Fitness check hart: Zo houd je je hart gezond!

Er was iets niet goed vandaagzegt Thomas K. (naam veranderd) tegen zijn vrouw als hij eind juli 2020 terugkomt van zijn trainingsronde. Plotseling was er deze pijn in mijn borst en arm. Kortademigheid. En duizeligheid. Zozeer zelfs dat hij 15 minuten op een steen moest zitten voordat hij verder kon. Zijn vrouw haalt hem over om een afspraak te maken met de cardioloog. Maar omdat Thomas zich in principe fit voelt, gaat hij een paar dagen voor zijn doktersafspraak nog een keer hardlopen. Hij moet immers trainen omdat hij over twee weken met twee vrienden een Transalp wil rijden. Thomas keert niet terug naar huis van deze run. Na de autopsie zegt de arts: Haar man leed er niet onder. Hij verloor zo abrupt het bewustzijn dat hij de impact op de grond waarschijnlijk niet eens voelde.

Deze onderwerpen zijn te vinden in het artikel over de gezondheid van het hart:

Statistieken van de Duitse Hartstichting

Check-up voor het hart: Zo werkt het onderzoek

Interview met Dr. Stephan Prettin over de cardio check

Vier mannen – Vier verschillende hartverhalen

Zo blijft je hart fit! 7 tips voor een gezond dagelijks leven

Eerste hulp: hartmassage

>> Veel informatie over effectieve training, goede voeding en rijtechniek vind je hier <<

Statistieken van de Duitse Hartstichting

Volgens statistieken van de Duitse Hartstichting treft plotselinge hartdood in Duitsland 0,7 tot 3 van de 100.000 atleten per jaar. 96 procent van hen zijn mannen. De belangrijkste oorzaken bij mannen jonger dan 35 jaar zijn meestal erfelijke ziekten van de hartkleppen, aorta, kransslagaders of de hartkamers. Deze ziekten worden meestal pas ontdekt wanneer hartritmestoornissen optreden tijdens zware sporten.

Bij mannen ouder dan 35 jaar daarentegen zijn het vooral coronaire hartziekten (verkalking van de kransslagaders) en hartspierontsteking die kunnen leiden tot een hartstilstand tijdens het sporten. In beide gevallen treden acute ritmestoornissen op, flikkert het hart niet meer en pompt het bloed het lichaam in, worden de hersenen niet meer van zuurstof voorzien, verliest de getroffen persoon het bewustzijn. Zonder eerste hulpmaatregelen in de vorm van hartmassage en defibrillatorgebruik door de spoedarts, treedt de dood in zeer korte tijd op. Maar het goede nieuws is: je kunt plotselinge hartdood voorkomen.

Check-up voor het hart: Zo werkt het onderzoek

Martin Bosch zelf had zo’n schokkende ervaring. Een van zijn trainingspartners was op zondag met vrienden op tournee en bleef plotseling achter. Dit leek de groep niet ongebruikelijk. Waarschijnlijk een lekke band. Dus wachtten ze af. Maar de vriend kwam niet en nam de telefoon niet op – hij kon het niet meer. Gealarmeerd belde Bosch een paar dagen later zijn oude schoolvriend, Dr. Martin Schick, senior arts in het Universitair Ziekenhuis Freiburg. Tijdens het gesprek rees al snel de vraag: Hoe zit het met je eigen hartgezondheid? Samen maak je een controleafspraak bij het Institute of Movement Medicine. En omwille van vroeger nodigen ze ook de andere maatjes uit hun oude, beëdigde bikergroep uit. Op school en universiteit is iedereen jong, fit en elke vrije minuut op de fiets – vandaag: midden veertig, familiemannen, stressvolle banen en weinig tijd over om te sporten. In principe daarom de beste voorwaarden voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.

