Endura MT500 Vest vs. POC VPD Torso: Protector Vests Review

Rotsen, stenen, wortels, randen, grind – als je op een mountainbike valt, val je zelden zacht. Rugbeschermers zijn ontworpen om het ergste te voorkomen en de delicate wervelkolom te beschermen. We hebben in de praktijk twee protector vesten getest, die naast de rugbeschermers ook borstbeschermers hebben: het Endura MT500 vest en de Poc VPD systeem torso.

Spieren rekken zich uit – dat is onzin!

Vetspierstrengen op de rug zijn de beste garantie om de wervelkolom te beschermen, geloven hardliners. “Dat is onzin!” zegt wervelkolomexpert prof. dr. Christoph Siepe uit München.

Het enige wat je hoeft te doen is je vingers over je rug te voelen om te zien hoe dicht de benige processus spinosus onder de huid zit. “Bij impact worden de spieren afgeplat, breken de botten – het enige dat kan helpen is schuim, dat de impact effectief absorbeert,” legt Siepe uit.

Om de gevoelige wervelkolom optimaal te beschermen, moet de beschermer deze zo volledig mogelijk bedekken, van nek tot stuitbeen – zonder de bewegingsvrijheid te beperken en, in het ergste geval, u het gevoel te geven ronduit beperkt te zijn. Dit kan je zo afleiden dat het de kans op een ongeluk juist vergroot.

Het POC VPD System Torso zit al geruime tijd in het assortiment van het Zweedse protector label. Het is echter altijd verbeterd.Foto: Lars ScharlHet POC VPD System Torso zit al geruime tijd in het assortiment van het Zweedse protector label. Het is echter altijd verbeterd.

Little Black Jurk: POC VPD System Torso

 • Gewicht: 1179 gram
 • Prijs: 240 Euro

In tegenstelling tot de meeste borst- en rugbeschermers wordt de Poc VPD torso over kleding gedragen. Deze ziet er stijlvol uit en zorgt voor een motorcross look. Qua gevoel lijkt het op een kogelvrij vest – dit verhoogt het zelfvertrouwen.

Het elastische VPD-materiaal verzacht bij verhitting, wat het comfort verhoogt. Alleen bij een botsing hardt het materiaal uit en beschermt zo de drager. De beschermer is voorzien van talrijke ventilatiespleten, vooral in het achterste deel helemaal naar beneden.

De rugbeschermer is echter alleen gecertificeerd met het eenvoudigere EN 1621-2 Level 1. Hier werd, net als bij Endura, overigens afgezien van het veiligere materiaal vanwege draagcomfort en gewicht. Desgevraagd zei POC kort en bondig: “Het bereiken van niveau 2 zou hebben geleid tot een toename van de dikte en het totale gewicht van het product, wat niet ideaal zou zijn geweest voor de getroffen gebruikers.”

De bediening van het POC VPD System Torso is eenvoudig. Dankzij elastiekjes en drukknopen kan de beschermer snel worden aan- en afgedaan. De maat S/M paste zeer goed bij de testers met een hoogte van 1,78 m. POC biedt ook een variant aan voor alleen borst (100 euro) en alleen rug (180 euro). We zien niet veel nut in de pure borstversie. Gewicht: 1179 gram, prijs: 240 euro.

Conclusie over het POC VPD System Torso in de test 2023

Ik vond het POC VPD System Torso protector vest leuk omdat het handig is, comfortabel om te dragen en voorzien van een lange rugbeschermer. Alleen niveau 1 certificaat, dus niets voor het harde DH gebruik. – FREERIDE Magazine

Versterken

 • Gemak
 • Lange rug
 • Ventilatie

Verzwakken

 • Alleen CE EN 1621/2 Level 1 certificaat
 • Prijs
 • Gewicht

Eerste werk: Endura introduceerde begin dit jaar zijn eerste eigen beschermvest (MT500).Foto: Lars ScharlEerste werk: Endura introduceerde begin dit jaar zijn eerste eigen beschermvest (MT500).

Licht beschermd: Endura MT500 D30 Vest

 • Gewicht: 890 gram
 • Prijs: 150 Euro

Op het BIKE Festival in Riva presenteerde het Schotse label zijn eerste beschermvest. Het aantrekken van het lichtgewicht MT500 vest is zeer eenvoudig dankzij de klittenbandbandjes. De beschermers zijn eenvoudig te verwijderen, het polyester vest kan dan gewoonChen. Toch raden we aan om het vest onder het shirt te trekken. Want als je eenmaal de beschermer hebt aangezogen, is het lastig om de Schmodder uit het plastic net te krijgen.

De gebruikte D30-beschermer heeft echter alleen het eenvoudigere veiligheidscertificaat van niveau 1: CE EN 1621/1. Ter info: het betere niveau 2 verzendt tot 50 procent minder energie dan niveau 1. is dat een argument tegen het Endura MT500 vest? Wij denken van wel, althans voor downhillers. Dit komt omdat fietsers hoge snelheden bereiken en maximale bescherming nodig hebben wanneer ze hun rug raken op trappen en randen in het geval van een val.

Endura’s productmanagement merkte op: “Omdat dit ons eerste beschermvest op de markt is, waren we van mening dat de EN Level 1 meer geschikt zou zijn voor onze markt en in lijn zou zijn met de rest van het Endura-assortiment. Het protectorvest is gericht op trail- en endurorijders en is niet alleen gericht op downhill.” Gewicht: 890 gram, Prijs: 150 euro >> hier beschikbaar.

