelen op een rij

Per

 • Sterke achterwielophanging
 • Uitgebalanceerde rijeigenschappen
 • Rustig op de afdaling

Contra

 • Best moeilijk
 • Motor luidruchtig onder volle belasting
 • Duur