Foto: David Schultheiß

“Ik was benieuwd of mijn langdurige ademhalingsproblemen na de Covid-infectie mijn hart hadden aangetast – nu ben ik gerustgesteld.” Martin Schick

Wanneer de vier mannen elkaar in maart 2022 ontmoeten in de wachtkamer van de Freiburgse kliniek, is de vreugde om elkaar weer te zien enorm, maar ook nervositeit resoneert. Wat als ik erachter kom dat ik in de toekomst niet meer mag sporten? Martin Schick heeft een paar weken geleden een Covid-infectie gehad en daarna lange ademhalingsproblemen, of het virus heeft gebeten in de vorm van een hartspierontsteking? Markus werkt veel, heeft twee kleine kinderen en omdat hij vanwege Corona in het thuiskantoor zit, mist hij de trainings kilomete.r naar kantoor. Het resultaat binnen twee jaar: twaalf kilo meer op de weegschaal. Zelfs de 20 sigaretten per dag zullen vandaag waarschijnlijk in enige waarde worden weerspiegeld.

Lees ook:   Cube Stereo ONE55: De nieuwe all-mountain volledig in de test

Maar er is al de dokter binnen, het begint. Een voor een wordt iedereen naar de verschillende teststations geroepen.

Station 1: Bloed- en urineafgifte

De genomen monsters worden rechtstreeks naar het laboratorium gestuurd. Een belangrijke bevinding hieruit: het bloedlipidegehalte. Verhoogde cholesterolwaarden (vooral LDL-cholesterol, triglyceriden) zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor de gevaarlijke afzettingen in de bloedvaten. Verhoogde bloedsuikerspiegels zijn indicatoren van diabetes mellitus, die op de lange termijn in de vaatwanden vreet. Vooral een onbehandelde, omdat het misschien nog niet herkend is. Bovendien geven lever- en nierwaarden en veranderingen in rode en witte bloedcellen informatie over mogelijke ontstekingen in het lichaam. Interessant in de urine: zijn er ontstekingscellen die wijzen op een ziekte van de nieren en urinewegen?

Station 2: Anamnese

De arts vraagt naar actuele klachten en cardiale reeds bestaande aandoeningen, ook binnen de familie (genetische aanleg). Daarnaast na allergieën, alcohol- en nicotinegebruik, medicatie en trainingsfrequentie. Bovendien luisteren naar de longfunctie, palpatie van lymfeklieren en inwendige organen, het controleren van de fysieke conditie in het algemeen.

Station 3: de meting van het lichaam

Grootte, gewicht, meting van het algemene lichaamsvet en spierpercentage door schaal en door vetplooimeting op de bovenarm en, heel belangrijk: de tailleomtrek. Volgens de WHO suggereert een omtrek van meer dan 102 centimeter bij mannen en 88 centimeter bij vrouwen ook een verhoogd aandeel vet in en rond belangrijke organen, en dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Twee mensen met hetzelfde gewicht kunnen daarom een ander risico lopen, alleen vanwege de verschillende verdeling van hun lichaamsvet.

De huidplooimeting met een klauwtang onthult de vetlaag direct onder de huid.Foto: David Schultheiß

De huidplooimeting met een klauwtang onthult de vetlaag direct onder de huid.

Station 4: Resting ECG en ABI waarde

Bij het liggen worden elektroden aan het bovenlichaam bevestigd. Ze meten hartslag en ritme in de staat van herstel en tonen het positietype van het hart. Tegelijkertijd wordt de bloeddruk gemeten op de armen en enkels. De resulterende ABI-waarde (enkel brachiale index) geeft de bloedtoevoer naar de beenslagaders aan. Een waarde onder de 1 duidt op een gevaarlijke occlusie van deze schepen. Een over het algemeen verhoogde bloeddruk (vanaf waarden van 140/90) is een van de grootste risico’s voor een infarct op de lange termijn, omdat het hart constant tegen deze druk in de bloedsomloop moet pompen en de bloedvaten sneller verkalken.

Rust-ECG en gelijktijdige bloeddrukmeting op armen en enkels om de ABI-waarde te bepalen.Foto: David Schultheiß

Rust-ECG en gelijktijdige bloeddrukmeting op armen en enkels om de ABI-waarde te bepalen.

