Dresden op maat: een vakbeurs voor extravagante fietsen en frames

Op maat gemaakt 2023 – deze framebouwers zijn hier te vinden:

Klik hier om de beschrijving te bekijken.

Vooruitgang in het tijdperk van koolstof wordt vooral bepaald door de grote bedrijven in de fietsindustrie. Om de concurrentie op het gebied van prestaties, gewicht en kosten bij te houden, zijn windtunnels en dure productieapparatuur essentieel. Maar uiteraard zijn fietsers niet alleen geïnteresseerd in deze aspecten: The Bespoked in Dresden vierde de unieke fiets half oktober. Zo’n honderd framebouwers en fabrikanten presenteerden de sportieve fiets op de beurs als cultuurgoed en technisch kunstwerk. Duizenden bezoekers dompelden zich onder in de wereld van originele ontwerpen en lijstdetails.

De scene van framebouwers is veel veranderd. Het traditionele op maat gemaakte stalen frame staat zelden meer in het middelpunt van de belangstelling, maar als dat zo is, is het tot het uiterste. De framebouwers van vandaag zijn technisch state-of-the-art. De 3D-printen van metaal opent nieuwe technische en esthetische mogelijkheden voor kleine leveranciers. Staal, titanium, aluminium en carbon mengen zich in wielen met een individuele look en geavanceerde technologie. Keramische oppervlakken of artistieke handlakken zorgen voor ontwerpen voor echt elke smaak. En aangezien de fabrikanten van grote series nu ook meer dan 5000 euro vragen voor hun carbon frames made in Asia, zijn de prijzen voor hoogwaardige individuele frames niet meer zo beangstigend. Niet elke fiets die op de beurs werd getoond, was echt goed berekend. Vaak leven ontwerpers, technici en liefhebbers hun passie uit zonder echt op de prijs te letten. In veel gevallen zijn het het vakmanschap en de ideeën in plaats van het gewicht en de prijs die tellen.

Op maat gemaakt 2023: de framebouwers

Laurent Beurriand en zijn partner bouwen uitgebreide unieke fietsen zoals deze racegravelbike onder het merk Avalanche.

Dresden op maat: de fietsen

Lawine

Het is jammer dat de twee wielen op de Avalanche-standaard geen zon krijgen, omdat dit de fijne geometrische details in de lak zou laten opvallen. De elegante zadelpenklem is echter onmiddellijk merkbaar – of beter gezegd, de schijnbare afwezigheid ervan. Ook in deze titanium gravelbike maakt 3D-printen in titanium innovatieve oplossingen mogelijk die vroeger zorgvuldig werden geproduceerd uit veel plaatwerk of met hoekig gefreesde onderdelen. Dit pareltje kreeg de award voor “Best Gravel Bike” op de vakbeurs Bespoked.

Lees ook:   Liteville 303 Mk1: top allrounders op de proef gesteld - droomfietsen 2023

Beurriand en zijn partner nemen ook graag deel aan wedstrijden zoals het “Concours de Machines”, dat elk jaar fietsen uitdaagt voor een andere taak, zoals “Parijs-Roubaix”. De afgebeelde fiets won de prijs voor de mooiste lakbeurt in 2023.

Foto: Jörg SpaniolBekroond als “beste gravelbike”: AvalancheAvalanche ontving de prijs voor de beste verfklus.Foto: Jörg SpaniolAvalanche ontving de prijs voor de beste verfklus.3D-printen in titanium zorgt voor verrassende detailoplossingen.Foto: Jörg Spaniol3D-printen in titanium zorgt voor verrassende detailoplossingen.

Festka

Het Tsjechische bedrijf Festka heeft de afgelopen jaren al een zekere bekendheid verworven en zich gevestigd als een van de grotere fabrikanten van op maat gemaakte fietsen. Ongeveer 20 medewerkers werken aan de racefietsen in Praag. De twee oprichters hebben inmiddels afscheid genomen van metalen frames en produceren nu alleen nog op maat gemaakte frames van koolstofvezel, vaak met ongebruikelijke lakafwerkingen.

