Pinarello Dogma XC Hardtail: De racefiets van Tom Pidcock

Onlangs nog presenteerde Pinarello aan de wereld een nieuwe XC volledig, die de Brit Tom Pidcock won op de wereldbeker crosscountry in Nove Město met een elektronisch chassis van SR Suntour vol vertrouwen naar de overwinning gereden. Voor de presentatie van hun nieuwe cross-country hardtail gebruiken de Italianen niet minder een podium dan het WK in Schotland. Daar kan Pinarello de aandacht vestigen op de Racefiets van Tom Pidcock en Pauline Ferrand-Prévot. De renners van de Ineos Grenadiers ploeg speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Dogma XC hardtail.

Om de beenkracht van de XC-supersterren te evenaren, beweert Pinarello het stijfste trapasgebied in de mountainbikewereld te hebben gecreëerd door middel van een driehoekige constructie. De asymmetrische achterdriehoek moet ook zorgen voor een optimale krachtoverbrenging en tractie. Om de hogere krachten aan de niet-aangedreven kant te compenseren, werd de linker staande achtervork versterkt. De liggende achtervorken kregen ook een lastspecifieke lay-up van Japans Toray-carbon en bieden plaats aan banden met een maximale breedte van 2,3 inch. De fiets is ontworpen voor vorken met 100 millimeter veerweg en achterremmen met flatmount montage standaard.

De nieuwe details op de Pinarello hardtail omvatten ook een stuur-stuurpen unit en een stuurstopbegrenzer geïntegreerd in het balhoofd. Met de nieuwe Dogma XC Ferrand-Prévot start op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het is nog niet duidelijk wanneer en tegen welke prijzen de Italiaanse speedster beschikbaar zal zijn voor gewone stervelingen. De Italianen hebben tot nu toe ook gezwegen over frame en complete fietsgewichten.

Lees ook:   Motorrijders en wilde dieren: waar je op moet letten bij het tegenkomen van honden