Station 5: Echocardiografie – echografie van het hart

Liggend zie je je eigen hart kloppen. De arts ziet nog meer op het scherm: hij meet de totale grootte en de pompfunctie (efficiëntie) van het hart en de kamers. Hij zoekt naar schade aan de hartkleppen, mogelijke ontsteking van het hartzakje en mogelijke vernauwing in de aorta. Dit geeft informatie over de zuurstoftoevoer naar het hart. Afzettingen in de kransslagaders zelf kunnen hier niet worden gedetecteerd.

Tijdens de echo kun je je ook omdraaien en je eigen hart zien kloppen.Foto: David Schultheiß

Tijdens de echo kun je je ook omdraaien en je eigen hart zien kloppen.

Station 6: Stress-ECG

Op de fietsergometer worden de hartstromen en tegelijkertijd de bloeddruk gemeten met toenemende belasting via elektroden op het bovenlichaam (geleidelijke toename van 50 watt elke drie minuten tot maximale belasting). Hier kunnen de individuele prestaties worden bepaald, maar ook hartritmestoornissen en tekenen van coronaire hartziekten. Als de arts bewegingsstoornissen van de hartspier detecteert op afdeling 5 en 6, kan een ander echografisch onderzoek worden uitgevoerd op deHier moet rekening mee worden gehouden (stress-echocardiografie).

Hoe klopt het hart bij maximale inspanning?Foto: David Schultheiß

Hoe klopt het hart bij maximale inspanning?

Afdeling 7: Debriefing met de arts

Hier worden de bloed- en urinewaarden uit het laboratorium, mogelijk abnormale waarden van de andere stations en de daaruit voortvloeiende risico’s voor hartaandoeningen individueel besproken. De exacte waarden van alle onderzoeken worden dan per post verzonden.

Het resultaat van de hartonderzoeken

Alle vier de testkandidaten komen opgelucht uit de laatste dokterskamer: niemand lijdt aan acute hartspierontsteking of coronaire hartziekten, wat kan leiden tot plotselinge hartdood tijdens het sporten. Iedereen krijgt echter stof tot nadenken voor het optimaliseren van de levensstijl. Dit kan de feeststemming van de vier vandaag echter niet langer temperen. Nu is het tijd om te vieren: met een kleine fietstocht over de Freiburgse paden (die toen nog niet bestonden in hun fietsdagen), een afterride biertje en een daaropvolgende barbecue, die tot in de ochtenduren en – net als toen – tot aan de fysieke grenzen zal gaan.

Lees ook:   mountainbike banden 29 inch

Interview met Dr. Stephan Prettin over de cardio check

BIKE: Geen van de vier proefpersonen werd gediagnosticeerd met coronaire hartziekten of ontsteking van de hartspier – zijn ze nu immuun voor plotselinge hartdood?

STEPHAN PRETTIN: Het risico op plotselinge hartdood in de sport kan aanzienlijk worden verminderd met dergelijke preventieve onderzoeken. We zouden heel veilig aangeboren hartafwijkingen en vernauwing van de kransslagaders hebben ontdekt. Maar het is natuurlijk niet uit te sluiten dat er in de toekomst, bijvoorbeeld in het kader van een virale infectie, hartspierontsteking zal optreden.

In de statistieken van sterfgevallen treft het voetballers het vaakst. Fietsers lopen echter maar kort achter. Hoe kan dit, als fitnesssporten, vooral op oudere leeftijd, goed moeten zijn voor het hart?

Plotselinge hartdood in de sport wordt meestal veroorzaakt door een ritmestoornis (ventriculaire fibrillatie). Deze aandoening kan worden veroorzaakt door intense fysieke inspanning in het eerder beschadigde hart. In elke sport. Het feit dat het voetballers het vaakst zou moeten raken, is zeer zeker een statistische vooringenomenheid die te maken heeft met het algemene aantal atleten. Regelmatige lichaamsbeweging zoals fietsen vermindert het algehele risico op soms fatale hartaandoeningen. Dat is een feit.

