Fietscombinatie in de duurtest: Softshell jas &Bib shorts van Schöffel

Wandelaars en skiërs kennen de kleding van Schöffel al lang. Het familiebedrijf is al meer dan 200 jaar geworteld in de Duitse kledingindustrie. Mountainbikers kunnen al zo lang niet meer genieten van Schöffels fietskleding die in Zwaben in Beieren is ontwikkeld en duurzaam geproduceerd.

Schöffel zelf begrijpt een lange duurzaamheid van haar kleding als een kernaspect van duurzaamheid en schrijft op de homepage: “Takken, vuil en kleine valpartijen mogen uw fietskleding voor mountainbiken niet schaden”. De materialen zijn geselecteerd om tegelijkertijd duurzaam en functioneel te zijn. Waar mogelijk worden ook gerecyclede stoffen gebruikt.

De Schöffel Hybrid Jkt Grimaldo M Softshell jas geeft mountainbikers veel bewegingsvrijheid op de trail.Foto: Georg Grieshaber

De Schöffel Hybrid Jkt Grimaldo M Softshell jas geeft mountainbikers veel bewegingsvrijheid op de trail.

Dit is wat de Schöffel Hybrid Jkt Grimaldo M biedt

Met de hybride Jkt Grimaldo M wil Schöffel punten scoren met mannelijke mountainbikers en gravelbikers op toeren. Materialen worden gebruikt op de rug en onderarmen, die een bijzonder goed ademend vermogen beloven. Het geïntegreerde stuk moet een goede bewegingsvrijheid op het parcours bieden.

Fabrikant

 • Prijs: 189,95 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Materiaalmix voor windbescherming aan de voorzijde en ademend vermogen aan de achterzijde
 • Rits aan de voorkant
 • Voorgevormde ellebogen
 • Driedelige achterzak
 • Bedrukte logo’s
 • Waterkolom: 10.000 mm
 • Ademend vermogen: 10.000 MVTR
In de BIKE endurance test bleek de softshell jas van Schöffel winddicht en ademend. Alleen de pasvorm is niet voor iedere biker iets.Foto: Jan Timmermann

In de BIKE endurance test bleek de softshell jas van Schöffel winddicht en ademend. Alleen de pasvorm is niet voor iedere biker iets.

Softshell jas van Schöffel in duurtest

Volgens de maattabel van Schöffel zou de geteste maat 52 iets te klein moeten zijn voor onze 1,90 meter hoge tester. Eenmaal aangetrokken blijkt dat mouwlengte en tailleomtrek heel goed passen. De mouwen hebben de neiging om langer te worden gesneden en glijden niet omhoog, zelfs niet wanneer de zitpositie op de gravelbike is uitgerekt. De rubberen manchet op mouwen en heupmanchetten, die ook na het einde van de testperiode nog voldoende spanning heeft, helpt ook. Voor een slank bovenlichaam is de jas vrij breed in het borstgebied. Dit zorgt voor een casual pasvorm en vernauwt niet, zoals veel andere sportief-dunne softshell jassen op de markt.

De rits van de Schöffel Hybrid Jkt Grimaldo M moet groter zijn voor gebruik met handschoenen.Foto: Jan Timmermann

De rits van de Schöffel Hybrid Jkt Grimaldo M moet groter zijn voor gebruik met handschoenen.

Een nadeel van de casual cut is vooral duidelijk in snelle afdalingen op grind of asfalt. Dan fladdert de jas sterk in de luchtstroom. Wanneer het wordt geopend, blaast het bijzonder op. Vooral met dikke handschoenen is het niet eenvoudig om de kleine rits meteen te vinden. Als het kleine handvat helemaal bovenaan onder de uitstekende manchet verdwijnt, duurt het enige tijd of twee handen om de jas met handschoenen te openen.

Een duidelijke kracht van de hybride Jkt Grimaldo M is de combinatie van goede windbescherming en ademend vermogen. Door hun dunne constructie en het bijzonder ademende materiaal op de rug en onderarmen, kunt u zelfs op veeleisende beklimmingen laat zweten. Tegelijkertijd is het oranje bovenwerk betrouwbaarinddicht en houdt koude lucht effectief weg van het lichaam. De Schöffel softshell jas ging ook goed om met lichte motregen en het begin van sneeuwval. Vocht van buitenaf wordt niet direct opgenomen, maar weggehouden door het bovenmateriaal. Ook na de testperiode en vele wasbeurten vertoont de Hybrid Jkt Grimaldo M geen tekenen van slijtage.

Lees ook:   Ca Go CS bakfiets 2024: 80 kg laadvermogen en goedkeuring voor kinderzitjes
De Schöffel Skin Pants 8h M belooft zitcomfort op lange reizen.Foto: Jan Timmermann

De Schöffel Skin Pants 8h M belooft zitcomfort op lange reizen.

