Succesvolle start van het seizoen in Riva op het FSA BIKE Festival Garda Trentino

Voor de 29e keer kwam de Europese mountainbikescene samen in Riva voor de seizoensopener aan het Gardameer. Vier dagen lang lag de focus op MTB en E-MTB. In tegenstelling tot de voorspelling duurde het weer lang en bood Peter niet veel meer dan een paar regendruppels. Hoe goed de neerslag ook zou zijn, dit feit speelde het festival zeker positief in de kaart. In totaal trokken tijdens de vier dagen van het festival maar liefst 70.000 mensen naar het Expo-terrein. Meer dan ooit tevoren. Bezoekers testten ijverig fietsen en producten, namen deel aan de Scott BIKE Marathon of side events zoals FUNduro, Junior Trophy en meer, leerden nieuwe dingen in workshops op de BIKE Academy of wandelden in hun eigen tempo door de tentoonstellingsruimtes zonder vaste programma-items. Alleen al op het traditionele hoogtepunt, de Scott BIKE Marathon, namen 1340 mountainbikers deel aan spannende races over de drie afstanden. Voor de eeuwigheid: De rangschikking van finishers, foto’s en tijden.

Janina Schmitz (Head of Event and Trade Fairs) was zeer tevreden over het festival van dit jaar:

Het 29e FSA BIKE Festival Garda Trentino heeft opnieuw bewezen het jaarlijkse hoogtepunt van de Europese mountainbike scene te zijn. Nieuwe trends, veel blije gezichten, een unieke sfeer en meer fietsliefhebbers dan ooit tevoren.

Voor het eerst liveblog van het BIKE Festival

Voor het eerst begeleidden we het FSA BIKE Festival Garda Trentino met een liveblog. Uitgedrukt in aantallen waren er vier dagen van het festival:

  • 123 nieuwsberichten
  • 197 beelden
  • 35 video’s
  • 48 uur dekking
  • 10 redacteuren ter plaatse

>> Het BIKE Festival liveblog om << te lezen

Hoogtepunten

Als onderdeel van de BIKE Academy waren er 33 evenementen gedurende de vier dagen: Trackstand Challenge met Jasper Jauch, Meet & Greet met Cati Rosi, het BIKE Junior Team stelde zichzelf voor, ritten en enkele spannende sessies zoals de Kenda Tubeless Workshop, ERGON Ergonomics Workshop of de Bitburger 0.0% Trail Ride voor beginners. Academy-organisator Lennart Weiland was erg blij met hoeveel mensen niet alleen wilden testen, maar ook dieper in het onderwerp “(e-)MTB” wilden duiken.

Dag 1 – Festivalopening en FUNduro

Op de eerste dag werd het BIKE Festival officieel geopend. Ook de oprichters en uitvinders, Uli Stanciu, maken deel uit van de partij. Voor de 75-jarige motorrijder vanaf het begin een groot familiefeest – dat was ook zijn plan: vrienden ontmoeten en fietsen.

De uitvinder van het BIKE Festival: Uli Stanciu (75)Foto: Desire Lines

De uitvinder van het BIKE Festival: Uli Stanciu (75)

Direct na de opening ging de FUNduro van start, er waren actieshows, excursies en workshops. Naast het officiële programma kwamen de exposanten ook met heel wat ideeën: wedstrijden, koffie, popcorn en natuurlijk waren er goodies en stickers om mee te nemen.

>> hoogtepunten van de dag vanaf de aftrap van het festival in foto’s <<

X-Sports Show in de Action ArenaFoto: Desire Lines

X-Sports Show in de Action Arena

Dag 2 – Van Scott BIKE Marathon tot Open Night

Een hoogtepunt van de tweede dag was de Scott Fietsmarathon, waarin in totaal 1340 deelnemers op drie verschillende afstanden van start gingen.

  • Ronda Extrema: ca. 83 kilometer, 3484 hoogtemeters
  • Ronda Grande: ca. 60 kilometer, 2406 meter hoogte
  • Ronda Piccola: ca. 31 kilometer, 1065 meter hoogte

Op de Ronda Extrema kwam de Colombiaan Héctor Leonardo Páez León (SOUDAL LEECOUGAN Int.) als beste uit de bus met een voorsprong van 52,2 seconden op Marc Stutzmann (Canyon Northwave) en Andreas Seewald (Canyon Northwave).

Bij de vrouwen behaalde de winnares van vorig jaar Adelheid Morath (Team Mount7) de eerste plaats op het podium met een tijd van 4:42:44, gevolgd door Janina Wüst (BUFF Megamo Team) in 4:54:05 en Katazina Sosna (Torpado Factory Team) in 4:55:10 uur. Morath prees het “zware” parcours en de prachtige trails. “Ik was heel blij om hier weer mee te kunnen doen en had een hele goede dag.”

