App Sagly: Het chassis eenvoudig aanpassen – met één app?

Complexe afdichtingen en oliecircuits, handlingpompen en linialen: het chassis is een van de meest complexe componenten op een moderne mountainbike. We weten uit talrijke tests dat een fiets pas zijn volledige potentieel kan ontwikkelen als alles tiptop is afgesteld. Geen gemakkelijke opgave, waar de meeste motorrijders uiterlijk met de snelle compressiedemping waarschijnlijk alleen het treinstation begrijpen.

Daarom zijn er veel tools op de markt die de juiste setup een beetje makkelijker moeten maken. Het probleem is dat deze gereedschappen vaak succesvol zijn, maar dat ze ofwel alleen voor precies deze specifieke toepassing kunnen worden gebruikt – zoals luchtdruktabellen op verende voorvorken – ofwel technisch zeer complex en erg duur zijn. zoals de Shock Wiz van Quarks.

Met de Sagly-app claimen twee Oostenrijkers nu een universele, gemakkelijk te begrijpen en kosteneffectieve installatiehulp te hebben gecreëerd. Het idee: de app is een installatiehandleiding, notitieblok, encyclopedie van schorsingslatijn en serviceherinnering in één. De app moet bijvoorbeeld helpen bij het maken van een goede basisopstelling met instructies of optioneel videogidsen.

De gebruiker moet zichzelf nog meten en opblazen, maar de uitleg helpt. Daarnaast legt Sagly de belangrijkste termen uit met betrekking tot ophangingselementen en banden indien nodig. Een geschiedenis toont de gemaakte instellingen en de aangebrachte wijzigingen. Dit maakt het gemakkelijker om terug te keren naar een basisopstelling als je een onhandige aanpassing hebt gemaakt.

De kennis die in de app wordt getoond, is niet per se nieuw, maar is bedoeld om door Sagly te worden gebundeld en op een bijzonder gebruiksvriendelijke manier te worden gepresenteerd. Hiervoor heb je een geregistreerd account nodig, maar je hoeft alleen een e-mailadres op te geven en geen andere persoonlijke gegevens.

Lees ook:   BIKE Festival Saalfelden Leogang: 10 redenen om te bezoeken & het liveblog

Leuk idee: Over de functie “wat moet ik doen als…” Nadat je een basisopstelling hebt gemaakt, kun je meer tips krijgen om de meest voorkomende fouten in de afstelling van de ophanging te voorkomen. Als de fiets bijvoorbeeld de neiging heeft om tegen de achterkant te schoppen en de voorkant te laag zakt bij het springen, raadt Sagly terecht aan om een langzamere rebound in de schokdemper te proberen.

Zonder diepgaande foutanalyse zijn deze suggesties nogal rudimentair, maar ze kunnen beginners helpen de setup te verfijnen en een begrip van de werking van de mountainbike-vering te bevorderen, zodat de gebruiker uiteindelijk idealiter zichzelf kan helpen.

AI moet kunnen worden gebruikt om installatie-aanbevelingen verder te verbeteren. Als je de app verbindt met Strava, kun je informatie over onderhoudsintervallen na een gebruiksperiode weergeven die door de gebruiker zelf kan worden ingesteld. Veel van de geavanceerde functies kunnen echter alleen volledig worden gebruikt met een premium account. De kosten zijn hier 3 euro per maand of 30 euro per jaar.