Goedkope e-hardtails in de test: Canyon Grand Canyon:Op 8

De productmanagers van Canyon kennen hun vak. Natuurlijk zijn ze ook gedwongen om geld te besparen als het gaat om het in gebruik nemen van een goedkope e-hardtail. En natuurlijk mag men niet verhullen dat het bedrijf uit Koblenz volop gebruik maakt van onze prijslimiet van 3800 euro, maar ook optimaal. Evenzo dat de verladers de dealermarge sparen op weg naar de klant. Toch maken de Canyon PM’s slim gebruik van hun speelruimte, weten precies waar ze geld kunnen besparen en waar ze zich een luxe kunnen veroorloven. In de serie nieuwe e-hardtails die we in 2023 al hebben getest, biedt Canyon een van de meest coherente totaalconcepten met de Grand Canyon:On 8.0: een krachtige aandrijving, een sportieve maar niet al te extreme geometrie en een uitrustingsspecificatie die duidelijk maakt: dagelijks gebruik en bosritten alleen zijn te saai voor de canyon.

De Canyon Grand Canyon Feiten:Op 8

 • Motor: Bosch CX, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: 750 Wh (permanent geïnstalleerd)
 • Frame Materiaal: Aluminium
 • Veerweg: 120 millimeter
 • Wielmaat: 29 inch
 • Framematen: S, M, L (testmaat), XL
 • Prijs: 3799 Euro
 • Gewicht: 24.04 kilos

De elektrische aandrijving: Bosch CX met ingebouwde batterij

Als het gaat om de motor en aandrijving, vertrouwt Canyon op het beproefde, maar neemt nog steeds een klein risico. Dit komt omdat de 750 wattuur Powertube-accu van Bosch permanent is geïnstalleerd. Dit brengt meestal voordelen met zich mee op het gebied van gewicht en geeft ingenieurs meer speelruimte in de framebouw, maar heeft ook nadelen. In het dagelijks leven betekent dit vooral: Voor het opladen kun je niet alleen de accu aansluiten, maar alleen de hele fiets op het stopcontact. Niet de ideale keuze als dit alleen in het appartement mogelijk is.

Lees ook:   scott mountainbike 29 inch

Bij toergebruik zijn de limieten alleen theoretisch bepaald: voor lange reizen is een oplader sowieso logischer dan een reservebatterij – heel weinig mensen willen een batterij van bijna vierenhalve kilo in hun rugzak stoppen. Daarnaast creëert de stationwagon Bosch CX en 750 Powertube batterij ervaring heeft aangetoond ongeveer 2000 meter in hoogte. Voordat de energiereserves opraken, zal het behoorlijk ongemakkelijk zijn op een hardtail.

Er zijn alleen maar positieve dingen te zeggen over de prestaties van de Bosch-motor: app-connectiviteit, maar liefst 85 Newtonmeter stuwkracht, geweldige off-road bestuurbaarheid, dynamische vermogensontwikkeling en speciale E-MTB-functies zoals verlengde caster in de bijzonder regelbare E-MTB-modus. Dit helpt om te gaan met belangrijke punten in het terrein. Wil je de gebruiksaanbeveling op de een of andere manier beperken, dan alleen voor hele luie tijdgenoten: Want om de Bosch zijn maximale prestaties te laten oproepen, moet je zelf ook wat harder trappen.

Canyon heeft geen display bij de Grand Canyon:On 8. De LED-afstandsbediening gebruikt gekleurde LED’s om alleen het geselecteerde ondersteuningsniveau en het batterijniveau in stappen van 10 procent weer te geven. Erg fijn: In plaats van een externe snelheidssensor vertrouwt Canyon op de moderne velgmagneet.

Tophond: De Bosch Performance CX maakt indruk met kracht, dynamiek en modulatie.

De geometrie van de Canyon Grand Canyon:Op 8

Brede cockpit, groot bereik: De geometrie van de Canyon is modern. Aangezien de stack met 466 millimeter ook vrij hoog is, zit je niet te lang en sportief op de Canyon hardtail, maar best comfortabel. Over het algemeen is de fiets vrij groot en is hij veiliger om te rijden dan extreem wendbaar.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

De faciliteiten van de Canyon Grand Canyon:Op 8

Canyon heeft blijkbaar goed nagedacht over welke componenten de moeite waard zijn om in te investeren. Dat begint al bij de aandrijving, waarbij je de krachtige Bosch-motor combineert met de grote accu, maar de kosten van een extra display bespaart. Daar kun je overheen komen. Het is ook heel logisch om te investeren in een telescopische ondersteuning. Eén druk op de hendel op het stuur en het zadel kan in de juiste positie voor de rijsituatie worden gebracht. De 150 millimeter slag van de Iridium Dropperpost is voldoende om ook op steile afdalingen voldoende bewegingsvrijheid te hebben.