Voor welke symptomen raadt u een hartonderzoek aan?

Bijvoorbeeld, in het geval van inspanningsgerelateerde pijn in het borstgebied, onverklaarbare kortademigheid onder stress of significante dalingen in prestaties zonder duidelijke reden. Een verduidelijking moet ook worden uitgevoerd in het geval van hartritmestoornissen onder stress.

Welke testresultaten/waarden leiden ertoe dat je een sporter zou afraden om te trainen?

Acute ontsteking van de hartspier kan levensbedreigende ritmestoornissen veroorzaken als gevolg van fysieke inspanning. Ik zou een pauze aanraden. Er zijn constellaties waarin intensieve, prestatiegerichte wedstrijdsporten op de lange termijn moeten worden ontmoedigd. Aangeboren ziekten van het geleidingssysteem, bijvoorbeeld. De voortzetting van regelmatige lichaamsbeweging bij bestaande hartaandoeningen is echter meestal uitdrukkelijk gewenst na therapie en onder regelmatige controle, omdat is bewezen dat het de prognose op de lange termijn verbetert.

Is er nu bewijs van hoeveel Covid-ziekte het hart schaadt?

In sommige gevallen treedt hartspierontsteking ook op bij deze virale infectie. Dit is echter een zeldzame complicatie. Overigens is het risico op hartspierontsteking door infectie met het SARS-CoV-2 virus 100 tot 200 keer hoger dan het risico op myocarditis door de Covid-vaccinatie. Er zijn ook aanwijzingen dat het risico op het ontwikkelen van andere hartziekten zoals boezemfibrilleren, maar ook hartaanvallen toeneemt in de maanden na Covid-infectie.

Dr. Stephan Prettin leidde het onderzoek.Foto: David Schultheiß

Dr. Stephan Prettin leidde het onderzoek.

Vier mannen – vier verschillende hartverhalen

Hoeveel stress in werk, dagelijks leven en gezin, maar ook sommige ondeugden belasten mijn hart? En kan dit gecompenseerd worden door te fietsen? Deze vier mannen wilden hun bonnetje.

Martin Bosch (45), lid van de Raad van Bestuur verschillende klinieken in en rond Wiesbaden, twee kinderen

De plotselinge hartdood binnen onze reisgroep was een schok. Vooral omdat het voor mij ook een familielid raakte. Door Corona en alle organisatorische stress die we in de ziekenhuizen hebben, zit ik al geruime tijd plus of min 60 uur per week op kantoor. Toch maak ik nog steeds tijd om te sporten: 4-6 uur per week ga ik alleen of met een trainingsgroep fietsen en probeer ik ’s ochtends voor het werk twee keer te gaan hardlopen.

Resultaat van het onderzoek: Voor mij waren er onduidelijkheden bij het ECG op de ergometer, maar alleen bij maximale pols. Daarom adviseerde de arts me om nog een stress-echo-onderzoek te laten doen. Ik deed het een paar dagen later, en godzijdank was er een alles-duidelijk. Ik heb de geplande Transalp in de zomer met opluchting kunnen aanpakken.

Martin Bosch (45), managing director van verschillende klinieken in en rond WiesbadenFoto: David Schultheiß

Martin Bosch (45), managing director van verschillende klinieken in en rond Wiesbaden

Martin Schick (45), senior arts in het Universitair Ziekenhuis Freiburg, twee kinderen

Nachtdiensten en werken onder volle belasting gaan soms naar de inhoud. Maar dit ritme maakt deel uit van mijn leven en ik geniet ervan. Zolang ik me er goed bij voel, zou dit soort stress geen probleem moeten zijn. Ik had echter een paar weken voor de controle een Covid-infectie en raakte daarna snel buiten adem tijdens het sporten. Ik maakte me daar een beetje zorgen over.