Een voorbeeldstuk genaamd “Scalatore” daarentegen is in alle opzichten minimalistisch: het gelamineerde frame (5,3 kilo) is volledig ongeverfd en laat decoratieve stickers achterwege. Het is speciaal afgestemd op de lichaamsafmetingen van Festka’s mede-eigenaar, Ondřej Novotný, en is uitgerust met superlichte seriedelen. Wil je zo’n lichte fiets kopen, dan moet je een budget hebben van rond de 18.000 euro.

Minimalistisch: Festka Scalatore, de klimmer weegt slechts 5,3 kilo.Foto: Jörg SpaniolMinimalistisch: Festka Scalatore, de klimmer weegt slechts 5,3 kilo.Bij Festka Scalatore is alles super eenvoudig.Foto: Jörg SpaniolBij Festka Scalatore is alles super eenvoudig.Tube-to-tube gelamineerd frame zonder schilderen.Foto: Jörg SpaniolTube-to-tube gelamineerd frame zonder schilderen.

Jaegher

Hoewel het frame van Jaegher er verdacht titanium uitziet, is het gemaakt van roestvrij staal, net als alle andere frames van het merk. Het basismateriaal is een speciale set pijpen van Columbus. Het Vlaamse bedrijf Jaegher bestaat al sinds 1934. Emanuel Ramoudt, een van de eigenaren, legt uit: “Er is veel ervaring nodig om roestvrij staal succesvol te verwerken. Anders zal het frame nooit recht en duurzaam zijn.”

De race- en gravelbikes van Jaegher worden vervaardigd volgens individuele vereisten en bieden een verscheidenheid aan oppervlaktevarianten. Met dit specifieke voorbeeld heeft Jaegher het perfectionisme tot het uiterste doorgevoerd: het al zwarte carbon stuur is ook zwart gespoten om perfect te matchen met het zwart van de stuurpen.

Rvs frame van JaegherFoto: Jörg SpaniolRvs frame van JaegherHet carbon stuur, dat al zwart is, is weer zwart gespoten en komt nu overeen met de kleur van de stuurpen.Foto: Jörg SpaniolHet carbon stuur, dat al zwart is, is weer zwart gespoten en komt nu overeen met de kleur van de stuurpen.Perfectie staat bij Jaegher hoog in het vaandel.Foto: Jörg SpaniolPerfectie staat bij Jaegher hoog in het vaandel.Volgens de fabrikant is de op keramiek gebaseerde oppervlaktecoating duurzamer dan welke verf dan ook.Foto: Jörg SpaniolVolgens de fabrikant is de op keramiek gebaseerde oppervlaktecoating duurzamer dan welke verf dan ook.

Zeeglas

“Zeeglas” – voor Thomas Becker, de fietsenbouwer, zijn dit de scherven op het strand, die door de zee zijn rondgemalen en er vaak bijna poëtisch mooi uit kunnen zien. Zijn single-speed gravelbike is net zo’n zeldzame vondst en heeft ook een beetje de kleur van een groene glazen fles. Deze fiets is gemaakt met een bijna waanzinnige aandacht voor ambachtelijke details:

Als ik iets op een van mijn wielen zie dat niet perfect is, voelt het als een kras in de hersenen. – Thomas Becker, fietsenfabrikant Meerglas

Als het “krast”, slijpt hij elke gekartelde schroef totdat deze perfect in zijn vingers past, maakt hij de framehulzen afzonderlijk en draait hij de steelas zodat deze het timinglager precies sluit. Zijn klanten waarderen de zorg, de stijl en de tijdloze uitstraling zo erg dat ze bereid zijn jaren wachten (!) te verdragen – en vijfcijferige bedragen (!!) te betalen voor een echte zeeglasfiets.

