Ekoi E-Lens: zelfkleurende bril met real-time verduistering

Alleen de vier lichtcellen op het bovenframe onderscheiden de E-Lens van een normale zonnebrilFoto: Stefan Frey

Alleen de vier lichtcellen op het bovenframe onderscheiden de E-Lens van een normale zonnebril

Ekoi E-Lens: specificaties en info

 • Categorie 2-3 glas gemaakt van onbreekbaar polycarbonaat
 • LCD elektronisch glas: wordt donkerder of helderder in minder dan een tiende van een seconde, afhankelijk van de helderheid
 • Werkt op zonne-energie, geen batterijen of oplaadbare batterijen
 • Krasbestendige coating
 • Gepolariseerd: blokkeert gereflecteerd licht voor verblindingsvrij zicht
 • Bedrijfstemperaturen: -20°C tot +50°C.
 • 100 procent waterdicht (IP68-certificering)
 • 2 jaar garantie
 • Gewicht: 38 gram
 • Leveringsomvang: hardcase, softbag, vervangingsbeugel
 • Prijs: 320 Euro

Fotochrome bril met LCD-lens: sneller dan fotochrome zonnebrillen

Zonnebrillen worden steeds meer een fashion statement: popkleuren en spiegelglazen zo groot als motorhelmvizieren zijn op dit moment bijzonder populair. Naast de coole look moeten ze vooral één ding doen: hun drager beschermen. Van UV-straling en van rondvliegende deeltjes zoals stof, vliegen of spatwater. Omdat de zon niet altijd even fel schijnt of de tint in schaduwrijke bosrijke gebieden simpelweg te donker is, werden de eerste zelfkleurende brillen al in de jaren ’60 ontwikkeld. Moleculen die in de lenzen zijn verwerkt, veroorzaken een chemische reactie door UV-straling, waardoor de lenzen donkerder worden. Het probleem met fotochrome lenzen is dat de reactietijd van licht naar donker maximaal één minuut is en van donker naar licht tot tien minuten. Veel te langzaam voor fietsgebruik.

Ekoi E-Lens zonnebril: LCD dimmen in 0,1 seconden

Vloeibare kristallen worden in de dubbele ruit verwerkt om de lichtinval te regelen.Foto: Stefan Frey

Vloeibare kristallen worden in de dubbele ruit verwerkt om de lichtinval te regelen.

De zogenaamde ShadeTronic-lenzen moeten zich naadloos aanpassen tussen medium, donkere en zeer donkere tinten via lichtsensoren aan de bovenrand van de bril – in minder dan een tiende van een seconde. Een extra stroombron is niet nodig. De energie wordt geleverd door geïntegreerde zonnecellen.

Uitgebreide leveringsomvang

De Ekoi E-Lens wordt geleverd in een hoogwaardige hardcase. Naast een transporttas, die ook als schoonmaakdoekje gebruikt kan worden, zijn er twee iets kortere vervangingsbeugels. Hierdoor moet de Ekoi optimaal kunnen worden aangepast aan de hoofden van verschillende dragers. De slapen kunnen ook gemakkelijk worden gebogen, terwijl de neusbrug is bevestigd.

De elegante hardcase bevat een extra zakje en twee kortere pootjes.Foto: Stefan Frey

De elegante hardcase bevat een extra zakje en twee kortere pootjes.

Ekoi E-Lens: pasvorm en gewicht van zelfkleurende bril

Met iets minder dan 38 gram is de Ekoi zonnebril geen lichtgewicht. Een Evil Eye Roadsense weegt 33 gram, Alpina’s Ram HR Q-Lite V slechts 23 gram. Beide met grote panoramische ramen en zelfkleurende technologie. Maar het dubbele glas en de elektronica op de E-Lens brengen natuurlijk wat extra gewicht met zich mee.

Bijna 38 gram - niet bepaald een kleine hoeveelheid voor zonnebrillen.Foto: Stefan Frey

Bijna 38 gram – niet bepaald een kleine hoeveelheid voor zonnebrillen.

De afwerking van de Ekoi E-Lens ziet er vrij hoogwaardig uit. De kleur van het frame kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren via de website van de fabrikant. Er zijn vier tinten om uit te kiezen voor de lenzen. De grote schijf biedt een prachtig uitzicht op de zee.r goede zichtbaarheid – vanwege het ontbreken van een frame aan de onderkant, interfereert niets met het kijken naar het pad of het GPS-apparaat. De slapen kunnen nog steeds worden aangepast aan de vorm van het gezicht, wat voor de meeste dragers waarschijnlijk niet nodig zal zijn: het minder flexibele frame zit strak op het hoofd. Hiervoor zou een aanpassing van de neusbrug een zeer nuttige toevoeging zijn. Hier is de Ekoi vrij los met smalle neusbruggen.