Resultaat van het onderzoek: Grote opluchting – Covid heeft geen schade achtergelaten. Nu weet ik dat mijn hoofd in de toekomst het tempo mag bepalen als ik weer vroeg buiten adem raak. Ik was verbaasd over mijn bloeddrukwaarden van 200/70 mmHg onder stress. Alles is nog steeds binnen normale grenzen, maar ik zal mijn waarden in de toekomst regelmatig controleren. Hoge bloeddruk doet geen pijn, maar het doodt je elke dag een beetje meer. Ik was blij dat ik 5 watt/kg schopte en was verbaasd over hoe goed mijn Strava/iWatch waarden overeenkwamen met de test.

Lees ook:   Alle mountainbikes tot 5000 euro: 7 fietsen tot 160 millimeter in de test
Martin Schick (45), senior arts in het Universitair Ziekenhuis FreiburgFoto: David Schultheiß

Martin Schick (45), senior arts in het Universitair Ziekenhuis Freiburg

Markus Veil (46), risicoregelaar (bank) uit München, twee kinderen

Met 5000 fietskilometers was ik voor Covid de fitste in onze reisgroep. Maar met mijn soms behoorlijk stressvolle baan lukte het me al snel alleen nog om naar kantoor te fietsen (zo’n 10 km makkelijk). Toen dit ook nog eens werd geëlimineerd door corona en thuiskantoor, had ik al snel twaalf kilo meer op mijn ribben. Traplopen, wandelen en ravotten met de kinderen – ik ben angstaanjagend buiten adem. Maar dit heeft zeker ook te maken met mijn consumptie van een pakje sigaretten en het ene of het andere biertje na het werk. Voor de controle had ik het moeilijk, maar ik wilde mijn fysieke achteruitgang nu in zwart-wit.

Resultaat van het onderzoek: Nu ik het officieel heb, heb ik te veel kilo’s op mijn ribben. Een paar andere waarden zijn ook aanzienlijk slechter dan ik had verwacht. Maar nu weet ik precies waar mijn tekorten liggen en wat ik eraan kan doen. Het is trouwens mooi om te beseffen dat mijn fitheid uit de pre-coronatijd nog niet helemaal is uitgedoofd. Dus zelfs korte afstanden naar het werk zijn goed op de lange termijn! Mijn doelen: ik kocht een nieuwe fiets en bouwde een fitnessroutine in het dagelijks leven. 400 km/maand, gezond dieetplan – de kilo’s smelten al!

Markus Veil (46), Risk Controller (Bank) uit MünchenFoto: David Schultheiß

Markus Veil (46), Risk Controller (Bank) uit München

Matthias Kimmer (46), landschapsarchitect uit Weil am Rhein, drie kinderen

Mijn werklast varieert afhankelijk van het seizoen, maar gemiddeld krijg ik ongeveer 8,5 uur per dag. De weg naar mijn werk (10 kilometer) doe ik elke dag op de fiets, daarnaast loop ik 1-2 keer, en één keer per week ga ik naar voetbaltraining. In principe eet ik gezond, maar als ik mijn handen ergens niet van af kan houden, is het chips.

Resultaat van het onderzoek: Ik had het nooit gedacht, maar mijn bloeddruk was in rust iets verhoogd (niveau 1). Dit kan zijn omdat ik de week ervoor veel werkstress had en ’s nachts weinig sliep omdat een van mijn kinderenhad stuiptrekkingen. Alle andere waarden waren echter onopvallend. Mijn inzicht uit de test: ik maak wat meer tijd vrij voor mijn sportprogramma.

Matthias Kimmer (46), landschapsarchitect uit Weil am RheinFoto: David Schultheiß

Matthias Kimmer (46), landschapsarchitect uit Weil am Rhein

De Gouden Zeven: Tips voor een Fit Hart

Een gezond hart maakt veel mee. Maar als verschillende ondeugden samenkomen, kan het niet synchroon lopen. Hier zijn zeven tips om je motor in het ritme te houden.

1 Dieet: Veel vers fruit en groenten

Gebruik volle granen, weinig zout en onverzadigde vetten en eet zo gevarieerd mogelijk. Vermijd afgewerkte producten met schadelijke transvetten (chips, friet, alles gefrituurd) zoveel mogelijk.