Zeeglas - buitengewone naam, buitengewoon wiel.Foto: Jörg SpaniolZeeglas – buitengewone naam, buitengewoon wiel.Alle onderdelen worden met liefdevolle zorg bewerkt en perfect ingepast.Foto: Jörg SpaniolAlle onderdelen worden met liefdevolle zorg bewerkt en perfect ingepast.Alles wordt met de hand geschuurd met veel gevoeligheid voor een spiegelgladde afwerking.Foto: Jörg SpaniolAlles wordt met de hand geschuurd met veel gevoeligheid voor een spiegelgladde afwerking.

Paarse Hond

Een lijst in een notendop:

  • De bagagerekken en tassen met Fidlock magnetisch systeem zijn zelfgemaakt.
  • Het frame kan worden gedemonteerd door middel van zelfgefreesde schroefkoppelingen.
  • De vorkpoten zijn naar beneden afneembaar. Op deze manier krimpt het hele wiel tot de grootte van het wiel.
  • De verlichting is een eigen ontwikkeling, waarbij Banishki naafdynamo en batterijwerking combineert in zelfgefreesde behuizingen.

En dan een simpele Shimano naafversnelling met riemaandrijving? De langeafstandsloper Banishki antwoordt droogjes: “Als het nat, koud en vies wordt, is het superieur aan elke derailleur.”

Het frame van de Purple Dog kan volledig gedemonteerd worden.Foto: Jörg SpaniolHet frame van de Purple Dog kan volledig gedemonteerd worden.Gefreesde behuizing tegen vocht.Foto: Jörg SpaniolGefreesde behuizing tegen vocht.De fiets is min of meer een vouwfiets met een individueel ontwikkeld mechanisme.Foto: Jörg SpaniolDe fiets is min of meer een vouwfiets met een individueel ontwikkeld mechanisme.Foto: Jörg SpaniolWaarom denk je dat er “Pijn” staat?De Purple Dog zal geen schoonheidsprijs winnen, maar is gemaakt voor de zeer individuele behoeften van Nikola Banishki.Foto: Jörg SpaniolDe Purple Dog zal geen schoonheidsprijs winnen, maar is gemaakt voor de zeer individuele behoeften van Nikola Banishki.

Trots

Nils Stolz heeft letterlijk zijn huiswerk gedaan. De buitengewone baanfiets met de glanzende lak was het jaarlijkse project van de Zwitserse student, wat hem het hoogste cijfer opleverde, een zes in Zwitserland. De 16-jarige baanwielrenner zet daarmee een familietraditie voort: het bedrijf Fahrradbau Stolz werd 40 jaar geleden door zijn vader opgericht.

Extravagant aan de staalconstructie is niet alleen de stuurpen, die meer lijkt op de carbon tijdritframes en de bovenbuis visueel verlengt, maar ook het gebruik van twee excentriekelingen. De excentrische schaal van de trapas zorgt voor een lichte aanpassing van de geometrie en effectieve trapashoogte – een principe dat bekend is op fietsen met naafversnellingen om de kettingspanning aan te passen. Bijzonder is de excentriekeling in de achterste uitval. Het voorkomt dat de steekas wegglijdt en maakt tegelijkertijd een nauwkeurige uitlijning van het achterwiel mogelijk. De afstand van de band tot de zitbuis en staande achtervork is minimaal. Vader Stolz was daar ook erg trots op.

Topscores werden gegeven aan de glinsterende lak van de stalen baanfiets.Foto: Jörg SpaniolTopscores werden gegeven aan de glinsterende lak van de stalen baanfiets.Ongebruikelijk: De excentriek beveiligt de steekas tegen slippen.Foto: Jörg SpaniolOngebruikelijk: De excentriek beveiligt de steekas tegen slippen.Uitzonderlijke steel: Verlenging van de bovenbuisFoto: Jörg SpaniolUitzonderlijke steel: Verlenging van de bovenbuis