Dit is wat de Schöffel Skin Pants Bib 8h M biedt

De meerlaagse vulling van de Schöffel Skin Pants Bib 8h M* belooft een optimale drukverdeling en bloedcirculatie door een anatomische pasvorm. Bovendien moet het materiaal bijzonder ademend zijn en een hoog draagcomfort bieden, zelfs tijdens lange tochten. De Bib Shorts is in de fabriek behandeld met actief zilvernitraat, wat de verspreiding van bacteriën moet verminderen. Het effect van de behandeling moet gedurende 20 wasbeurten worden gehandhaafd.

Fabrikant

 • Prijs: 99,95 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Elastische tailleband
 • Mesh inzetstukken voor ventilatie
 • Elastische beenmanchetten met siliconen stippen
 • Thermogevormd zitkussen
 • Flatlock naden
Het vrij dunne zitkussen van de Schöffel Bib Pants draagt onopvallend, maar zou iets meer demping moeten bieden voor langere tochten in oneffen terrein.Foto: Jan Timmermann

Het vrij dunne zitkussen van de Schöffel Bib Pants draagt onopvallend, maar zou iets meer demping moeten bieden voor langere tochten in oneffen terrein.

Koersbroek van Schöffel in de duurtest

Net als de softshell jas van Schöffel ziet ook de Skin Pants Bib 8h M in de hand er hoogwaardig bewerkt uit. Over de schone naden en de beenmanchetten met siliconen coating valt absoluut niets te klagen. De koersbroek voelt ook goed aan als hij aangekleed is. Voor onze 1,90 meter lange, smalle testrijder was maat 48 een ideale pasvorm. Ondanks dikke naden slijten de bandjes discreet en heeft het materiaal een aangename stretch.

Hoewel de Bib met de toevoeging 8h Schöffels fietsbroek voor de langste zittijd is, bouwt het zitkussen vrij dun op. Er is dus geen “luiergevoel” en de Bib draagt onopvallend zelfs weg van de fiets. Omdat de Bib Pants grotendeels uit mesh stof bestaat, is deze ook vrij transparant aan de voorkant van de dij en in het genitale gebied. Het beste is daarom om de Schöffel Skin Pants Bib 8h M met overbroek te dragen. Praktisch is een achterzak bij de overgang van riemen en broeken.

Lees ook:   binnenband mountainbike 22 inch
Op de bandjes van de Schöffel Skin Pants Bib 8h M zorgt dunne mesh stof voor een zeer goede ventilatie.Foto: Jan Timmermann

Op de bandjes van de Schöffel Skin Pants Bib 8h M zorgt dunne mesh stof voor een zeer goede ventilatie.

Dankzij het doorlatende mesh materiaal creëert de Schöffel Skin Pants Bib 8h M zelfs niet met veel moeite een zweterige klimaat. Het hele slabbetje is goed geventileerd. Ook op lange afstanden biedt de broek een goed zitcomfort. De rijtijd van acht uur kon worden uitgeput op een graveltour met een lengte van 305 kilometer. Zelfs na 11,5 uur rijden vertoonde de Bib geen druk of schuren. Alleen in ruw mountainbiketerrein met veel trillingen in de zithoek moet de Schöffel fietsbroek een nederlaag toegeven aan andere koersbroeken met dikkere vulling. Dan dempt het dunne kussen maar een beetje.

Het voordeel van de antibacteriële behandeling met zilvernitraat af fabriek werd in de praktijk niet gevoeld en had uiterlijk na 20 wasbeurten toch moeten verdwijnen. Na de duurtest draagt de Skin Pants Bib 8h M nog steeds erg goed, hij is niet versleten en heeft geen gebreken.

Conclusie: Duurtest Schöffel Hybride Jkt Grimaldo 8h & Skin Pants Bib 8h M

“Dat Schöffel een lange ervaring heeft op het gebied van outdoorkleding is ook terug te zien in de verwerking van haar mountainbikekleding. De Hybrid Jkt Grimaldo 8h biedt een zeer goede mix van ademend vermogen en windbescherming. De vrij brede pasvorm kan sportieve motorrijders storen. De Skin Pants Bib 8h M komt ook zijn belofte na en is de juiste koersbroek voor lange ritten op warme dagen. In het gebruik van mountainbikes wensten we we krijgen iets meer demping van het dunne zitkussen.” Jan Timmermann, FIETStester

FIETStester Jan Timmermann was een jaar onderweg in de fietskleding van Schöffel.Foto: Georg Grieshaber

FIETStester Jan Timmermann was een jaar onderweg in de fietskleding van Schöffel.

Op sommige van onze websites maken wij gebruik van zogenaamde affiliate links. Deze zijn gemarkeerd met sterretjes. Als u op een dergelijke affiliate link klikt en via deze link winkelt, ontvangen wij een commissie van de betreffende online shop of aanbieder (zoals Rose of Amazon). Voor u verandert de prijs niet.

Source link