Wereldbeker Enduro’s 2024: Pivot Firebird Team in test

Met de Firebird stuurt Pivot de tegenovergestelde pool naar de extreem lange en platte Canyon Streven ter vergelijking. Want ook al is het bereik van 465 millimeter in maat M in lijn met de concurrenten in L (Yeti en Specialized), concurreert de Firebird met de kortste wielbasis, vanwege de steile balhoofdhoek van 64,6 graden en de 431 millimeter korte liggende achtervork. Afmetingen die er anders ook goed uit zouden zien op all-mountain bikes of zelfs trailbikes. Het lijdt geen twijfel dat Pivot’s interpretatie van een race enduro werkt. Matthew Walker pakte immers zijn eerste wereldbekerzege op de Firebird in Canazei. Maar de fiets belandt ook bovenaan in onze test.

Dankzij de lage voorzijde en steile stuurhoek kan de Pivot Firebird nauwkeurig en intuïtief door het terrein worden gestuurd met veel druk op het voorwiel – perfect voor onvoorspelbare trails. Snelle richtingsveranderingen en krappe bochten zijn eenvoudig dankzij de korte achterkant en de compacte wielbasis. Ook goed: Ondanks de dikste veerweg biedt de achterste driehoek veel tegensteun, pompt moeiteloos over hobbels en biedt ondersteuning wanneer de piloot de vliegmodus start. Op ruwe hogesnelheidspassages zorgen het superieure chassis en het grote bereik echter nog steeds voor voldoende rijveiligheid.

Dankzij deze symbiose van soepelheid en wendbaarheid lijkt de Pivot Enduro gemaakt voor het racen in Canazei en verzekert hij zich van de overwinning in het bergafplaatsklassement. Het lichtgewicht full carbon frame en de lichtste wielen in de test houden ook het gewicht onder controle. Dit biedt plaats aan racers in sprintintermezzo’s en maakt het gemakkelijker om hun lichaam te gebruiken op golvende paden. Bergop haalt de Pivot Firebird echter slechts de derde plaats. Door de matige zithoek en de korte liggende achtervork moet je zelfs op een matige helling actief vechten tegen het stijgende voorwiel. Dit maakt het moeilijk te controleren. Bovendien heeft de achterste driehoek de neiging om te stuiteren in de open modus, het platform zou efficiënter kunnen zijn.

Lees ook:   scott scale mountainbike

TOTAAL BERGOP: 50,5 UIT 80

TOTAAL: 119.8 VAN DE 140

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten). De weging van de punten in de individuele beoordelingscriteria varieert afhankelijk van de fietscategorie.