Cross-Country Trail Bike: Duurtest Scott Spark 910 – 3735 km Conclusie

Met de nieuwe editie van de Spark vervaagde Scott de grenzen tussen cross-country en trailbikes. 120 millimeter reizen moet ’s werelds meest succesvolle race nog meer kracht geven in de afdaling. De sterke systeemintegratie wordt echter beschouwd als een tegenstander van onderhoudsgemak. Hier is of de Scott Spark 910 een permanente bouwplaats of een duurloper werd en hoe hij presteerde op het parcours.

Trail variant van Schurter’s RC model

In de trailversie van de Spark is de veerweg op de vork nog eens tien millimeter geboord in vergelijking met het RC-model van Nino Schurter. Op de goedkopere koolstofvezels na is het frame van de Spark 910 echter identiek aan de RC-variant. De drietraps Twinloc-hendel om de schokdemper en vork te kalmeren en een tweede bidonhouder doen ook denken aan de sportieve wortels van de Spark.

Met de integratie van de demper in de zitbuis en de kabelgeleiding door een stuurpenunit ziet de zwarte Spark eruit als een stealth jet. Dankzij de serviceklep blijven de binnenkant echter toegankelijk. Een externe SAG-indicator en een kijkgaatje vergemakkelijken de afstemming van de achterste driehoek. Hoe praktisch de integratieoplossingen zijn en of de Spark voet aan de grond kan krijgen in de trailbike-categorie, moet blijken uit de duurtest.

Alles onder controle: De linkerduim heeft controle over de telescopische ondersteuning en het blokkeren van het chassis via de Twinloc-hendel.Foto: Georg Grieshaber

Alles onder controle: De linkerduim heeft controle over de telescopische ondersteuning en het blokkeren van het chassis via de Twinloc-hendel.

Op alpine tochten voorbij de 1000 meter hoogte liet de fiets sterk klimmen zien. Ten gunste van een kleine bergwandeling werd het 32 kettingblad na de eerste 20.000 hoogtemeters ingeruild voor een lemmet met 30 tanden. Op de steile hellingen rond Karwendel, Zugspitze, Chiemsee en Tegernsee had de achterkant de neiging om slechts minimaal te schommelen in de wiegstap en kon zelfs volledig worden geïmmobiliseerd met behulp van het Twinloc-systeem.

Op de meeste trails was de remkracht van de Shimano XT remmen voldoende. Alleen op lange Alpenafdalingen had onze testrijder sterkere modellen met vier zuigers gewenst.Foto: Georg Grieshaber

Op de meeste trails was de remkracht van de Shimano XT remmen voldoende. Alleen op lange Alpenafdalingen had onze testrijder sterkere modellen met vier zuigers gewenst.

3735 kilometer: Scott Spark in continu gebruik op het parcours

Omdat de start van de duurtest samenviel met de aanschaf van een caravan, moest de Spark veel operaties uitvoeren in het rotsachtige terrein aan het Gardameer en het Ledromeer. Na het misbruik van een blaarpleister als tube patch op de eerste alpine afdaling, werden de Schwalbe-Wicked-Will banden omgebouwd naar tubeless. Vervolgens bleken ze zeer lekvrij, maar niet erg sterk op glad grind.

In tegenstelling tot de banden kon het chassis zelfs op de ruige paden in Vinschgau en rond Dobbiaco niet tot het uiterste worden gedreven. Bij snel rechtlijnig hardlopen ligt de trailbike veilig en vol, maar kan tegelijkertijd wendbaar door bochten worden gestuurd. Aan de andere kant doen de polsen pijn bij lange afdalingen vanwege de unergonomische handgrepen. De remmen bereikten ook hun limieten op de lange afdalingen en vertoonden merkbare vervaging. In lijn met de zwakke remprestaties moesten de remblokken na 1000 en 2500 kilometer worden vervangen. Aan het einde van de duurtest was het ook nodig om de achterrem te laten ontluchten.

Lees ook:   Interview met Johannes Fischbach: Downhill racer Fischi is helemaal verbaasd.
Relatie hoogtepunt : Zonder shuttle werkte de combinatie van lichtvoetige handling en trail bike reserves bijzonder goed op de steile hellingen van het Gardameer.Foto: PrivAtfoto

Relatie hoogtepunt : Zonder shuttle werkte de combinatie van lichtvoetige handling en trail bike reserves bijzonder goed op de steile hellingen van het Gardameer.

Overweldigd door de lange afdalingen was het eerste paar banden na 1400 kilometer versleten. Na een goede 3700 kilometer was de tweede set voorbij. Terwijl de trein van de lockout nog steeds soepel rijdt, moest de schakelkabel bij de eindcontrole worden vervangen. De aantrekkingskracht van de Vario-ondersteuning rafelde al na een half jaar. Daarnaast ontwikkelde de ondersteuning een eenvoudig lateraal spel. Twee versleten kettingen zijn het eerbetoon aan de hoge kilometerstand. Wielen, lagers en chassis overleefden de duurtest echter zonder defecten. Ze zijn klaar voor nog veel meer kilometers en laten de zorgen over systeemintegratie naar de achtergrond verdwijnen.

Schwalbes Wicked Will kon niet inspireren met een hoge grip of duurzaamheid. Maar ze reden stressvrij dankzij de hoge lekbestendigheid.Foto: Georg Grieshaber

Schwalbes Wicked Will kon niet inspireren met een hoge grip of duurzaamheid. Maar ze reden stressvrij dankzij de hoge lekbestendigheid.

Conclusie: Duurtest Scott Spark 910

“Met zijn sterke voorwaartse stuwkracht biedt de Scott Spark 910 een hoog niveau van rijplezier. Het is de raket onder de trailbikes en kan overtuigen met zijn uitgebalanceerde geometrie en efficiënte chassis, zelfs in de afdaling. Slechts een paar details van de apparatuur bezoedelen het verder uitstekende totaalbeeld.” Franz Fischer, FIETS endurance tester

Franz Fischer, BIKE endurance tester en master mechanic (49 jaar, 75 kg, 170 cm): Zijn passie is alpine tochten met minstens 1000 meter hoogteverschil en vloeiende trail afdalingenFoto: Georg Grieshaber

Franz Fischer, BIKE endurance tester en master mechanic (49 jaar, 75 kg, 170 cm): Zijn passie is alpine tochten met minstens 1000 meter hoogteverschil en vloeiende trail afdalingen

Technische gegevens en evaluatie: Duurtest Scott Spark 910

Kilometerstand: 3735 km | 84400 HM

Beoordeel Scott Spark 910Foto: BIKE testafdeling

Beoordeel Scott Spark 910

Kosten bij continu bedrijf

Vele dieptemeters zorgden voor de Scott Spark 910 voor hoge slijtagekosten voor remblokken en de dure Schwalbe banden. De eerste Shimano XT ketting versleet onkarakteristiek snel en werd vanwege beschikbaarheidsproblemen ingeruild voor een SLX model.

*We hebben de afschrijving bepaald op basis van vergelijkbare gebruikte aanbiedingen op de meest voorkomende platforms. | Nl.Foto: BIKE testafdeling

*We hebben de afschrijving bepaald op basis van vergelijkbare gebruikte aanbiedingen op de meest voorkomende platforms. | Nl.

>> Test Bestverkopende fietsen 2023: Marathon-Volledig Scott Spark 910 <<

>> Instap hardtail: Duurtest Radon Jealous AL 8.0 HD <<

Source link