Beeld: NaN

Op de Ronda Grande kwam de Italiaan Andrea Zamboni als eerste over de streep – met een voorsprong van meer dan 40 seconden op de runners-up. Zijn winnende tijd is 2:54.41 uur. Zijn achtervolgers Christoph Wachter en Hannes Riegger kwamen over de finish in 2:55.23 en 2:57.20. Bij de vrouwen Ronda Grande voert Rebecca Fondermann het klassement aan met een tijd van 3:55.29, gevolgd door Nina Gunther met 4:02.55 en Viktoria Erber met 4:22.46.

De kleinste ronde van de Scott BIKE Marathon, de Ronda Piccola, werd gewonnen door de Zwitser Gusti Wildhaber na 1:18.39. En dat in een zinderende eindsprint en met slechts 2 seconden voorsprong op Jakob Duckeck. De derde plaats ging naar Mathias Hesse met een tijd van 1:18.46. Bij de vrouwen eindigde Paulina Lange op de eerste plaats met een tijd van 1:38.20. Pia Vogt werd tweede met 1:42.15, gevolgd door Melina Mäckle op de derde plaats met een tijd van 1:47.46.

Gelukkige finishers van de Scott Bike Marathon op het thuistrajectFoto: Desire Lines

Gelukkige finishers van de Scott Bike Marathon op het thuistraject

>> Alle andere hoogtepunten van de tweede dag vind je hier <<

Dag 3 – E-MTB en Gravel Challenge, Live Concert…

Op de ochtend van de derde dag van het festival in Riva gingen de renners naar de Bosch eMTB Challenge ondersteund door Trek naar de start. De Challenge is speciaal ontworpen voor elektrisch ondersteund rijden en pikt elementen op uit enduro-, trail- en oriëntatieloopwedstrijden. Binnen de uitdaging moeten renners verschillende etappes voltooien – een kleurrijke mix van bergopwaartse, afdalings- en oriëntatieroutes.

Beeld: NaN

Gespecialiseerde Lake Bash was de naam van de gravel challenge die voor het eerst werd gehouden op het BIKE Festival. Het aantal inschrijvingen onthuld: De behoefte is er en het concept is uitnodigend. In plaats van een massastart was er een tijdvenster waarin het mogelijk was om te starten, in plaats van tijdmeting van begin tot eind, werd tijd genomen op individuele segmenten. In het begin gaat het wel eens mis, waardoor niet alle gravelrijders tevreden waren, bijvoorbeeld over de route of de bewegwijzering. We zijn aan het leren en zullen de volgende keer proberen de feedback van de deelnemers te implementeren.

Beeld: NaN

Foto: Desire Lines

Apetrap uit München sloot de dag af en speelde coverrock op zijn best. Terwijl de zon onderging boven het meer werden de grootste rockhits sinds de jaren 90 uitgepakt en zo krachtig gespeeld dat de avond zoals altijd veel te snel voorbij ging.

Apetrap speelde aan het einde van dag 3 de beste rocknummers van de afgelopen 30 jaarFoto: Desire Lines

Apetrap speelde aan het einde van dag 3 de beste rocknummers van de afgelopen 30 jaar

>> hoogtepunten van dag 3 van het BIKE Festival <<

Dag 4 – Scott Junior Trophy

Dit jaar, dankzij de vakantie van 1 mei, vond het FSA BIKE Festival Garda Trentino plaats over vier dagen – en deze laatste stond in het teken van de volgende generatie motorrijders. Bij de Scott Junior Trophy kunnen degenen geboren tussen 2009 en 2020 (3-14 jaar) hun eerste race-ervaring opdoen. Voor de allerkleinsten nog steeds als een levendig rondje – deels met mama of papa ondersteuning – voor de ouderen al met volle inzet. In totaal namen 450 kinderen deel onder applaus van tal van ouders en toeschouwers. En omdat elk kind hier wint, was er een mooie medaille direct aan de finish als erkenning en vooral als herinnering aan dit onvergetelijke moment.

Beeld: NaN

De datum voor 2023 is al vastgesteld

Dit jaar vond voor de 29e keer het BIKE Festival in Riva aan het Gardameer plaats. Het spreekt voor zich dat er volgend jaar een jubileum is. En je kunt de datum al rood markeren in je agenda: 2 tot 5 mei 2024. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan kan de Europese fietswereld zich opnieuw verheugen op vele innovaties, enkele verrassingen en, zoals altijd, een gevarieerd programma.

Ons liveblog lees je hier

Een klik op de hoofdstukken aan het begin brengt je naar de vier individuele dagen van het BIKE Festival 2023.

Ciao, tot ziens en tot ziens, tot volgend jaar op het 30e BIKE Festival in Riva del Garda!Foto: Desire Lines

Ciao, tot ziens en tot ziens, tot volgend jaar op het 30e BIKE Festival in Riva del Garda!

Source link