Het draait allemaal om het juiste dieet: veel verse groenten en fruitFoto: Getty Images

Het draait allemaal om het juiste dieet: veel verse groenten en fruit

2 Oefen regelmatig

Slechts 15 minuten per dag helpen om het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen. Wekenlang niet sporten en dan een dag vol gas gaan, legt een zware druk op het hart en de bloedsomloop. Begin daarom altijd in een ontspannen basistempo, wat ook het immuunsysteem versterkt!

3 Controle gewicht &buikvet

Overgewicht brengt het risico op hoge bloeddruk en diabetes met zich mee. Het hart moet ook meer doen om de extra lichaamsmassa van bloed en zuurstof te voorzien. Vooral het viscerale vet op de buik kan bovendien belangrijke organen vet maken.

4 Vermijd stress

De mentale toestand heeft een grote invloed op de bloeddruk. Gestreste mensen hebben ook vaak last van voedselaanvallen en slapeloosheid en vertonen een hoger cholesterolgehalte.

5 Voldoende slaap

Hij is niet alleen verantwoordelijk voor fysiek herstel. Tijdens de slaap worden ook metabole afbraakproducten verwijderd.

6 Genees infecties volledig

“Uitzweten” verkoudheden of Covid-infecties is geen goed idee. Wie sport met een infectie riskeert hartspierontsteking. En hiermee kan de arts een sportverbod van 3-6 maanden voorschrijven.

7 Vermijd geen tabak, weinig alcohol, te veel zout en suiker

Bij het roken worden onder andere tabaksstoffen afgezet in de bloedvaten, wat kan leiden tot aderverkalking. Alcohol kan het sinusritme van het hart verstoren, zout verhoogt de bloeddruk en te veel suiker beschadigt het zenuwstelsel van het hart.

Hartmassage - in het geval van zuurstoftoevoer beslissen seconden vaak.Foto: David Schultheiß

Hartmassage – in het geval van zuurstoftoevoer beslissen seconden vaak.

Eerste hulp: hartmassage

Bij een plotselinge hartstilstand telt elke seconde. De hersenen moeten van zuurstof voorzien blijven worden. Dit zijn de drie belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden bij het reanimeren.

1 Bewusteloosheid detecteren

Praat met de persoon en schud hem lichtjes bij de schouders. Als de persoon niet wakker wordt: bel onmiddellijk de hulpdiensten 112.

2 Controleer de ademhaling

Gaat de borstkas omhoog en omlaag, zijn ademhalingsgeluiden te horen? Zo niet, start dan onmiddellijk met de hartmassage om een minimale toevoer van zuurstof naar de hersenen te garanderen.

3 hartmassage

De getroffen persoon ligt plat op zijn rug. Maak de ribbenkast vrij en plaats de bal van één hand op de onderste helft van het borstbeen (verticaal bot in de voorste ribbenkast waaraan de ribben zijn bevestigd). Leg je andere hand eroverheen. Strek je armen en breng je schouders over je borstbeen. Druk nu hard zo’n vijf tot zes centimeter diep in de borst, 100 tot 120 keer per minuut (macabere ezelsbruggetjes: op het ritme van ‘Highway to Hell’). Totdat de reddingsdienst met defibrillator het overneemt. Volgens de Duitse Hartstichting is mond-op-mondbeademing door leken niet nodig omdat het bloed van de patiënt nog zuurstof bevat. Het is nu belangrijk dat het in de hersenen aankomt.

FOOI: Er zijn mobiele telefoon apps van het Rode Kruis en “defi cadastre”. Ze tonen de locaties van meer dan 40.000 defibrillatoren, die geschikt zijn voor eerstehulpmaatregelen, met name in sportfaciliteiten, en ook voor LHet is belangrijk op te merken dat de Commissie nog geen voorstel voor een richtlijn inzake milieubescherming heeft ingediend.

Source link