Enduro’s tot 4000 Euro: Radon Jab 10.0 in review

De Radon Jab bestaat al een paar jaar en is een oude bekende in het modellengamma van het in Bonn gevestigde postorderbedrijf. Met zijn 27,5-inch wielen en een in vergelijking nogal conservatieve geometrie ziet hij er een beetje verouderd uit. Alleen de veerweg voldoet aan de belangrijkste gegevens van een huidige enduro. Tijdens onze testafdaling in het bikepark Geißkopf trapten de testers eerder op de rem dan de op afdaling beluste concurrentie. De voorkant is te laag, de kleine wielen denderen te nerveus door de stenen velden, de rijervaring wordt te onrustig door de compacte wielbasis. Kortom: In directe vergelijking, de Radon Jab brengt weinig veiligheid bergafwaarts op veeleisende routes en rijdt meer als een all-mountain bike.

In de bergopwaartse modus en op langere tochten keert het tij echter. Waar alle andere endurofietsen zich niet met spierkracht laten verplaatsen, is de Jab – met maar liefst twee kilo minder op de weegschaal – soeverein op het gaspedaal. Met slechts 2565 gram onderscheidt alleen al het full carbon frame zich duidelijk van de concurrentie. Dankzij de kleine wielen en de snel rollende banden accelereert de Jab uitstekend. Hoewel het bereik kort is, is de rijpositie aan de licht sportieve kant door de slappe zithoek. Tijdens het klimmen is er echter veel belasting op het achterwiel en is het gemakkelijk om van achteren te trappen. Ondanks het carbon frame maakt Radon geen luie compromissen als het gaat om apparatuur en specificeert het hoogwaardige componenten. Shimano SLX/XT van de versnellingen tot het remsysteem en een Fox Performance Elite ophanging zijn indrukwekkend. Door de knik in de zitbuis is de intrekbaarheid van het zadel beperkt.

Lees ook:   Fietsbeurzen 2024: dit zijn de beurshoogtepunten van het komende jaar

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en afstemming indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel staat los van de prijs. BIKE ratings: uitstekend (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onbevredigend.