Ook de keuze voor de verende voorvork is goed ontvangen door CanyonDe Fox 34 AWL luchtgeveerde voorvork is een van de weinige vorken in de competitie met instelbare rebound- en compressiedemping. Ten opzichte van de “normale” Fox 34 is de casting van de vork aangepast en biedt nu shots voor licht en spatborden.

Antidiefstalbeveiliging via GPS: Dankzij de Bosch Connect-module die in de Grand Canyon:On is geïnstalleerd, kan de fiets op elk moment worden gelokaliseerd.Foto: CanyonAntidiefstalbeveiliging via GPS: Dankzij de Bosch Connect-module die in de Grand Canyon:On is geïnstalleerd, kan de fiets op elk moment worden gelokaliseerd.

Wat dagelijkse gebruikers nog meer zou moeten plezieren: Canyon installeert de Connect-module van Bosch af fabriek. Dit is een kleine GPS-tracker met een simkaart in de fiets, die de positie van de fiets op elk gewenst moment doorgeeft aan de eigenaar indien nodig. Een effectieve diefstalbeveiliging die zorgt voor een zuiver geweten en dieven het leven zuur moet maken. Hoewel de dienst vanaf het tweede jaar 40 euro per jaar kost, is het nog steeds een duidelijke meerwaarde. Het eerste jaar is gratis bij Canyon.

Ook aan de details op de Canyon is veel aandacht besteed: De kabelgeleiding door de headset is chique, de randmagneet van de snelheidssensor is lekvrij en bovendien zijn er twee bidonhouderposities en een hoogwaardig Fizik-zadel. Voor 3799 euro kun je op dit moment bijna niet meer verwachten.

Een zeldzaamheid in de prijsklasse onder de 4000 euro: XT achterderailleur met 12-traps overbrengingsverhouding.Foto: Georg GrieshaberEen zeldzaamheid in de prijsklasse onder de 4000 euro: XT achterderailleur met 12-traps overbrengingsverhouding.

Praktijktest: Zo rijdt de Canyon Grand Canyon:Op 8

De Canyon is een e-bike waar je nauwelijks aan hoeft te wennen. De fiets is vrij lang, maar dankzij de vrij hoge stack zit je niet te lang. Alleen zeer comfortgerichte fietsers die zich uitsluitend op wegen, fietspaden of bospaden bewegen, willen graag een nog meer rechtopstaande zithouding.

Maar de Koblenz e-hardtail wil absoluut offroad gereden worden, en heeft geen enkel bezwaar tegen een sportief tempo. De rijveiligheid is hoog: telescopische ondersteuning, brede cockpit, lange wielbasis, gripvaste banden, een goede voorvork en remmen die grip kunnen bieden – zodat je hem op gematigde paden kunt laten scheuren.

De fiets is ook bergop een van de beste in zijn prijsklasse: de Bosch CX reageert gevoelig en duwt hard, de 2.6-banden (Schwalbe Nobby Nic) zorgen voor voldoende tractie op de 29-inch wielen en dankzij matig lange liggende achtervorken komt de voorzijde laat omhoog.

De Canyon houdt er niet van om strakke haken te raken, de soepel lopende e-hardtail neemt de bochten het liefst op snelheid.Foto: Max FuchsDe Canyon houdt er niet van om strakke haken te raken, de soepel lopende e-hardtail neemt de bochten het liefst op snelheid.

Conclusie Josh Welz, hoofdredacteur EMTB

Met de Grand Canyon:On 8 levert Canyon een absoluut harmonieuze e-hardtail. Met 3799 euro benut het bedrijf uit Koblenz de prijsvork die we hebben opgerekt volledig. In ruil daarvoor krijg je een verstandig uitgeruste fiets met goed doordachte details. In trailgebruik biedt de Canyon veel rijveiligheid, maar het is geen levendige bochtenrover. Het is ook geen lichtgewicht. – Josh Welz, EMTB-hoofdredacteur

Josh Welz, hoofdredacteur van EMTBJosh Welz, hoofdredacteur van EMTB

Voor- en nadelen van de Canyon Grand Canyon:Op 8

Per

 • Sterke drive
 • Groot bereik
 • Goede faciliteiten
 • Veel rijveiligheid
 • Antidiefstalbeveiliging via GPS
 • Geschikt voor dagelijks gebruik en trail

Contra

 • Ingebouwde batterij
 • Geen lichtgewicht
 • Niet erg wendbaar