Test 2023 – All Mountains tot 3300 Euro: Giant Trance X 2 – de klassieker

De Giant Trance met Maestro achterdriehoek is een echte MTB klassieker, mountainbikers kennen deze naam al bijna 20 jaar. X-times testoverwinningen vestigen zijn goede reputatie, meest recent in de All-Mountain Test 2022. De X in de modelnaam staat echter voor een bepaald extra deel van de reis. Met 144 millimeter door ons gemeten achterin staat hij – vrij klassiek – precies in het midden van de categorie all-mountain bikes.

Net als bij het vorige model is de zitpositie van het traditionele model zeer evenwichtig. Een korte balhoofdbuis en het stuur met weinig stijging brengen veel druk op het voorwiel tijdens het zitten. Samen met de steile zithoek duwt de Giant letterlijk naar voren. Zo gaat het snel op het niveau. Zelfs in de wieg schommelt de achterste driehoek slechts licht en kan volledig worden geïmmobiliseerd met de platformhendel van de demper. Steile hellingen en uitgebreide tochten zijn een van de beste meesters van de Giant.

Bij hoge snelheden bergafwaarts zorgt het lange bereik van de Trance X 2* voor veiligheid. Als het pad smal en bochtig is, ziet de lange wielbasis er nogal omvangrijk uit en vereist fysieke inspanning van de bestuurder. In de praktijk was de matige stijfheid van het relatief lichte frame niet negatief. Trapas en zwaartepunt zijn laag en verankeren de rijder diep in de fiets. De gevoelige achterdriehoek houdt goed stand en zakt zelfs in bochten niet door.

Helaas kan de eenvoudige Rockshox-vork de achterkant niet bijhouden. Ze is niet erg gevoelig en slaat ook hard tijdens snelle slagen. De groeploze Shimano-stoppers bieden net genoeg remkracht voor gebruik in de bergen. Enigszins onnauwkeurig schakelt de goedkope Sram-SX-Eagle.com. De complete rit is al online verkrijgbaar voor 240 euro en brengt voor 3300 euro weinig glans op een fiets.

Lees ook:   bulls mountainbike 26 inch

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en reconciliatie, indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de in het laboratorium gemeten waarden (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-vonnis is prijsonafhankelijk. BIKE-beoordelingen: super (250-205 p.), zeer goed (204,75-180 p.), goed (179,75-155 p.), bevredigend (154,75-130 p.), met zwakke punten (129,75-105 p.), onvoldoende (104,75-0 p.).

Source link