Lees ook:   UCI Wereldkampioenschappen Snowbike 2024: Kritische stemmen over de première van het Wereldkampioenschap Snowbike
De pootjes van de E-Lens zijn nog een beetje aan te passen.Foto: Stefan Frey

De pootjes van de E-Lens zijn nog een beetje aan te passen.

De neusgaten zijn niet in te stellen en zitten vrij los.Foto: Stefan Frey

De neusgaten zijn niet in te stellen en zitten vrij los.

>> Voor meer gloednieuwe zonnebrillen beoordeeld, bekijk ons artikel:
6 zelfkleurende fietsbrillen op de proef gesteld <<

Op pad

Wanneer je het voor de eerste keer aantrekt, is de verrassing groot: wanneer je in de zon stapt, merk je het eerst – niets! De E-Lens past zich zo snel aan de lichtomstandigheden aan dat het oog nauwelijks iets merkt. Pas als je naar de zon kijkt en de lichtsensor met je vinger bedekt, komt de aha-ervaring op gang. Alsof de bril in een oogwenk de jaloezieën omhoog trekt, prikt de zon oogverblindend in het oog. Als je je hoofd heen en weer beweegt tussen de grond en de lucht, wordt het effect ook duidelijk.

Voor trailgebruik moet de initiële tint iets lichter zijn.Foto: Stefan Frey

Voor trailgebruik moet de initiële tint iets lichter zijn.

Tijdens het rijden wisselt de E-Lens van Ekoi onopvallend tussen de tintniveaus. Omdat het objectief zich soepel aanpast en niet alleen tussen de aan- en uitstand beweegt, is de afstelling een lust voor het oog. Er is geen flikkering van de lens tijdens snelle wisselingen, noch is er te veel verlichting. Ekoi lijkt de kleursnelheid perfect te hebben gehaald.

Volledig verduisterd bereikt ongeveer 15 procent van het beschikbare licht nog steeds de ogen.Foto: Stefan Frey

Volledig verduisterd bereikt ongeveer 15 procent van het beschikbare licht nog steeds de ogen.

Duimtest: als je de lichtsensoren afdekt, wordt de Ekoi E-Lens zonder vertraging helderder.Foto: Stefan Frey

Duimtest: als je de lichtsensoren afdekt, wordt de Ekoi E-Lens zonder vertraging helderder.

Lees ook:   Canyon Lux Trail 2024: De nieuwe, snelle downcountry full suspension uit Koblenz

Een beetje donker als zonnebril voor de trail: beschermingsniveau 2 tot 3

Volgens Ekoi varieert de E-Lens van beschermingsklasse twee tot drie. Dit betekent dat in de helderste modus al ruim 70 procent van het licht wordt geblokkeerd voor het oog. Bij beschermingsniveau 3 bereikt slechts ongeveer 15 procent van het licht het oog. Zelfs op heldere dagen is dit niet genoeg voor schaduwrijke bospassages. Voor MTB-gebruik zou een tint tussen categorie 1 en 2 of 1 tot 3 meer geschikt zijn.

Concurrentie voor fotochrome brillen: De E-Lens past de tint razendsnel aan, ideaal om snel te schakelen tussen licht en schaduwFoto: Stefan Frey

Concurrentie voor fotochrome brillen: De E-Lens past de tint razendsnel aan, ideaal om snel te schakelen tussen licht en schaduw

Resultaat

Het aanpassen van de tint in realtime is een kleine revolutie en zou de

klassieke fotochrome lenzen

zal in de toekomst uit de markt worden gedrukt. Voor onze ogen is de verduistering bijna onmerkbaar, de kleursnelheid werd met de Ekoi E-Lens extreem goed geraakt. Vooral voor motorrijders, die vaak schakelen tussen licht en schaduw, is de technologie een zegen. Voor MTB-gebruik is de voorruit echter over het algemeen een beetje donker, vooral in dicht bos of in de schemering. De afwerking en functies van de E-Lens zonnebrillen zijn geschikt voor de hoge prijs. Een iets flexibeler frame en een verstelbare neusbrug zouden de pasvorm aanzienlijk kunnen verbeteren.

Ekoi is niet de enige leverancier met de innovatieve LCD-technologie. Evil Eye, Reageer oder Out Of hebben ook een bril met de innovatieve lichtsensoren aan de start.

Een review van de Eyerex Eshades E1

, die een vergelijkbare technologie heeft, is ook te vinden op onze website.