Conclusie over het Endura MT500 D30 protector vest in de test 2023

Hoog draagcomfort, eenvoudige bediening, lichtgewicht. Boven! Alleen niveau 1-certificaat. Niets voor het stoere DH-gebruik. – FREERIDE Magazine

Versterken

 • Passend
 • Ventilatie
 • Gewicht
 • Prijs

Verzwakken

 • Alleen CE EN 1621/2 Level 1 certificaat

Beschermers: Vest vs. rugzak – welke beschermt beter tijdens het fietsen? Dit zegt de TÜV-inspecteur:

Christiane Reckter, expert persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) bij TÜV RheinlandFoto: TÜV RheinlandChristiane Reckter, expert persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) bij TÜV Rheinland

“Koop degene met de beste waarden!”

FREERIDE: Vrouw, Reckter, rugbeschermer vest of beschermer rugzak – wat is veiliger?
Christiane Reckter: Een vest heeft als voordeel dat het de beschermer optimaal aan de achterkant vastzet. Het wordt meestal onder kleding gedragen. Hierdoor wordt de beschermer bij impact niet opzij geduwd, maar blijft hij waar hij hoort te zitten. Rugzakken hebben als nadeel dat de positie niet precies met en zonder belading kan worden gehandhaafd.

Hoe cruciaal is dekking?
Er zijn full-back protectors die de wervelkolom en een deel van de schouderbladen bedekken en beschermers die alleen de wervelkolom beschermen. Ik denk dat veel berichtgeving zinvol is. Als de beschermer echter te ver naar beneden reikt, kan dit de bewegingsvrijheid verstoren.

Hard plastic of schuim?
Het maakt niet uit hoe de beschermers zijn ontworpen. Het is belangrijk dat de beschermers blijven waar ze horen te beschermen, d.w.z. de pasvorm is belangrijk. En dat ze goede dempingsprestaties hebben.

Zijn de normgrenzen van EN 1612.2 slechts minimumeisen?
Normen zijn altijd minimumeisen. Dit zijn echter nog steeds de waarden die een relevante bescherming garanderen.

Dus ik kan beter een beschermer kopen die de standaard impact buffert tot 5 kN dan een die de impact alleen tot 10 kN reduceert?
Natuurlijk. Omdat ik zo min mogelijk kracht op het lichaam wil laten inwerken. En deze kracht is twee keer zo hoog met de beschermer met 10 kN. Het zou het beste zijn als er helemaal niets bij het lichaam aankomt. Ik zou altijd de protector kopen met de beste impactabsorptie (noot van de redactie: een rugbeschermer met niveau 2).

Moderne schuimen zijn bestand tegen verschillende schokken zonder ze te hoeven vervangen. Is dat zo?.
Hoewel in de Verordening Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) staat dat de beschermers na een val vervangen moeten worden, weet ik uit mijn testervaring dat deze moderne multi-impact schuimen zoals die aangeboden door BMW, Sas-Tec, D30, etc. bestand zijn tegen meer dan één val.

Beschermers: kunnen ze ernstige verwondingen voorkomen? Dit is wat de dokter zegt:

Dr. Josef Obrist, chirurg en primair van de traumakliniek SalzburgFoto: Privatarchiv Dr. Josef ObristDr. Josef Obrist, chirurg en primair van de traumakliniek Salzburg

Lees ook:   Lamp Silva Spectra A: Schijnwerper van Silva in de test

“Daar is geen bescherming tegen!”

FREERIDE: Dr. Obrist, woWaar beschermt de rugbeschermer tegen?
Dr. Josef Obrist: Met een rugbeschermer kunt u de lumbale wervelkolom en de onderste thoracale wervelkolom beschermen. De beschermer kan de impact opvangen – daar ben ik van overtuigd. De overheersende en echt ernstige verwondingen hebben echter betrekking op de cervicale wervelkolom. De gevolgen van vallen zijn breuken bij impact en dwarslaesie. Helaas kan een rugbeschermer hier niet tegen beschermen – er is geen bescherming tegen!

Veel bikepark bikers worden toegelaten tot uw kliniek. Weet u of de slachtoffers een rugbeschermer droegen?
Helaas weten we dat niet en vragen we er ook niet om. De gewonden komen per helikopter aan en sommigen worden al kunstmatig geventileerd. We krijgen niet genoeg informatie. Maar veel bikepark-bikers dragen rugbescherming, daar hebben we ons ter plekke van kunnen overtuigen.

Is het aantal ernstige ongevallen toegenomen?
In de jaren rond 2013-2018 verdubbelden het aantal ernstige mountainbike-ongelukken. De gewonden komen vooral uit de motorarena’s Leogang en Saalbach-Hinterglemm.

Zijn mountainbike-ongelukken al vergelijkbaar in ernst met motorongevallen?
Bij mountainbike-ongelukken worden de cervicale wervelkolom en de bovenste thoracale wervelkolom heel vaak aangetast omdat mountainbikers omrollen en vaak van de helling rollen. Dit leidt tot een dwarslaesie. Motorrijders daarentegen hebben meer kans om hun benen te breken omdat ze botsen.

Nekbeugels, zogenaamde nekbraces, zijn ontworpen om de cervicale wervelkolom te beschermen. Betekenisvol?
Naar mijn mening hebben neksteunen geen zin, omdat ze de reactiemogelijkheden van de bestuurder te veel beperken. Dit is echter alleen het biomechanische oogpunt.

Heb je een idee hoe je het tij van zwaargewonden kunt keren?
Nee. Geen risico, geen plezier – dat is de algemene houding. De stakeholders zijn zich bewust van het risico. Op een mooi weekend krijgen we twee tot drie bikers met rugletsel die operatief behandeld moeten worden.

Beide interviews hebben we in 2018 afgenomen als onderdeel van een test voor rugbeschermers en rugzakken met geïntegreerde beschermers.